Отидете към основна версия

2 890 7

Плагиатството не заслужава оставка

  • плагиатство-
  • министър-
  • германия-
  • шаван-
  • меркел
Трудът на Шаван на тема „Човекът и съвестта”
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка седмица по един или друг повод различни личности намират място в новинарските емисии. Електронното издание Euromag запознава обществеността с дадена личност от един по-различен ъгъл. Тази седмица това е германският министър на образованието, Анета Шаван, която на 5 януари беше лишена от докторска степен след доказано плагиатство.

Скандалът избухна още през май 2012 г. Тогава беше създадена специална комисия от Университета в Дюселдорф, която доказа нейната вина. Дори това обаче не успя да накара министърката да подаде оставка.

През тази седмица Шаван се раздели с докторската си степен, след като бяха намерени фрагменти от плагиатство в нейната дисертация по философия. Трудът на тема „Човекът и съвестта”, Шаван е защитила още през далечната 1980 г. Плагиатството е в тези части, където министърката описва съществуващите теоретични подходи (общо на около 60 места).

Сигналът за плагиатството идва през май миналата година от анонимен блогър. Тогава Шаван обясни, че „никога не е цитирала неправомерно” каквито й да било източници и обеща да отговори на обвиненията по неин адрес. С течение на времето въпросът заглъхна и остана да се разисква единствено в научните среди.

Специална комисия, начело с декана на Философския факултет към Дюселдорфския университет, преразгледа дисертацията на Шаван. На база проучването, направено от комисията, Съветът на университет взе решение да отнеме докторската степен на министъра на образованието на Федералната република.

Пред германското издание Zeit Magazin Шаван призна, че е допуснала „грешка от разсеяност”. Тя не е съгласна с решението на Съвета и заяви намерението си да го обжалва, което може да направи в рамките на един месец. Решението не е влязло в сила, което дава право на Шаван все още да носи титлата „доктор”. Ако то влезе в сила доктор Шаван вече няма да разполага с диплома за завършено висше образование. Тя не възнамерява да напусне високия държавен пост. „Преди 33 години нямаше техническата възможност да се проверява текста няколко пъти. Можеше само да се чете внимателно и да се разчита на рецензента”, оправдава се днес Шаван.

Интересно е, че канцлерът на Германия – Ангела Меркел, се застъпи за Анете и й засвидетелства „пълно доверие” като заяви, че наличието или отсъствието на научна степен не й пречи да заема поста министър. Подобна реакция може да се обясни с факта, че Ангела и Анете са дългогодишни приятелки, а и скоро в Германия ще има избори, преди които на канцлера не са й необходими промени в кабинета. Много от политиците не са съгласни с мнението на Меркел и се питат как може да се остави на поста министър с подобно провинение.

Това не е първият случай, в който висш държавен служител е уличен в плагиатство. В подобна ситуация през 2011 г. попадна и министърът на отбраната на Германия – Карл-Теодор цу Гутенберг. В неговата дисертация бяха намерени над 100 страници чужд текст, което представляваше 70% от целия му труд. След като това стана публично достояние, Гутенберг подаде оставка.

През последните две години заради разкрито плагиатство от своите постове си отидоха лидерът на фракция „Свободна демокрация” в Германия Силвана Кох-Мерин, депутати от Бундестага и Европарламента.

Анете Шаван е родена на 10 юни 1955 г. в град Йохен, Северен Рейн-Вестфалия. Израснала е в консервативно католическо семейство. Още през студентските години активно участва в мероприятия на университета и оглавява младежкия профсъюз към него. През 1995 г. е назначена за министър на културата, младежта и спорта в провинция Северен Рейн-Вестфалия. След парламентарните избори през 2005 г. заема поста министър на образованието на Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини