Отидете към основна версия

13 631 88

Марая Цветкова за ФАКТИ: Животът на ИТН категорично ще бъде мъчителен

  • марая цветкова-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • 46-то народно събрание-
  • правителство

"С ИТН ситуацията е странна. Не се знае дали ще загуби толкова гласове след едни нови избори", смята политологът

Марая Цветкова; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Не съм сигурна, че отделни хора от ГЕРБ, ДПС и БСП не биха подкрепили съставянето на правителство“.

Това каза в интервю за ФАКТИ политологът Марая Цветкова. Повод за думите ѝ беше евентуалната подкрепа, която предложеното от „Има такъв народ“ правителство би могло да получи.

"Разковничето се крие в дълбокото неразбиране на основни политически и демократични постулати вследствие на бедна политическа култура“, смята още тя.

Целия разговор с Марая Цветкова четете в следващите редове:

- Г-це Цветкова, по всичко изглежда, че правителството на „Има такъв народ“ няма да получи подкрепа, възможно ли е според Вас да се състави правителство с третия мандат?

- Аз съм сигурна, че този проектокабинет няма да получи подкрепата на „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, защото от формациите ясно заявиха това след свикването на техните вътрешнопартийни органи. Не съм сигурна обаче, че отделни хора от ГЕРБ, ДПС и БСП не биха подкрепили съставянето на правителство. Играта на кворум до последно ще бъде решаващ фактор и наистина ще бъда приятно изненадана, ако парламентарните групи не шикалкавят и застанат ясно и категорично зад позицията си, каквато и да е тя.

- Според Вас животът на „Има такъв народ“ дълъг ли ще е?

- Не съм сигурна за продължителността на този живот, но категорично ще бъде мъчителен поради няколко фактора, които са в ядрото на партията. Липсата на Слави Трифонов в Народното събрание, липсата на симпатични лица, които да го заместват, текучеството и бартерите на “персонал“ в партията, но най-вече заглушаването на нормалните в тази партия. Оттам насетне, освен проблеми с ясното финансиране, ще се засилят и медийните атаки, които категорично не се свеждат само на лична основа от спонсорите на редица съмнителни медии.

- Къде може да отидат гласовете, които „Има такъв народ“ ще загуби при едни нови избори?

- С ИТН ситуацията е странна. Не се знае дали ще загуби толкова гласове след едни нови избори. От партията успешно превъзбуждат онова недоволство, тлеещо от години в българския бит, и внушават невъзможността за неговото изразяване през изминалите години. Сега се провъзгласиха за носител на тази агресия, която до голяма степен видоизмениха и сега изглежда самоцелна, а не конструктивна. Все пак си мисля, че част от гласовете ще се върнат в партията на Борисов, който за добро или зло бе по-стабилен “бащица“ за този профил избиратели. Друга част от гласовете биха могли да се отлеят в резултатите на ДБ и ИБГНИ по линия на това, че бяха сложени в кюпа на партиите на протеста. Възможността да има отказали се от ИТН, които обаче продължават да не намират алтернатива сред другите, също стои на преден план. За жалост, цялата ситуация отново се припокрива с израза “всички са маскари“ в очите на масовия избирател, който разбираемо отказва да следи всеки детайл.

- Къде е разковничето на неразбирателството между партиите според Вас?

- Ако оставим настрана егото и възприемането на властта като самоцел, то разковничето се крие в дълбокото неразбиране на основни политически и демократични постулати вследствие на бедна политическа култура. Всеки опит за адекватен разговор се свежда до усещането за задкулисие и този черен облак върху българската демокрация сякаш изглежда по-силен от вятъра на промяната. Трябва да си признаем, че тази линия на мислене по отношение на задкулисието е най-достоверната и доказана във времето в България. Сигурно ни трябва някаква нова парадигма на мислене, но това няма как да стане, докато играчите извън светлината на прожекторите, не бъдат обезвредени чрез правосъдие.

- Ако политическата криза в България продължава дълго и влезем в поредица от неуспехи да се състави управление, какви биха могли да са последствията и решението?

- Краткосрочното решение е всяка партия да инициира собственото си самосезиране и да разчисти вредните в нея елементи, което да доведе до по-голямо доверие и от страна на партиите, и от страна на гражданите. Дългосрочното решение е изграждането на демократични традиции и задоволителна политическа култура.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.

Свързани новини