Отидете към основна версия

6 402 24

Излезе досие "Буда", Борисов отрича

  • досие "буда"-
  • борисов-
  • буруджиева-
  • виктор вълков-
  • буда-
  • досие буда
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече да е бил информатор на ЦСБОП под псевдоним "Буда", съобщи „Преса”

Вчера сайтът „Биволъ“ публикува документ, получен в платформата за анонимно получаване на документи Balkanleaks, работеща на същия принцип като Wikileaks. От него става ясно, че Бойко Борисов е бил вербуван за информатор на 9 декември 1996 г.

"Това е пълна глупост!", заявява премиерът Бойко Борисов пред в. "Преса". "Винаги сме помагали на МВР. Многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича. Вероятно ЦСБОП са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет", посочва Борисов. Според Борисов този документ излиза сега, за да "изкара нещо, което, дори и да е положително, да излезе лошо". "Слави Бинев и кръгът "Банкя", са в основата на това", смята премиерът.

"Когато сайтът "Биволъ" публикува един документ /предложението/, защо не публикува и другия - отказа за сътрудничество. Тогава всичко ще се види", призовава още Борисов.

Факти.бг. потърси Виктор Вълков, тъй като е споменато неговото име. Ето какво заяви той: „Нямам нищо общо нито с кръга Банкя и не знам въобще за какъв кръг става въпрос, може би за един от петте олимпийски”. Със Слави Бинев се познавам, но така познавам 10 000 души в София. За въпросното досие нищо не знам, за досиетата има специалисти питайте Яне Янев, НЛО-то Гамизов, те са специалисти по тези въпроси”.

Помолен да коментира нашумялата тема за агент Буда Яне Янев каза, че това, което е видял и прочел и съшито с бели конци.

Подобни данни няма в Комисията по досиетата, тъй като тя работи с документи само на Държавна сигурност и те са със срок до 16.07.1991 година. Всички дела на ГДБОП пък  се архивират в служба на МВР.

Според документа на "Биволъ" на 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

Биволъ проследява съдбата на оперативния работник вербувал Борисов - Младен Георгиев и на началника му Спас Спасов, утвърдил регистрацията. Оперативният работник е бил шеф в охранителната фирма на Борисов ИПОН, а в момента е на висша позиция в ДАНС. Началникът Спас Спасов, който е бивш кадрови служител на Държавна сигурност, е работил във фирма на Алексей Петров.

Политологът и началник на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев Татяна Буруджиева каза в "Преди всички" по БНР  по повод публикуваните документи в сайта "Биволъ", говорещи за досието на премиера Бойко Борисов като агент Буда: Смятам, че премиерът на България трябва непременно да изчисти името си. Не е достатъчно изявлението, че това не е вярно. Трябва да има прокурорска проверка, която веднъж завинаги да приключи тази тема, защото тя е изключително неприятна за България.
Надявам се, че по закон прокуратурата може да се сезира, най-вероятно тя ще бъде сезирана. Такива по-сериозни обвинения на български политици, особено на такъв пост, трябва да бъдат приключвани бързо. Много активно трябва да се заеме властта с опровергаване на тези неща. Създаването на комисия по случая би било забатачване, уточни Буруджиева.
И миналия път, когато бяха разпространени в публичното пространство такива обвинения - отговорът беше "Нямам нищо общо". Но с това няма да се изчерпи, коментира още тя.

Бившият директор на НСС и общински съветник от ДСБ Атанас Атанасов заяви, че правителството е зависимо от криминалните кръгове и трябва да се потърси отговорност от назначилите Борисов. Според него някой трябва да намери механизъм и да покани Петканов, Сакскобургготски и Петър Стоянов и да ги пита, когато са подписвали документите за назначаване на Борисов на висшата професионална длъжност на МВР, те били ли са наясно от каква среда произхожда той. Тези хора трябва да дадат отговори. Не могат да се крият като мишки", категоричен бе Атанасов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини