Отидете към основна версия

4 160 42

Станишев: Резултатът от това управление е бардак

  • сергей станишев-
  • герб-
  • монополи
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С предизборно обещание за по-активна роля на държавата в икономиката Сергей Станишев отклони укорите, че левицата предлага национализацията като единствено решение на проблемите с енергийните монополи и високите сметки. В студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия лидерът на родните и европейските социалисти отблъсна атаките към БСП, че с идеи като тази се стреми към възстановяване на водещата роля на Партията в живота на държавата.

„Чл. 1 се върна при това управление, управлението на партията-държава ГЕРБ, защото всички власти са подчинени на това правителство”, заяви Станишев. По думите му това, че хората излязоха на протест срещу високите сметки за парно и ток, е „последствие на целия бардак, който произлиза от това управление”.

„Кой назначи г-н Ангел Семерджиев? - попита Станишев. - Г-н Борисов не може да бяга от своята отговорност… От три години и половина енергийният регулатор функционира неефективно.”

По думите на бившия министър-председател одържавяването на електроразпределителните дружества е крайна мярка. „Първо трябва да се осигури ефективен контрол върху работата на ЕРП-тата. Не министър Добрев да ходи да проверява електромерите, а да се проследят финансовите потоци, да се проверят приватизационните договори”, предложи той.

Лидерът на ПЕС отбеляза, че одържавяването е съвсем нормална практика за развитите пазарни икономики и припомни случая с изкупените от правителството на консерваторите британски железници.

Социалистите смятат да привлекат българския избирател на следващите избори с ангажимент за възстановяване ролята на държавата в икономиката, която според Станишев „не може да е само нощен пазач.”

„Когато става дума за естествени монополи, частният интерес гони максималната печалба. Затова трябва да се засили контролиращата роля на държавата”, заяви бившият премиер. „Държавният монопол, от друга страна, е в много пряка зависимост от политическите и социалните ангажименти на държавата. Антимонополната политика ще бъде една от водещите ни политики”, заяви Сергей Станишев.

„Държавата трябва да промени отношението си към дребния и средния бизнес. В момента той възприема държавата като рекетьор” каза още червеният лидер, който обвинява управляващите в обслужване на интересите на едрите монополисти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини