Отидете към основна версия

2 269 24

Вси български светии

  • будители-
  • българия

Празникът на народните будители е един от по-малкото български празници, който не е свързан предимно с ядене и пиене

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След католическия празник Вси светии, познат повече като Хелоуин, идва българският празник на народните будители. Православната църква също чества своите светци, празникът е в първата неделя след Петдесетница. Не е много популярен.

Това коментира във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Но България е намерила начин да почете своите светци. Истинският български ден на Вси светии всъщност е 1 ноември. Тогава почитаме народните будители, българските светии, мнозина от които и българската православна църква е признала за такива. Солунските братя Кирил и Методий, всичките Свети Седмочисленици, Иван Рилски, Патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански са светци на православната църква, но и светци на българската памет.

Празникът на народните будители е един от по-малкото български празници, който не е свързан предимно с ядене и пиене. Повечето български празници, още от Покръстването насам, са тясно свързани с езически жертвоприношения на животни, които след това дружно се изяждат.
При социализма празниците – официалните – също се битовизираха дотам, че ресторантите имаха първомайски, деветосептемврийски и осмомартенски менюта. По правило – тройка кебапчета с гарнитура и бира.

На 24 май и на 1 ноември не колим нищо, не опъваме тежки трапези, а почитаме хората на духа, тези, които са ни опазили, съхранили са ни като народ.

Сега мнозина се гневят, че Хелоуин засенчва будителите. А и има и такива, които пък се гневят на гнева на първите.
Няма място за конкуренция. Едното не досяга другото. Хелоуин е забавление, лишено от дух комерсиализирано преживяване.

Има го вече по целия свят.
Денят на будителите е ден за памет. Ден на Вси български светии.
Честит празник.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.

Свързани новини