Last news in Fakti

12 Юли, 2021 12:24 4 573 47

Александър Симов пред ФАКТИ: Избирателите просто не видяха смисъл от тези избори

  • александър симов-
  • бсп-
  • 46-то народно събрание-
  • парламентарни избори-
  • изборна активност

"Избори до дупка“ е формула, когато някой не иска да поеме отговорност или иска да получи пълно мнозинство, но избирателите просто не видяха смисъл от тези избори“, смята Симов

Александър Симов пред ФАКТИ: Избирателите просто не видяха смисъл от тези избори - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Според мен ниската избирателна активност е ясно доказателство за едно – хората така и не разбраха защо трябваше да вървим на тези избори. Факт е, сега имаме разместване на върха и „Има такъв народ“ e победители. Въпросът обаче е, че разпределението на политическите сили е такова, че уравнението остава същото“.

Това каза Александър Симов, народен представител от БСП, пред ФАКТИ. Свързахме се със Симов за коментар относно изводите от парламентарния вот.

„В много отношения според мен това беше едно напразно усилие. Подобно управление, каквото тепърва ще се сглобява - ще видим дали изобщо ще се сглоби, беше възможно и в предишния парламент. Аз разбирам, че формулата „избори до дупка“ е прекрасна формула, когато някой не иска да поеме отговорност или иска да извие ръцете на българския народ, за да получи пълно мнозинство, но според мен избирателите просто не видяха смисъл от тези избори. Понеже можем да влезем в хипотеза за трети и четвърти избори, мога от сега да прогнозирам, че на всяко следващо гласуване, гласовете ще падат“, коментира Симов.

„Според мен оттам дойде драмата с тази ниска активност. Никой не я очакваше, защото никой не си направи сметката, че хората дадоха гласа си в ситуация на пандемия първия път и поставиха конкретни задачи, които не бяха изпълнени“, смята още той.

„Ние всеки път обясняваме нещата с времето, с отпуските, с ваканцията, с Covid кризата. Предният път се говореше, че активността е сравнително ниска заради това, че изборите се провеждаха в ситуация на почти пълен локдаун. Сега само времето да ни е обяснение, означава да сме слепи за автентичните процеси, които протичат в българското общество. Не можем да кажем, че хората, които са излезли пред урните на 4 април, всичките са на морето – безгрижни, доволни и весели и радостно гледат слънцето, без да се интересуват от това, което става.

Истината е, че уравнението изглежда по абсолютно същия начин, както изглеждаше в предишния парламент. Тогава какъв беше смисълът да вървим на нови избори. Да, „Има такъв народ“ са победители и заслужават да бъдат поздрави за добрия резултат. Оттам нататък обаче, онова, което на поискаха да направят в предишния парламент, ще трябва да направят в този, иначе ще вървим към нови избори. Тогава ви уверявам, че ако те са през зимата, следващото обяснение за ниската активност ще е, че всички карат ски или правят снежни човеци“, категоричен беше Симов.

Машинното гласуване, той коментира: „От тази изборна нощ за мен има една красива картина – редът, спокойствието при предаването на протоколите. Бързо, точно, коректно. Членове на комисии, които бяха свикнали да си взимат 2-3 дни неплатен отпуск, само и само да могат да си предадат протокола, в момента отидоха, предадоха протокола и всичко е наред. Никакви гафове с машините нямаше. През целия вчерашен ден слушам нагнетяване на напрежение, че машините са една ли не като тези от филма „Терминатор“, че започват да се взривяват една след друга.

Ние нямахме проблем с машинното гласуване. То доказа своята полезност. Доказа и това, че някой хора не могат да го използват, че още не са намерили механизмите, по които да купят гласове. Машинното гласуване проработи. Към момента това е подходящия вариант за България“.

В края на разговора Александър Симов отговори на въпроса какво ще бъде мястото на БСП в следващия парламент: „Мястото на БСП е същото като в предишния парламент. Ние не се представихме достатъчно добре, но не съм го и очаквал. Времето за кампанията беше малко, нямаше някакво радикално разместване на нагласите от 4 април досега, за да можем да кажем, че сега сме имали шанса да блеснем като звезда. БСП е със същите позиции и със същата заявка – готови сме да говорим със всяка партия, която ни потърси за подкрепа. Тази подкрепа обаче няма да е безусловна. Тя ще е на база на програмни и конкретни идеи. Оттук нататък няма да се мине с мълчание!“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наесен

    25 4 Отговор
    пак !

    Коментиран от #32

  • 2 Дебилчев

    39 11 Отговор
    Безсмислени си бяха тези избори, произведоха същия резултат, да си начешат крастата някои за колко милиона

    Коментиран от #5

  • 3 русенец

    34 10 Отговор
    Прав си! Всички сте еднакви и действително няма никакъв избор на изборите.
  • 4 нали

    12 31 Отговор
    трябваше да гепат едни 80 милиона за дефектни машини

    Коментиран от #8

  • 5 Съвсем скоро

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дебилчев":

    Предстоят следващите и в жълтата ще е подобен
  • 6 MmAaHh

    43 7 Отговор
    Защо никой не каже истината? По-ниската избирателна активност се дължи на факта, че т.нар. роми не можаха да гласуват поради пълната невъзможност да се справят с машините. Просто отлив на гласоподаватели на преклонна възраст от селата и малките провинциални градчета и на по-мургави избиратели. Гласоподаватели, от които спокойно можем да се лишим. Все пак све 21 век

    Коментиран от #29

  • 7 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    35 3 Отговор
    Защо лъжете? Защо в Гърция имаше опашки за гласуване? Почиващите в България нямаше как да гласуват.Отделно, като се пресече купения вот при лилавите, те не намират никакъв смисъл да гласуват.Важното е, че няма 10000 невалидни бюлетини.
  • 8 MmAaHh

    40 3 Отговор

    До коментар #4 от "нали":

    Нямаше нищо дефектно. В София, 24 МИР всичко беше перфектно и хората бяха адски доволни. Става за 20 секунди. Бях в комисия и говоря от първа ръка.
  • 9 Последния Софиянец

    28 5 Отговор
    Платените телевизии и мисирките не обясниха на народа че става дума за бъдещето на децата ни.

    Коментиран от #21

  • 10 ко не

    7 10 Отговор
    бегай бе мушморок
  • 11 Последния Софиянец

    22 4 Отговор
    За съжаление десет процента от българите избраха да са роби.А 60 процента отидоха за гъби.

    Коментиран от #27, #45

  • 12 Алфа Вълкът

    7 23 Отговор
    Бившата пиарка на Борисов и журналистка Соня Колтуклиева още вчера на обяд в изборния ден е знаела за плановете на Трифонов и Радев: Всичко беше ясно още през април. Румен Радев и Слави Трифонов се бяха наговорили да не се излъчи и гласува кабинет (макар че ИТН разполагаше със 165 гласа на своя страна, от ГЕРБ също казаха, че ще ги подкрепят) и президентът да направи служебен кабинет.

    Заповед по гарнизона - денонощно да се бие по ГЕРБ и управлението на Бойко Борисов. Сега, при очертаващата се почти идентична конфигурация в 46-я парламент, Слави Трифонов вече е съставил правителство и упълномощил премиер - бивш министър от „Тройната коалиция“.

    Колко хубаво, колко полезно, г-н президент, че съпругата Ви Деси е била секретарка на Слави. Уж Ви плюеха по БТВ-то, но когато настана време разделно - идеално се разбрахте

    Коментиран от #22

  • 13 Миро

    6 8 Отговор
    Този не се и опитвам да го чета и гледам.

    Коментиран от #44

  • 14 Коцалиев

    10 14 Отговор
    Симооов, Симов и от теб и от корнелия нищо не се получава. Пак ще сте на дебела сянка и ще лапкате и ще зачервите бузки и ще оформите кореми и т н
  • 15 БОЛШЕВИК

    16 3 Отговор
    БСП има вече една възможност, или да се радикализира и да си стане една истинска лява партия към крайно лявото, или да се стопи и да ичезне. Мястото за истинска крайно лява партия е свободно от доста време!
  • 16 чукча веган

    21 2 Отговор
    65,5% от българите в кочината не искат да си купуват политици втора употреба. Искат нови, но такова предлагане няма, за това го карат да избира гнили ябълки, прокиснати сливи, смачкани домати, мухлясали краставици...
  • 17 ПЕНКО

    5 11 Отговор
    РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЙКАТА БеСиПи Е СЪЗДАЛО ПРОПАГАНДЕН ОТДЕЛ : " ОБЯСНЕНИЯ " И Е НАЗНАЧИЛО СИМОВ ЗА РЪКОВОДИТЕЛ !?!?!?!?
  • 18 Ани

    21 3 Отговор
    Грозна работа това злобно забогатяко джудже Ноколай Василев да ни представлява пред света. Армутлиева на културата, някаква грозница военен министър това е гавра с българския народ. Някакви кози на по 30 години, намащи дори трудов стаж да решават съдбите на България. Сащ, Сащ, Сащ само това ли ще слушаме. Ало останаха ли нормални, интелигентни хора у нас, или тотално се продадохме?
  • 19 май

    7 13 Отговор
    Можете да минете в нелегалност. Да станете терористична организация, само, че в балкана няма мандри и добитък и ще трябва да карате на лапад и киселец.
  • 20 ХЮСТЪН ИМАМЕ ПРОБЛЕМ

    9 2 Отговор
    BULGARIA AND MAKE DONIA ЩЕ ИЗТРЕЛВАТ РАКЕТА В КОСМОСА😬ДА РАЗПУСКАМЕ ЛИ NASA😢
  • 21 име

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Става дума за едни милиарди по плана за възстановяане. Става дума да не допуснем ОПГ ГЕРБ да ги прибире по шкафчета под формата на стиропор за саниране, дупки по пътищата и т.н. Става дума да ги използваме така че да остаат дългосрочни ползи за държавата ни.

    Коментиран от #46

  • 22 лай бе пуми

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа Вълкът":

    Нон-стоп да те чувам как лаеш. На следващите избори още 20 дупетата минус за тиквата.
  • 23 Вилантамин

    15 2 Отговор
    Честито братя българи Великденчетата отново се връщат във властта с нови идеи и лъжи за хубав живот.Слави връща лъжите за хубав живот.

    Коментиран от #31

  • 24 стоян

    8 8 Отговор
    Симо Симо -избирателите разбраха че и без вас може -и то по добре без вашата милионерска партия -вече партийка
  • 25 Няма изглед за промяна

    8 2 Отговор
    Няма смисъл от съучастие в избори на електората без изглед за промяна. Подсъзнателно всеки е убеден, че Слави Трифонов е върхът на “айсберга”, поставен там за камуфлаж. Под него са онези подготвяли момента от 6 или 7 години. Пред поколенията още 500 години.
  • 26 българин

    6 3 Отговор
    когато слави и бойко се откажат от изборите тогава ние 4 милиона не гласували ще гласуваме при условие че се появи нова партия със умни образовани читави кандидати гаранция за светло бъдеще на тия им сърбахме попарата 20 години и тия хора с цялата си наглост отново са жадни за власт и кражби на милиарди но такава възможност не гласуващите няма да им дадем никога повече амин
  • 27 Сърфист

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Не за гъби. Този път ходиха на плаж. Но есента ще подходящо за гъби.

    Коментиран от #39

  • 28 Аспарух

    4 1 Отговор
    Гаргарата на Доган!!!
  • 29 Не е така

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "MmAaHh":

    По селата гласуваха на хартия. Гласуваха от властимащите и използвачи те около тях. Повечето се правеха на много заети и работливи.
  • 30 Избирател

    5 1 Отговор
    Правилно. Няма за кого да се гласува. 30 години все едни и същи пълнят гуши , а Народа забравен. И сега африканските лъвчета като направят кабинет същата работа. Ще си оправят положението до следващите избори и т.н и т.н.
  • 31 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Вилантамин":

    Ми няма лошо. Нека се върнат великденчетата. Народа обича да го лъжат. Юпито Н.Василев добре ще го оправи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бай Вълчан

    3 4 Отговор
    Така е, Сашко. Ами партиятя ви е на път да се маргинализира. Докато не ви стане ясно кого представлявате, ще потъвате в блатото. Аз лично не разбирам какво е това социалист.
  • 34 ИНЖ

    1 3 Отговор
    Е...То губещите не виждат смисъл от които и да било избори....;-)

    Коментиран от #37

  • 35 Пепи

    4 5 Отговор
    Никога няма да гласувам за БСП с Корнелия Нинова. Много малко са депутатите от партията ви, които не са там за келепира. Какво търси в БСП един Петър Кънев? Нали в партията ви нямаше да може да се кандидатираш за депутат, ако имаш три мандата. А Кънев е с 8. И Корнелия до кога няма да поема отговорност за провалите ви? Не ви е виновна избирателната активност, виновни сте вие, защото загубихте доверието на хората.
  • 36 Е...

    2 1 Отговор
    След резултатът, който произведоха, вече ще виждат по-голям смисъл!
  • 37 www

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "ИНЖ":

    Що пък да не виждат, когато следващите са така близо? ;))
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 лоша

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Сърфист":

    Като чуя сърфист и се сещам за една друга дума завършваща на "ист", ама не е спортист.
  • 40 Анализатор

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "ИСТИНАТА":

    Написал си големи глупости. Не си струва коментара.
  • 41 БРАВО

    0 4 Отговор
    Видяхме смисъл!Авие не ставате за нищо!
  • 42 Наблюдател

    3 1 Отговор
    Ами нямаха смисъл! Без съответното мнозинство не правиш нищо! Пак ще слушаме празни приказки!
  • 43 Мдаа

    4 1 Отговор
    Шоуто тепърва започва.
  • 44 Коко Н

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Миро":

    И аз.Ченге е!
  • 45 И за кого

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Трябваше да гласувам да не съм роб.За фърчилото,импекса ,Галевица или Пинокио.Всички до един от червеното котило.
  • 46 Щото БСП

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "име":

    Са ангели небесни.Те и стиропор не слагат.А само крадат.
  • 47 Бай Курти

    1 3 Отговор
    Факта ,че пак ви поставиха на мястото ви (девета глуха) означава ,че е имало смисъл да гласуваме.