Last news in Fakti

1 Април, 2013 13:31 2 622 8

Ангел Славчев: Преференция без праг е работещият механизъм

  • ангел славчев-
  • дги
Ангел Славчев: Преференция без праг е работещият механизъм - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мажоритарният вот е една много добра идея, но това което ние измислихме като концепция според нас е доста по-работещо.

Това заяви за Факти.бг един от лидерите на протестите – Ангел Славчев. Той уточни какво трябва да се промени в Изборния кодекс:

„Гражданските и инициативни комитети да могат да издигнат за изборите пропорционални лист с преференции. Т.е., да се гласува с преференции, без ограничения. Идеята е дори 12-тия човек от листата да може да бъде нареден на 1-во място от избирателя”.

По този начин, според Славчев, ще се даде възможност на инициативните комитети по места да издигат хора, които са обществено активни и не членуват в партии. Други искания на „Движението за граждански контрол” е по-ниската финансова гаранция при кандидатиране за избори – от 10 000 да стане 1000 лв., а подписите да са по-малко от 7000. „Защото за един инициативен комитет в един малък район, нали разбирате, тези подписи са трудно събираеми”, обясни Славчев.

„Движението за граждански контрол” ще се яви на изборите чрез партия Демократична гражданска инициатива /ДГИ/, съобщи още Славчев. По думите му първата тяхна законодателна инициатива ще бъдат изброените промени в Изборния кодекс.

Ангел Славчев посочи, че много харесва идеята за 100 % мажоритарен вот, но според него в тази посока има подводни камъни, които са свързани основно с финансирането на предизборна кампания, която е по силите на големите партии основно. Според представляваното от него движение преференция без праг за инициативните комитети ще донесе много по-силен мажоритарен вот. Така се гарантира че няма да има парашутист изпратен от София да отиде във Варна, да каже „аз обичам Варна“ и да не се върне повече.

Относно идеята за отзоваване на депутати Ангел Славчев смята, че тук „трябва да се пипа внимателно, защото може да дадем възможност, чрез такава система, партиите на олигархията да почнат да отзовават хора, които са честни, които просто не се поддават на тяхното лобиране. Затова подобна промяна трябва да бъде много добре изпипана. Проблемът в тази посока, че за да се направи това, трябва да се промени конституцията, а за да се промени конституцията трябва 2/3 мнозинство.

На въпрос какво ще направят с евентуалната държавна субсидия, която ще получат, ако на предстоящите избори преминат бариерата от 1%, Ангел Славчев отговори, че тези пари ще бъдат изразходвани за създаване на обществени съвети по места, както и на ресорни съвети в София.

„В момента работим върху създаването на една уникална платформа, гражданска платформа за гражданска активност. В бета верския ще пуснем сайта promeni.bg. Там ще се създават обществени съвети, които да комуникират по проблеми, а концепцията за тези съвети е следната – имаш обществен съвет, който е на общинско ниво, който контактува с хората от долу, с гражданите от района, общината, хората представят своите проблеми и казуси.

Този обществен съвет на местно ниво, обсъждайки тези искания проблеми, ако не са от неговата компетенция или на общинско ниво да може да се решава, той ги прехвърля към следващата инстанция, която ще бъде обществения съвет към ресорните отрасли.

А пък оттам вече те минават на ниво експертност ресор, който дава решение за този казус, а оттам народните представители го вкарват в народното събрание, събират го в комисиите, експертите и хората от долу го защитават в комисиите. Идеята е да изпълним съдържанието на думата народен представител”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенчо

    0 0 Отговор
    Точно субсидията е проблема-ако остане всяка партия да се издържа от членски внос всичко ще си дойде на място!
  • 2 иро

    0 0 Отговор
    кой ти го написа бе червено ........!
  • 3 Пламен Лилов

    0 0 Отговор
    Ами искам да отговоря на г-н Иро,питаш червеното ........ кой му го е написал ?,ами аз ще ти отговоря.Написал му го е главният секретар на Позитано 20 г-н серГЕЙ станиШЕФ.Аз дълго време говоря в нета че този Ангелчо е само едно голямо нищо и че търси лични интереси за сметка на хората които подведе и излъга.Забележете обаче изказването мупо горе в часта за избраните в листата т.е "последният може да стане първи -с други думи ако стане така че той самият е последен с един два подкупа и сладки думи да стане първи-супер тъпо а и не виждам някакво решение или предложение което да е в полза подобряване стандарта на хората.След това обърнете внимание на тази част за отзоваването на депутати.Там той казва че трябва да се пипа мнооооого внимателно ,и защо ли ?,ами защото ако стане така че да " згази лука" да не могат да го отзоват,туказ си мисля че той има големи страхове понеже е супер некадърен и само търси път да влезе във властта и да се наяде иначе ако беше добър политик щеше ли ад има такова предложение.Аз ти казвам Славчев махай се и не се бутай за " ЛИДЕР "понеже не си никакъв лидер ами си едно голямо нищо а и кой те е избирал за лидер.Само се погледнете с онази госпожичка какви палячовци сте,много скоро гневът на хората ще се излее върху вас.Вие не вършите никаква работа с онази госпожичка дето не може да върже и едно цяло изречение без да се запъне .Освен това поработи в/у дикцията си понеже в там си много зле.Кажи на хората кой си понеже предложението за кандидатите на листите да не са членове на друга партия как ще се оправдаеш там ?Питам понеже ти си член на БСП,тогава що за глупост и противоречие е това ?,в същност доказва колко сте неграмотни както и това че се лутате като вода в брегове без да можете да дадете едно свястно предложение.Какво да ти кажа жал ми е за вас .Ако сега в България има 7 000000 човека то след изборите ще останат може би с още 28-30%по-малко.И на края да те попитам за какви монополи ми говориш като в очите ти се четат само финикийските знаци които са ти палтили тези които те пратиха на протестите.Много скоро лъжите ви ще излезнат на яве ,и погледни списъците с официално избраните кандидати за лидери на листи,ти не си м/у тях за това отлитай.
  • 4 Светозар Съев

    0 0 Отговор
    Чии интереси обслужват ТРИМАТА ТЕНОРИ ?

    Предлаганият от тримата тенори преференциален вот е абсолютно негоден. Той на практика е модифициран пропорционален вот, съхраняващ ролята на партийните листи. Това е опит да се отклони отново, желанието на хората за пряк вот върху народните избраници. Какви са недостатъците на този способ:
    1.При гласуване с преференциална листа ти можеш да избереш кандидати само от една листа и в нея да подредиш кандидатите по твоя класация. Това прави невъзможно да избираш различни кандидати от различни листи / партии, граждански комитети и др./ На практика ти се отнема правото за пряк вот – не можеш да избираш по личностни качества а си принуден да избираш отново определена партийна или гражданска листа.
    2.Партиите на статуквото разчитат, че при провеждане на избора, малка част от избирателите ще проявят значима активност и ще отделят значително време за подредба на листите, като този процент не ще бъде по голям от 10-15% от гласувалите и така накрая, ще се запази основната подредба заложена от Партията.
    3.При този начин на гласуване, както самата процедура така и последващото преброяване ще отнемат неприемливо дълго време, което прави предлаганата система напълно негодна. Освен това тя предразполага и към значими изборни измами.
    Останалите искания на тенорите са по скоро пропагандни и не отговарят на реалността. Високия депозит от 10 000 лв. и Подписката от 7000 подписа е направена за да ограничи участието на незначителни политически субекти и формации в изборите, защото за участието на всеки един, държавата изразходва значителни средства за отпечатване на бюлетини и др. Единственото което следва да се направи е уеднаквяване изискванията за политическите партии и всички други субекти – граждански комитети и т.н. Нереалистично звучи и обосновката им, защо не трябва да се създава възможност за отзоваване на депутатите.
    Предлаганата изборна система отново цели запазване на съществуващото статукво и в мен естествено възниква въпроса – Чии интереси обслужват тези млади момчета.
  • 5 дегустотор

    0 0 Отговор
    Много слабо. Поредното менте в "менюто".
  • 6 Калин

    0 0 Отговор
    Пфф, смешници, марш! От девет дерета вода ще донесете, но човека се бори и за вашите задници оядени или продадени...
  • 7 Шиндлер

    0 0 Отговор
    Отказът от мажоритарните избори са най-сигурният признак, че тези хора работят за олигархията.
  • 8 Хей

    0 0 Отговор
    НОВИ И НОВИ И НОВИ ХРАНЕНИЦИ НА ГЪРБА НА НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ .
    БОЙКОТ БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    НЕ ГИ УЛЕСНЯВАЙТЕ . НЕКА СЕ ПОИЗМЪЧАТ.

    ОТГОВОРЕТЕ СИ ЗАЩО .???

    СЕ ПЕЧАТАТ И ВНАСЯТ ТРОЙНО ПОВЕЧЕ БЮЛЕТИНИ ОТ БРОЯ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ И КАКВО СТАВА С НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ ПРИ 30 - 40 % ГЛАСУВАЛИ.????

    ЗАЩО СА ВПИСАНИ ВСИЧКИ ДАННИ И САМО ЕДИН ПОДПИС ТЕ ПРАВИ ГЛАСУВАЛ .???

    И ЗАЩО НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНА НЕВЪЗМОЖНА ФАЛШИФИКАЦИЯТА С КОЕТО СТАВАТ НЕНУЖНИ ВСИЧКИ ТИЯ МАНЕВРИ С КОМИСИИ НАБЛЮДАТЕЛИ , КОТРОЛЬОРИ ,БОРДОВЕ , ВСЕ ЛАПАЧИ НА НАРОДНАТА ПАРА .

    НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ ,НЕ УЧАСТВАЙТЕ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО "ИЗБОРИ" ,ЗА ДА ВИ КАЗВАТ ЧЕ СТЕ ГИ ИЗБРАЛИ ,СЛЕД КАТО НЕ СТЕ .

    НМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВА БЮЛЕТИНА ЩЕ ПУСНЕТЕ .
    ТЕ СА СЕ НАРЕДИЛИ ВЕЧЕ .

    НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ПАРИЧКИ ЩЕ ТЕКАТ И КЪМ "ЗАГУБИЛИТЕ" .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ГУБЯТ САМО НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ .

    БОЙКОТ БЪЛГАРИ ,ВСЕКИ ГЛАС ИМ ГЛАСУВА ДОХОД ОТ ВАШИЯ ДЖОБ ,МИЛИОНИ .!!!!!!!!!!!!!!!! БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ.!!!!!!!!!

    А ТОВА ЧЕ ВИЕ СТЕ ГО ИЗМИСЛИЛИ .???????????!!!!!!!!!!!!!