Last news in Fakti

4 Февруари, 2013 13:08 6 394 24

Излезе досие "Буда", Борисов отрича

  • досие "буда"-
  • борисов-
  • буруджиева-
  • виктор вълков-
  • буда-
  • досие буда
Излезе досие "Буда", Борисов отрича - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече да е бил информатор на ЦСБОП под псевдоним "Буда", съобщи „Преса”

Вчера сайтът „Биволъ“ публикува документ, получен в платформата за анонимно получаване на документи Balkanleaks, работеща на същия принцип като Wikileaks. От него става ясно, че Бойко Борисов е бил вербуван за информатор на 9 декември 1996 г.

"Това е пълна глупост!", заявява премиерът Бойко Борисов пред в. "Преса". "Винаги сме помагали на МВР. Многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича. Вероятно ЦСБОП са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет", посочва Борисов. Според Борисов този документ излиза сега, за да "изкара нещо, което, дори и да е положително, да излезе лошо". "Слави Бинев и кръгът "Банкя", са в основата на това", смята премиерът.

"Когато сайтът "Биволъ" публикува един документ /предложението/, защо не публикува и другия - отказа за сътрудничество. Тогава всичко ще се види", призовава още Борисов.

Факти.бг. потърси Виктор Вълков, тъй като е споменато неговото име. Ето какво заяви той: „Нямам нищо общо нито с кръга Банкя и не знам въобще за какъв кръг става въпрос, може би за един от петте олимпийски”. Със Слави Бинев се познавам, но така познавам 10 000 души в София. За въпросното досие нищо не знам, за досиетата има специалисти питайте Яне Янев, НЛО-то Гамизов, те са специалисти по тези въпроси”.

Помолен да коментира нашумялата тема за агент Буда Яне Янев каза, че това, което е видял и прочел и съшито с бели конци.

Подобни данни няма в Комисията по досиетата, тъй като тя работи с документи само на Държавна сигурност и те са със срок до 16.07.1991 година. Всички дела на ГДБОП пък  се архивират в служба на МВР.

Според документа на "Биволъ" на 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

Биволъ проследява съдбата на оперативния работник вербувал Борисов - Младен Георгиев и на началника му Спас Спасов, утвърдил регистрацията. Оперативният работник е бил шеф в охранителната фирма на Борисов ИПОН, а в момента е на висша позиция в ДАНС. Началникът Спас Спасов, който е бивш кадрови служител на Държавна сигурност, е работил във фирма на Алексей Петров.

Политологът и началник на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев Татяна Буруджиева каза в "Преди всички" по БНР  по повод публикуваните документи в сайта "Биволъ", говорещи за досието на премиера Бойко Борисов като агент Буда: Смятам, че премиерът на България трябва непременно да изчисти името си. Не е достатъчно изявлението, че това не е вярно. Трябва да има прокурорска проверка, която веднъж завинаги да приключи тази тема, защото тя е изключително неприятна за България.
Надявам се, че по закон прокуратурата може да се сезира, най-вероятно тя ще бъде сезирана. Такива по-сериозни обвинения на български политици, особено на такъв пост, трябва да бъдат приключвани бързо. Много активно трябва да се заеме властта с опровергаване на тези неща. Създаването на комисия по случая би било забатачване, уточни Буруджиева.
И миналия път, когато бяха разпространени в публичното пространство такива обвинения - отговорът беше "Нямам нищо общо". Но с това няма да се изчерпи, коментира още тя.

Бившият директор на НСС и общински съветник от ДСБ Атанас Атанасов заяви, че правителството е зависимо от криминалните кръгове и трябва да се потърси отговорност от назначилите Борисов. Според него някой трябва да намери механизъм и да покани Петканов, Сакскобургготски и Петър Стоянов и да ги пита, когато са подписвали документите за назначаване на Борисов на висшата професионална длъжност на МВР, те били ли са наясно от каква среда произхожда той. Тези хора трябва да дадат отговори. Не могат да се крият като мишки", категоричен бе Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б-г

    1 8 Отговор
    Дайте първо да видим досиетата на досега управляващите дето се натискат отново да управляват -- ако са чисти да управляват. А на тези мандата още не им е свършил че да ги оценяваме и критикуваме . Сигурен съм че едните и другите са маскари -- ама хайде поне да изберем да ни управляват по-малките хайдути --- маскари .
  • 2 Трибал

    1 5 Отговор
    ЧЕНГЕДЖИЙНИЦА!
    Седем милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета!
    А котараците размахват досиета и си пият кафето!
    Спомнихте ли си тая песничка от началото на демокрацията? Нищо по-точно не е казвано за нашенската трагикомедия около ченгетата, досиетата, палачите, жертвите, морала, подлостта, властта.
    Имало една комунистическа България - най-вярното куче на могъщата съветска мечка.

    Тази България имала Държавна сигурност, която пазела повече БКП, отколкото държавата.

    Тази Държавна сигурност вербувала много агенти, сътрудници и доносници.

    Някои й отказвали сътрудничество - те добро не видели. Повечето се съгласявали - или нямало накъде, или искали да растат в кариерата, или и двете.

    Но изневиделица дошъл Десети ноември. БКП мигом станала БСП - лидерите й почнали да се кръстят в "Св. Александър Невски", да творят комисии за деформациите, да раздават пари в куфарчета на избрани люде и да говорят за капитализъм с човешко лице. Тези лидери обвинили във всички грехове ДС, най-паче нейното Шесто управление и ги разформировали. А те самите - ни лук яли, ни лук мирисали!
    Докога бе, братя и сестри? Докога?

    Не виждате ли, че котараците ни се подиграват? Че ни правят за резил?

    Вече не знаем кой е бил гаден доносник, кой просто е докладвал за командировката си в чужбина и кой се е правел на три и половина пред водещия си офицер. Впрочем доста водещи офицери станаха бизнесмени, депутати, министри, посланици, медийни магнати - колеги са с доста от водените. Още си държат в сейфа досиетата. Гордеят се, че са били водещи.
    Дали доживяхме да научим истината - тая истина, дето може да вгорчи кафето на котараците?
  • 3 оптимис

    2 1 Отговор
    Сергей Станишев
    Лидерът на БСП определя управлението на ГЕРБ:
    Бойко Борисов управлява държавата като султанат, все едно, че тя е негова лична бащиния."
    ДАААААА спря нечии кранчета,а сега и удари под кръста.На кой му пука бе хора,народа иска работа,и който търси намира.
  • 4 Тибал

    2 1 Отговор
    Единствената работа която можеш да намериш,е да си бръкнеш в джоба и да се хванеш за оная работа,и да чакаш да стане!Ако има какво да хванеш разбира се!
  • 5 Полиция

    1 4 Отговор
    Да по добре Борисов отколкото Доган или Станишев или недайси боже и двамата така че съм за по малкото зло Борисов тия гореспоменатите добре разграбиха България и добре го туриха на народа още 40 години неможем да се опрайм от щетите!!

    Коментиран от #12

  • 6 Трибал

    0 0 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?v=DmEx6-fyGEs
  • 7 испанец

    1 3 Отговор
    Боже пази БЪЛГАРИЯ,боже!Няма по голяма напаст от кудошите-наричани сега модерно сътрудници и какво ли не.Срам!Колко години станаха все тая,доносници,кудоши да ни управляват.А мутрата с какви обещания влезе във власта само.Нещо да се е случило.Аз не виждам нещо да се е променило.Освен инфлацията която съсипва народа.Направи 10-20 км асвалт и буквално ни залива от сутрин до вечер с тия простотии-рязане на лентички.Чисто КОМУНИСТИЧЕСКИ приом.Да сте виждали някъде където хората живеят в демокрация премиер да реже ленти като детенце от детска градина.Защото аз не съм.Пък и няма логика на строителството което върви из Европа премиерите да го правят.Те просто няма да смогнат.Пък сигурно им е и под ДОСТОЙСТВОТО.Но те не са били кудоши,пардон сътрудници
  • 8 Българин

    1 1 Отговор
    Другарю, другарко, колкото и да се правете на Испанец, ще си останите сляп комунист. Ние зрящите български граждани, няма да позволим турци и комунисти отново да разпарчетосват държавата ни. Затова още от сега на нож срещу комунотурската пасмина начело със серГей, Доган и ибрика Бисеров.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Трибал

    0 0 Отговор
    http://flic.kr/p/dSax78
  • 10 choss

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ало, Боковите защитници, да не си мислите, че ще продължите да залъгвате народа, че едва ли не щом ГЕРБ сдадат властта и тя хоп, ще мине в ръцете на БСП/ДПС. Маските ви паднаха и хората разбраха що за стока сте. На държавата и трябва истинско дясно управление, такова каквото само ДСБ и Синята коалиция може да предложи.
  • 11 Трибал

    1 0 Отговор
    Кой кой я пак!
    Искаш ли да ти напомня думите на Костов!Във политиката може да оцелее този,който е безочлив и разчита на късата човешка памет на избирателите!Ти нещо си бавен щом мислиш така!Костов ще гледа парламента вече само по Тв!
  • 12 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Полиция":

    Каква полиция си като агитираш за бандитите. Буда и будалите. Ще отрича ама кой си назначава водещите офицери в ипон и ДАНС.
    Някои наистина са будали щом лъжат че борисов не е бил комунист нито в буда инвест нито агент буда. Плюят Станишев защото искат седефчов. Вече няма гербери има будали.
  • 13 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Къв българин си беее будалюбител. Комуниста вика дръжте комуниста.Будалите марш в махалата да правят незаконни цигари и да се занимават с дрога.
  • 14 испанец

    0 1 Отговор
    Аз не съм комунист и никога няма да бъда,аз съм просто реалист.С поздрави объркан;българин;
  • 15 муспи

    1 1 Отговор
    Хайде да поставиме всичко на масата. Има ли някаква разлика между Боко и Сладуря, между турците циганите и евреите? Всички работят еднакво върху нашия геноцид. Но ако почнем да ги убиваме - тогава още с първите им жертви ще се усети отстъпването им, и ако сме упорити ще освободим България. Иначе е бавна агония. А ако не можем да водим партизанска война, която с всеки ден ще е по невъзмажна, защо не направиме опит да докараме на власт Сидеров?! - Знаеме го този популист! - парирате. Но и заедно с този необоснован популизъм, разликата между него и цялата измет от 22 години е като мжду деня е ноща. Влиза в действие този природен закон, че нагаждащия се в света се абонира за всякаква власт, дори и най касапската.

    Коментиран от #19

  • 16 дреме ми на .....

    1 0 Отговор
    '' Кучетата си лаят - керванът си върви ''
    Нищо няма да се промени ....
  • 17 Трибал

    1 1 Отговор
    Не знам дали Бойко е Буда,а Цветанов Кришна,но знам че продължаваме да живеем в една ченгеджийница във която кой от къде дойде ни прави на Буда-ли!А ние сме си такива защото ги търпим!
  • 18 кик

    0 1 Отговор
    остава и да си признае и да каже така беше извинявайте
  • 19 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "муспи":

    Не хитрувайте. Кат сме оакани дай всички да са омазани. По гербаджийски всички са маскари. Сега трябва да се съсредоточим и да изчистим действащите престъпници - тикви, буди, бойковци, и стана ясно че не са незаменими а дори и е добре да бъдат отстранени и съдени. Нито Станишев нито някой друг има вина за престъпното минало на тиквоний.
  • 20 уморен

    0 1 Отговор
    Атака в мрака и главата в торбата
  • 21 ИРАКЛИ

    1 0 Отговор
    Щом отвориха "папките"на НСБОП,да отворят на криминална и
    икономическа и тази държава отива на майка си в .....................
  • 22 4еащ

    1 0 Отговор
    А някой да ти е казвал кой разпродаде държавата! Да знаеш кой си напълни гушката от приватизацията, я марш от форумите!
  • 23 choss

    0 0 Отговор
    До #21 Иракли
    Не е необходимо да се отварят никакви папки. Трябва да се проведе лустрация в специалните служби и да се отстранят тези офицери, които са работили за бившата ДС. Едва тогава ще се прекъсне порочната зависимост и взаимообвръзка между специални служби и организирана престъпност.
  • 24 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    slavi binev da se varne kam tova koeto nai dobre umee da e krachmar