Отидете към основна версия

3 696 21

„Страна.ua“: Украинци продават органите си в България

  • украинци-
  • трансплантации-
  • болница лозенец-
  • донори

В болница "Лозенец" в България за две години са извършени около дузина операции по трансплантация на бъбреци от живи донори

Снимка: БГНЕС-илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България разкри схема за продажба на органи от украински мигранти на богати чужденци. Не за първи път граждани на Украйна се оказват в центъра на скандали с трансплантации на черно, пише онлайн изданието „Страна.ua“.

Оказа се, че в болница "Лозенец" в България за две години са извършени около дузина операции по трансплантация на бъбреци от живи донори. Това заяви шефът на местното здравно министерство Стойчо Кацаров.

Във всички случаи дарители са млади украинци и молдовци, а получателите са граждани на Израел, Оман и Япония. За да легитимира операцията, клиниката ги записва като роднини.

Получателите на органи плащат 50 хиляди долара за бъбрек, докато официално около половината от сумата е платена на касата. Донорът е получил от 5 до 15 хиляди, каза българският журналист Ивайло Йолчев. Той добави, че все още не е известно дали имената на пациентите в болницата са измислени, или схемата използва фалшиви паспорти.

"Известни са само имената на дарители от Украйна - Валентин, Артем, Руслан и други. Някои от тях са работили в Европа и са решили да спечелят допълнителни пари по този начин", каза репортерът.

Думите му бяха потвърдени от жителка на Лвов Оксана Федив, която през последните години е била в няколко европейски държави, за да печели пари.

"Поради пандемията работата е малко, много от приятелите ми търсят възможност да печелят повече. И се съгласяват да продадат бъбрек или дори част от черния дроб", каза тя.

Според нея за това можете да получите няколко хиляди долара, но има риск да умрете.

И така, преди две години в област Лвов 20-годишен младеж продал бъбрек, за да организира пищна сватба. Казал на близките си, че отива да работи в чужбина. Младежът донесъл 15 хиляди долара, оженил се и починал няколко седмици след тържеството. Върху тялото му е открит белег. В същото време не било възможно да се разбере на кого и къде е продал бъбрека.

Както каза Вадим Резниченко, експерт по трафика на хора и трансплантациите на черно, в тази област действат транснационални престъпни групи, които включват висококвалифицирани лекари.

"По-специално, много клиники за трансплантации на черно са разположени точно в Турция, както и в Китай и Египет," каза той.

Преди две години в Казахстан беше задържан главният лекар на болницата в Шымкент. Той е обвинен в извършване на незаконна трансплантация на органи. Според разследването престъпната група е привлякла украинци, узбеки и киргизи като донори, докато нейни клиенти са предимно израелски граждани.

А миналата есен в Истанбул бяха задържани над десет души, включително украинци, които се готвели да продадат органите си.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.

Свързани новини