14 Юни, 2021 17:55 8 916 72

Не направим ли лустрация сега, истинска демокрация в България никога няма да има

  • лустрация-
  • агенти на държавна сигурност-
  • агенти на дс-
  • членове на бкп

Ако следващият Парламент не приеме безкомпромисен закон за лустрацията, който да засегне не само служилите на комунистическите служби, но и редовите членове на БКП, съвсем скоро няма да има кого да лустрираме

Не направим ли лустрация сега, истинска демокрация в България никога няма да има - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Санкциите по закона „Магнитски“, които наложи Министерство на финансите на Съединените американски щати на „видни“ български граждани – сред които Делян Пеевски и Васил Божков, определено раздвижиха публичното пространство у нас. ГЕРБ са още по-разклатени, отколкото така или иначе бяха, a на Гешев не му е никак комфортно, защото „примката“ около него се затяга, включително защото все повече хора разбират необходимостта от мащабна правосъдна реформа.

И да, тя наистина е жизненоважна и първостепенна за българската демокрация, но има и едно друго нещо, без което демокрацията в България ще си остане мираж и необходимостта от което също ни бе показана от американските санкции. Това е лустрацията на ченгетата от Държавна сигурност и всички други служби на „бившата“ комунистическа власт.

Един от санкционираните по закона „Магнитски“ – Илко Желязков, който, забележете, е зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, се оказа офицер от Държавна сигурност. Направлявал е доносници.

Още стотици, да не кажем хиляди закоравели десари и обикновени доносници са на работа в държавната администрация, а някои от тях са в ключови за държавата звена. Несъмнено те са част от т.нар. „дълбока държава“, която трови в зародиш опитите за демокрация в България. Защото в България наистина демокрация в пълния смисъл на думата няма. Има само немощни опити. Поне засега.

Още повече, че и някои от издателите на медии са ченгета, а да не говорим, че и част от хората, които все още са на екран, също са сътрудничили на ДС. Буквално почти навсякъде са се загнездили и тровят, макар и все още не буквално както потомците на техните идеолози от КГБ.

Най-близките пък до споменатите други двама – Васил Божков и Делян Пеевски, са също свързани с комунистическата ДС. Георги Попов – „дясната ръка“ на Божков, е секретен сътрудник на Първо главно управление на зловещата Държавна сигурност, а Ахмед Доган, който в някаква степен може да се смята за покровител на Пеевски, е агент Сава от ДС.

Всичко това показва, че „ченгесаро-червените елити“ отпреди 1989 г. или пряко още са на власт, или имат своите продължители, които на пръв поглед нямат нищо общо с тоталитарния режим. Но само на пръв поглед. На втори – научихме какви са най-приближените им хора.

И точно и поради тази причина съдебна реформа няма, точно поради тази причина Прокуратурата в България е точно това, което е. Ченгетата искат да е така и няма да позволяват това да се промени, докато са на възлови места, имат хора на тези места и са в близки отношения с назначените за капиталисти от Българската комунистическа партия, в които, за съжаление, все още е финансовият ресурс. Това също е огромен проблем пред опитите за демокрация в България.

Точно поради тази причина – че такива като агент Иван и агент Николай (Красимир Каракачанов и Георги Марков) 30 години след „промените“ бяха на власт доскоро, истинска пазарна икономика в България няма и не е имало след 9.09.1944 година.

Времето ни се топи. Ако следващият Парламент не приеме безкомпромисен закон за лустрацията, който да засегне не само служилите на комунистическите служби, но и редовите членове на БКП, съвсем скоро няма да има кого да лустрираме. А няма да има, защото повечето ще доизмрат, а други тотално ще минат в сянка и ще пуснат напред окончателно проксита като онова пълничко момче, което се оказа, че е овладяло цялата държава.

За това, оглеждайте се в предизборната кампания коя партия или коалиция предлага лустрация и каква точно лустрация предлага.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    30 77 Отговор
    Ми да започнем от Гумен Гадев – пРезидента. Или как.. него ще го пропуснем?!?

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Всеки

    27 4 Отговор
    ден е много време !
  • 3 Георги

    9 39 Отговор
    Правилно !! Аз мисля ИМН е нашето решение. Гласувайте за номер 22.
  • 4 КОТарАК

    37 13 Отговор
    и какво като се направи лустрация? ще им се забрани да участват в управлението ли ?

    Коментиран от #72

  • 5 Дааа

    62 3 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Преди него, почни с всички управлявали до момента, и кажи кой не е комунист или наследник на такъв. Изключение е Сакскобурга - той си е просто мадридски крадец

    Коментиран от #16

  • 6 Перо

    45 6 Отговор
    Старата мантра на нов глас,преди изборите! Най-големият престъпник и бивш Премиер,толупа,също ли е бил в ДС?
  • 7 DARK RED AMERICAN ❌

    23 36 Отговор
    За сетен път го казвам не се ли отърве България от синята соц кочнчина Рашка 🏳️‍🌈 🇷🇺 😂 Алкашия и ванюшките на путя джуджак няма да има оправия 😂😂😉 в територията на Бащицата ,😉
  • 8 Суха съчка

    2 11 Отговор
    Защо не.

    Коментиран от #13

  • 9 Млад ездач

    41 25 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    " Така така"!! Комунистите в България отдавна умряха!! Кого ще " лустрираш" бе тикво??

    Коментиран от #56

  • 10 Пръц

    20 6 Отговор
    Другарят Пешо Здр.громи врага в стенвестника факти по стар партиен обичай сочейки с пръст виновниците за разсипията в кочината с комсомолски плам и купешки заучени фрази.Пешо,Пешо…..и твоята не е лесна.

    Коментиран от #27

  • 11 Сетила се Мара..

    28 10 Отговор
    Кого будалкате от 30 г.насам,старата ДС отдавна измря от старост,сега отново ровите,колкото да отчетете дейност.Който има сили и жизненост+акъл отдавна е на Запад,тук са само полуживи пенсионери и мама Индия,България отдавна не съществува..
  • 12 Мутра

    36 3 Отговор
    Тулупа беше изпълнител в ДС биеха турчета по селата по списък на Ахмед Доган.После тулупа пое охраната на политици чрез неговата мутренска "Ипон".Направи опит да застрахова заведения но Маджо му сцепи джуката и му показа кой е шефа после го съжали.Всичко свързано с тулупа е фалшиво
  • 13 Паметлив дедо

    25 10 Отговор

    До коментар #8 от "Суха съчка":

    Тия, които трябваше да бъдат " лустрирани" през 1989г. са или умряли,или пенсионери,пръднали в гащите!! Схващаш ли бе тикво???

    Коментиран от #43

  • 14 МАЛКА пенсИЯ

    19 0 Отговор
    С една дума-НЯМАЩ ЛИ ВУЙЧО ВЛАДИКА,ЖАЛНА ТИ МАЙКА.
  • 15 Мутра

    18 3 Отговор
    Няма нужда от лустриране повечето са на шепа хапчета и памперси.Трябва чегъртане и нова прокуратура с млади хора неопетнени да съдят здраво и вкарват в затворите.България е малка и всичко се знае дори кой на кого д.уха
  • 16 Испанец

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Сакскобурга,освен крадец е и страстен КОМАРДЖИЯ! Ясно!??

    Коментиран от #33

  • 17 krum veliki

    21 5 Отговор
    Страните от Бившия СОЦ. я направиха преди 30 години и вървят напред/ дори Румуния/ вече са много преди нас а ние......
  • 18 Вълко Червенков

    19 4 Отговор
    Това с лустрацията в България е една химера,по простата причина,че политическата олигархия,която управлява страната е изцяло създадена от ченгета,агенти,доносници.Няма партия в която основното ядро да не е с комунделско-ченгесарски корени.Да очаквате,че тези "другари" ще се лустрират сами себе си и едни други е наивно.Най-много да се позамерят с компромати за кеф на електората.В жалкото подобие на Парламент,което просъществува два месеца,ясно се видя,че и новите формации са бъкани от дърти ченгета и апаратчици от времето на Соца.Селската партийка на Славуца Трифунджийска е може би най-малко засегната от този проблем,но те са олигофрени по дефиниция и алчни селски тарикати,така че от тях не може да се очаква нещо сериозно по въпроса,освен обичайното плямпане и задкулисни сделки.

    Коментиран от #21

  • 19 Историк

    7 13 Отговор
    Е, и кого ще лустрираш, като 30 години вече няма БКП и НРБ. Ако си бил чавдарче, пионерче, или комсомолче, лустрацията трябва да почне от теб. Не да се излиза с номерът на маса тарикати, ветропоказатели:.... ма ТЕ НАСИЛА МЕ НАПРАВИХА ТАКЪВ. Ми да си хванал пушката и отишъл в планината, а не съгласил. Глупости на търкалета.
  • 20 мое ли

    7 4 Отговор
    на тоз пее да му олющим пърдухелника! явно живее на обратнана сдтрана и гу сърби?
  • 21 Историк

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "Вълко Червенков":

    Да, бе не си познал... Селската Партия на Славуца Учиндолски съставът са предимно деца и внуци на НОМЕНКЛАТУРАТА на БКП.

    Коментиран от #34

  • 22 смях в залата

    14 0 Отговор
    Авторе ..... не прочетохме нищо за агент ,,Буда '
  • 23 нек

    20 4 Отговор
    Допълнение към малоумното писание на Петър Здравков.Задължителна лустрация трябва да има и за всички управлявали в последните десет години,както и за редовите членове на ГЕРБ.Да не забравим и гласувалите за тях.Лустрация и за всички мисирки,за да спрат да пишат глупости.

    Коментиран от #47

  • 24 Мутра

    8 7 Отговор
    Да се приеме закона за личното оръжие при самозащита.Да се изоре полицията и обърне с хастара там са няколко въшкара и техните слуги.Да се създаде полицейска академия и всички ченгета върнати в 1ви клас вечерно училище 3 години.Трябват нови и млади хора нови пенсии и заплати пари има много.Ако някой шеф ви каже няма пари убиите го с камъни
  • 25 гост

    8 4 Отговор
    ще трябва да започнем от П Здравков по голям комунист от него не съм виждал
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 5 Отговор
    Не се заблудавайте,по точно не заблуждавайте Младежите....Лустрация Никога не е могла и не може да се направи!Целия обществен живот на бг е прояден от хора на държавна сигурност!
  • 27 Минувач

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пръц":

    Ами баща му така го е научил.
  • 28 Лустрация

    6 6 Отговор
    За БКП, БСП, ДПС, ГРОБ, и тия малките последни патерици.

    Коментиран от #30

  • 29 От какъв зор, бе П. Здравков

    4 2 Отговор
    Стигат ни революционни решения те са от 20-ти век. Трябва не еволюционна поколенческа смяна по биологичен път, иначе ни казва Б.Б.: В Европа ми имат телефона, за разлика от тези, които сега са на власт. Стига. Магическият "Магнитски" ще поправи аферата ЦКБ, ще върне астрономичният ни външен дълг или ще вдигне БВП. ДОБРОТО, това, че си е лично ТВОЕ МНЕНИЕ.
  • 30 Посетител

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Лустрация":

    Че ти както си ги изредил, то няма да има кой да управлява държавата бе умнико.
  • 31 Пловдив

    10 8 Отговор
    Те изродите от ЦК и, от ДС изпоумряха така, че лустрацията трябва, да бъде насочена към синовете, внуците, любовниците, братовчедите и т. н., защото те са реалното задкулисие и дърпат конците, на тъпи селяндури като Методиев, Пеевски и всякаква, тям подобна сган!!!
  • 32 човек от народа

    11 5 Отговор
    ИЗЧЕГЪРТВАНЕ, ИЗЧЕГЪРТВАНЕ, ИЗЧЕГЪРТВАНЕ, !!!!!!!
  • 33 Гражданин

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Испанец":

    И като дойде в РБ за колко време я оправи и изтъргува на борсата?
  • 34 Вълко Червенков

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Чудесно!Потвърждава това което съм написал.
  • 35 no name no face no number

    9 9 Отговор
    Аз стигнах само до комсомола за съжаление, но комунизма ако не е грешно реализиран си е гот. Даже социализма беше зондер класе в сравнение с тази никаквица капиталистическа демокрация, така, че ела да ми го лустрираш

    Коментиран от #37

  • 36 :))

    5 4 Отговор
    "... Парламент не приеме безкомпромисен закон за лустрацията, който да засегне не само служилите на комунистическите служби, но и редовите членове на БКП, съвсем скоро няма да има кого да лустрираме. А няма да има, защото повечето ще доизмрат, а....."****** децата им ; внуците им правнуците им ......??????***********пешо---ЩО СЪ ПРАЙШ НА ИДИОТ ?

    Коментиран от #38

  • 37 Енгелс

    12 6 Отговор

    До коментар #35 от "no name no face no number":

    Хора ограмотете се!!! Никога не е строен комунизъм.Имаше социализъм периода 1944-1989-та, но не и комунизъм. Един ден съгласно ДИАЛЕКТИКАТА комунизма ще победи в целият свят!.
  • 38 Гражданин

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от ":))":

    а....."****** децата им ; внуците им правнуците им ......??????*********** и т.н, днес са капиталисти, разни бизнесмени, политици, ръководители на НПО-та и т.н. С една дума ТЕ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА.... - Внуците на "Учиндолската селска Партия Сие"
  • 39 В бегето трябва 1 милион да бадат избити

    7 10 Отговор
    Тва са милициоери доносници комунисти мутри всички политици от 1989г насам кметове олигарси военни всички министерства всички кметове заедно със подчинените им заместници шофьори нсо и поставени фирми заедно със котилото им иначе оправия никога няма да има

    Коментиран от #40

  • 40 Гражданин

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "В бегето трябва 1 милион да бадат избити":

    Пишеш глупости.
  • 41 Пешо

    8 6 Отговор
    След 30 години демокрация каква лустрация те гони.След има няма още десетина години е време направо за смяна на строя.Така че потърпи още малко.Тогава ще видиш какво значи лустрация
  • 42 Ченге

    9 3 Отговор
    И каква е целта на тази малоумна статия, да отклони вниманието от сега действащата групировка?
  • 43 Суха съчка

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Паметлив дедо":

    Може би съм тиква но познавам много на моите години които са на активни позиции не са умрели живи са си.
  • 44 БКП

    6 8 Отговор
    Не направим ли нов Народен съд, скоро капиталистите напълно ще унищожат българската държава.
  • 45 Анонимен

    5 6 Отговор
    Аз предлагам и тези които са били чавдарчета и пионерчета да подшожим на лустрация. Всеки що годе образован човек е бил член на партията, ти не можеше читава работа да започнеш иначе. Същото беше и с доносниченето, ако си амбициозен и искаш да направиш нещо с жувота си това беше варианта, откажеш ли си до тук, ставш съмнителен.
  • 46 Васко

    5 2 Отговор
    Ми то други няма .
    Изучиха децата си ,дадоха им в ръцете икономическата власт....
    А ние си мълчим като неми цели три десетилетия ....
    Нещастният български народ все чака някой да дойде и го освободди от някого си . Новините от последните дни са ярък пример.
  • 47 далекоглед

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "нек":

    А защо забравяш НДСВ и Костов.Корупцията 10 %И 800дни при кого възникнаха и Божков и Пеевски.Нищо не може да се направи те тези за лустрация отдавна живеят в Дубай
  • 48 ежко

    9 2 Отговор
    Малко сме закъснели с лустрацията.Около 30 години.Вече файда и да я направим е слад дъжд качулка.....
  • 49 Ми тооо

    6 5 Отговор
    Ми тоооооо....след 32 години за лустрация останаха само чавдарчета,пионерчета и 50 годишни комсомолчета,като Чехлю,Огнянчо Минчев,Шарлатанчо,Тагарчо,Пинокио,Пчелата,кака Донча....
  • 50 Русенец

    8 3 Отговор
    Никога не е планирано да има истинска демокрация в България. Цялата парлама беше за едното окрадване.
  • 51 Коментатор

    5 8 Отговор
    Лустрация - по-добре късно, отколкото никога. Държавата е проядена. Бившите ченгета са навсякъде по възлавите места. Забрана за заемане на всякакъв държавен пост, включително и народен представител, при най-малко съмнение за връзки с ДС или с централните управленски органи на БКП и ДКМС. Тотална имуществена проверка на сегашните и бивши политически лидери за законност на придобиването на собствеността. Но дали това е възможно след като ченгетата навсякъде дърпат конците...Така че - продължаваме да си потъваме...
  • 52 Фасул

    5 2 Отговор
    Лустрацията в БГ всъщност би била много проста: всеки със сметка в БГ или чужбина, над 1 милион, е със сигурност замесен в "далавери" и не трябва да управлява, без значение дали е очевидно "навързан" към комунистите. Повечето от тези са деца на номенклатурчици. Въпросът след лустрацията ще е доколко са компетентни да управляват тези със сметки под милион - не е ли това знак че не могат да се оправят финансово?
  • 53 безпартиен

    5 6 Отговор
    Без да има специален закон за лустрация,след 9.9.1944 бяха отстранени/лустрирани/ близо 3 поколения свързани с управлявалите до тази дата,полицаи,офицери!Много от тях изкараха и по 10-15 години по затворите/тези които оживяха/!От тях поне 30% са сътрудничили на ДС или МВР!С това сътрудничество е имало и облаги-жителство,прием в учебни заведения на децата им,устройване на работа като продължаване на сътрудничеството!Ако трябва да се отстранят някои,то това са тези с привилегиите,сътрудниците на ДС,ръководни кадри на БКП,БЗНС,ДКМС,ОФ!Защото все още има политици изпратени от БКП преди 10.11.1989 да учат в "гнилия запад" как се правят пари!А Германия след 9.5.1945 чрез временно управляващия ген.Айзенхауер е тръгнала напред с т.нар."закон за денацификация"!!!Това е не само отстраняване за различни срокове от политическия живот на лица свързани с национал-социалистическата партия,СС,Гестапо но и забрана на символите преименуване на градове,улици,площади,учебни заведения,премахване на паметници!Така германците скъсаха с национал-социализма погрешно определян като фашизъм!И каква е разликата между социализма/комунизма и национал-социализма?Може би само в броя на жертвите,които при първите явно са много повече!Или премахваме всичко т.нар."тоталитарно" или всеки да си "рекламира" своите идеи,каквито и да са!Не трябва да има двоен стандарт!Не е честно!Или може би е вярно,че КОЙТО ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО ВЛАДЕЕ БЪДЕЩЕТО!КОЙТО ВЛАДЕЕ НАСТОЯЩЕТО-ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО!

    Коментиран от #57

  • 54 Матей

    4 2 Отговор
    Ченгета от бившата ДС едва ли са останали,поради естествени причини,по скоро на линия е тяхното потомство.То за никакъв комунизъм не е чувало,безскрупулно е и безцеремонно.Обогатява се в тон с новото време,щом от самия връх на държавната власт се дава такъв пример.За държавническо призвание на такива е безсмислено да се говори,няма да го разберат,държавата за тях е дойна крава и тя трябва да се дои до припадък.пита се,останало ли е нещо читаво в администрацията,на което да се опре едно бъдещо реформиране или всичко е гнило?Още колко ще издържи фасадната държавност,защото дотолкова е изтъняла,че при най-малкия повей ще отлети в неизвестна посока.
  • 55 мани мани

    6 3 Отговор
    нито лустрация, нито национализация ще видим! никой не си реже клона, на който кибичи и си лапка банани! а ние на тоя клон няма да седнем! но може да опитаме да одрежем отдолу палмата им :) демек често на митинги, ама си кротуваме у дома, трайкаме си... значи ни е добре :)
  • 56 Лустрация

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Млад ездач":

    Съд и затвооор за червените корумпирани политици и ченгета!
  • 57 Райнхард Гелен

    2 5 Отговор

    До коментар #53 от "безпартиен":

    Недей да лъжеш хората! Точно кадрите на SS, ГЕСТАПО и АБВЕРА вдигнага ФРГ на крака. Научи кой е генерал Гелен и какво е ръководил в следвоенна Европа. Неграмотник.

    Коментиран от #58, #63

  • 58 Райнхард Гелен

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "Райнхард Гелен":

    Апропо чувал ли си за ВЕРНЕР ФОН БРАУН, предан есесовец, любимец на Адолф Хитлер. Какво е създал знаеш ли неграмотнико? Много сте зле, защото сте изостанали и най умните кадри на ДС и ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ ги разсипахте.Затова сте на туй окаяно дередже. Лустрации и прочие глупости витаят в глупавите ви глави.
  • 59 ХАН КРУМ

    6 0 Отговор
    в бнб има всичко за това какво има в страната и извън нея като активи към 1990г собственост на държавата българия.там са следите и къде и към кого ,какво изчезва от активите на държавата..но на никой не му стиска да пипне там и да изнесе истината за грабежа ,заедно с приватизацията и другите золуми над българия и българите. хайде господин отворко, зарови се там ,вместо да даваш закъснели съвети. онези с милионите в момента ти се подсмихват снисходително и кимат одобрително . а ти си гризкай дървото.
  • 60 Българските

    3 3 Отговор
    агенти не са доносници! Американските, израелските и пр. доносници ли са. Доносници са тези, които за да се харесат на Запада, занесоха списаци в чуждите посолства.

    Коментиран от #61

  • 61 Райнхард Гелен

    2 3 Отговор

    До коментар #60 от "Българските":

    Абсолютно!
  • 62 Бай Стойчо

    4 5 Отговор
    След промените 1990 САЩ ни наложиха плана Ран-Ът промениха конституцията за концесии и грабят природните ни ресурси, настаниха Сорос и фондациите му, искаха и без да питат си направиха 4 военни бази в страната ни, станахме фронтова територия с пушечно месо.
    Дори и против валята ни, ако американците се нуждаеха от лустрация, отдавна да бе извършена. Уви те не искат. Защото тези (виртуални) комунисти за тяк, са един много удобен параван за прикритие- оправдание за разрухата, корупцията, ограбването на загиваща България.
  • 63 безпартиен

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "Райнхард Гелен":

    Явно четенето не е силната Ви страна!Има ли наредба-закон от Айзенхауер и съдържа ли всичко необходимо за ДЕНАЦИФИКАЦИЯ??А това,че избрани и от американци и от руснаци видни учени са "прескочили" закона и са започнали да служат на другите силни на деня,не омаловажава фактите посочени преди!Да,отнесли са го нацистки престъпници,но дали у нас някога ще го отнесат и "братята" им нанесли не по-малко беди на народа ни!

    Коментиран от #64, #66

  • 64 Райнхард Гелен

    2 3 Отговор

    До коментар #63 от "безпартиен":

    Вижда се, кой не чете добре!
    ................................................
    Райнхард Гелен от Уикипедия,генерал-майор,Години на служба 1920 – 1968 Служи на Flag of Germany.svg Ваймарска република Flag of Germany 1933.svg Нацистка Германия
    Flag of the United States.svg САЩ Flag of Germany.svg Западна Германия Род войски Вермахт Битки/войни Втора световна война Награди сребърен Германски кръст Голям федерален кръст за заслуги с лента за рамото през 1968 г. Рицар на Малта.
    Дата и място на раждане 3 април 1902 г. Ерфурт, Flag of the German Empire.svg Германска империя Дата и място на смърт
    8 юни 1979 г. (77 г.) Щарнберг, Flag of Germany.svg Западна Германия Райнхард Гелен (на немски: Reinhard Gehlen) (3 април 1902 – 8 юни 1979 г.) е германски генерал-майор от Вермахта по време на Втората световна война. През 1942 г. Гелен заема поста началник на разузнавателните операции на Източния фронт.След войната е вербуван от американски военни за изграждане на шпионски кръг срещу Съветския съюз. Изгражда организация Гелен, която впоследствие става основа на германското Федерално разузнавателно бюро (Bundesnachrichtendienst), а Гелен е първият ѝ президент. Ръководи организацията до 1968 г. и е считан за един от легендарните шпиони от Студената война.
    ...........
    ит.н и т.н. Е,..., затова ЗАПАДА е много напред, защото използва кадрите на ВЕРМАХТА, РАЗУЗНАВАНЕ и т.н. Уважение към ПРОФЕСИОНАЛА! А, какво стана у нас? Как се отнесохме към кадрите на разузнав

    Коментиран от #65

  • 65 Райнхард Гелен

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "Райнхард Гелен":

    продължение: Как се отнесохме към кадрите на разузнаването? Към хората с 2 и повече езика, професионализъм и знания? Коментарът е излишен!
  • 66 мдаа

    7 0 Отговор

    До коментар #63 от "безпартиен":

    Наредбата-закон от Айзенхауер за ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА е като нашият Закон за ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА.

    Коментиран от #67

  • 67 безпартиен

    4 3 Отговор

    До коментар #66 от "мдаа":

    И да обобщим казаното до тук е,че ще си останем все така с двойния стандарт!Който взел-взел!За властта става дума,а тя както е казал "великият кормчия" се взема с оръжие и се задържа с писалката!У нас оръжие е използвано на 9.9.1944 и до сега писалката е тази която държи властта!Явно на всички вече не им пука,че същата тази писалка се предава от бащи на деца и внуци!Така 45 години на същите тези "бащи" им градихме "развития социализъм"!Сега вече 32 години правим"демокрацията" за децата и внуците им!

    Коментиран от #68

  • 68 мдаа

    4 3 Отговор

    До коментар #67 от "безпартиен":

    Ми с приватизацията и реститутките ЯКО намазаха. Напълниха гуши! Взеха немалко от активите на социалистическата държава 1944-1989-та и накрая стана: - "И ВЪЛКЪТ СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО". Компесаторките за кого бяха ...а?
  • 69 мнение

    4 4 Отговор
    никога не е късно за лустрация и ревизия на целия преход

    Коментиран от #70

  • 70 безпартиен

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "мнение":

    Дори и да е късно за лустрация,не е късно за ДЕКОМУНИЗАЦИЯ!Основата за това я имаме-закон обявяващ режима от 9.9.1944 до 10.11.1989 за престъпен приет през 2000 година от НС!Факт е,че има закон за престъпленията на управляващите,но няма престъпници!Всички бяха скрити зад едно общо-партията БКП,все едно,че тази партия не е била състевена от хора,не е имала ръководства на всички нива,че тези ръководства не са съставени от хора,че тези хора нямат имена!Нищо!Страх????Страх,че не се знае какво ще извадят за всеки докопал се до властта-НС,МС,ВСС!!!Но това си е "двоен стандарт" и примери за него колкото искате!Най пресният е,че гей парад може,а такъв за почитане на героите наречен "Луков марш"-не?Но пък на кого му пука за някаква си справедливост!
  • 71 ГНедев

    2 1 Отговор
    Ами лустрацията трябва да започне от Рашков , комунистическият следовател който си позволява да разпитва като гестаповец свидетели на танковата афера на петър Младенов , лустрация на личния съветник на Резидента мутро-бесепара и другите ченгета. Забрана на военни да заемат цивилни постове в демократичната държава.
  • 72 liber

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    именно. при истинска лустрация бивши кадри на дс нямат право да бъдат - президенти, премиери, министри, служители в министерства и държавни агенции, кметове, съдии, прокурори, следователи, полицаи, преподаватели и въобще не могат да бъдат държавни служители.