Last news in Fakti

5 Февруари, 2013 12:26 3 635 17

"Буда" било делото за взривения джип на Цветелина Бориславова

  • борисов-
  • буда-
  • досие
"Буда" било делото за взривения джип на Цветелина Бориславова - 1
Снимка: БГНЕС

Ако бях агент, и ако аз съм могъл да помогна на службите, само щеше да ми е приятно да го споделя. Обаче, целта е да ни изкарат всички маскари. Логичен е въпросът – откъде идва „Буда”? Знаете, за съжаление, че тогава ми се случи едно нещастие – 1997 г., когато взривиха на Цветелина джипа. Това дело се казва „Буда”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти днес, коментирайки последния документ, изнесен от сайта "Биволъ", според който на 24 февруари 1997 г. е било образувано дело за оперативно наблюдение на Борисов - тогава съсобственик на охранителната фирма "Ипон". 

(През 1997 година джипът на дългогодишната приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова е взривен, докато го отключва с дистанционното - бел.ред.). 

"В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов – шеф на фирма "Ипон". И понеже знаете, че делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръсти. Сега вече целта е да бъдем всички маскари – в смисъл и Борисов бил агент. Буда... Аз съм православен, знаете, друг Господ, друг Бог”, коментира още премиерът. 

"Естествено че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов." Това заяви по-рано пред  "Дневник" премиерът Бойко Борисов. Запитан защо в първото си изявление насочи следата за появяващите се материали към т. нар. кръг "Банкя", Борисов каза:"Защото са бивши ченгета". Той подчерта, че не се притеснява от излизащите материали и добави, че "не е длъжен да им чете глупостите". Попитан за коментар на това, че изтичането на информация от службите на МВР е вече закономерност и защо министърът не носи отговорност, Борисов каза: "Това е дълга тема." Той посъветва да си припомним "как са му донесли на него докладите на службите за Сергей Станишев" . И добави енигматично: "Затова ги пускат материалите по такъв начин. ..Хората са си такива..." , без да уточни какво има предвид.

Спирането на АЕЦ "Белене" и това, че Борисов станал мотор за "Набуко" са причина документите за "Буда" да излизат сега, смята още Бойко Борисов. На въпрос - кой може да вади и да пуска секретни документи по сайтове Борисов отговори: „Защо сега? Две много важни неща – това, че реално ние спряхме АЕЦ „Белене” и накърнихме много интереси и това, че аз станах мотор на проекта „Набуко”. Това са двете неща, които ги извадиха от равновесие и избързаха да го пуснат сега - каза Борисов.

На въпрос започва ли „битката с папките” и кой обича тази битка, Борисов заяви: „За всички избори досега съм минавал през такъв етап. За всички, което дава възможност на хората да оценят срещу какво се борим. За всички е ясно, че щом така ме атакуват, много интереси съм нарушил и то интереси в полза на хората. Това е проблемът”.

Борисов заяви още, че Иван Костов и Атанас Атанасов са искали да разберат подробности за Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, и поради тази причина той самият е бил наблюдаван от службите.

„По едно и също време аз, понеже бях добър професионалист, ме бяха предпочели за охрана и двамата – Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. Костов и Атанасов ги тресеше такава треска дали царя ще се яви на избори или само ще идва и ще си ходи, че имаше зверски натиск да разберат за това. Понеже с Киро Радев се познавахме, с покойния Рангел Геровски в БОП-а, тогава работеше оперативен офицер, аз му бях ръководител на дипломната работа в пожарната и познавах тези момчета там. Обикновено търсеха да намерят някакъв контакт, да разберат, защото само аз ги возих – аз и Тодор Живков, аз и царят. Пътуваме с часове, с дни. Дали нещо не съм разбрал, дали ще се явява или не. Викан съм тогава и в ресторант Олимп, само и само, ама най-приятелски, така и така кажи”, обясни Борисов.

„Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всички, които стоите тук. Днес мога да разпоредя на службите - да образуват подобни дела на всичките ви журналисти. На другия ден, или когато дойдат след един месец при теб и те питат – ти искаш ли да си агент и ти кажеш – не, те го свалят на отчет. И вчера БОП-а този документ показа. Само че от няколко дена това се върти през медиите на г-жа Йосифова, видяхте как всички новини от разсекретяването на стенограмите и СРС-ата за стотици милиони кражби потънаха и се говори само за това”, коментира още Бойко Борисов.

Поредният документ, разпространен от balkanleaks.eu гласи, че на 24.02.1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на ЦСБОП било образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов с номер 0996 и псевдоним "Буда".

Мотивът бил "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 1 Отговор
    Вервайте ми не лъжа.Буда е от 1997година и преди това не съм чувал за такова нещо. Интересно коя година е регистрирана будаинвест и кои са били съсобственици.
  • 2 Трибал

    0 1 Отговор
    Ченгеджийница!И Буда-ли къде ги търпят!
  • 3 Полиция

    1 1 Отговор
    Стига бе бай хой ми сички знаеме как преди 89-та се влизаше в затвора заради тия ш...ни комунисти къде даваха доноси и неверни неща пишеха особино ако не му харесваш на дадения даносник така че 30 години не са ги спряли тия методи затва повече не са желани нито БСП нито ДСП в политиката затова и тяхните избиратели ще ги накажат и при избори 2013 щото никой не им вярва вече 23 години лъгаха но всичко лъсна вече няма кой да заблуждават електората им измря нали са с средна възраст 70 години!!!И по добре за ГЕРБ отколкото за БСП и ДПС видехме как заради тях влезнахме з ЕС и всички цени се дигнаха и като дадът по 20лв. на края на годината на пенсионерите и замазват очите на народа но всичко свърши само ГЕРБ и тва е!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Полиция":

    Последно полиция ли си или защитник на бандитските групировки. Полицията трябва да е деполитизирана по конституция. Няма такава държава. при такива скандали щяха да хвърчат оставки на часа.То бива наглост до безобразие. До а пък и след 89 година буда си беше чист комунист. Кого залъгваш и плашиш с комунисти.герб беше и никога вече бандити.

    Коментиран от #5

  • 5 Bobi

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Бай хой ли си , Бай м. де ли си , не знам , но виждам колко ярко червен си ! Не си от тези , които 89-та и 97-ма година (най-вече тогава) не са излизали на митинги и протести , защото или не са били родени , или са били от другата страна на барикадата (от онази страна "най-добре е танковете да дойдат") !!
    Я кажи ти поне "намаза" ли нещо от червените или само те теб намазаха (с вазелин) ??
  • 6 андро

    1 1 Отговор
    Ееее от Българина по черноглед,няма на света.Абе поне посочете някой ,който е направил нещо повече и тогава плюйте.На тъп народ му се полагат подобни управници.Никога няма да се оправим,защото всеки разбира от всичко,а не вижда колко е тъп.Еее...га ти народа,затова,скоро ще ви командват цигани.УУУУФФФ.
  • 7 Трибал

    0 1 Отговор
    Що ти какво па ти си направил толкова?

    Коментиран от #8

  • 8 Bobi

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Трибал":

    Да речем 10Х от теб за България ! За съжаление повече от 99% от парите ми (както и на болшинството честни хора в България) са окрадени от псевдо "комунисти" (червени б...ци) !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ето моят пример : 96-та година имах 690000лв(27000$) спестявания , които се стопиха за една година , благодарение на мразените от мен ........... (ти си знаеш) на 670лв(1270$ тогава) и всичко това заради червените крадци ! ...нещо друго имаш ли да питаш ??
  • 9 Трибал

    2 1 Отговор
    Не бъркайте групировките с три букви!
    Тоо висаджия прост Плевнелиев,къде си го избрахте за президент, що не излезне да ни разкаже нещо за Йордан Татарски и Вис2!Вис2 си сложи Плевнелиев,а Сик си сложиха Боцко,всите заедно служат верно на свойте създатели от БКП,и ДС и са си добре, а на будалите поднасят всякакви божества като Буда,Кришна,и т.н
    Ченгеджийница и много буда-ли къде им верват и тровят освен собствения си живот,и живота на другите!
    И дивотора иска промени!Какви промени искате вие бе!?
    Пушки търсете че си е е....о м...та!Иначе въжето и на гредата!Единя край го свързваш на вратът другия на гредата,и в двата случая умираш,въпроса е как искаш да умреш!Като цървул,или като човек!

    Коментиран от #10

  • 10 Bobi

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трибал":

    Къде намеси и Президента бе ?? Какъв СИК и какъв ВИС2 те гонат бе ?
    Ти самия защо не ни разкажеш за Гаврилов като толкова ти знае устата ??? .....ейй нагли бе !!!!
  • 11 Трибал

    0 0 Отговор
    Хайде провери кой е Йордан Татарски,и виж каква връзка има с Плевнелиев и Вис2!
    Обори ме че не е вярно!
  • 12 Трибал

    1 0 Отговор
    Йордан Татарски, който беше разкаран от поста шеф на политическия кабинет на министър Росен Плевнелиев, е бил тясно свързан със застрахователния бизнес на някогашната групировка ВИС. Разбира се, той не е бил въоръжен с бухалка, а е бил с „бяла якичка“, заемал е високи постове, които изискват добра икономическа подготовка.

    Сред бившите съдружници на днешния високопоставен чиновник е имало хора с колоритни прякори като Лисицата, Гуньо, Дебелия и пр.

    През 94 г. е регистрирана фирма „Тива“ ООД. Йордан Татарски е собственик на половината дялове в нея чрез фирмата си „ТАТ“ ООД. Другата част от фирмата е на Иван Петков – Гуньо, Валентин Алексиев – Лисицата и Валери Тодоров – Дебелия. Тримата са видни висаджии във Враца.

    Разстрелът на Лисицата е един от най-шокиращите през изминалите години. Той е убит през 96-та г. посред бял ден в София с откос от автомат „Калашников“. Убийството е пред училище „Марин Дринов“, докато в двора си играят деца. Лисицата пада жертва във войната за надмощие в хазартния бизнес във Враца.

    Другите двама съдружници на доскорошния шеф на политическия кабинет на Росен Плевнелиев са Дебелия и Гуньо, които днес са в списъка на незаконно забогателите. На Дебелия са запорирани имоти за над 1,8 млн. лв., а на Гуньо – за над 1 млн. лв.
  • 13 kal

    0 0 Отговор
    milata tq stanala e greshka a i toi gorkite -----shte gurmi ama mn.kato na nova godina gorite
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 330и

    0 0 Отговор
    само бмв
  • 16 МухльоБойко

    0 1 Отговор
    Джипа е взривен 1 месец след досието се пак.
    Тоа се о.ра до ушите ....
  • 17 испанец

    1 0 Отговор
    До сега три версии на мутрата за досието му.Ще почакам да станат десетина и тогава ще коментирам.Колко ли ще чакам?!Обзалагам седен-два,като му знам характера,с едно ляга със съвсем друго става ама ней си.А бе мутренски му работи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове