Отидете към основна версия

15 720 66

Георги Георгиев, БОЕЦ пред ФАКТИ: Ако кабинетът на Трифонов мине, подмяната ще бъде факт

  • георги георгиев-
  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • гражданско общество-
  • николай василев-
  • 46-то народно събрание-
  • съдебна реформа

"Хората излязоха на площадите не заради липсата на магистрали, а заради липсата на справедливост", каза председателят на БОЕЦ. "Голямата цел е съдебната реформа и то в цялост", категоричен е той

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Считам, че това е опит за подмяна. Какво е направил Слави, тепърва ще видим. Това, което към момента е ясно, е, че той обяви състав на кабинет още преди да са обявени официалните резултати. Обяви още, че няма да търси подкрепа от останалите партии в Народното събрание, а ще прави кабинет на малцинството. Обяви приоритетите, обяви и името предлагания нов министър-председател. До момента това е ясно.

БОЕЦ реагирахме още вчера, веднага. Предварително пуснахме една наша позиция, в която препотвърдихме отново основните цели за БОЕЦ и за стотиците хиляди граждани, които цяла година бяхме на площадите. Поставихме тези цели отново. Знаем, че големите цели бяха оставката на Борисов и оставката на Гешев, като оставката на Гешев остана като цел. От един месец има акция с подписка за неговото отстраняване, продължаваме и с протести в тази посока. Битката за справедливост, която изведе гражданите на площадите е именно Гешев и неговата фигура - фигурата на безконтролния главен прокурор, назначен от мафията, който да бъде използван като бухалка и като защитник на нейните интереси. Това нещо остана и все още е основна, главна цел на гражданите.

Когато тази цел не се препотвърждава от партии, които имат претенция да управляват, тогава влизаме в един режим на тежко разминаване, който аз мога да нарека „подмяната“.

Това каза председателят на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев пред ФАКТИ. Свързахме се с Георгиев, за да говорим относно предложението на лидера на "Има такъв народ" за кабинет на малцинството, за конкретните лица в този кабинет и за гражданската реакция на предлаганото.

На въпроса дали очаква сериозен граждански отговор на съобщеното на Трифонов, Георгиев отговори: „Този отговор вече е факт. Вчера видях как изригна една голяма и чисто гражданска вълна на недоволство, защото партиите не реагираха. Реакциите от вчера – това е гражданската реакция на недоволство, на несъгласие, на отхвърляне. Гражданите реагират с право. Не може да посочиш като министър-председател Николай Василев и в същото време да претендираш, че се бориш със статуквото. Този човек е един от най-дълго управлявалите министри в България – 8 години министър, и то в правителства, за които можем да кажем, че са родили статуквото. Това са правителства на НДСВ, ДПС, БСП, ГЕРБ. Той беше министър на Тройната коалиция, на Станишев, министър на правителството с мандата на ДПС. Беше министър в две поредни правителства, които вкараха ДПС реално във властта и ги превърнаха в това чудовище, което са днес. Те вкараха Доган в управлението, те дадоха земеделието, подариха го в ръцете на Доган за две десетилетия напред. Те ни дадоха Бойко Борисов, те ни дадоха Делян Пеевски. Това е Николай Василев – част от тези управления, от тези правителства, от тези процеси“.

„Заявката за промяна тук не се вижда. Напротив – виждаме връщане още по-дълбоко назад в блатото на статуквото“, категоричен е Георгиев.

„С действията си човек доказва дали отхвърля едно или друго. Към момента този човек – Николай Василев, когото Трифонов постави за министър-председател, аз свързвам пряко с Доган. И не само аз, българското общество го свързва пряко с Доган. Министър от правителството с мандата на ДПС, подписан лично от Ахмед Доган – за какво говорим? Това са фактите, говорим за факти. Останалите имена в кабинета не са толкова известни за широката общественост, но те не са толкова важни. По-важно е това, че липсва акцентът „Гешев“, съдебната реформа. Това са важните неща. Не чухме нищо за Кошлуков, СЕМ, ВСС, нищо такова. Чухме премахване на специализирания съд, но това отново е една единствена стъпка, това не е съдебна реформа, това е отново е работа на парче. Подобни действия на парче не водят до съдебна реформа, напротив - те опорочават и отхвърлят съдебната реформа. Това е само имитация. Правим една стъпка и всичко свършва. Не, нищо не свършва. Закриването на специализирания съд и прокуратура е необходимо, задължително действие, но ако е само тази стъпка, тя нищо не означава. Не чухме наистина нито дума за отстраняването и за оставката на Гешев“, каза още той.

„Според мен в ситуация, в която имаме опит за подмяна, в която имаме стъпка, демонстрираща, че партиите в парламента не уважават и не отчитат желанията и битките на гражданите, има само един единствен ход и той е нови избори и бой до дупка. Това е, което и очаквам да се случи. При заявката на Трифонов, че няма да преговаря с никоя друга партия, а ще внесе своя кабинет, за да бъде гласуван като кабинет на малцинството, ако това това нещо действително мине в парламента, то тогава подмяната вече ще бъде факт. Засега е само опит. Тогава обаче ще бъде факт, без значение кои са подкрепящите. Те могат да бъдат всички“, смята Георгиев.

„Ако този кабинет не се случи, тогава вече влизаме в още по-дълбока подмяна, влизаме в най-грозните възможни договорки, преговори и това няма да доведе до нищо добро, виждали сме го в миналото. Вече ще е загубена принципността в тези действия. Тогава ще проличи и кои партии имат силата да отстояват своите предизборни заявки и за кои властта е самоцел и ще направят тежки компромиси с тези заявки. Те ще бъдат санкционирани, разбира се, и БОЕЦ ще реагираме мигновено“, каза още председателят на БОЕЦ.

„Към момента имаме една заявка от Трифонов за ново правителство, начело на което стои човек, пряко свързан със статуквото. Считаме, че това е опит за подмяна. В приоритетите на предложения кабинет не чухме основните цели и битки на гражданите, които говорим от години. Тези битки и цели са принципни. Изрично подчертавам, че Гешев не е някаква фиксация. Ролята, мястото на Прокуратурата, контролът върху главния прокурор – това са големите въпроси за решаване, които стоят зад фигурата на Гешев. Неговото отстраняване обаче е задължителна първа стъпка по пътя с борбата с корупцията и борбата за справедливост.

Докато Гешев, лично той, стои на върха на Прокуратурата, всеки опит за борба с корупцията, за борба за справедливост, за съдебна реформа, е обречен. Затова Гешев трябва да си ходи, но това е само първа, задължителна стъпка. Тя не е достатъчна. Следващата голяма цел е съдебната реформа и то в цялост – реформата във ВСС, парламентарните квоти във ВСС, мястото на Прокуратурата – в съдебната система или извън нея, ето ги важните въпроси", посочи Георги Георгиев.

"Детските градини също са важни. И астронавтите са важни. Всичко това, което казва Слави сигурно е важно, но приоритетите показват посоката, в която ще върви правителството. Сега той ни казва, че ще строим магистрали и детски градини. Аз не искам да слушам Борисов отново. Искам да чуя нещо различно, а различният фокус е този: този път хората излязоха на площадите не заради липсата на магистрали, а заради липсата на справедливост. Това не чухме и затова реагирахме още вчера. Затова и днес използвам вашата трибуна, за да кажа, че БОЕЦ няма да позволим гражданите да бъдат излъгани отново“, завърши председателят на гражданското сдружение.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 109 гласа.

Свързани новини