Отидете към основна версия

2 181 9

По балканските проблеми - европейците са неграмотни

  • балкански проблеми-
  • европейци-
  • неграмотни

По настоящем, когато се опитваме да обясним на европейците, че винаги сме били на Балканите и че те са ни отрязали Македония, на Запад мислят, че се шегуваме.

Снимка: Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По балканските проблеми - европейците са неграмотни. Доказателство - Наполеон е казал "малък чертеж е по-красноречив от едно дълго слово!" И е прав. Вижте корицата на авторитетно френско историческо списание. Темата на изданието са именно "Балканите". Издателят е забравил дори да спомене за България и Македония. Това незнание не му е попречило да илюстрира броя със снимка на македонски комити, които винаги са били свързани именно с България.

Защо е така? Защото много "оредяхме". Ако бяхме 20 или 30 милиона, европейците щяха да се държат по-сериозно с нас, но не сме. Реалността е такава каквато е. Късно е да кършим ръце. Колелото на историята не можем да върнем. Време е поне да разберем защо е така. През Първата и през Втората световна война, голяма част от френските пехотинци са били Африкански стрелци". Логично е в главите на съвременните французи да има "Бели страници". Сенегал вече не е част от Франция и гробовете на африканците около "Дойран" тънат в бурени.

Що се отнася до България, обърната и обвързана 40 години с Москва, интелектуалният ни и научен елит е оставил на гръцки и сръбски "специалисти" да запълнят катедрите на западните университети, издателства и медии.

Това са източниците, които разпространяват балканските историческите дадености, почти един век в Западна Европа. От наблюденията, които имам, не съм далеч от мисълта, че ако наистина ни нямаше, повечето от нашите съседи, щяха да се чувстват много по-комфортно.

Понастоящем, когато се опитваме да обясним на европейците, че винаги сме били на Балканите и че те са ни отрязали Македония, на Запад мислят, че се шегуваме.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.

Свързани новини