Last news in Fakti

22 Април, 2021 12:03 6 222 26

Народното събрание наложи мораториум върху назначенията на Борисов от последните дни

  • мораториум-
  • народно събрание-
  • изправи се! мутри вън!-
  • бсп-
  • борисов 3-
  • правителство

Във фокуса на обсъжданията попаднаха продажбата на държавни и общински болници, както и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно участие

Народното събрание наложи мораториум върху назначенията на Борисов от последните дни - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка. "За" гласуваха 151 народни представители. Във фокуса на обсъжданията попаднаха продажбата на държавни и общински болници, както и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно участие. Предложенията за мораториум са внесени от БСП и „Изправи се! Мутри вън!“, а целта е отиващото си правителство да не може да подписва договори за отдаване на концесии, продажба на държавни и общински болници и за назначения в държавната администрация.

В парламента си разменяха концесии и предложения за тях. Целта ни е моделът Борисов да бъде променен до край. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за мораториум върху последните решения и назначения на кабинета "Борисов 3". Ако не се промени този модел, чиновниците надолу щели да саботират процеса. За пример тя посочи, че властта се окопава и това се вижда при назначенията на шефове на болници. "Думи много в тази зала, дела трябват", заяви Нинова от парламентарната трибуна.

Мая Манолова, чиято ПГ също внесе такива предложения, обясни, че след изборите кабинетът ударно пристъпил към раздаване на концесии и пари. Те счупиха своеобразен рекорд и се превърнаха в комисия по трудоустрояване, смята лидерът на "Изправи се.бг". 71 нови кадри са започнали работа в последните дни. Ние действаме, подчерта тя. Групата внася проект за ревизия на партийните назначения.

ДПС ще подкрепи предложението за мораториум, обяви Йордан Цонев. Основната цел на ПГ на ДПС е сваляне на ГЕРБ от власт, обяви той. Според него трябва да се възстанови конституционализма и демократичността и именно така да се свали ГЕРБ от властта. На първо място трябва да се престане с практиката за промяна на закони през допълнителните разпоредби на други закони. Така ще стане по-бавно, но ще бъде по-честно, отчете народният представител.

Вчера с 16 гласа "за", Комисията по правни въпроси на парламента прие решението за мораториум, предложено от председателя на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. То бе искано, за да се наложи мораториум върху решенията на Министерския съвет върху концесиите и назначенията. Проекторешението за мораториум, внесено от Манолова, съвместно с "Има такъв народ", бе обединено с това на БСП.

Стоян Мирчев от БСП поиска да се посочат назначенията на Делян Пеевски в администрацията, а съпартиецът му Георги Свиленски атакува ДПС, че четири години подкрепяли властта на Бойко Борисов. Назначенията на ДПС и Пеевски са нула, отговори обаче Цонев.

Корнелия Нинова излезе и обясни, че Йордан Цонев я помолил да не бързат с мораториума, защото имал няколко концесии. Йордан Цонев атакува Нинова, обяснявайки ѝ ниския резултат на партията на изборите.

Тошко Йорданов посъветва "съученичката си" Корнелия Нинова да говори 2 минути, защото после никой не я слушал.

"Предлагате ли нещо освен глупости", попита от своя страна Тома Биков от ГЕРБ. Според него този мораториум, който искат някои формации, е противоконституционен. Той призова "Има такъв народ" да кажат какво ще правят с държавата.

"Докато се дърляме тук, назначенията си вървят", добави Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!"


Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - още от първия ден на новоизбрания парламент отказа да се бори за основното си обещание - мажоритарни избори в два тура.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    70 9 Отговор
    Евала, всяка секунда, в която гроп имат досег до властта е вредна.
    Сега обаче някой трябва да поеме достойно "политическата отговорност" или пак същия у....

    Коментиран от #11

  • 2 Реалист

    53 11 Отговор
    Гербаджиите духат яко:) от всички посоки:)

    Коментиран от #19

  • 3 пройчо

    52 10 Отговор
    ХХЙ за Тлъстия Бою и Бандата Му!!!
  • 4 Васил

    32 5 Отговор
    Ще сменят едни роднини с други кога ще има реални конкурси като за всички?
  • 5 Иван

    49 4 Отговор
    Защо под всяка статия пише Бел.Ред.. партията на слави се била отказала от мажоритарен вот?????? Кой плаща за това?

    Коментиран от #10, #20

  • 6 6969

    40 4 Отговор
    това е истинският проблем на държавата, да се назначават некомпетентни шуреио-баджанашки калинки без дипломи или с фалшиви на дебели заплати, общественият интерес не е такъв!
  • 7 Мисля си че

    39 6 Отговор
    Всички Калинки назначени от Герб през последните 10 години във ключови държавни постове и фирми и Държавен апарат трябва да бъдат уволнени
  • 8 Герб 0%

    30 9 Отговор
    С ГЕРБ Е СВЪРШЕНО
  • 9 Комик

    11 18 Отговор
    Пълни смешници,а правителство ще имаме ли?
  • 10 Клон на ДойчеБанк

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    ШкавчеБанк
  • 11 Антимафия

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Статистик":

    Продължавайте в същия дух,
    работа има, за целия китайски народ?
    Поощрително за гласувалите" за",

    против назначенията и разпродажбата!
  • 12 Роналдо подава Меси раздава

    11 3 Отговор
    Как си Толоуп?
  • 13 К Георгиев

    10 10 Отговор
    Лошо Майче ,Лошо .Много лошо е да си преписваш това което Нинова настоява да се случи повече от две седмици. На това му се казва плагиатстване или по меко казано взаимстване. Много лошо.За това ли си натискахте за..дните части две седмици.Отвратен съм.
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    3 8 Отговор
    ТОШКО АФРИКАНСКИ ...... РЪКОДЕЛЕЦ МАЛЪК ......
    ЗНАЧИ СИ ПРИЗНА ЧЕ СИ ИГРАЕЛ ДЖОБЕН ТЕНИС В ТОАЛЕТНИТЕ ГЛЕДАЙКИ СНИМКИТЕ НА
    КАКИТЕ ЗАВЪРШИЛИ 10 ГОДИНИ ПРЕДИ ТЕБ :)))
  • 15 Объркал си

    1 0 Отговор
    Измерението, колега.
  • 16 Някой ще ми обясни ли

    0 0 Отговор
    Какво означава терминът “политически номад”???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Антимафия

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Както и да духат , 75 герб -крадливи депутати
    и тези на ДПС,
    ВЪОБЩЕ НЕ СА ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ?
    ВСЕ ОЩЕ 35% ОТ бЪЛГАРСКИЯ ГЛАСОПОДАВАТЕЛ ,
    ИСКА КРАДЦИТЕ ДА ОСТАНАТ?
  • 20 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Ами за да се види за какви продажни и лъжливи мишоци сте гласували!
  • 21 бездарници

    3 7 Отговор
    Народното събрание не може да наложи НИЩО. Те не са орган по назначаване и освобождаване. По закон всеки работодател има такива права. Всеки опит на тия тиквеници да уволняват и назначават, ще бъде париран от съда и пак държавата ще плаща милиони обезщетения, а освободените ще ги върнат на работа. И ако смятат да връщат комунистическите чистки от след 1945 г. наново, не са познали - просто са забравили в кой век живеят. А това, че вече внесоха законопроект за освобождаване от наказателна отговорност на всички мафиоти, ясно говори кой ги е финансирал цяло лято и кой стои зад протестите.
  • 22 Лили

    4 3 Отговор
    Заменихме една мутра с друга мутра , БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
  • 23 Електра

    2 1 Отговор
    Да поздравя мутрите и чалгарите, подкрепени от Ч@лмите и Импексовите БСПеерасти, че си вдигнаха ЗАПЛАТИТЕ на над 10 000лв, а на Кауна Фигурант 30 000лв... За да си осигурят победа за в бъдеще, всеки глас за Импексовата БСПдирастия да се брои за 2, За мутрите на Мая Галева и старата Мома Дончева за 3, а всеки глас подаден за чалгарите да се брои за 4. И ако все пак Герб бие, да им са намалят гласовете на половина... Да ви е честита новата КОМУ-ФАШИСТКА и МУТРИНСКО-ЧАЛГАРСКА ОСМАНСКА власт...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 доко

    1 0 Отговор
    митов сваляй гащите..

    Коментиран от #26

  • 26 mnbvc

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "доко":

    Ей тия чекмедже гробари яко са бъркали у меда ,щом яко подскачат гледам как Теменугата се пени,и как избяга от парламента но браво на Мая колко бързо я принуди да си раздвижи лойта.Много им липсва ТПК от трибуната,Роско като президент.Надявам се да им продължи падежа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове