Отидете към основна версия

2 978 61

Посланикът ни в САЩ: С изключение на енергоносителите, ролята на Русия в глобалната икономика е просто незначителна

  • георги панайотов-
  • посланик в сащ-
  • русия-
  • световна икономика-
  • енергоносители-
  • зависимост-
  • природен газ-
  • нефт

ЕС допусна стратегическа грешка да зависи от руски енергоносители и внася около 40% от нужния газ от Русия

Георги Панайотов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Панайотов, посланик на България в САЩ, направен във Фейсбук:

Чета ежедневни, целенасочено злонамерени (както се казва сега - хибридни) внушения, че без Русия и нейните ресурси, Европа, видите ли, няма да оцелее. Само в Русия, видите ли, има енергоносители, само там и никъде другаде по белия свят, се намират находища на природни ресурси. Включително, че и без руската пшеница европейците нямало да има какво да ядат.

Какви са фактите?

ЕС допусна стратегическа грешка да зависи от руски енергоносители и внася около 40% от нужния газ от Русия. Цифрата за нефта е около 25%. Незабавно изключване е невъзможно. Но до края на годината ще намали вноса на газ с 2/3. След това вероятно постепенно следва пълно изключване от Русия. Германия ще води ЕС по този път. Това ще струва скъпо, но виждаме всеки ден, че зависимост от Русия ще струва още по-скъпо.

ЕС произвежда почти 100% от нужната му пшеница (Франция и Германия са най-големите производители) и въобще от нужните му селскостопански продукти. ЕС е нетен износител на селскостопански продукти. Тоест твърденията за идващ глад са пълна глупост.

Третият много важен факт: С изключение на енергоносителите, ролята на Русия в глобалната икономика е просто незначителна, буквално в рамките на статистическата грешка. Тя може и да притежава най-големите световни запаси от дървен материал, например, но дори прословутата 30-метрова маса в Кремъл, на която Путин посрещна Макрон и Шолц, е произведена в Италия.

Та хайде по-спокойно с манипулациите за икономическата незаменимост на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 59 гласа.

Свързани новини