Last news in Fakti

4 Февруари, 2013 16:41 3 792 21

Досието "Буда" разсекретено

  • разсекретено-
  • няма съгласие за вербовка-
  • досие "буда"-
  • буруджиева-
  • атанасов-
  • цветанов
Досието "Буда" разсекретено - 1
Снимка: БГНЕС

 Премиерът Бойко Борисов е разпоредил досието "Буда" да бъде разсекретено. Това  Борисов оповести пред в. "Сега". Според официалната информация на МВР, в която не се споменава досието "Буда", но става ясно по някакъв начин, че се говори за него, се заявява, че липсват документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор.

Вчера Биволь излезе с информация, че премиерът Бойко Борисов има досие към ЦСОБ от 9 декември 1996 година като информатор.

Ето какво гласи официалната информация на МВР: "Във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице – кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая.
След като се е запознала със съдържанието на документите, комисията е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от Закона за защита на класифицираната информация, броени от датата на създаването на документите. Комисията е установила също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което се счита, че са налице основанията за прилагане на чл. 50, ал. 2 от Правилника за приложение на Закона за защита на класифицирана информация  и материалите се декласифицират.
При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“. Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация".

По-рано министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че разсекретяването може да стане със съгласието на премиера и че с това досие винаги се спекулира предизборно. Цветанов каза, че това се прави от определени сили.

БСП настоява за създаване на парламентарна анкетна комсия на паритетен принцип, която да изясни обстоятелствата и фактите около досието на агент "Буда" . Това обяви говорителят на партията Ангел Найденов на извънредна пресконференция, съобщи БНР. По думите му ,ако мнозинството от ГЕРБ откаже създаването й, левицата ще настоява въпросът да бъде обсъден от вътрешната комисия
- Ситуацията е толкова неприятна, че изисква бързи и ясни отговори, изясняване на всички обстоятелства и факти, изисква намесата и на парламента, и на прокуратурата. Другата възможност е, в рамките на действащата комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която има всички основания и правомощия да получи необходимите отговори. Да изиска информация от всички, които са споменати под някаква форма - бивши или настоящи служители на специални служби, да ги покани на заседание, да ги изслуша и да получи всички документи на разположение на секретните архиви или съответно в рамките на класифицираната информация в МВР.

По-рано също Татяна Буруджиева, шеф на кабинета на Сергей Станишев поиска прокурорска проверка. Атанас Атанасов от ДСБ каза, че прокуратурата има право да започне проверка по случая, ако документите за агент Буда са изнесени неправомерно. Той настоя: "Нека някой да намери механизъм и да покани Петканов, Сакскобургготски и Петър Стоянов и да ги пита, когато са подписвали документите за назначаване на Борисов на висшата професионална длъжност на МВР, те били ли са наясно от каква среда произхожда той. Тези хора трябва да дадат отговори. Не могат да се крият като мишки". Яне Янев от РЗС каза по темата, че "всичко му изглеждало съшито с бели конци".

"Биволь", който изнесе вчера информацията, не пропусна и днес да излезе с коментар. Публикуваме едва няколко изречения от него: "Не знаем, дали досието БУДА е глупост, или не, както твърди обектът, защото не сме го правили и водили ние, а бившият управител на Борисов от ИПОН и сегашен негов Гл. секретар в ДАНС – Младен Георгиев. Той най-добре си знае глупав ли е бил БУДА, или съвестно си е вършел задълженията. Съдбите на Борисов и Георгиев са останали толкова тясно преплетени през годините и това ясно доказва как е "отрязъл" ББ навремето вербовчика си".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барут

    3 2 Отговор
    Компартията начело със Станишев нацапаха пак гащите.Опитаха се да отклонят вниманието от документите за Блене.
    Защо нито Станишев,Овчаров и други там комунисти дето са крали не е излязал с официално опровержение още-а?Да се замислим малко-и разбираме че са КРАЛИ наистина.
  • 2 неутрален

    2 2 Отговор
    Защо в нашата страна, хората помагали борбата с организираната престъпност се смятат за "ЛОШИ" ?

    Коментиран от #7

  • 3 Бай хой

    1 2 Отговор
    Как може да се показва пред хората този нагъл доносник. И имат наглостта да плюят по политиците. В затвора всички бандити начело с опасният доносник тиквата. Шок и ужас. Героят бойко- доносник буда.Наглост, наглост и безочие.
  • 4 бold

    3 2 Отговор
    Защото от БСП не правят разлика междо ДС/КОМПАРТИЯ/ и ЦСБОП/борба с организирана престъпност/----

    Коментиран от #6

  • 5 шопа

    3 2 Отговор
    Шумкарите пак удариха на дърво
    като с партийната книжка на Софиянски !!!

    Много са нагли комунягите - лошото е ,че хората продължавата да им вярват и да им се пръзват на провокациите
  • 6 Бай хой

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "бold":

    Какво общо имат БСП с престъпното минало на буда. Наглеци вън от управлението, вън от държавата. Помним кой уреждаше пивоварна да работи без лиценз и какво стана с управителя. Съд за престъпниците.Европейският съд осъди България заради буда.Трябва вече и българския съд да ги осъди.Как не се оказа един достоен член на ГЕРБ да си подаде оставката.
  • 7 choss

    2 35 Отговор

    До коментар #2 от "неутрален":

    Ами защото не са помагали в борбата срещу, а са част от самата организирана престъпност, бе драги. Сляп ли си, наивен ли си или се опитваш да ни баламосваш?
  • 8 Трибал

    1 2 Отговор
    Той не е Буда!Будали са тия къде му верват!
  • 9 Трибал

    3 1 Отговор
    http://flic.kr/p/dSax78
  • 10 KOREKTOR

    2 3 Отговор
    Това ГЕРБЕРСКИТЕ коне с капаци са големи БУДАли. То бива, бива ама то тяхното никъде го няма. Капаците на очите им са не само отстрани, но и пред очите. Гал-фо-ни. Зомбита неспасяеми.
  • 11 Б-г

    1 1 Отговор
    Дайте първо да видим досиетата на досега управляващите дето се натискат отново да управляват -- ако са чисти да управляват. А на тези мандата още не им е свършил че да ги оценяваме и критикуваме . Сигурен съм че едните и другите са маскари -- ама хайде поне да изберем да ни управляват по-малките хайдути --- маскари

    Коментиран от #12

  • 12 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Б-г":

    Много умекнахте.Наглостта ви няма граници.Излъгахте народа и сега всички като разбраха какви сте, да ви оставим да крадете до последно. Часкари са бандитите и мутрите и те нямат място в управлението. За 3,5 години съсипахте държавата и нищичко не свършихте.
  • 13 Буда

    1 0 Отговор
    Всички компромати за Буда изчезват! Мишо Бирата изчезна и досието на Буда също. Не може обикновените простосмъртни да се мешат в делата на Буда и да му търсят сметка! Никой не може да избяга от дългата ръка на Буда.
  • 14 муспи

    1 1 Отговор
    Любопитното в тази битова история е, че Боко сам си е избрал кодовото название. Биле му предложени три - Тарзан, Пеле и Буда - той избрал Буда.
  • 15 незащитен от закона

    1 0 Отговор
    ало будистите, до кога ще разигравате тия театри опитвайки се да отклоните вниманието на народа от истинските му проблеми???
  • 16 Трибал

    1 1 Отговор
    Два глиста баща и син се подават от един задник. Синът казва на баща си:
    -Тати, какво е това?
    - Това е синьото небе с пухкави облачета татиното.
    Синът пак пита:
    -Тати, ами това какво е?
    -Това е зелена полянка с цветленца татиното.
    Синът:
    -Тати, ами това какво е?
    -Това е поточе с бистра водица.
    -Ей тати, тук всичко е много хубаво, ами ние к`во дирим в тоя г.з?!!
    -РОДИНА ТАТИНОТО!
  • 17 муспи

    0 0 Отговор
    ПОСМЪРТНО ОТ НАС (нашите проклятия се превръщат в чувани молитви)
    Мер Коч при възнесението си по стълбата якова, на последното стъпало видял един голям чувал с пари, и се опитал да си го вземе. Обаче това се оказало не чувал, а Ариел Шарон? Той бил много депресиран и като го изгледал с укор му казал цинично - върви, полага ти се! Стоял странно, гърбом, и си извъртал трудно главата за да говори. Коч веднага се ориентирал че той се бил хванал за парапета с такава желязна хватка, че ноктите му се забили в дланите, излязли от другата страна и още един път обвили парапета. - Нищо добро не те чака, аз видях духовно всичко там, макар че тук съм се закотвил. Мер Коч веднага се възползвал от ситуацията, дръпнал си ципа, и на Шарон ципа (еврейските панталони са с ципове отпред и отзад) - и залюбил. Любил любил любил любил, любил любил любил любил. Когато се посъвзел, Ариен Шарон възкликнал - изненадан съм, аз те мислех за от другия бряг? Освирепял от нечовешка обида Мер Коч си свалил и задния цип, и като посегнал да свали на Шарон предния (ръцете на Ариел са запечатани, казах, а още в друга моя дописка писах че страда в комата си от постоянна ерекция, пред която са безсилни медиците от Тел Авив) - забелязал на ултравиолетовия фон пълчища ангели подгонени от сила, разярена че не си вършат добре работата. При такива услови за секс не се мисли.
  • 18 иво

    0 0 Отговор
    Няма дим без огън......!!!!!!
  • 19 простосмъртен

    0 0 Отговор
    Боко тиквата е по добрия вариант от Станишев,обаче трябва да направи кухни за бедните ,да помисли малко за този беден и изстрадал народ,София не е България.И това беше голяма глупост да се вдигат депутатските заплати, а пенсиите на хората да чакат да му дойде времето.

    Коментиран от #20

  • 20 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "простосмъртен":

    Буда тиквата като влезе в затвора където му е мястото ще има време да мисли не само за кухни.
  • 21 ДС то бате

    1 0 Отговор
    Че Бай Боре още от Тошево време си е към службите, кой според вас охранява Тодор Живков???????
    Само този елементарен факт стига да разберете кой е ;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове