1 Ноември, 2021 13:00 2 207 24

Вси български светии

  • будители-
  • българия

Празникът на народните будители е един от по-малкото български празници, който не е свързан предимно с ядене и пиене

Вси български светии - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След католическия празник Вси светии, познат повече като Хелоуин, идва българският празник на народните будители. Православната църква също чества своите светци, празникът е в първата неделя след Петдесетница. Не е много популярен.

Това коментира във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Но България е намерила начин да почете своите светци. Истинският български ден на Вси светии всъщност е 1 ноември. Тогава почитаме народните будители, българските светии, мнозина от които и българската православна църква е признала за такива. Солунските братя Кирил и Методий, всичките Свети Седмочисленици, Иван Рилски, Патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански са светци на православната църква, но и светци на българската памет.

Празникът на народните будители е един от по-малкото български празници, който не е свързан предимно с ядене и пиене. Повечето български празници, още от Покръстването насам, са тясно свързани с езически жертвоприношения на животни, които след това дружно се изяждат.
При социализма празниците – официалните – също се битовизираха дотам, че ресторантите имаха първомайски, деветосептемврийски и осмомартенски менюта. По правило – тройка кебапчета с гарнитура и бира.

На 24 май и на 1 ноември не колим нищо, не опъваме тежки трапези, а почитаме хората на духа, тези, които са ни опазили, съхранили са ни като народ.

Сега мнозина се гневят, че Хелоуин засенчва будителите. А и има и такива, които пък се гневят на гнева на първите.
Няма място за конкуренция. Едното не досяга другото. Хелоуин е забавление, лишено от дух комерсиализирано преживяване.

Има го вече по целия свят.
Денят на будителите е ден за памет. Ден на Вси български светии.
Честит празник.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз празнувам

    5 2 Отговор
    Зайков ден, Зайко подаде оставка, и не можа да остане в историята като ръководителя вкарал Вардарска България в Европа!
  • 2 Пучо Капучо

    9 2 Отговор
    Това са святи, велики хора. Сега са велики крадци. Велики, щото още не са в затвора, където им е мястото.
  • 3 XYZ

    16 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Денят на будителите е ден за памет. Ден на Вси български светии.
    И само наш, български! Да ги почитаме, защото духът и вярата са тези сили, които ни съхраняват като народ!
  • 4 Емил

    8 2 Отговор
    Г-н Даскалов, не обиждайте Будителите като ги наричате "светии"! Светиите са християнски апологети! България я е имало много преди християнството и ще я има много след залеза му! Българските будители защитават надхристиянски ценности - ценностите на един национал дух, предопределен да донесе Новата епоха на света!!!
  • 5 Алекс

    2 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Празникът на народните будители е един от по-малкото български празници, който не е свързан предимно с ядене и пиене."

    Неуспешен опит да сме оригинални или просто творческа неадекватност?!
  • 6 Хайтов

    7 1 Отговор
    На днешният ден да отдадем почит на будителя отец Матей ,очката му викаха простите селяни,който громеше лицемерните калугери,и беше написал,да те пази Бог от задницата на магарето и от предницата на калугера!
  • 7 сигурно

    4 1 Отговор
    А тиквата ще се разсърди ,защото го няма !
  • 8 Госあ

    4 2 Отговор
    “ Истинският български ден на Вси светии всъщност е 1 ноември. Тогава почитаме народните будители” 😂😂😂 Право в десетката !!! Хахахахахаха

    Коментиран от #14

  • 9 ТО ЗАТОВА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ

    1 2 Отговор
    НЕ Е ПОЧИВЕН ДЕН ЗАЩОТО НИЩО НЕ „КОЛИМ”👍
  • 10 Хеллоу аут

    3 2 Отговор
    13 март св. Ковидин !
  • 11 Е кво им е "святото"?

    4 8 Отговор
    Левски е искал заедно с Иван Арабаджията да трепят жена му,щото му направила "забележка" да остави мъжа и на мира и да си хване някой без деца за ятак,понеже го праща или на бесилото или в Диарбекир до живот.Прочетете "Записките" му бе,да ви светне под веждите..
  • 12 Не става

    5 6 Отговор
    Аз празнувам Хелоуин, не празнувам някакви будители .
  • 13 Камбани

    3 3 Отговор
    Празник в православната църква, защо няма празнични камбани. Чета и пак напъхахте за празника социализма. Та при социализма в 17ч всеки ден имаше дълги камбанни "тиради" от Ал.Невски. Кога пак, поне на празници да чуе човек такъв камбанен "концерт", къде са онези майстори-звънари.
  • 14 Вси и свят

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    По-скоро е ужасно. Авторът е интелектуално дърво.

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Вси и свят":

    Показателно за ужаса в който живеем ! От една страна сравнява неква католическа блудкава боза с българските интелектуалци, но от друга масовия българин днес действително ги възприема като плашила и чучела, а от трета, действително ни се представят такива като будители
  • 16 🎃🇧🇬🎃

    6 0 Отговор
    📌🎃🏴‍☠️:) Това е обичайна “българщина” да се смесват две тотално различни явления по същност и предназначение като “българското” е да се обявим за “жертви” на чуждо влияние.🎃Като че ли до онзи ден тоест до 10 ти Ноември сме чествали “денят на будителите” и за това причината да не го честваме “Денят На Будителите” е виновен омразният запад, нали.📌🎃Чисто по български се стараем да прехвърлим “вината” на някой друг, само и само “ние” да сме Ок, в нашето собствено въображение на жертви на обстоятелствата, “тотален отказ за вина и контрол на нашево брата, българина”.📌🎃 Самхаейн е Ирландски Езически Обичай който е инкорпориран в Католицизма.🎃 В Ирландия обичайно е било на 31Октомври/1Ноември групи от хора да обикалят поселищата и да се молят за душите на тези който са починали през изминалата година.Това е времето в което бяло и черно губят своите очертания.Това е времето за по - бедните/малоимотни да се възполват от милоста на тези които са били имотни и да набавят храна и продукти за настъпващата Зима, като “ударението” е било че всички бедни или богати са една общност с едни религиозни ритуали, и че мнозинството е едно като цяло.🎃Днес Халооуйн е комерсилизиран, все едно да се тревожим дали ще имаме Самсунг или АйФон.🎃Когато Българското Общество бъде едно в заедноста на целите и традицията няма да имаме “страхове” че едва не някой иска ни отнеме Българщината.🏴‍☠️🇧🇬🎃
  • 17 ПРОДЪЛЖАВАМЕ КРАЖБАТА

    5 0 Отговор
    Георги и ти си долна подмолна свиня ,заради такива като тебе които пропагандирате нихилизъм сме в това състояние
  • 18 Псевдоним

    2 1 Отговор
    Честит празник! :)
  • 19 Какво може

    2 1 Отговор
    Да заколите, господине, освен некое прасе, да изпреварите, коледата...!?
  • 20 1453

    0 2 Отговор
    Питам за един приятел :

    Та като е имало толкова много будители, къде им са гробовете ? Нещо не се свързват нещата вика човека.
  • 21 Търновец

    3 2 Отговор
    А защо сред народните Будители няма ни eдин Соломoн или Мойше или Коен или … А сега колчем дойде време изборно кой е най-отпрeд?
  • 22 Гост

    3 0 Отговор
    хелоуин не е католически празник а келтски. надраскал си тюглю гювеч бе афторе.
  • 23 1 Х 2

    0 0 Отговор
    Пропуснали сте най-ГОЛЕМИЯТ БУДИТЕЛ ! Това е самият Бойко Борисов . Той успя да СЪБУДИ народа с простащината , лицемерието и алчността си и бе ИЗРИТАН КАТЕГОРИЧНО от властта ! Е , не е ли ИСТИНСКИ БУДИТЕЛ ?
  • 24 йодирана СОЛ

    0 0 Отговор
    Пропуснали сте най-ГОЛЕМИЯТ БУДИТЕЛ ! Това е самият Бойко Борисов . Той успя да СЪБУДИ народа с простащината , лицемерието и алчността си и бе ИЗРИТАН КАТЕГОРИЧНО от властта ! Е , не е ли ИСТИНСКИ БУДИТЕЛ ?