Отидете към основна версия

4 328 62

Д-р Александър Симидчиев за ФАКТИ: Ако мерките се изпълняват, няма да имаме пета вълна

  • александър симидчиев-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • covid-19-
  • макси-
  • мерки-
  • мутация-
  • ваксинация

"Мутация на вируса у нас е напълно възможна, но не е толкова вероятна заради това, че не сме чак толкова много на брой”, посочи д-р Симидчиев

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Омикрон” се разпространява по познатия ни начин. Напълно доказано е, че се разпространява повече - около 5 пъти по-заразен е от “Делта” варианта. В мерките за предпазване от него обаче няма нищо различно от това, което сме правили досега - маски, социална дистанция и хигиена. Няма нещо различно, което да трябва да правим, просто трябва да изпълняваме мерките. Ако досега ту изпълняваме, ту не изпълняваме мерки, би следвало, ако имаме малко разум в общността, всички да започнем да ги изпълняваме. Ако мерките се изпълняват, няма да имаме поредната пета вълна”.

Това каза в интервю за ФАКТИ д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни и вътрешни болести и бъдещ народен представител в 47-мото Народно събрание.

Разговаряхме с него относно “Омикрон” - южноафриканския вариант на COVID-19, който вече стигна Европа. Как да се пазим от вируса, добра идея ли е да се ваксинираме в настоящия момент и какво представлява самата мутация - по тези въпроси разговаряхме с д-р Симидчиев.

“Има значение каква маска използваме”, посочи той. “Стандартните хирургични маски намаляват пренасянето с около 15 до 20%, ако се носят правилно - тоест ако покриват и носа, и устата, а около носа е прищипана с малкото железце. По-добрият вариант са т. нар. високоефективни маски - FFP2 и FFP3. Това са маски, които филтрират голяма част - 95%, от фините частици с размер под 2,5 микрона”, каза още д-р Симидчиев.

“Има хора, които говорят, че вирусът бил по-малък и затова нямало смисъл от маска - това фактически е така, но на практика не. Голямата част от това, което ни заразява, е в малки дребни влажни капчици, които излизат от дихателната ни система. Вирусът не плува самостоятелно във въздуха, той е включен в малки парченца секрет, които излизат от дихателната ни система и именно тези парченца се прихващат от маската. Когато намалим броя на тези частици в заобикалящата ни среда, заразността намалява. Маските FFP2 и FFP3 намаляват съответно 95 и 99% от фините частици и съответно намаляват заразността с около 40%. Ако и двете страни носят маска - и здравият, и болният, процентът е значителен - около 70% намалява възможността от заразяване. Тоест носенето на маска е ефективна мярка за недопускане на заразяване. В здравни заведения например се ходи с FFP2 маски”, обясни той.

Разговорът премина към ваксините и влиянието им върху “Омикрон”.

“Все още не знаем в каква степен този вариант на вируса е чувствителен към ваксините, които съществуват сега. Със сигурност в някаква степен е, но дали тази степен е 5-10-15% или 60-70%, към този момент не можем да кажем. Със сигурност обаче е, тъй като това не е чисто нов вирус, той е в значителна степен сходен с предходните варианти, макар че генетично се е отделил преди доста време. Този вариант е имал време да достигне до ниво на мутация като отделен клон. Той не е производно на “Делта”, а се е отделил преди доста време и е мутирал в Южна Африка, вероятно сред хора, които са били с имуносупресия.

Защо точно тях, например хората, които имат СПИН - защото при такива хора имунитетът не работи добре и вирусът може многократно да се размножава на талази в тялото. Тогава вирусът се опитва да се адаптира максимално добре в имунната система на човека. Тези варианти, които активно се изличават от нашата имунна система, отпадат от еволюцията. Тези варианти, с които нашата имунна система не успява да се пребори, остават и дават поколение. Когато това става на няколко етапа, се получава доста неприятен вариант. В хора, които не могат да изчистят вируса няколко поредни месеца, се получават мутации, които са полезни за вируса и вредни за човечеството.

Когато това става в масов вариант - тоест когато имаме много неваксинирани и чувствителни хора, в които това може да се случи, някои от тях са имуносупресирани и това, което получаваме, е нов вариант на вируса. Неслучайно новите варианти се получиха в Индия - сред неваксинирано население, неслучайно се получават в Южна Африка - пак сред огромен процент неваксинирано население и висок процент на имуносупресирани”, обясни д-р Александър Симидчиев.

На въпроса дали моментът е удачен да се ваксинираме, д-р Симидчиев отговори: “Ваксинирането е достъпно и пази към съществуващите в настоящия момент вирусни варианти в България. Вече и Pfizer, и Moderna разработват бустерна доза, която е с характеристиките на “Омикрон”. Докато това нещо бъде разрешено от регулаторните власти обаче, ще мине време. Ако не се ваксинирам, със сигурност няма да имам защита. Ако се ваксинирам, е възможно да имам някаква защита, поради което аз лично бих се ваксинирал. Между другото, аз имам трета доза, за мен този въпрос засега не стои. Ако нямах обаче трета доза, щях да се ваксинирам с трета доза. Ако нямах първоначалния цикъл, също щях да се ваксинирам”.

В края на разговора д-р Симидчиев коментира въпроса дали предвид малкия брой ваксинирани у нас, има вероятност нова мутация да тръгне именно от България. “Това е абсолютно възможно. Единственото нещо, което в момента пази света от България, е че сме много малко на брой като население. Сред 6 милиона човека, вероятността от мутация не е толкова голяма, колкото би била в Индия или в Южна Африка просто защото те са с много повече население. Сред тях, когато има много повече имуносупресирани, вероятността да се получи мутация е голяма. При нас също може да се получи, защото много малко на брой хора реално са защитени - било то от преболедуване, било то от ваксинация. Мутация у нас е напълно възможна, но не е толкова вероятна заради това, че не сме чак толкова много на брой”, посочи д-р Симидчиев.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 34 гласа.

Свързани новини