Last news in Fakti

31 Декември, 2018 15:00 4 947 51

Управляват ни неграмотни нарциси

  • управляващи-
  • неграмотни

Безкрайно безполезно е да се опитваш да обясниш на некомпетентния човек, че е некомпетентен

Управляват ни неграмотни нарциси - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е от фейсбук профила на Николай Слатински:

Днес един приятел дойде от другия край на София при мен в почивния ден, за да ми покаже документ, изготвен от хора в неговата държавна институция. Наистина това се оказа изключително неграмотно и удивително повърхностно съставен документ, но с претенции, нахално надничащи зад банални и кухи фрази.

Виж, братко, каза ми той - ето това е нивото, то вече се измерва в сантиметри - по няколко сантиметра само над морското равнище, над кота нула! И потресаващото е - продължи той, - че тези абсолютно некомпетентни хора са напълно неспособни да осъзнаят колко са некомпетентни!!

От прочитането на документа останах без думи. Махаме правописните грешки, като изписването на сигурност с "о" - сигОрност. При това няколко пъти.

Успокоих моя приятел, като му казах, че това, което той е установил, от 1999 г. се нарича Ефект на [Дейвид] Дънинг - [Джъстин] Крюгер.

При Ефекта на Дънинг-Крюгер некомпетентните хора имат самоувереността и самочувствието, че са по-компетентни от останалите и изобщо не са в състояние да осъзнаят и да оценят своята некомпетентност. Те правят погрешни изводи и вземат неправилни решения, но поради слабата си квалификация, не могат да си дадат сметка какви груби грешки допускат.

Колкото по-слаба е тяхната компетентост, толкова по-високомерно и по-агресивно, без никакво съмнение в своята професионални умения и в катастрофично неведение за експертната си непригодност, те отстояват своите виждания и знания. Освен това се самовъзпроизвеждат, защото ако компетентият човек се заобикаля с компетентни хора, то некомпетентният човек се заобикаля с некомпетентни хора.

Безкрайно безполезно е да се опитваш да обясниш на некомпетентния човек, че е некомпетентен - той няма да те разбере именно защото е некомпетентен. Обречен на неуспех е всеки опит да му покажеш и докажеш, че даден проблем има трудно и сложно решение, защото той е убеден, че всичко е много по-лесно и много по-просто и че той най-добре знае какво и как.

Можем да обобщим с по-философски привкус така – колкото повече знае (и може) един човек, толкова повече той знае, че нищо не знае; а колкото по-малко знае (и може) един човек, толкова повече той не знае, че нищо не знае...

Ефектът на Дънинг-Крюгер се превръща в основна характеристика на днешната ни власт. Този ефект е главната причина да виждаме толкова много нарцисизъм, нахаканост, напереност, неграмотност, пълна липса на трезво схващане за способностите си, свещена простота в изказа, наивна самоувереност в силите, нахално демонстрирано самочувствие и тотална неспособност за преценка на тяхната компетентност у изключително голям брой хора.

Именно поради този ефект толкова много представители на властта са като излезли от един калъп - говорят с груби грешки и неразбиране на материята, като колкото по-повърхностни са техните познания, колкото по-семпли са те в интелектуално отношение, толкова по-самовлюбени и по-силно повярвали са си в говоренето...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    77 2 Отговор
    "Неграмотните нарциси" са само прикритие на доста грамотните гадове геноцидаджии.

    Коментиран от #5, #33

  • 2 Журналист

    75 1 Отговор
    Тази статия не казва нещо ново. Една банална истина.
  • 3 отегчен

    20 63 Отговор
    По същия принцип и тоя Слатински, дето все ни пробутват за "експерт" не може да осъзнае колко много е зле и все напира акъл да раздава.

    Коментиран от #51

  • 4 Жанбо

    53 2 Отговор
    Събудете се бе хора!

    Коментиран от #45

  • 5 Санчо

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Грамотните гадозе са зад тьпаците с безкрайно самомнение.
  • 6 Петър

    65 0 Отговор
    В държавната администрация 90 % са точно такива,а знаете ли защо?

    Коментиран от #7

  • 7 Павел

    47 0 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Еми, щото един народ се потиска с най-малко разходи, като сложиш тъпаците да го управляват. Дето не знаят на кой свят са.

    Коментиран от #24

  • 8 Авторът

    5 23 Отговор
    Е описал сам себе си! Примерът за ктъговете на сезнанието и досега им със знанието, на проф. Брадистилов!

    Коментиран от #10

  • 9 Varna

    12 2 Отговор
    Не обиждайте нарциса .Най смотани са карамфилите .Че с две думи ,,Живи карамфили са власт имащите,,Весели празници на всички и по малко карамфили в живота ви
  • 10 Калин Орелът

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Авторът":

    Твойте кръгове стигат до брадистилов, обаче, аз знам, че са описани от Питагор, още, но допускам да са по-древни, вероятно египетски, храмови знания, в началото на които е Хермес Трисмегист.
  • 11 трагедия бългърска

    19 5 Отговор
    Е, как да стане грамотен?
    Родителите, са на гурбет,някъде в чужбина, бабата на 85 години , замества майката.
    Бащата го няма.
    - Кой да го възпита, при днешните, условия на живот?
    Дядо и баба, са, мама и тате, и после се сърдим, че социалните работници, ги разставят, при помощни семейства!

    Коментиран от #12

  • 12 Каузар

    45 1 Отговор

    До коментар #11 от "трагедия бългърска":

    "Родителите са на гурбет", щото "нарцисите" управляват, назначени от гадовете, посредством манипулации на 80%, фалшификации, мъртви души, купени "ромове"...
  • 13 ТИ ДА ВИДИШ

    17 2 Отговор
    ДПС НАЗНАЧАВА ТОЧНО ТАКИВА

    Коментиран от #14

  • 14 Виж де

    31 2 Отговор

    До коментар #13 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Пък герберските калинки цецка, цецко, боко, пекинската патица... Ами оня кукер, ангелкова...

    Коментиран от #40

  • 15 Помнещ

    30 3 Отговор
    При бай - ви Тошо колко администрация имаше, а колко е сега! Е от къде да намерим толкова грамотни хора!?
  • 16 ТХЖ

    33 0 Отговор
    Този ефект на Дънинг - Крюгер се е превърнал вече в епидемия във всички държавни институции в България , особенно след 2000г. превърнал се е дори в мода за подражание за съжаление.

    Коментиран от #18

  • 17 ТИ ДА ВИДИШ

    11 11 Отговор
    КАДРИТЕ СЕ УВЕЛИЧИХА ПРИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ
  • 18 хроно граф

    16 16 Отговор

    До коментар #16 от "ТХЖ":

    Тоз ефект дъни още от 1945г., ако си припомниш Политбюро, пък ако не ги помниш им виж физиономиите само, на т. живков, пенчо кубадински, милко балев... и прочие "красиви" и "умни". Днешните, просто са им достойни наследници.

    Коментиран от #21

  • 19 ГосТ

    18 0 Отговор
    Самата истина, голямата беда е в некомпетентните хора. На всички нива, затова няма наука, изкуство, индустрия ,че дори и най елементарни нива на услуги- 99,9% от "икономиката" на България. Неграмотност на всички нива,не само правопис, въпреки че малко поокрасено е но окей. Тези не ползват ли спелчека на уърд като пишат документи?
  • 20 Меркел

    27 1 Отговор
    Много точен анализ на действителността , но както казва автора, те не могат да го разберат. Както лудия не знае, че е луд и пияния понякога, че е пиян.
  • 21 РИЧ

    34 5 Отговор

    До коментар #18 от "хроно граф":

    Колега, може да беха хора без необходимото образование, но те вдигната България на крака, създадоха заводи, нахраниха хората, здравеопазване и образование напълно безплатно и на европейско ниво, България беше образец и на запад и на изток. А сега какво е от 9 милиона на 6 милиона, висока смъртност и ниско раждемост, никакво икономика, но високи данъци.

    Коментиран от #23, #26

  • 22 ДАААА

    10 3 Отговор
    БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ЕДИН КАПАЦИТЕТ, А ЗА ВНУКА МУ И СЪИМЕННИК ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ!
  • 23 хроно граф

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "РИЧ":

    Просто тогава "дънинга" още набираше сила. А се разрази след десети ноември. Истински елит е имало замалко само между двете св. войни.
  • 24 Billy the Kid

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Павел":

    А този народ защо не се вземе в ръце и да ги измете тези малоумни влечуги . Нека някой сравни интелигентността на администрацията например в Англия и у нас . Нека покажат как се започва бизнес , как общината ти помага , и у нас как става това . Стига плюене по западната цивилизация а нека пренесем демокрацията и пазарната икономика у нас във техен вид . Стига са ни залъгвали че това е демокрация и пазарна икономика , никой не им вярва и им лъснаха олигархичните задници зад корупцията и кражбите . Нищо общо няма мачкащата държавна машина обслужваща мафията със добре уреденото , демократично , пазарно и най вече до най голяма степен справедливо обшество . 21 век сме , информация има на всякъде . Отворете си очите и ушите и станете граждани най сетне .

    Коментиран от #25

  • 25 Павел

    16 3 Отговор

    До коментар #24 от "Billy the Kid":

    Щото "родната" полиция ги пази. А, нея я пазят американските бази.

    Коментиран от #28

  • 26 Станчо

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "РИЧ":

    Айде стига глупости . Излиза че без ратаите на власт България е шяла да умре . Хахаха..ейй ама вие сте безочливи , я провери преди войната къде сме били . И знаеш ли пе след балканската война земеделието се е възстановило за 8 месеца . Айде стига некомпетентни оръфля и и съсипаджии акъл дават .
  • 27 Реалист

    21 1 Отговор
    Много добра и верно статия, за 30 години демокрация България се върна с години назад, повсеместна корупция и некомпетентност на управлението, постоянно промиване на мозъци, непрекъснато двойни стандарти,,
  • 28 Billy the Kid

    3 16 Отговор

    До коментар #25 от "Павел":

    Айде опорките от кремъл ..пак американците виновни ..

    Коментиран от #31, #42

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Образование: Висше образование - механика - Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, Факултет по математика и механика, 1975-1979 г. Доктор по математика (Кандидат на математическите науки), Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, 1982-1986 г., Механика на непрекъснатите среди, дисертация "Някои вискознопластически течения на намагнитващите се среди" Доцент по международна и национална сигурност – 2002 г. Професор по международна и национална сигурност – 2012 г. ..............................................Ама разбира се, че СЛАТИНСКИ не е МУРЗИЛКА!!!

    Коментиран от #39

  • 30 ААА

    17 2 Отговор
    Много точна и вярна статия , за съжаление. Нищо не се възпроизвежда, и мултиплицира повече от простотията, оставена да избуява , тя пуска дълбоки корени. Има пагубен ефект за околните, поради следната аксиома- простотията върви най често с нахалство , а нахалните са по-пробивни и напористи, и стават пример за подражание. По лесно се изкачват по стълбицата , заемат ключови позиции , оставят след себе си непоправими щети.
  • 31 Павел

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Billy the Kid":

    Е, не ве - Путин. Кой друг.
  • 32 Димов

    16 1 Отговор
    Искам да благодаря на автора, не само за точната статия, но и за това, че научих как се нарича описаният от него абсурд, който всички забелязваме в управляващите ни, а именно - ефект на Дънинг-Крюгер. Самият аз съм се опитвал да обясня многократно този..... ще го нарека "феномен", но описанието винаги ми е отнемало много време. Друго си е, като знаеш, че си има термин за него.
  • 33 мдамда

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Някои от гадовете направо така си се кръщават - Гад Зееви и други гадове, които са зад удобните им нарциси

    Коментиран от #43

  • 34 Иван

    10 1 Отговор
    Съгласен съм с разсъжденията, само че господина беше там горе и нещата не бяха по различни, но както винаги не виждаме гредата в своето око. Не е единствен почти на 60 съм и винаги е било така или нищо не се е променило или населението ни е такова, и всички сме един дол дренки.
  • 35 Чичо Тони

    10 0 Отговор
    Айнщайн отишъл в една редакция да пуска обява, че си търси асистент. Попитали го за неговите изисквания, на което той отговорил: може да е умен и енергичен, като такъв едва ли ще дойде при мене, но разбира се, че ще го взема; може да е умен и мързелив - ще го взема; може да е глупав и мързелив - и такъв ще взема; в никакъв случай няма да взема глупав и енергичен.

    Коментиран от #48

  • 36 Голям прос

    2 0 Отговор
    Ами кои са виновни? И ти си от тях, като ти гледам ника. Да не мислиш, че Били Хлапето е национален герой? Жив и здрав!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иво

    3 12 Отговор
    Ами НИВОТО си проличава още от обръщението ... ВИЖ БРАТКО, каза ми той - ето това е нивото, то вече се измерва в сантиметри...! Така, че не се присмивайте на другите, а погледнете първо себе си!!! Като онзи каунь - Сашо Диков - пред тел. аудитория наричаше Борисов - бат` Бойко ! Простащина!Затънал в нея до ушите! Показвай респект от институцията, която представлява Б. Борисов - поне това би трябвало да направи що- годе образования човек !А тези " фамилиарничества" стават за масата в кръчмата - след третата ракия! Ама на селяка тези неща са непонятни и чужди!То какво се чудя - май Диков идваше от спортните журналистчета, ако се не лъжа!Умишлено не пиша Г-н пред фамилията му!Та нещата са доста по- дълбоки и сложни.И честита Нова Година - не на всички - по понятни причини! Знам, че е доста избирателно, но обстоятелствата принуждават човек да се държи така !

    Коментиран от #41

  • 39 ГосТ

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Мммм благодаря за инфото, сега вече гледам с друго око на Слатински. А българина си обича мутрите с пожарникарски ценз и даскалите по физическо 😂 Какво искаш да кажеш с този коментар бе т*пан? Едно нещо не може да се отрече на комунизма, освен няколкото партизани с ръководни постове, другите са били хора с образование и компетенция. Сега, освен мутрите на ръководни постове, всички останали също са калинки. Не виждам нищо изненадващо в "развитието на страната"

    Коментиран от #49

  • 40 Крали Марко

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Виж де":

    Вярно бе! Може ли толкова много ГРОЗОТИИ да са "управляващи!!!?
  • 41 Крали Марко

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Иво":

    Ей!! Авторът на статията има неофициален разговор с приятел. Иначе за останалите написани неща съм съгласен
  • 42 Крали Марко

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Billy the Kid":

    Ами ДА! На краварите им трябват точно такива твари! На ул. "Краварник "/Козяк/ Буда, Цена, Цеко ф. и мн. други си имат килерче с килимче за да застават в стойка "Г" .
  • 43 балам

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "мдамда":

    Щом е публичен, е малка гад.
  • 44 патриотъ

    8 1 Отговор
    Всичко това е така,но не е съвсем вярно!Арогантността и наглостта на нашите управници се дължи на това,че те са марионетки и зад тях стоят кукловодите,които са могъщи и ги пазят,докато са им необходими.Ясно се вижда,че нито един наш политик,освен президента,няма нито акъл,нито образование,нито ценз.В момента те са опиянени от своята власт и безнаказаност и си мислят,че винаги ще е така,но всяко нещо си има своя край.Рано или късно народа ще им потърси отговорност!И не трябва да има милост,защото опираме до това-или те или ние,друг изход няма!

    Коментиран от #47

  • 45 предатели

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жанбо":

    Поради тоя ефект никой не осъзнава ,че държавата ни загива.Хора излезте на улиците да спасим България
  • 46 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Грешка си ..пич....ТОВА е ефектът на капитализма...ТОЙ е основна характеристика на обществото ни.....А този принцип,както и принципът на Питър, както и Сирил паркинсън просто откриха ЗАКОНОмЕРРНОСТ в АДМИНИСТРИРАНЕТО....Нещо подобно имаше и в ,,социологията,, от времето на соца.....Помня Денчо Йонков---уникален УЧИТЕЛ /Габрово/ който открехна тази врата...Ти ,,си РАЗУМЕН ЧОВЕК/HOMO SAPPIENS/ и много хора биха те последвали....
  • 47 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "патриотъ":

    Точно....
  • 48 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Чичо Тони":

    Това ми напомни една друга мисъл,,,АКО искаш да унищожиш една система ,вкарай в управлението и трима ЕНЕРГИЧНИ глупаци...Те ше свършат работата ТИ ,даже и пари няма да ти искат....Резултата ни е пред очите ни, и болезнено го усещаме.
  • 49 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГосТ":

    ...може и да съм грешка...но след бай Тошо,ББ е единственият ,,истински,,човек от народа!!!ТЕ....20 г му създаваха медииният образ на,,човекът от народа,,,....и ..естествено-НАРОДЪТ ГО ПОЗНА,ХАРЕСА И ИЗБРА....Умници са ТЕ....мнооого умни,хитри и опитни.
  • 50 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Слатински потвърждава поговорката,,на наторените почви,най-силно растат ...плевелите,,...
  • 51 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    Това е РАЗЛИКАТА...ТОЙ АКЪЛ ИМА....