7 Юни, 2021 11:32 3 645 21

„Страна.ua“: Украинци продават органите си в България

  • украинци-
  • трансплантации-
  • болница лозенец-
  • донори

В болница "Лозенец" в България за две години са извършени около дузина операции по трансплантация на бъбреци от живи донори

„Страна.ua“: Украинци продават органите си в България - 1
Снимка: БГНЕС-илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България разкри схема за продажба на органи от украински мигранти на богати чужденци. Не за първи път граждани на Украйна се оказват в центъра на скандали с трансплантации на черно, пише онлайн изданието „Страна.ua“.

Оказа се, че в болница "Лозенец" в България за две години са извършени около дузина операции по трансплантация на бъбреци от живи донори. Това заяви шефът на местното здравно министерство Стойчо Кацаров.

Във всички случаи дарители са млади украинци и молдовци, а получателите са граждани на Израел, Оман и Япония. За да легитимира операцията, клиниката ги записва като роднини.

Получателите на органи плащат 50 хиляди долара за бъбрек, докато официално около половината от сумата е платена на касата. Донорът е получил от 5 до 15 хиляди, каза българският журналист Ивайло Йолчев. Той добави, че все още не е известно дали имената на пациентите в болницата са измислени, или схемата използва фалшиви паспорти.

"Известни са само имената на дарители от Украйна - Валентин, Артем, Руслан и други. Някои от тях са работили в Европа и са решили да спечелят допълнителни пари по този начин", каза репортерът.

Думите му бяха потвърдени от жителка на Лвов Оксана Федив, която през последните години е била в няколко европейски държави, за да печели пари.

"Поради пандемията работата е малко, много от приятелите ми търсят възможност да печелят повече. И се съгласяват да продадат бъбрек или дори част от черния дроб", каза тя.

Според нея за това можете да получите няколко хиляди долара, но има риск да умрете.

И така, преди две години в област Лвов 20-годишен младеж продал бъбрек, за да организира пищна сватба. Казал на близките си, че отива да работи в чужбина. Младежът донесъл 15 хиляди долара, оженил се и починал няколко седмици след тържеството. Върху тялото му е открит белег. В същото време не било възможно да се разбере на кого и къде е продал бъбрека.

Както каза Вадим Резниченко, експерт по трафика на хора и трансплантациите на черно, в тази област действат транснационални престъпни групи, които включват висококвалифицирани лекари.

"По-специално, много клиники за трансплантации на черно са разположени точно в Турция, както и в Китай и Египет," каза той.

Преди две години в Казахстан беше задържан главният лекар на болницата в Шымкент. Той е обвинен в извършване на незаконна трансплантация на органи. Според разследването престъпната група е привлякла украинци, узбеки и киргизи като донори, докато нейни клиенти са предимно израелски граждани.

А миналата есен в Истанбул бяха задържани над десет души, включително украинци, които се готвели да продадат органите си.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 0 Отговор
    Гейчето Ангелов е доктор Менгеле.
  • 2 Участниците

    38 0 Отговор
    в търговията грозна с човешки органи и хирурзите , извършвали операциите и трансплантациите в болница "Лозенец" и други клиники - директно в затвора !

    Коментиран от #14

  • 3 КОТарАК

    29 0 Отговор
    луда работа-да рискуваш здравето си , да се осакатиш за хартия , за пари които до няколко години макс. ще издухаш. и това са млади хора-донори
  • 4 ПСР

    36 0 Отговор
    Акцентът в случая не е Украйна.Тези трасплантации са абсолютно криминални.Съдебна отговорност от Л.Спасов,бившият министър-Ботокс,принципал на болницата и всички замесени.Ужасяваща работа.
  • 5 пройчо

    30 0 Отговор
    Тлъстата Мутра ,за 12 години --смени 10 министри на здравеопазването,някой от тях събирал "на разклона за Търново" .....
  • 6 Добре че го разкриха

    24 0 Отговор
    Щото следващата а крачка щеше да е здрави българи с леки операции по болницата да почнат да умират необяснимо....
  • 7 путин

    1 15 Отговор
    Украинските органи са по качествени от руските.

    Коментиран от #19

  • 8 Хорейшио

    28 0 Отговор
    Защо шефът на болницата още не е арестуван е единственото важно в момента? Дава му се възможност да унищожи всички улики да скрие пари под чуждо име и т. Н. Но да чакаме Каскета Гешев да свърши нещо полезно е абсурд, още повече шефът на тая болница сам се е хвали, че има политически гръб. Сещате се от кого, от онзи, когото Гешев нарича "шефе"
  • 9 хахахахахаха

    9 0 Отговор
    Тиквоскотовете са вече на нивото на пакитата... Тоест под-под-подчовеци. Вас и орките ще ви избягват! Приказката е че "албанецът изглежда като изтънчен джентълмен покрай пакито... културен, възпитан и от класа..."
    Да си правите сметката къде сте просто. Подобни случаи се срещат в Пакистан. Трафиканти и търговци на органи изпаднали!!!!
  • 10 Симо

    12 3 Отговор
    Укрите от блаженна демокрация, толкова много преядоха, че се налага да си продават органите.
    Междувпрочем, педи месец се върнах от командировка в Украйна. Хората са недовлни и гладни, а бъдещето им е точно толова несигурно, колктоо и нашето. Почти всичко, което е можело да работи там е или пред закриване или е закрито.
  • 11 ДаЗдраПерМа

    7 0 Отговор
    преди да ги демократизират ни продаваха донбаски въглища, меласа, дървен материал, метални профили
  • 12 Павел Пенев

    8 1 Отговор
    Вижте какво падение.Също както у нас преди няколко години,когато наши граждани си продаваха органите в Турция.До там ни доведоха демократите от ЕС и САЩ. Алчни гнусни престъпници.

    Коментиран от #13

  • 13 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Павел Пенев":

    Че тя тая търговия си върви повече или по-малко, но си върви! Още има наши съграждани, които отиват на "екскурзия" и се връщат с един бъбрек по-малко и с повече финикийски знаци!
  • 14 ПСР

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Участниците":

    Да,това е черна търговия с органи от живи хора.
    Не знам,как тези"ръководители"и лекарски екипи,за пари,са вършели това.С каква съвест,морал,етика.Да осакатиш млад човек,като е напълно ясно,че роднинска връзка с получателя няма,че иде реч и за фалшиви документи...не мога да го възприема!Къде е Гешев по случая?!Ботоксът къде се скри,за да коментира?!
  • 15 Дългият

    5 0 Отговор
    Ами ето докъде ги докара Маидана и цъфтящата демокрация.
  • 16 Матей

    6 0 Отговор
    Поредното падение,на нивото на украинците сме,а на кяр са евреите.Ккаво са за последните стотина хилядарки,куп книжнина,пари като вестници.И нашите държави не само не се намесват ,за да прекратят жестокото търгашество със здравето и живота на гражданите си,даже помагат с негласно съучастничество.Набляга се на сензационнния момент,въх колко нередно било,правят се на ощипани.Престъпленията тук се наричат я нередност,я злоупотреба,я присвояване,убийствата се наричат донорство.
  • 17 Реалист

    0 5 Отговор
    Стига мрънкахте! Живеем в такива времена! Всичко се копува и продава! Някой да се е оплакал?! Донорите са взели обещаната сума! Другите са си получили органа! Е! Какво?!
  • 18 За първи път

    3 0 Отговор
    прочетох "Публикувано във факти.бг: получателите са граждани на Израел,"

    Като го прочетох това и вече ми се повдигна.
  • 19 Изралтян

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "путин":

    А от сръбски от Косово и/или палестинските от Газа?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.