Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 15:37 5 209 43

Емил Соколов за ФАКТИ: Еманципацията на Кирил Петков от Румен Радев е добър знак

  • емил соколов-
  • румен радев-
  • кирил петков-
  • конфликт-
  • северна македония-
  • булгаргаз-
  • президент-
  • президентство-
  • изпълнителна власт

"Идеята, че едва ли не президентът си е назначил правителство и той ще го командва, не се осъществи", коментира политическият анализатор

Емил Соколов за ФАКТИ: Еманципацията на Кирил Петков от Румен Радев е добър знак - 1
Емил Соколов: Кадър: Денят с Веселин Дремджиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Много хора бяха останали с впечатлението, че Кирил Петков ще е параван, че едва ли не той ще е човешкото лице на обединението на бивши агенти на Държавна сигурност или хора от военния елит около Радев. Оказва се обаче, че не е точно така и Петков има свои планове, своя визия за изпълнителна власт. Напълно можем да говорим и за разделение на властите, тъй като идеята, че едва ли не президентът си е назначил правителство и той ще го командва, не се осъществи".

Това каза Емил Соколов, политически анализатор и историк, в интервю за ФАКТИ. След вчерашната размяна на реплики между президента Радев и премиера Петков по темата Северна Македония и уволненията в "Булгаргаз", разговаряхме с г-н Соколов по въпроса станахме ли свидетели на първия конфликт между президентството и изпълнителната власт и добър знак ли е това.

"Тази еманципация на Кирил Петков, която наблюдаваме, е добър знак. Така ще имаме няколко центъра на властта. За демокрацията това е възможно най-добрият вариант", смята Соколов.

"Няма как да бъдат извършени радикални реформи или каквито и да е реформи, ако нямаш свобода на действие, ако не си независим, ако очакваш всеки път позволение от президента Радев", категоричен е той.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Соколов, как смятате - критиките на Румен Радев за посещението на Кирил Петков в Северна Македония могат ли да се определят като първия конфликт между Президентството и Министерския съвет?

Мисля, че могат, да. Виждаме, че президентът не е много доволен от това, което се случва - той явно си е представял преговорите със Северна Македония да продължат да преминават така, както се случваха досега, тоест да тъпчем на едно място и да се фокусираме върху различията, вместо върху общите неща. Виждаме още, че президентът някак настоява да се върнем към предишния режим на преговори, виждаме, че определени анализатори или кръгове, свързани с президента също започнаха да критикуват Кирил Петков, така че можем да говорим за еманципация и израстване от страна на Кирил Петков. Той поема по собствения си път.

Мисля, че много хора бяха останали с впечатлението, че взаимоотношенията между Петков и Радев са нещо като взаимоотношенията между Борисов и Плевнелиев. Разбира се, при Борисов и Плевнелиев доминантен беше министър-председателят, а президентът беше по-скоро този, който служеше за параван и за едно по-човешко лице на навика на ГЕРБ да злоупотребяват с власт. Много хора бяха останали с впечатлението, че сега Петков ще е параванът, че едва ли не той ще е човешкото лице на това обединение на бивши агенти на Държавна сигурност или хора от военния елит около Радев. Оказва се обаче, че не е точно така и Петков има свои планове, своя визия за изпълнителна власт. Напълно можем да говорим и за разделение на властите, тъй като идеята, че едва ли не президентът си е назначил правителство и той ще го командва, не се осъществи.

Това още повече се вижда и от енергийния конфликт, който се породи около “Булгаргаз”. Очакванията бяха, че червените олигарси ще нареждат на Кирил Петков какво и как трябва да става. Сега виждаме как и кръговете около БСП, и кръговете около президента са много възмутени от това, което се случва - от смяната на ръководството на “Булгаргаз”, от започването на разследвания, от задаването на въпроси защо цените са такива, защо нищо не е направено, за да се потърсят други енергийни източници.

От страна на правителството и Кирил Петков виждаме една доста проактивна политика, която може да не се вписва в плановете на Радев. Той може да е очаквал, че ще има повече приемственост между Президентството и изпълнителната власт, като под приемственост може би е разбирал зависимост, защото “Продължаваме промяната” се чувстват задължени. Не трябва да забравяме, че не само президентът застана зад “Продължаваме промяната” и им помогна за изборите, но и “Продължаваме промяната” изиграха голяма роля в преизбирането на Радев. Това беше реципрочен процес - те взаимно си помогнаха да спечелят изборите.

Тази еманципация на Кирил Петков, която наблюдаваме, е добър знак. Така ще имаме няколко центъра на властта. За демокрацията това е възможно най-добрият вариант, защото досега центровете на властта бяха само два - около Борисов и около ДПС. Сега имаме широко коалиционно правителство с четири партии, имаме президентството, виждаме, че демокрацията няма един център, няма един източник. На фона на случващото се през последните 12 години, това е добро развитие, позитивна тенденция.

- Относно самата критика - Вие сте историк, за Вас основателна ли е - твърде рано ли Петков посети Република Северна Македония?

- Ако трябва да говорим за история, мисля, че в следващите няколко месеца няма да има момент, в който двете страни ще могат да се разберат относно общата си история. Това са конфликти, натрупвани с десетилетия. По-склонен съм да се съглася с Кирил Петков, тъй като по-скоро много закъсняхме и то не толкова със самите визити, а с разговора за това какви са допирните точки между двете страни и кои са темите, около които можем да постигнем някакво съгласие. Ясно е за кое не сме съгласни и за кое няма да се съгласим още години - това е историята. Историците в Северна Македония са особено идеологизирани и са готови със зъби и нокти да бранят националната митология, която много често не отговаря на историческата истина. Процесите на сформиране на македонската нация, така както македонците се опитват да ги представят, наистина не са исторически издържани.

Ако обаче водим преговори с нагласата да очакваме първо да се разберем за историята, а после за всичко останало - това е подход, обречен на провал. Мисля, че Кирил Петков много добре долови, че историята за малко трябва да бъде оставенa настрани. Тук не става въпрос за предателство и за отстъпки. Отстъпки не трябва да правим нито ние, нито да очакваме от Северна Македония. Те ще настояват на своята национална митология, ние пък не трябва да допускаме да се говори за фашизъм, за български окупатори, за татари или за всякакви псевдонаучни неистини.

За момента трябва да приемем, че двете страни имат абсолютно различни позиции, Северна Македония трябва да уважава нашата позиция, а ние трябва в някаква степен да приемем тяхната. Като казвам приемем, не става въпрос за подписване на документи или споразумение, а за приемане на факта, че разбирателство по тази тема няма и да се съсредоточим върху това, по което можем да постигнем прогрес - бизнес, инвестиции, инфраструктура, културни обмени, повече близост на работата на образователните институции. Това е единственият начин след време да можем да проведем разговора за история и този път наистина да постигнем напредък. В момента напредък по историческите въпроси няма как да постигнем. При разговори за история ще последва това, което в последните 10 години - нищо.

- Уточнихме вече, че можем да наречем репликите между Радев и Петков конфликт. Очаквахте ли този конфликт да започне сравнително в началото на новото правителство?

- Да, тъй като няма как да бъдат извършени радикални реформи или каквито и да е реформи, ако нямаш свобода на действие, ако не си независим, ако очакваш всеки път позволение от президента Радев да пипнеш тук, да направиш това или както в случая - за да водиш преговори. Това беше въпрос на време и нямаше как да не се случи в началото. Ако “Продължаваме промяната” и Кирил Петков искат да изпълняват обещанията си, искат да изпълнят програмата, която беше договорена на преговорите между партиите, това няма как да стане, ако Радев ги държи за ръка и се отнася към тях като към едно детe, което трябва да иска позволение за всичко. Това е абсолютно невъзможно, а от него всъщност зависи и успехът на правителството и дали то ще изкара пълен мандат.

Ако “Продължаваме промяната” сериозно иска да остане във властта и да бъде организация с бъдеще, въпрос на време беше да се еманципират. В противен случай щяха да бъдат това, за което и ГЕРБ, и доста от критиците им ги спрягаха досега - една президентска партия, притурка към президента.

- Разчупват ли се митовeте около Кирил Петков?

- Да, смятам, че най-малкото Кирил Петков се е доказал в бизнеса, той е човек с репутация, с определени възгледи. Съвсем логично беше да се очаква, че няма как четири години той да се изявява като служебен министър на Радев, който случайно е попаднал в креслото на министър-председателя. Това щеше да е абсолютно нелепо и той не би могъл да изкара четири години, ако наистина беше в тази пасивна роля.

Аз приветствам неговите опити да покаже кой е начело на изпълнителната власт и че изпълнителната власт и президентството са две тотално различни институции, и че президентът не би трябвало да се меси в работата на изпълнителната власт. Разбира се, президентът е свободен да критикува, няма нищо лошо в това, че Радев е изказал различно мнение за Северна Македония, стига той да не разчита на това, че правителството ще се стресне и ще каже: “Да, господин президент, не трябваше да правим така, много се извиняваме”. Диалогът и размяната на реплики между тези две институции е съвсем нормална, стига да няма нездрави очаквания - особено от страна на президентството, че когато президентът изрази несъгласие с нещо, това трябва да доведе до радикална смяна на курса.

- Какво очаквате да последва оттук насетне?

- Очаквам правителството да продължи да работи по целите, които си е задало. Очаквам още, че президентът Радев и може би БСП и Корнелия Нинова няма да са винаги съгласни с това, което се случва. Не трябва да забравяме, че коалицията е от четири партии, а “Продължаваме промяната” и “Демократична България” например са доста различни от идеен профил, като акценти, като цели спрямо БСП или съветниците и хората около Радев. Напрежение със сигурност ще има, размяна на реплики също. Ако обаче се остане в рамките на добрия тон и нормалния диалог между институциите, в това няма никакъв проблем.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Херо Мустафа

    19 5 Отговор
    Съгласна съм.

    Коментиран от #12

  • 2 Последния Софиянец

    9 23 Отговор
    На Агора България получихме заповед от президента да атакуваме правителството.Аз няма да участвам защото Кирчо ми е приятел.

    Коментиран от #4

  • 3 Хайде де

    38 5 Отговор
    Петков бил имал

    "Петков има СВОИ планове, Своя визия за изпълнителна власт"

    Много добре знаем на кого са тези планове и визии

    Коментиран от #26

  • 4 Ще слукаш и още как

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Иначе Кирчо ще прати Спецов в ресторантчето ти.
  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    39 8 Отговор
    Ква еманципация ве? Утре Румбата казва, че си оттегля доверието и в другиден Кики ще лети за Канада! Истина е, изглеждаше позитивно и умно момче , лесно беше като служебен министър да сочи грешки и да обяснява какво би сторил АКО той .... , но АКО цапа и мирише и той в момента не знае къде се намира! Едно е да дрънкаш общи приказки пред американоси в TED Talks, съвсем друго е да ръководиш велика нация в упадък с изнервен и нетърпелив народ! Режими на тока , сертификати , безхаберни лекари , лъжи за пенсии , нови дългове от милиарди , безумни цени ??? Направо скочи в А група без топка тоя зализания демагог! Ще бъде изплют от историята !!! Предсказвам и гарантирам !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    27 5 Отговор

    До коментар #5 от "⚜️Просветен⚜️":

    Радев ще ги остави да се наиграят и накрая ще разтури бардака в парламента.
  • 7 ВИЖТЕ СЕГА...

    24 9 Отговор
    КАК ВИ ОБЛЪЧВАТ, И ПОДГОТВЯТ ЗА СЛЕДВАЩАТА ИЗМАМА!
    СЪЗДАВАТ ИСКУСТВЕННО НАПРЕЖЕНИЕ , ПРАВИТЕЛСТО , ПРЕЗИДЕНТ.
    ИГРАТА Е : ПРОВАЛА НА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е НЕИЗБЕЖЕН. ИДВА РАДЕВ С НОВА ПАРТИЯ . ТОЧО НА ВРЕМЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ( ПРЕДСРОЧНИ) . КАТО НОВИЯ СПАСИТЕЛ ( ПРЕДАТЕЛ) . И ПАК ЩЕ КАРА ВЛАКА В СЪЩАТА ПОСОКА. ........ДО КАТО НЕ ИЗЧЕЗНЕМ.
    ПРОСТО МНЕНИЕ.
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 8 другарят

    32 1 Отговор
    Пак "бивши агенти на ДС, комунизма, съветският съюз"...и не знам още кой е виновен за това че нищо не става от нас!?? Ало мисирките! От къде ги намирате тези болни изроди да тровят съзнанието на хората бе чавки!?
  • 9 Боже, боже,

    24 4 Отговор
    Един мушмурок хвали друг…
    Еманципирали се били, опазил ни бог, от здравия разум! Сега са зависими само от Козяк.
  • 10 Механик

    21 8 Отговор
    В мое лице, Радев изгуби доверие.
    Ако ще сега не да се "еманципира", ами не знам какво, пак няма да си го върне.
    Колкото до Кирцата, то той ми е ясен още от самото начало, че е човек пратен тука с определени цели. Той не е тук, да пази наш интерес. Той е НАЗНАЧЕН и пази интересите на тия, дето са го назначили.
    А кои са го назначили, е повече от ясно.
  • 11 другарят

    21 3 Отговор
    "Еманципирал се бил от президента"...казва идиота! Харвардският "спасител" "еманципира" ли се и от американското посолство, или няма мърдане? Кой ви каза че Кирил Петков е предложен от президента? То бива дебили в тази държава, ама чак толкова..
  • 12 Про3д

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Херо Мустафа":

    До вчера всички се подмокряха като чуеха за президента, днес същите въртят дупета към тези които държат ножа за баницата
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пръц

    17 5 Отговор
    Честит празник,Киро! С розова вода да се подмиеш.
  • 15 SH BG

    17 4 Отговор
    Еманципацията на КирчоКанадеца от България и от българите ще го вкара в Затвора...!!!

    Мястото на националните предатели е там...!!!

    Дааа...!!!
  • 16 Емил Соколов! Зелена тиква! И теб са

    15 4 Отговор
    Те Активирали, да търсиш и Риеш, да Прокарваш, тезата за разногласия между Радев и Петков! ГЕРБ Постановки, и ти зелено тикве Емил Соколов си се включил да играеш този Театър!! На Хранилка на ГЕРБ си нее тай на,!! ОТ МАЛКО ЗЕЛЕНО ТИКВЕ, ЩЕ СТАНЕШ ГОЛЯМА ЖЪЛТА ТИКВА!!
  • 17 Бамбука

    3 8 Отговор
    Нека да има различни мнения, нека да има различни позиции - това е демокрацията, другото е послушание, ТКП и другите насекоми в предишното управление !

    Коментиран от #29

  • 18 Бебчо

    0 6 Отговор
    Аз ценя българските неща , защото съм родолюбец !
    Мога да бъда перфектен любовник и като цяло с мен може да опознаете истинският рай !
  • 19 Рейчъл

    15 1 Отговор
    Неприятен соросоид завършил по програма на Отворено общество в Британия.
  • 20 Ричи

    13 0 Отговор
    Само какви сте философчета на хранилка като Емилчо!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    14 0 Отговор
    Тоя пубер,не ставащ за реализация в Англия и за чеп за зеле в БГ е дошъл тук бълва джендърски глупости,на тон. Той не е бил роден,когато е имало ДС,но говори с комсомолски плам за тотолитсризма. Няма си и понятие от история на региона,защото е завършил треторазрядни колежи в Англия. Въобще не разбира и за отношенията ни с РСМ,но дава “акъл” и критикува официалната българска политика,която се различава от джендърската!

    Коментиран от #31

  • 23 Мда

    6 6 Отговор
    Още на първия ден от стъпването си във длъжност на Правителството, Радев им обяви война и ги сюрпризира с +30 % газ , чрез явно неговия и на ДС обкръжение, директор на Бургаргаз и увеличение на тока от марионетките на Бойко.Увеличението на тока, слава богу го спряха, ама газта не можаха.Фантазирам си,а ще кажете, но фантазията ми се крепи на факта, че ЕДНА година при Служебното Правителство, Янев-Булгаргаз си счупваха краката да внасят искане за увеличаване на ток и газ.С мълчаливото бездействие на другия му човек-Енергийния Министър в угода на Газпром.Точно преди година започна това с тока и газа.И го неглижираха сигурно от липса на иформация или незнание.Корабчета плуват ли.
    Чий е Крим разбрахме, сега е ред попитаме Чий е Радев.
  • 24 Верно ли

    10 0 Отговор
    Пак тоя капацитет с изскубаните вежди... Даже няма да се хабя да го чета. Поне си подбирайте коментаторите!
  • 25 КУЛТУРОЛОГ

    2 3 Отговор
    "ПРОЗЗЗ НАРОД БЕДНА ДЪРЖАВА". НАРОД БЕЗ ЕВРЕИ Е АФРИКАНСКА ДЪРЖАВА. В ЕВРОПАРЛАМЕНТА САМО НИЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гандалф

    10 2 Отговор
    На кого не е ясно, че партията на киро и асен стана с благословията на президента...сега и те тръгнаха по неговия път, да се отърват от него...да не забравяме и че президента тръгна с гласовете и благословията на бсп и нинова, и после ги отсвири...сега и те му готвят същия номер...там където има пари и власт, не очаквай да се играе по правилата...

    Коментиран от #30

  • 28 Сивата чапла/ Heron

    5 0 Отговор
    Добър факт е, че сте малко такива дето мислите по този начин
  • 29 Сивата чапла/ Heron

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бамбука":

    Кое е демокрация. Промити кухи мозъци.

    "Различни мнения", само дето мнението на американското посолство е номер 1 И единствено.
    Не ви ща демокрацията с камери на всяка крачка и престъпност.

    Като дете не помня да сме заключвали апартамента.
    А сега брава една, че втора, че секретна и по-секретна.

    Демокрацията е античовешка система.Факт!

    Коментиран от #34

  • 30 Сивата чапла/ Heron

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гандалф":

    За съжаление, Радев наистина тръгна срещу Нинова,
    не че тя е китка за мирисане, но що годе пазеше поведение.

    А можеха да си уточнят позициите, не така през ръцете.
  • 31 М И ТВА МУ ДИКТУВАТ В УХОТО

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Кукловодите..
  • 32 Ха ха ха

    6 5 Отговор
    Какво удоволствие е значи , да четеш как някякви комуноидни последователчета на киролъжливото и руменфърчилото , се напъват да лаят и квичат на воля ...
  • 33 ХАН КРУМ

    6 1 Отговор
    къса е паметта българска. не е ли време да се спре комуникацията на политиците през медиите. икъм президента и към премиера–смятате те ли ,че се преборихте с герб и дпс, с гешев и сие. оправихте държавата и тя стана ,демократична ,правова и просперираща. наказахте крадците ,и корумпираните.народа живее спокойно и щастливо. и понеже всичко вече ни е наред и ни е скучно,започнахте да си правите забележки и да комуникирате през медиите.забележки се правят пред равни и и по старши, а не пред строя.въпрос на етика и пазене на авторитета на другия ръководител. ако този президент и този премиер с интелект и възпитание спорят пред медиите и наливат вода в мелницата на борисов и доган, могат не след дълго време да загубят доверието на хората.за това бандитите и крадците са по студиата и лаят от сутрин до вечер.не се дръжте ,като политици ,а като държавници.това е шанса на българия. и без поклони на запад и на изток. поклони само пред българия.
  • 34 Бамбука

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Сивата чапла/ Heron":

    "Приемам" мнението на "Сивата гарга" . Когато демокрацията е нещото, което не разбираш, какво ти остава освен да набиеш магарето или жена си ? И в двата случая си печеливш.
  • 35 МАЛКА пенсИЯ

    1 1 Отговор
    Във филма,,горещ вятър,героят,казваше,ще поживеем,ще видим.Надявам се превода,да е точен.
  • 36 фен

    2 2 Отговор
    В коментарите,се спомина,за велика нация.Не разбрах,преди Христа,ли е?
  • 37 Емил Орелов

    7 0 Отговор
    Тази еманципация на Кирил Петков, която наблюдаваме, е добър знак за планираното разсипване на България !
  • 38 Играят

    3 0 Отговор
    Президентът и Румен Радев играят доброто и лошото ченге.Ама са от един отбор.Още като се върнал от Скопие първия път,Кирил Петков изтичал при Президента да докладва и да се отчита. Политиците си играя играта,а на нас "хвърлят прах в очите"

    Коментиран от #39

  • 39 Играят

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Играят":

    Да се чете Президентът и Кирил Петков играят
  • 40 0% КОРУПЦИЯ ХИ ХИ

    2 1 Отговор
    РУМБАА ,ТИ СИ ГИ ИЗБРА.
    ЩЕ ИМ СЪРБАШ ПОПАРАТА.
  • 41 А Ф

    1 0 Отговор
    Радев се качи на експреса с късмет и го накъсмети. Обикновено селянче е, а му се вре при големите вместо да си преследва Гешев. Енергийните кукловоди могат да го схрускат за закуска. Ще е грешка ако си повярва че може и тръгне да се надскачва. Но човешката глупост е безкрайна. За това Айнщайн е решил да се занимава с квантова механика.
  • 42 А Ф

    1 0 Отговор
    Радев се качи на експреса с късмет и го накъсмети. Обикновено селянче е, а му се вре при големите вместо да си преследва Гешев. Енергийните кукловоди могат да го схрускат за закуска. Ще е грешка ако си повярва че може и тръгне да се надскачва. Но човешката глупост е безкрайна. За това Айнщайн е решил да се занимава с квантова механика.
  • 43 Емил Соколов!! Малка зелена тиква!!

    0 0 Отговор
    Като порасне, ще стане голяма жълта тиква, но пак Куха!!