Last news in Fakti

12 Юли, 2021 14:39 3 959 13

Димитър Делчев пред ФАКТИ: Машинното гласуване е най-големият победител на тези избори

  • димитър делчев-
  • движение българия на гражданите-
  • изправи се! мутри вън!-
  • парламентарни избори-
  • машинен вот-
  • 46-то народно събрание

"Ние сме доволни от резултата си. Бележим ръст спрямо изборите на 4 април", каза Делчев

Димитър Делчев пред ФАКТИ: Машинното гласуване е най-големият победител на тези избори - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ниската избирателна активност се дължи на два факта. Единият е, че се ограничи купуването на гласове, което се видя отчетливо в махалите, където има най-голямо купуване на гласове. Този път там не излязоха да гласуват заради присъствие на жандармерията. Втората причина е летният сезон. Много хора избраха да са на почивка, вместо пред урните, което е напълно разбираемо“.

Това каза Димитър Делчев, лидер на Движение „България на гражданите“, част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, пред ФАКТИ. Свързахме се с него за коментар върху провелия се вчера парламентарен вот.

„Ние сме доволни от резултата си. Бележим ръст спрямо изборите на 4 април. Партиите на промяната бележат ръст и ще имат над 110 народни представители, като точният брой ще е ясен след излизане на окончателните резултати. Това показва, че може да се работи в посока на промяната“, каза още той.

„Машинното гласуване е най-големият победител на тези избори, тъй като хората се убедиха, че то е по-удобно от гласуването с бюлетини и гласуваха лесно и удобно. Това от една страна. От друга страна, това беше огромно облекчение за изборната администрация. Преди не бяхме чували за случай, в който председател на комисия в 21:30 часа – само час и половина след края на изборния ден, вече да е готов, да е предал документите в Арена „Армеец“ и вече да си почива. Факт е, че имаше и такива случаи“, смята Димитър Делчев.

„Много по-бързо, много по-лесно и много по-коректно са отчетени резултатите, което още веднъж идва да покаже, че машинното гласуване е правилният избор“, категоричен е той.

На въпроса дали успяхме да се преборим с Борисов, Делчев отговори: „Тепърва следва да се види и това зависи от партиите на промяната. От „Изправи се! Мутри вън“ сме заявили многократно, че за нас властта не е на всяка цена, че имаме желание да подкрепяме едно управление, което да ревизира Борисов докрай и да донесе възмездие за всичките схеми и корупционни скандали, които така или иначе не бяха разследвани през последните години“.

В края на разговора Делчев посочи първите законодателни инициативи, с които коалицията ще се заеме след започване на работата на 46-тото НС. „Имаме няколко приоритета, които са ключови. Първият е околната среда. Имаме законопроект за закон срещу зариването на България с боклуци, който внесохме в предишното Народно събрание и сега пак ще внесем. Имаме проект, който включва преизчисляването на пенсиите и също според нас е важен. Най-вече ще се заемем с актуализацията на бюджета, защото, за да работи правителството, за да може да инвестира в хората, в инфраструктурата, в по-чиста околна среда, трябва актуализиран бюджет. Националният план за възстановяване и устойчивост също е ключов приоритет за нас – трябва час по-скоро да бъде внесен и придвижен, така че тези пари да стигнат до хората и до бизнеса“, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Става страшно

    16 1 Отговор
    При обработени 98.92% протоколи Слави обърна Борисов с 23.91% срещу 23.69%
  • 2 Последния Софиянец

    26 2 Отговор
    С машините е удоволствие да си в избирателна комисия.
  • 3 АКО РАКЕТАТА С БЪЛГАРИ И МАКЕ ДОНЦИ

    6 11 Отговор
    ЛЕТИ С ТАКАВА СКОРОСТ С КАКВАТО СЛАВЕЙ ТРИФОНОВ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО,ТО ИМА ОПАСНОСТ ДА ПРЕЛЕТИ В ДРУГА ГАЛАКТИКА😬ПАРИ ЗА ПЕНСИОНЕРИ НЯМА АМА ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КОЛИ ГОЛЯМИ КОЛКОТО КАЛЪФ ЗА ФЛЕЙТА И КОСМИЧЕСКИ ЧУШКУПЕК И М А😬

    Коментиран от #10

  • 4 Този

    4 3 Отговор
    Не беше ли на когото баща му купи партия и го направи лидер?само питам
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Космо

    2 5 Отговор
    Славчо, Ицо и Мая на луната
  • 7 Хаха

    7 0 Отговор
    Абе къде е Буци???Започна да ми липсва.
  • 8 лил хакер

    3 3 Отговор
    Даже хората ги е страх от машините за гласуване!
    Ти може да гласуваш за промяна/ развитие/ благо бъдеще ама хакерите бутват машината и няма как да разбереш за вълка ли си гласувал или за лешояда. А като гледах ЦИК как отговарят на въпроси... мале мале

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Енвер Ходжа

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "АКО РАКЕТАТА С БЪЛГАРИ И МАКЕ ДОНЦИ":

    БЮРМ върви с албанците.Искаме албански астронавт на мястото на нежената(джендъра) от България .С макето ще се спогодиме за астронавтката .
  • 11 Х8й

    1 1 Отговор
    Какъв ръст бележат тия на Сестра Галева :) 4.72% на 04.04.2020 сега са 5.03% - невероятно голям ръст от 0.3%. Хахаха заредил съм се с пуканки за следващите седмици.
  • 12 Антитрол

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "лил хакер":

    И как няма как да разбереш за кого си гласувал - нали машината ти напечатва една бележчица (бюлетина) която прочиташ преди да пуснеш в урната. Тези бюлетини също могат да се броят и да се контролира - хайде стига с на Вожда ви тъпизмите.

    Варианта да не разбереш за кого си гласувал е един - да си неграмотен и да не можеш да прочетеш какво ти е напечатала машината.

    Къде го и другия трол който пишеше с големи букви как Боко мачкал нещо.
  • 13 Аз Негодника

    0 0 Отговор
    Машиния вот, дойде в следствие, на съмнения за манипулиране на хартиеният вот...Тези избори доказаха,че манипулиране на хартиеният вот,не е имало...Както и това, че купеният цигански вот,пряко влияе на вота...Машинят вот и лъжите за купения вот...Са чисти манипулаци,и пропаганди...Никому не нужна,скъпо струваща прищявка,която има много,безкрайни възможности за манипулации на вота...Какво да кажем за тия 70% НЕ ГЛАСУВАЛИ...ТЕ ФЕНОВЕ НА МАШИНИЯ ВОТ ЛИ СА...ИЛИ ЩЕ ГИ ЗАПИШЕМ КАТО МЪЛЧАЛИВА ПОДКРЕПА НА ПРОСТЪРТИЕ...ЗАЩОТО САМО И ТАЯ ПРОСТОТИЯ НЕ СМЕ Я СЛУШАЛИ...ОТ ТЯХ.