Отидете към основна версия

8 987 72

Не направим ли лустрация сега, истинска демокрация в България никога няма да има

  • лустрация-
  • агенти на държавна сигурност-
  • агенти на дс-
  • членове на бкп

Ако следващият Парламент не приеме безкомпромисен закон за лустрацията, който да засегне не само служилите на комунистическите служби, но и редовите членове на БКП, съвсем скоро няма да има кого да лустрираме

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Санкциите по закона „Магнитски“, които наложи Министерство на финансите на Съединените американски щати на „видни“ български граждани – сред които Делян Пеевски и Васил Божков, определено раздвижиха публичното пространство у нас. ГЕРБ са още по-разклатени, отколкото така или иначе бяха, a на Гешев не му е никак комфортно, защото „примката“ около него се затяга, включително защото все повече хора разбират необходимостта от мащабна правосъдна реформа.

И да, тя наистина е жизненоважна и първостепенна за българската демокрация, но има и едно друго нещо, без което демокрацията в България ще си остане мираж и необходимостта от което също ни бе показана от американските санкции. Това е лустрацията на ченгетата от Държавна сигурност и всички други служби на „бившата“ комунистическа власт.

Един от санкционираните по закона „Магнитски“ – Илко Желязков, който, забележете, е зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, се оказа офицер от Държавна сигурност. Направлявал е доносници.

Още стотици, да не кажем хиляди закоравели десари и обикновени доносници са на работа в държавната администрация, а някои от тях са в ключови за държавата звена. Несъмнено те са част от т.нар. „дълбока държава“, която трови в зародиш опитите за демокрация в България. Защото в България наистина демокрация в пълния смисъл на думата няма. Има само немощни опити. Поне засега.

Още повече, че и някои от издателите на медии са ченгета, а да не говорим, че и част от хората, които все още са на екран, също са сътрудничили на ДС. Буквално почти навсякъде са се загнездили и тровят, макар и все още не буквално както потомците на техните идеолози от КГБ.

Най-близките пък до споменатите други двама – Васил Божков и Делян Пеевски, са също свързани с комунистическата ДС. Георги Попов – „дясната ръка“ на Божков, е секретен сътрудник на Първо главно управление на зловещата Държавна сигурност, а Ахмед Доган, който в някаква степен може да се смята за покровител на Пеевски, е агент Сава от ДС.

Всичко това показва, че „ченгесаро-червените елити“ отпреди 1989 г. или пряко още са на власт, или имат своите продължители, които на пръв поглед нямат нищо общо с тоталитарния режим. Но само на пръв поглед. На втори – научихме какви са най-приближените им хора.

И точно и поради тази причина съдебна реформа няма, точно поради тази причина Прокуратурата в България е точно това, което е. Ченгетата искат да е така и няма да позволяват това да се промени, докато са на възлови места, имат хора на тези места и са в близки отношения с назначените за капиталисти от Българската комунистическа партия, в които, за съжаление, все още е финансовият ресурс. Това също е огромен проблем пред опитите за демокрация в България.

Точно поради тази причина – че такива като агент Иван и агент Николай (Красимир Каракачанов и Георги Марков) 30 години след „промените“ бяха на власт доскоро, истинска пазарна икономика в България няма и не е имало след 9.09.1944 година.

Времето ни се топи. Ако следващият Парламент не приеме безкомпромисен закон за лустрацията, който да засегне не само служилите на комунистическите служби, но и редовите членове на БКП, съвсем скоро няма да има кого да лустрираме. А няма да има, защото повечето ще доизмрат, а други тотално ще минат в сянка и ще пуснат напред окончателно проксита като онова пълничко момче, което се оказа, че е овладяло цялата държава.

За това, оглеждайте се в предизборната кампания коя партия или коалиция предлага лустрация и каква точно лустрация предлага.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 65 гласа.

Свързани новини