Last news in Fakti

21 Декември, 2021 17:34 2 164 9

По балканските проблеми - европейците са неграмотни

  • балкански проблеми-
  • европейци-
  • неграмотни

По настоящем, когато се опитваме да обясним на европейците, че винаги сме били на Балканите и че те са ни отрязали Македония, на Запад мислят, че се шегуваме.

По балканските проблеми - европейците са неграмотни - 1
Снимка: Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По балканските проблеми - европейците са неграмотни. Доказателство - Наполеон е казал "малък чертеж е по-красноречив от едно дълго слово!" И е прав. Вижте корицата на авторитетно френско историческо списание. Темата на изданието са именно "Балканите". Издателят е забравил дори да спомене за България и Македония. Това незнание не му е попречило да илюстрира броя със снимка на македонски комити, които винаги са били свързани именно с България.

Защо е така? Защото много "оредяхме". Ако бяхме 20 или 30 милиона, европейците щяха да се държат по-сериозно с нас, но не сме. Реалността е такава каквато е. Късно е да кършим ръце. Колелото на историята не можем да върнем. Време е поне да разберем защо е така. През Първата и през Втората световна война, голяма част от френските пехотинци са били Африкански стрелци". Логично е в главите на съвременните французи да има "Бели страници". Сенегал вече не е част от Франция и гробовете на африканците около "Дойран" тънат в бурени.

Що се отнася до България, обърната и обвързана 40 години с Москва, интелектуалният ни и научен елит е оставил на гръцки и сръбски "специалисти" да запълнят катедрите на западните университети, издателства и медии.

Това са източниците, които разпространяват балканските историческите дадености, почти един век в Западна Европа. От наблюденията, които имам, не съм далеч от мисълта, че ако наистина ни нямаше, повечето от нашите съседи, щяха да се чувстват много по-комфортно.

Понастоящем, когато се опитваме да обясним на европейците, че винаги сме били на Балканите и че те са ни отрязали Македония, на Запад мислят, че се шегуваме.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    30 2 Отговор
    Като цяло,западните европейци,са много доста прости, изобщо няма място за сравнение с балканските народи.
  • 2 Катаклизъм

    53 1 Отговор
    Един мой преподавател във Франция веднъж ми каза, че не обичал българите. През Първата световна война дядо му загинал на Южния фронт на Балканите. Само го попитах чий го е дирил дядо му в България, не са дошли българите във Франция, а дядо му е дошъл да воюва в България срещу българите. Той се сконфузи и никога повече не стана дума за това.

    Коментиран от #5

  • 3 Ми който си го върти и подава

    11 0 Отговор
    Наляво , надясно е тъй.
  • 4 Перо

    18 0 Отговор
    За това на научните и международни събития по македонския въпрос,трябва да се започва с кратко историческо резюме,иначе не знаят и не разбират проблема и го приемат за български национализъм, имайки в предвид своето многонационално общество.
  • 5 Хахахах

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Катаклизъм":

    Много са кухи живял съм 15г там и съм се на гледал на страшни неща

    Коментиран от #6

  • 6 Всъщност са

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахах":

    Американците са по-неграмотни, но франсета,британци и дойчовци са много злобни,отмъстителни и дребнави. А то е защото сме ги били като тупани още от рицарските времена,а и в в двете световни войни.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 0 Отговор
    Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц... Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „РУСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК НА СТАРОСЛАВЯНСКИ” според РАН. По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес, например прочетете в „Кандит” от Франсоа-Мари Аруе /ВОЛТЕР/, за българите и техния цар. Когато цял свят ти повтаря, че си „бугарче” е много трудно да запазиш достойнството си...
    "В евангелие чист ръкопис български безценна драгоценност - наша древност на него клели са се вси царе францушки с велика набожност и дълбока вярност", пише . Георги Раковски в книгата "Българио, майко мила". И това е точно така.
    Реймско евангелие е написано на старобългарски език, поне първата му част, която е кирилският текст от евангелието. Това е научно доказан факт, докато за глаголическия има различни хипотези. И той обаче май е преписан от по-стар български оригинал, както смятат повечето специалисти.
  • 8 Доктор

    1 0 Отговор
    Че оредяхме, оредяхме. Ама защо Кире иска да ни разреди още и с гмо витамините.
  • 9 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    На № 2 "Катаклизъм" Големи са мераците на трите големи европейски страни / Франция, Англия и Германияа/ да завладеят, да унищожат , да поробят всички славянски и православни страни начело с Русия. Само като се проследи историята от инвазията на Наполеон в Русия 1812 г и после Голамата Кримска война, 1854.55 г. / в последната на руска страна участват и около 4000 българи/ човек се удивлява на "любовта" на Франция към нашего брата. Ако Турция / от чието име се води Кримската война / воюва / по скоро издевателства над мирното население на Крим и Украйна/ с 300 000 хилядна войска, Франция е там с 400 000 , а Англия с 250 000 войника !?!?. Склонни са католиците да се съюзят и с дявола, само и само да завладеят Русия.. В 1941-45 година НАШИТЕ ВЕЛИКИ съюзници ,въоръжени от целия западен свят, също не успяват. Но ние си го отнасяме- и от приятели и от неприятели !! Сега отново са допрели нож до гърлото на Русия / ние сме дребни въшки/, но пак ние ще го отнесеем, колкото сме останали. Имаме си бази на НАТО , нали !?! Само за беля !!!