ФАКТИ.БГ

Емил Соколов пред ФАКТИ: Радев и Борисов представляват различни кланове на БКП

Не стига, че институциите бяха в плен на ГЕРБ над 10 години, а сега другото БКП също се опитва да ги подчини, за да отмъсти и да си разчисти сметките с ГЕРБ. Ние, гражданите, можем само да загубим от това

Публикувана: 2 Юни, 2021 13:53
43 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4666
Емил Соколов пред ФАКТИ: Радев и Борисов представляват различни кланове на БКП
Емил Соколов, кадър: ''Денят с В. Дремджиев''
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Работата на служебното правителство се коментира интензивно от социално-политически ангажираните български граждани. Пък и от такива, които просто искат нещо да кажат по темата, но интересът им към е нея петминутен.

Няма как да не отбележим, че само за няколко седмици някои от служебните министри, предимно този на икономиката – Кирил Петков, и този на вътрешните работи – Бойко Рашков, направиха скандални разкрития за свинщините, които са се случвали в рамките на предишното управление. Силна обществена реакция обаче няма.

В този час няколко десетки българи са окупирали Съдебната палата заради нахлуването на Прокуратурата в МВР късно снощи. Това обаче е крайно недостатъчно и слабо. Предстои да видим дали довечера няма да станем свидетели на невиждано гражданско недоволство (обявен е протест пред Съдебната палата с начален час 19:00).

Но така или иначе, от ФАКТИ потърсихме за разговор историка и политически анализатор – Емил Соколов, за да поговорим за работата на служебния кабинет, гражданската пасивност, забравените приоритети от протеста през миналата година и политическите перспективи пред нашата Родина.

Повече четете в следващите редове:

Бел. ред. Важно е да уточним, че разговорът бе проведен преди нахлуването на Прокуратурата в Министерство на вътрешните работи.

- Г-н Соколов, какъв е коментарът Ви за работата и посланията на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев?

- На първо място смятам, че е по-добре да коментираме работата на отделни министри от служебното правителство, а не на целия служебен кабинет. Причината е, че членовете на временната администрация са твърде разнородни като биография, професионален опит и дори политически пристрастия. Например, служебният министър на икономиката – Кирил Петков, направи много добре, че се зае с кочината ББР. Там злоупотребите с държавни пари са не просто скандални, а става въпрос за държавна банка, която обслужва доближените до властта олигарси. Накратко, това е държавен картел, създаден от ГЕРБ за ГЕРБ.

От друга страна, имаме Бойко Рашков – служебният министър на вътрешните работи, който в рамките на по-малко от две седмици успя да отправи заплаха към журналистите от bTV и използва сталиниският термин „бивши хора“. Цинично е хора, свързани с БСП, да употребяват подобен език. БСП вече 30 години дължи извинение на българите за престъпния комунистически режим. Изрази като „бивши хора“ единствено слагат сол в раната. Ако протестираме срещу Борисов, когато използва нацистки лозунги, то тогава трябва да протестираме и срещу Рашков, когато си позволява да използва комунистическа реторика. Просто е. Какво, как и защо казват политиците има значение. Работа на гражданите е да контролират управляващите и да изискват повече от тях.

Ако все пак трябва да дам оценка на целия служебен кабинет, по-скоро смятам, че засега се справят добре. Изключвам, разбира се, изцепките на Бойко Рашков и другите кадри на БСП в кабинета.

- Как си обяснявате това, че на фона на разкритията, които правят някои от министрите, сред българските граждани цари невероятно спокойствие?

- Мързел. Няма друго обяснение. Гражданското общество в момента е в ролята на страничен наблюдател. Всички чоплим семки и чакаме някой да „изчегърта“ ГЕРБ. Чакаме някой да свърши нашата работа. Президентът Румен Радев е в ролята на новия спасител и ние чакаме той да ни спаси от мутрите. Така става в приказките. В политиката рицари на бял кон няма. Досега трябваше да сме научили този урок, но не сме. Отново викаме неволята.

Друга опасна тенденция е, че обществото се разделя на „За“ и „Против“ ГЕРБ. Ако си против ГЕРБ, трябва да приемаш безкритично всяка стъпка на Радев, служебния кабинет, че дори и Васил Божков – най-новото попълнение на опозицията. Няма място за нюанси. Мисленето ни е бинарно. ГЕРБ са лоши, а всички останали са добри. Само първата част от това уравнение е вярна. ГЕРБ наистина нямат място във властта, но това не означава, че трябва да дадем безрезервната си подкрепа на всеки, който е против ГЕРБ. Напомням, че през 2013-та и 2014-та се случи нещо подобно, но ролите бяха разменени. Всички, които бяха срещу Орешарски и БСП бяха добри, а БСП трябваше да бъде „изчегъртано“. Това стана, но накрая твърде много власт беше съсредоточена в ръцете на ГЕРБ. Рискуваме да повторим тази грешка. Ще махнем ГЕРБ сега, но ще си натресем БСП. Ченгетата ще сменят мутрите. Стани да седна е цялата работа. Донякъде това дори вече се случва. Ако видим назначенията на новите областни управители – голяма част от тях са свързани със службите за сигурност.

- По време на протестите, започнали през миналото лято, се отправяше ясното послание, че с премахването на Борисов и ГЕРБ проблемите ни не се решават генерално. Говореше се за лустрация и декомунизация. Рискува ли обществото ни, улисано в „изчегъртването на гербалъка“, което всъщност засега е само със статут на публично порицание и няколко уволнения, да забрави за основните механизми, чрез които страната ни може да започне да се развива в правилната посока?

- „Изчегъртването“ не е нищо повече от добра пиар стратегия. Звучи сякаш се случва нещо мащабно, а всъщност това не е така. Силата на „изчегъртването“ е чисто символична. Проблемът наистина е, че от цялата еуфория как ГЕРБ едва ли не вече са премахнати, забравихме приоритетите си. Декомунизция и лустрация се превърнаха в мръсни думи. Ако критикуваш Бойко Рашков, че ползва мракобесна комунистическа реторика, то ти си гербаджия. Отново се оказва, че декомунизацията и лустрацията бяха употребени като лозунги. Използвани бяха на протестите, за да създадат впечатлението, че предстои радикална промяна. Когато дойде моментът нещата да се променят, голяма част от обществото и политическите сили бързо забравиха за тях. Това е подмяна, любезно осъществена със съдействието на суверена. Казано по-просто, народът не иска да го занимават със сложни неща. Народът иска хляб и зрелища. Декомунизацията и лустрацията искат принципи и последователност, а не цирк. Отново се върнахме в изходна позиция. Това го можем най-добре. Когато премине ентусиазмът и „изчегъртването“ не стигне доникъде, ще се сетим, че пропиляхме поредния шанс да тръгнем по-правилния път.

- Някои хора оприличават случващото се в държавата на боричкане между различни клонове на БКП. Какво е мнението Ви за тази хипотеза?

- Боричкане между различните клонове на БКП е точно това, което се случва в държавата. Радев и Борисов представляват точно това – различни кланове на БКП, които в момента воюват. Войната им преминава през българските институции, което компрометира основите на българската държавност. Води се война за душата на българската държава. Не стига, че институциите бяха в плен на ГЕРБ над 10 години, а сега другото БКП също се опитва да ги подчини, за да отмъсти и да си разчисти сметките с ГЕРБ. Ние, гражданите, можем само да загубим от това. Институциите и държавността не бива да са инструменти в ръцете на враждуващи кланове.

- ГЕРБ са толкова дискредитирани, че e трудно да се повярва в това, че могат да извлекат какъвто и да е дивидент от каквато и да е ситуация. Но все пак, има ли някакъв сценарий, при който те могат да получат „нов живот“?

- На изборите на 11-ти юли ГЕРБ ще загубят подкрепа. Ще вземат под 25% от вота. Даниел Митов наскоро каза, че на следващите избори ГЕРБ ще се бори да задържи подкрепата си. Според мен се издаде. ГЕРБ са наясно, че хората се отдръпват от тях. Това е причината да са уплашени. Лостовете за контрол вече не са в техни ръце, а в ръцете на служебното правителство.

Има сценарий, в който ГЕРБ да се закрепят и да върнат част от позициите си. Това ще стане, ако има трети предсрочни парламентарни избори наесен. Ако се стигне до още едни избори, несигурността ще бъде в полза на ГЕРБ. Ще могат отново да претендират, че те са по-малкото зло. Затова е много важно да се сформира редовно правителство след изборите на 11-ти юли. Служебното правителство трябва да бъде сменено с такова, излъчено от парламента. Суверенът трябва да бъде политически представен. Само така ще си спестим политическата криза, която се задава. Трябва ни работещ парламент с работещо редовно правителство. Всичко останало ще навреди на демокрацията ни, която и без това е крехка.

- Доста преди да бъде назначен този служебен кабинет вървеше слух, че определени кръгове, вероятно залагащи на Румен Радев в политиката, искат да наложат президентска република като форма на управление у нас. Съдейки по политическия хъс на Румен Радев, посланията му, действията на служебния му кабинет и това, че обяви кандидатурата си за още един президентски мандат, става ли този слух все по-реалистичен вариант, още повече вземайки предвид и политическата криза, в която се намира страната и която е твърде възможно да продължи и след предстоящите парламентарни избори на 11 юли?

- Не мисля, че Радев се стреми към президентска република. Той иска да е сив кардинал, който да управлява в сянка. Това напомня малко стила на управление на един почетен председател в Росенец. Проблемът е, че обществените настроения в България са такива. Мнозинството иска повече авторитарна власт. Иска се силна фигура, която да решава вместо нас. Борисов точно така си присвои държавата. Разбира се, позволи му се, обществото искаше друг да носи отговорност. Това, което се случи после, е това, което става, когато дадеш на човек като Борисов твърде много власт – некадърен и корумпиран режим.

Още е рано да се каже, но има индикации, че Радев е тръгнал по същия път. Пак казвам, това няма да стане с формална промяна на управленския модел в страната, а по неофициални пътища и канали. Единият вариант е бъдещият парламент да реши да направи служебното правителство (или част от него) редовен кабинет. Тук е много важно какво ще направи Слави Трифонов. Ако той подкрепи такова решение, това означава, че около Радев се изгражда нов олигархичен модел, който включва Слави, БСП и гравитиращите около тях по-малки партии. Тогава ще си спестим Борисов 4 за сметка на Радев 2 – други лица, но същите методи.

- Повече от месец преди изборите, имаме ли нова ситуация на хоризонта или трябва да очакваме сходен на резултата от 4-ти април?

- Ситуацията ще е донякъде сходна с предишните избори на 4-ти април. Не е изключено обаче Слави Трифонов да е първа политическа сила, а ГЕРБ да са втора. Дори това да не стане, разликата между първия и втория ще е минимална. ГЕРБ губи подкрепа. По всяка вероятност БСП ще са отново трети, но този път „Демократична България“ ще са четвърти, а ДПС пети. ИСМВ и “ Патриотите“ ще влязат, но ще са на ръба.

Този път партиите на протеста (ИТН, ДБ и ИСМВ) ще са по-близо до 121 депутата, но най-вероятно пак няма да им достигат някъде около 10 гласа. Тогава на дневен ред ще е това дали да направят компромис и да приемат подкрепа от БСП. Тук трябва да се каже, че ако откажат подкрепата на БСП, но после заедно гласуват да оставят служебното правителство на Радев под някаква форма, това ще е коалиция. Лошото е, че няма да е открита и прозрачна коалиция, а ще е поредната неясна договорка в политиката ни. Надявам се да не се стига до подобен сценарий, но ако се стигне, лятото е най-доброто време за протест.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.4 от 34 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
choko
1 Отговор
И аз това Ви казвам че сини и червени са едни и също комунета!

Оценка:
-28 +34

митко бомбата
2 Отговор
ние сме на всеки километър,от тук до края на света! буууум!

Оценка:
-27 +10

русенец
3 Отговор
Прав е човека. Иначе и СДС и ДПС и Атака и Герб са все клонинги на БКП и до една са болшевишки партии. То всъщност други няма в Бг.

Коментиран от #11


Оценка:
-14 +35

Гост
4 Отговор
Стига сте дрънкали за "комунисти", майкопродавци такива, въпросът е КОЙ не краде, не лъже народа, не го ограбва, а се бори за добруването му, за чиста и свята република По делата им ще ги познаете, всичко друго е РЕТОРИКА от поредните мръсници.

Коментиран от #13


Оценка:
-7 +47

Цяла България сме ком. продукт
5 Отговор
Жалкото е че простите изплуваха да командват!

Оценка:
-7 +35

1212
6 Отговор
Така е, колкото и да отрича Борисов и той е комунист с червена книжка... За Радев си знаем ама тиквата даже е най-големия комунист, стои еднолично също като Живков

Коментиран от #37


Оценка:
-10 +28

яяяя
7 Отговор
Спорът между двамата, е кой повече обича САЩ и кой ще продаде интересите на държавата си по евтино,!

Оценка:
-12 +15

Спор
8 Отговор
няма ! Единият представлява и СИК .

Оценка:
-5 +30

9999
9 Отговор
Здравков няма ли ирландски пастирки около тебе да
ни дадат наклон.Как така се задоволяваш само с тоя
анал лизатор.

Оценка:
-4 +17

Subaru STI
10 Отговор
Смешен анализ и много манипулативен. Приравнява неуката и крадлива мутра борисов с достойния президент Радев. Престъпникът Борисов го чака възмездие, чака го затвор за реални престъпления. Този раболепен мишок/автор скоро ще трябва да си изкарва парите ...

Оценка:
-16 +31

агент Ивайло
11 Отговор

До коментар #3 от "русенец":


Също и дай бг ! Пинокио и гномът да не би да не са комунисти! Да не говорим за баща им иван костоф !

Оценка:
-5 +22

Деймос
12 Отговор
Аха ..още тридесет години приказки за БКП от такива дебили ! Комунизма дойде ,разви се ..създаде определени неща . Остави 9 милиона население и 20 място по степен на развитие. Това за 45 години , сега 40 г обясняват за ДС, торбалани и тн ...Когато някой заговори за това , знам че иска да КРАДЕ !

Оценка:
-15 +25

Точно
13 Отговор

До коментар #4 от "Гост":


комунизмът научи българина да краде.А комунист,престъпник и крадец са синоними.Лустрация за всички,които са членували в БКП.Бивш комунист няма.

Оценка:
-20 +18

яяяя
14 Отговор
Здравков нали отговаряше за пропагандата срещу Русия, какво се е хванал с подлогите на уса !

Оценка:
-5 +15

МАФИЯ НА ББ
15 Отговор
РАЗБОЙКО БОРИСОВ Е ОТ СУПЕР АЛЧНИЯ КРЪВОЛОЖКИ КЛАН НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ. ГОВОРИ СЕ ,ЧЕ Е БИЛ АГЕНТ НА ЦРУ .

Оценка:
-9 +16

gali
16 Отговор
Стига с тези комунисти,демократи,капиталисти и т.н. вече ставате банални.Всички сте или сте биле комунисти.Не разбирате ли хората това не ги интересува,това е само за отвличане на вниманието на хората от това което става - това вече и на децата е ясно. Хората искат сигорност,работа,добри доходи и най шече доро здравеопазване.ПЪрви сме по смъртност ,а се пенсионираме на 62-65,год. тоест не стигаме до пенсия и не защото сме комунисти или Европейци в една Гърция наша съседка се пенсионират на 55-60г. ЗАЩО ЛИ -сигорно защото те не се топят като плци всеки ден -.Като изключим хората дето са се пенсионирали по ЛОШОТО комунистическо време тук там някой стига до пенсия,но колко време я взема е друк въпрос освен дето казва народа 'потен вода не е пил'

Оценка:
-6 +15

Анонимен
17 Отговор
Как така парламента се запълва 100% с депутати при гласували 30-40% от гласоподавателите в България същото е и в Европа с Европейския парламент на европейските избори това е все едно да вложиш 30-40 лева/евро в банка и после да вземеш 100 лева/евро от банката

Оценка:
-2 +8

Афера
18 Отговор
Аман от разбирачи!

Оценка:
-3 +14

любител
19 Отговор
емилчо ти май си абсолютно герберче и много си малък да даваш каквито и да са оценки и съвети защото не си дорасъл още за това.

Оценка:
-3 +10

Гласоподавател
20 Отговор
Абе, къде е Славчо???

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +10

Диамантената ръка
21 Отговор

До коментар #20 от "Гласоподавател":


И Ким Чен Ун го няма от два месеца, писаха че е умрял

Оценка:
-3 +7

6661
22 Отговор
Борбата е между кгб и гру/и българските им псета/, кой ще открадне повече от България!

Оценка:
-5 +11

XYZ
23 Отговор
Хората се делят според морала си - ПОЧТЕН/НЕПОЧТЕН!
Не съм сигурен какъв сорт е "-логът", изказал се по-горе!
Много тълкуватели, малко решителни и действащи личности!

Оценка:
-1 +12

гост
24 Отговор
Нe мoгa дa cпрa дa пoвтaрям тoвa кoeтo нe пoмня кoй гo кaзa,нo нaмирaм зa eдинcтвeнo вярнo"бългaрин тoвa e диaгнoзa",дo ceгa ce възхищaвaхме нa чoвeк кaтo Бoриcoв,ceгa oбърнaхме пaлaчинкaтa и нaдeждитe ни ca в чoвeк кaтo Рaдeв,aбe бeзнaдeжднa рaбoтa,"лoш мaтeриaл","cбъркaн чип","турcки кeнeф",зa cъжaлeниe вce вeрни нeщa и caми cи гo прaвим,нo вce някoй друг ни e винoвeн

Оценка:
-1 +9

Павел Пенев
25 Отговор
Много си млад и привидно умен.

Оценка:
-2 +7

user
26 Отговор
Какъв комунист е Борисов?? Аз комунист за толкова години не съм видял да дава пари за църкви и манастири. Още по-малко съм видял комунист два пъти да връща властта на хората. Това са партенки за дебили като твърдите, че Борисов е комунист. Че най-големите комунисти у нас го ненавиждат, а нали е един от тях уж.

Оценка:
-12 +8

Сандо
27 Отговор
Тия няма ли да се събудят най-сетне?Сега сме 21-ви век,2021 година.България от 14 години е в ЕС,а от повече в НАТО.Капитализма вилнее по нашите земи,а от социализма на Бай Тошо са останали само носталгични спомени.БКП може и да има някъде из гювеча от 300 партии,но кой ли ги е чувал?А те си знаят едно и всичко си го обясняват с него.Явно безнадеждно са останали в едно отдавна отминало време,но пък добре се прехранват.

Оценка:
-5 +8

Странджата
28 Отговор
Да караме на право - ДБ /деца и внуци на БКП/ , ДСБ /прикрити агенти на ДС , деца и внуци на БКП / - да продължава ли ? Някои ще кажат , че децата не са виновни ? Айде бе? Кои от тях влизаха във ВУЗ без изпит, кои от тях учеха в Англия и Хамерика?Тези които сега ви водят за носа!

Оценка:
-3 +12

Стига!
29 Отговор
Арестувайте Гешев без повече приказки!

Оценка:
-4 +5

6565t
30 Отговор
Едва прочетох този пасквил. Глупост след глупост.

Оценка:
-6 +6

Долу БКП!
31 Отговор
За мутрo-милициoнeрcкия циг@нcкo-шoпcки БКП-клaн-ШАЙКА "Тaтo-БOКo" (вкл. евро-кюфтаците им в Брюксел) ca хaрaктeрни лъжaтa, крaжбaтa, приcтрacтнocт към нacилиeтo и нямaт кaчecтвaтa дa прoизвeдaт нeщo (вcичкo им e нeкaчecтвeнo и крaткoтрaйнo), a caмo рaзгeпвaт нaпрaвeнoтo oт другигo! БКП-клaнът "Лукaнoв-Лилoв-Дoйнoв" прaви пoвтoрeн oпит дa cъбoри oт влacт и изхвърли нa бунищeтo БКП-клaнa "Тaтo-БOКo", cлeд прoвaлът им дa нaпрaвят тoвa прeз 1990-1996! Ocтaнaлитe пoлит-кaтуни ca пoмияри, въртящи ce oкoлo пoлу-прaзния бюджeтeн кaзaн c плюcкaнeтo и нe cтaвaт зa нищo - нитo в oбрaзoвaтeлeн, нитo в интeлeктуaлeн, нитo в прoфecиoнaлeн, нитo в идeйнo-мoрaлeн acпeкт! Зaтoвa изкуcтвeнo cъдaдeнaтa oт Руcия "eдинeнa" Бългaрия върви към ликвидaция и дeлeж мeжду cъceдитe! Колкото по скоро - толкова по-добре за нарочените за "българи"!

Оценка:
-3 +7

Хлебарката
32 Отговор
Нямаш си представа колко си прав! Точно така е. И двамата са замесени с комунидтическа мая. Само втасването е различно.

Оценка:
-1 +7

Stivy
33 Отговор
Няма съмнение,че виждаме битка за власт между два клана на ДС,едните прозападни другите произточни.Слави и Да България са също част от този театър.Старите ченгета срещу по младите.

Оценка:
-2 +6

Stivy
34 Отговор
Но пък какво толкова със слаба държава и институции спокойно може да откараме още 500 години робство.

Оценка:
-2 +2

Радев Капут
35 Отговор
Стигнах до свинщини и разбрах какво чета, но като стигнах до кочина реших че не си струва да си губя времето.
Не съм мързелив и се справям доста добре с живота. Жан Виденов не ме засегна, ще преживея и тези. Лошото е че живота не е 1000 години за да оставим такива метежници да ни губят години от живота. Време е прокуратурата да се вземе в ръце и да застави тези да изпълняват законите.

Оценка:
-1 +3

наблюдател
36 Отговор
Оставам с впечатлението че единствената вина на Бойко е че е честен играч.
В противен случай щяха да имат респект и да се въздържат от такива фриволни изказвания.

Оценка:
-1 +4

Уйке
37 Отговор

До коментар #6 от "1212":


Няма как, а и не е точно сравнението между Живков и Борисов,между истинските комунисти и тези крадливи отрепки, между тогавашният,, тоталитарен"режим и сегашната псевдо,, демокрация"! И изобщо хора, които не са живяли и работили през онези години да се въздържат от коментари!

Оценка:
-3 +1

безпартиен
38 Отговор
Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!От 9.9.1944 до сега писалката се предава от родители взели властта с оръжие на деца и внуци!До 10.11.1989 "градихме" развития социализъм за т.нар.АБПФК -хора с привилегии и власт!Сега вече 32 години правим "демокрацията" за децата и внуците им!Първото изречение!

Оценка:
-0 +6

Истина
39 Отговор
Браво младо момиче. Много ми допада написаното. Едно към едно е

Оценка:
-2 +3

Емил Соколов??? Кой си ти, какво си
40 Отговор
Направил в Живота до сега??? Лаладжия! Няма БКП та Има Мафия срещу Народ!!! Народа иска да живее сносно в Правова държава!! Помисли преди да пишеш!!!

Оценка:
-2 +4

123
41 Отговор
БСП=ЦК на БК и Комитета по Държавна Сигурност, ГЕРБ=Комунисти на по ниско ниво и Народната Милиция.

Оценка:
-1 +2

Къш пиле
42 Отговор
Ми това момченце е пухкавелно добре охроненичко жълтоклюно голишарче. Смешно ми е да ме просвещава за БКП защото като гледам май е раждано след 1989г. или в най добрия случай е ходоло правичко под масата. Къш пиле.

Оценка:
-0 +2

ВЪЖЕТО
43 Отговор
БОЙКО И СТАНИШЕВ НА ЕДИН КЛОН !

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5