Отидете към основна версия

7 112 70

Къде е руската армия?

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • армия

Разгърнатата руска армия в Украйна наброява около 190 000 души, а къде са останалите около 800 000 души активен и резервен персонал?

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Руските сили почти сигурно са понесли хиляди жертви по време на инвазията си в Украйна. Сега Русия вероятно се стреми да мобилизира своите резервисти и наборна войска, както и частни военни компании и чуждестранни наемници, за да замени тези значителни загуби. Не е ясно как тези групи ще се интегрират в руските сухопътни сили в Украйна и какво въздействие ще окаже това върху бойната ефективност".

Британско военно разузнаване, 24 март"

Автор: Ben Hodges, R. D. Hooker Jr., Julian Lindley-French

24 март, 2022 г.

***

ЗАГАДКАТА НА РУСКИЯ ГРУШИ

Разгърнатата руска армия в Украйна наброява около 190 000 души, а къде са останалите около 800 000 души активен и резервен персонал?

През юни 1815 г., в навечерието на битката при Ватерло и малко след задържането на битката при Les Quatres Bras, маршал Еманюел Груши получава заповед от Наполеон да вземе една трета от френската армия и да попречи на прусаците да се присъединят към британските си съюзници. Въпреки че чува оръдията на Ватерло и въпреки яростните протести на генерал Жерар, Груши отказва да тръгне, за да се присъедини към Наполеон, който в един момент по време на битката е чут да крещи: "Où est Grouchy?" Няма съмнение, че ако липсващата армия се беше намесила между Уелингтън и Блюхер, резултатът от битката при Ватерло щеше да бъде съвсем различен. В момента, когато в Брюксел започва извънредната среща на върха на НАТО и военната му кампания в Украйна отслабва, Путин може би се пита: къде е руската армия?

Оценките за размера на руската армия се различават, но според Global Firepower тя наброява 850 000 редовни войници и около 250 000 резервисти. Тези цифри обаче са малко подвеждащи, защото предполагат, че има много неща, които не са отчетени. Руската армия е малко под 200 000 активни войници, заедно с 15 000 морски пехотинци. Въпреки че тя е далеч по-оскъдна от западните армии, тъй като на всеки боен войник се пада приблизително един войник за поддръжка, реалната бойна сила е най-много около 100 000 души. Другите компоненти на силите, като например 340 000 души от Националната гвардия, не са предназначени за фронтова бойна служба. Поради това е разумно да се заключи, че наличните руски сухопътни сили са почти напълно ангажирани.

КУЛМИНАЦИЯ

Кулминационната точка на силите, които Путин изпрати в Украйна преди един месец, почти сигурно е достигната, като капацитетът им за масирани настъпателни операции е значително намален. Почти всички сили от 190 000 души, които бяха разпределени в Украйна, сега участват в кампанията. Украинците твърдят, че към 22 март са убили 12 814 руски войници, а над 40 000 са ранени, докато НАТО изчислява, че са убити от 8 000 до 15 000 души. Украйна също така твърди, че са убити 5000 наемници. Русия е загубила и 1400 бронирани машини, 470 танка, 96 самолета и 118 хеликоптера. Въпреки че тези данни трябва да се разглеждат предпазливо, те дават известна представа за руските загуби. Въпреки че по данни на американското разузнаване [руските] силите все още са запазили около 90 % от бойната си мощ, те очевидно са силно осакатени. Този неуспех отчасти обяснява преминаването към използване на огън на далечни разстояния срещу цивилното население в места като Мариупол, както и набирането на чеченци и сирийци за подсилване на руските редици.

Какво остава? От решаващо значение е, че почти всички части на руската армия, заедно с дивизията "Вyздушнодесантни войски" (ВДВ) (елитни въздушнодесантни сили), са разположени в Украйна. Има малко информация за конкретните дивизии и полкове, които остават в Русия, както и за числеността на силите, които все още са на разположение за предно разполагане. Всеки подобен анализ се усложнява от руската практика за разполагане на предни батальонни тактически групи (БТГ). Когато украински източници съобщават, че руска дивизия е активна на дадена ос, почти винаги става дума за една или две БТГ от тази дивизия, а не за цялото формирование.

Това е важно. Батальонната тактическа група е бързо разгръщащо се, макар и временно формирование, предназначено за изпълнение на специфични оперативни задачи. БТГ обикновено е подсилен с необходимата подкрепа за изпълнение на задачите му батальон. В това си качество БТГ се съставят от редица по-големи формирования и обикновено са най-добре обучени и оборудвани, като всяка от тях има състав от 700 до 800 души, а някои достигат до 900 души. Към август 2021 г. руската армия разполага със 168 БТГ, от които се смята, че 83 участват в операции в Украйна. На 21 март Министерството на отбраната на САЩ изчисли, че руснаците вече са ангажирали около 75% от своите БТГ заедно с 60% от въздушните си сили.

ЛИПСВАЩАТА АРМИЯ?

Руският генерален щаб привлича и сили от цяла Русия, включително от Далечния изток и Грузия. Това предполага, че почти цялата налична бойна мощ на Русия на активна служба вече е ангажирана с борбата в Украйна. Освен това само част от всяка армия е реална бойна сила. Останалата част се състои от бойна поддръжка и служби за бойно осигуряване. Една от причините за очевидните хронични логистични проблеми на Русия може да бъде, че силите от тила се включват в борбата набързо в отчаян опит да се запази темпото.

Един от отговорите на загадката е ротацията на силите. Тъй като кампанията преминава от бърз настъпателен маньовър към изтощаване на силите, редовната руска армия ще трябва да бъде ротирана във времето и в много голяма оперативна зона. Обикновено това изисква една трета от силите да бъдат ангажирани, една трета да почиват и една трета да подготвят - приблизително 600 000 души. Въпреки това, тъй като преобладаващата част от бойната армия е в Украйна, просто няма достатъчно други пълноценни части, които да бъдат ротирани и да заместят изтощените или уморени части. При тези обстоятелства руснаците трябва да направят пауза, да се реорганизират, да се преоборудват и да се преквалифицират с резервисти и наборници, но "увеличаването" на армията с някакво значително количество ще отнеме време.

Друг проблем изглежда е застоялата професионализация и модернизация на руската армия. Анализът на последните операции, като например тези в Сирия, заедно с неотдавнашните учения като "Запад 21" и "Восток 18", показват едно и също повтарящо се използване на едни и същи висококачествени, но сравнително малки предни части. По този начин, въпреки че руската армия може да изглежда впечатляваща на хартия, нейното представяне на терен е далеч не толкова впечатлително. Това е точно същият проблем, с който се сблъсква британската армия по време на Втората световна война, която разчита в голяма степен на няколко елитни формирования за предвождане на офанзивни действия, като например британската Осма армия. Когато тези формации се уморяват или са отслабени от загуби, цялата офанзива се забавя заедно с тях.

ИЗГУБЕНИ В УКРАЙНА?

Размерът на главоблъсканицата, пред която са изправени генерал Герасимов и руският генерален щаб, е твърде очевиден, когато се анализира размерът на силите, които вече са разположени в Украйна. Всичките 12 щаба на армиите са ангажирани (1-ва гвардейска танкова армия, 2-ра комбинирана армия (2САА), 5САА, 6САА, 8САА, 20САА, 29САА, 35САА,36САА, 41САА, 49САА, 58САА). Нещо повече, почти всички подчинени маневрени дивизии и бригади също са в Украйна, с изключение на любопитния случай с основните сили на 5-та комбинирана армия (без щаба ѝ) в Източния военен окръг. Няма данни и 4-те ѝ маневрени бригади (70-а мотострелкова, 60МР, 59МР, 57МР) да са били ангажирани.

Всички 4 дивизии и 3 бригади на руските въздушнодесантни/въздушнощурмови сили също са в Украйна, заедно с всички 5 морски пехотни бригади, а 14-и и 22-и армейски корпус, заедно с 5 от 7-те бригади на Спецназ (Сили за специални операции ССО) са в Украйна. 14-ти Спецназ е базиран в руския Далечен изток, докато 16-ти Спецназ, който е базиран на около 220 мили/320 км югоизточно от Москва, или не е ангажиран, или поне все още не е идентифициран в Украйна. Една от причините би могла да бъде необходимостта да се защитят Путин и седалището на правителството в Москва в случай на опит за преврат. 11-ти армейски корпус в Калининград (18-та мотострелкова дивизия, 7-ми мотострелкови полк) остава на гарнизон, както и 68-ми армейски корпус на остров Сахалин (18-та картечна дивизия, 39-та мотострелкова бригада).

Следователно Русия не разполага с много повече редовни формирования, които Москва може да включи в бойния ред. Има малки формирования в Приднестровието, Армения, Абхазия и Южна Осетия, но те не са достатъчно големи, за да направят значителна разлика, ако бъдат прехвърлени към Украйна.

ЗАГАДКАТА Е РЕШЕНА?

След като достигнат кулминационната си точка, руските сухопътни сили имат две възможности. Първо, да преминат в отбрана и да се опитат да запазят държаните от тях позиции, като същевременно се реорганизират, преоборудват и приемат нови попълнения и новобранци. Второ, да използват времето, за да се подготвят за поредна пожертвователна руска офанзива.

Военното разузнаване на Обединеното кралство смята за вероятен именно втория вариант. На 1 април започва новият сезон за набиране на новобранци и от хипотезата, която Москва разпространява, става ясно, че руският народ се подготвя за по-дълга война от очакваното. Въпреки това, като се имат предвид тежките загуби на Русия и слабата подготовка и екипировка на наборниците, всички възстановени части ще бъдат далеч по-малко боеспособни от тези, които започнаха кампанията. Ето защо стратегията вероятно ще разчита все повече на безразборни въздушни атаки и на артилерийски и ракетни удари на далечни разстояния, за да порази градовете и да изтощи волята на украинския народ за съпротива. Това е и причината, поради която украинците търсят системи за противовъздушна и противоракетна отбрана от НАТО и други партньори. Трагично е, че следващата фаза може да стане още по-ужасна, ако последните трагедии в Грозни и Алепо са някакъв показател. Освен че обмисля мобилизация на запасняците и още по-широко използване на наборна военна служба, Москва разглежда и евентуално използване на оръжия за масово унищожение, като химически, биологически и дори тактически ядрени системи.

С други думи, президентът Путин може би е изправен пред своето Ватерло в Украйна, но на каква ужасяваща цена за руснаците и украинците? Няма Груши, няма загубена армия, която може да се включи бързо в борбата, има само много повече смърт по бойните полета, която да подчертае глупостта на Путин! За да се добие представа за мащаба на силите, ангажирани от Русия във войната в Украйна, тази статия завършва с просто изложение на приблизителния боен ред на руските сили в Украйна...

***

Източник: Sage, превод Николай ИЛИЕВ

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 81 гласа.

Свързани новини