Отидете към основна версия

72 849 122

Нервите на Румен Радев не издържаха

  • румен радев-
  • кирил петков-
  • булгаргаз-
  • газпром-
  • преговори-
  • българо-руски енергийни отношения

Играеше втора цигулка при Бойко, и сега, когато се беше подготвил да контролира българо-руските енергийни отношения, Петков публично обяви еманципацията

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на анализатора Илиян Василев относно напрежението между президента Румен Радев и министър-председателя Кирил Петков:

Не му издържаха нервите на Радев и си позволи да критикува Петков за РСМ и Булгаргаз. И сбърка. Много.

Истината е следната.

Петков е абсолютно прав, че визитата в РСМ е закъсняла. Да се вкопчиш в историята и най-вече да нищоправиш по другите въпроси, защото не били признали от Скопие единствената истината, не е просто глупаво, но е користно, защото издава преднамереност и решителност да не се намери брод към съседите. Именно защото няма какво да губят по другите направления, тъй като няма материална база на по-широко сътрудничество - нито пътувания, нито магистрали, нито жп, въздушен транспорт. Окопна война. И Петков реши да излезе от окопите.

Що се отнася до Булгаргаз - историята е следната.

Павлов подаваше на Радев по нещо от темата Булгаргаз при преговорите с Русия, с което дразнеше Борисов. И Радев, който иначе беше изтикан от Борисов в периферията на руско-българските отношения, в редките случаи на срещи с Путин все повдигаше някакви енергийни въпроси, основно газови.

Радев осигуряваше протекция на Николай Павлов, докато Делян Добрев покриваше ГЕРБ и ДПС, Президентът е бил запознат в детайли с причините азерската сделка да не се реализира в пълен обем. Решението да се подпишат анексите и да се откажем от азерския газ до юни месец тази година /да продължим да получаваме 1/3/ е съгласувано с Радев и Янев. И тъй като Павлов е притиснат от разследване, ще се оправдава, че го е съгласувал "на най-високо място" и ще лъсне ролята на Радев. За това превантивно отстрелва Петков. Но това е само едната, не най-важната част.

Радев се беше засилил да играе централна роля в преговорите с Газпром, за да ги договаря на президентско равнище, както Вучич и Орбан. Защото Петков е премиер, не е ранг на Путин. Покрай природния газ обаче щяха да се приемат и куп допълнителни задължения - защото Путин не дава евтин /относително защото азерският пак си остава по-евтин/ без насрещно коленичене.

И това е изкарало Радев от кожа - играеше втора цигулка при Бойко, и сега, когато се беше подготвил да контролира българо-руските енергийни отношения, Петков публично обяви еманципацията.

За това подкрепям изцяло Петков. Всички са срещу него - и прeзидент, и ГЕРБ, и ДПС.

За това си струва да получи нашата подкрепа. Защото ще направи промяната. Време разделно. Другояче не може да бъде.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 436 гласа.

Свързани новини