Отидете към основна версия

3 987 23

Владислав Панев пред ФАКТИ: ДБ разширява значително избирателите си извън столицата

  • владислав панев-
  • демократична българия-
  • зелено движение-
  • 46-то народно събрание-
  • парламентарни избори-
  • машинно гласуване

"Машинното гласуване е преграда пред контролирания вот", смята Панев

Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„От една страна, мога да обясня ниската активност с лятото - много хора са в чужбина или на море, съответно не можаха да гласуват. От друга страна, намаляването на контролирания вот понижи чувствително избирателната активност в секции, които се характеризират с високо влияние на купените гласове“.

Това каза съпредседателят на „Зелено движение“, част от коалицията „Демократична България“, Владислав Панев пред ФАКТИ. Свързахме се с него за коментар върху провелия се вчера парламентарен вот.

„Виждаме, че т. нар. формации на промяната ще имаме около 110-113 депутати, което не е достатъчно за мнозинство, но все пак е с около 20 повече от след изборите през април месец. Тоест вятърът духа в нашите платна, промяната се чувства от хората, те я подкрепят все повече. В София сме първа политическа сила, но интересното е, че „Демократична България“ разширява значително избирателите си извън столицата. Виждаме ръст от порядъка на 50% в нашите гласове в редица областни центрове. Доста сериозен е ръстът например в Перник“, каза още той.

На въпроса дали можем да говорим за повторни предсрочни избори, Панев отговори: „Това винаги е възможен вариант. Виждаме, че нищо лошо не се случи, докато управлява служебен кабинет. От друга страна, има реформи, които се нуждаят от парламент като съдебната реформа, реформата в регулаторите. Буквално в следващите дни изтича мандатът на управителя на БНБ например. Според мен би било правилно да се състави управление в рамките на 46-тото НС, но, разбира се, и обратното не би било фатално“.

Владислав Панев посочи още, че е нужна „промяна в начина и манталитета на управление на държавата, така че тя да се управлява качествено в интерес на гражданите, а не в интерес на няколко олигарха, докато целия останал бизнес е тъпкан, рекетиран и изземван“. „Ако успеем да формираме манталитет около тези приоритети, според мен може да бъде излъчено редовно правителство, което да извърши необходимите реформи“, каза той.

„Определено се вижда, че машинното гласуване е преграда пред контролирания вот. То изигра своята положителна роля и смятам, че опитът ни с машинното гласуване е все по-положителен. Повреди с машините имаше в много малко секции – в дали има и половин процент от секциите в България, което е нищожно“, коментира още Панев.

„Ползите ги виждаме всички – няма как да има грешки при ръчното броене на бюлетините, няма как да не бъдат отчетени преференциите. Невалидните бюлетини пък на практика изчезнаха“, завърши той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.

Свързани новини