Отидете към основна версия

2 629 8

Ангел Славчев: Преференция без праг е работещият механизъм

  • ангел славчев-
  • дги
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мажоритарният вот е една много добра идея, но това което ние измислихме като концепция според нас е доста по-работещо.

Това заяви за Факти.бг един от лидерите на протестите – Ангел Славчев. Той уточни какво трябва да се промени в Изборния кодекс:

„Гражданските и инициативни комитети да могат да издигнат за изборите пропорционални лист с преференции. Т.е., да се гласува с преференции, без ограничения. Идеята е дори 12-тия човек от листата да може да бъде нареден на 1-во място от избирателя”.

По този начин, според Славчев, ще се даде възможност на инициативните комитети по места да издигат хора, които са обществено активни и не членуват в партии. Други искания на „Движението за граждански контрол” е по-ниската финансова гаранция при кандидатиране за избори – от 10 000 да стане 1000 лв., а подписите да са по-малко от 7000. „Защото за един инициативен комитет в един малък район, нали разбирате, тези подписи са трудно събираеми”, обясни Славчев.

„Движението за граждански контрол” ще се яви на изборите чрез партия Демократична гражданска инициатива /ДГИ/, съобщи още Славчев. По думите му първата тяхна законодателна инициатива ще бъдат изброените промени в Изборния кодекс.

Ангел Славчев посочи, че много харесва идеята за 100 % мажоритарен вот, но според него в тази посока има подводни камъни, които са свързани основно с финансирането на предизборна кампания, която е по силите на големите партии основно. Според представляваното от него движение преференция без праг за инициативните комитети ще донесе много по-силен мажоритарен вот. Така се гарантира че няма да има парашутист изпратен от София да отиде във Варна, да каже „аз обичам Варна“ и да не се върне повече.

Относно идеята за отзоваване на депутати Ангел Славчев смята, че тук „трябва да се пипа внимателно, защото може да дадем възможност, чрез такава система, партиите на олигархията да почнат да отзовават хора, които са честни, които просто не се поддават на тяхното лобиране. Затова подобна промяна трябва да бъде много добре изпипана. Проблемът в тази посока, че за да се направи това, трябва да се промени конституцията, а за да се промени конституцията трябва 2/3 мнозинство.

На въпрос какво ще направят с евентуалната държавна субсидия, която ще получат, ако на предстоящите избори преминат бариерата от 1%, Ангел Славчев отговори, че тези пари ще бъдат изразходвани за създаване на обществени съвети по места, както и на ресорни съвети в София.

„В момента работим върху създаването на една уникална платформа, гражданска платформа за гражданска активност. В бета верския ще пуснем сайта promeni.bg. Там ще се създават обществени съвети, които да комуникират по проблеми, а концепцията за тези съвети е следната – имаш обществен съвет, който е на общинско ниво, който контактува с хората от долу, с гражданите от района, общината, хората представят своите проблеми и казуси.

Този обществен съвет на местно ниво, обсъждайки тези искания проблеми, ако не са от неговата компетенция или на общинско ниво да може да се решава, той ги прехвърля към следващата инстанция, която ще бъде обществения съвет към ресорните отрасли.

А пък оттам вече те минават на ниво експертност ресор, който дава решение за този казус, а оттам народните представители го вкарват в народното събрание, събират го в комисиите, експертите и хората от долу го защитават в комисиите. Идеята е да изпълним съдържанието на думата народен представител”.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини