Отидете към основна версия

8 092 71

Има такъв народ, но няма такава външна политика

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • външна политика-
  • некомпетентност-
  • деескалация-
  • ес-
  • нато-
  • тошко йорданов-
  • премиер-
  • мвнр-
  • ради найденов

Партията „Има такъв народ” набързо смени приоритетите си във външната политика

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Външната политика е основно звено от програмата на управление на една партия. Особено важна е тя за партия, която изразява желание и най-вече самочувствие да управлява страна, членка на ЕС и НАТО. За съжаление, първата политическа сила в България – „Има такъв народ”, няма такава политика.

Справка в официалния сайт на партията на шоумена Слави Трифонов показва пет приоритета в сектор „Външна политика” от програмата за управление. Любопитното в случая е, че тази програма през месец април е била една, а сега е съвсем различна. Какво се е случило само за няколко седмици?

Рядко чуваме от представителите на ИТН да споделят визията си каква трябва да е външната политика на страната ни, сякаш България е един остров в Тихия океан, който може да съществува в пълна изолация. Причината за това мълчание е много проста – тоталната некомпетентност на ИТН да съумее да създаде стратегия за развитие на външната ни политика. Ето и доказателствата:

Сайтът Wayback Machine ни дава възможност да проверим с един клик как е изглеждала страницата на „Има такъв народ” в секция „Външна политика” в миналото и дали по нея са правени промени. Оказва се, че именно този сектор е с напълно променени приоритети от месец април до този момент. През месец април ИТН обещават, че първият приоритет, към който ще се насочат, е... материалната база на МВнР, която била „окаяна”. Вторият приоритет във външната политика на ИТН тогава е бил справяне с демографската криза, макар да е непонятно защо именно Министерство на външните работи трябва да се занимава с този въпрос. Тук отново трябва да ни светне червената лампичка, че в ИТН цари безхаберие. Третият голям проблем за ИТН е, че няма „мобилно приложение за двупосочен бърз достъп на българските граждани зад граница до най-актуалната информация, разпространявана от МВнР”.

Четвъртият приоритет през месец април е бил „деескалиране на напрежението в Балканския, Черноморския и региона на Източното Средиземноморие”. Представяте ли си Русия да потопи британски кораб край Крим, и Пламен Николов да вдигне телефона на кралицата с философски призив „мадам, дайте да деескалираме напрежението”... Смях в залата. Отново празни приказки от „Има такъв народ”. Няма такава деескалация.

Петият призив, който не съществува в обновената външнополитическа „стратегия” на ИТН, е събиране на задълженията от „държавите-длъжници” на България. ИТН са изчислили, че ще съберат 4,5 милиарда долара. Успех! Най-фрапантна в приоритетите на ИТН е липсата на „ЕС” и „НАТО” в гореспоменатите пет точки. За „Има такъв народ” няма такива организации. Вместо да пишат клиширани фрази като „деескалация”, авторите на този смехотворен опит за външнополитическа стратегия можеха да прочетат за историята на България. Страната ни от 2004 година е член на НАТО, а от 2007 – на Европейския съюз.

Дълги години имахме премиер, който с простащината си ни излагаше в Европейския съюз. А сега имаме проектокабинет, който не знае, че сме в Европейския съюз.

Новите приоритети, които са налични в момента на сайта на ИТН, са значително по-конкретни и вече се споменават ЕС и НАТО. Основният приоритет вече е „защитата на националните интереси на страната”, а не материалната база на външното министерство. Какво ли мисли Ради Найденов, предложен за външен министър, за тези промени? Има ли нещо общо той с тях?

Остава загадка как само за няколко седмици една партия променя напълно своите външнополитически приоритети. Не трябва ли стратегията по този въпрос, както и по всички вътрешнополитически въпроси (като икономика, здравеопазване и правосъдие) да се начертае ясно при създаването на партията? Логиката показва, че трябва, но когато използваш евтини популистки фрази, не е задължително. Когато нямаш никакво понятие от външна политика, не е задължително. „Суверенът” може да спи спокойно. Има кой да деескалира напрежението...


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 60 гласа.

Свързани новини