Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Март, 2022 13:41 7 101 70

Къде е руската армия?

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • армия

Разгърнатата руска армия в Украйна наброява около 190 000 души, а къде са останалите около 800 000 души активен и резервен персонал?

Къде е руската армия? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Руските сили почти сигурно са понесли хиляди жертви по време на инвазията си в Украйна. Сега Русия вероятно се стреми да мобилизира своите резервисти и наборна войска, както и частни военни компании и чуждестранни наемници, за да замени тези значителни загуби. Не е ясно как тези групи ще се интегрират в руските сухопътни сили в Украйна и какво въздействие ще окаже това върху бойната ефективност".

Британско военно разузнаване, 24 март"

Още новини от Украйна

Автор: Ben Hodges, R. D. Hooker Jr., Julian Lindley-French

24 март, 2022 г.

***

ЗАГАДКАТА НА РУСКИЯ ГРУШИ

Разгърнатата руска армия в Украйна наброява около 190 000 души, а къде са останалите около 800 000 души активен и резервен персонал?

През юни 1815 г., в навечерието на битката при Ватерло и малко след задържането на битката при Les Quatres Bras, маршал Еманюел Груши получава заповед от Наполеон да вземе една трета от френската армия и да попречи на прусаците да се присъединят към британските си съюзници. Въпреки че чува оръдията на Ватерло и въпреки яростните протести на генерал Жерар, Груши отказва да тръгне, за да се присъедини към Наполеон, който в един момент по време на битката е чут да крещи: "Où est Grouchy?" Няма съмнение, че ако липсващата армия се беше намесила между Уелингтън и Блюхер, резултатът от битката при Ватерло щеше да бъде съвсем различен. В момента, когато в Брюксел започва извънредната среща на върха на НАТО и военната му кампания в Украйна отслабва, Путин може би се пита: къде е руската армия?

Оценките за размера на руската армия се различават, но според Global Firepower тя наброява 850 000 редовни войници и около 250 000 резервисти. Тези цифри обаче са малко подвеждащи, защото предполагат, че има много неща, които не са отчетени. Руската армия е малко под 200 000 активни войници, заедно с 15 000 морски пехотинци. Въпреки че тя е далеч по-оскъдна от западните армии, тъй като на всеки боен войник се пада приблизително един войник за поддръжка, реалната бойна сила е най-много около 100 000 души. Другите компоненти на силите, като например 340 000 души от Националната гвардия, не са предназначени за фронтова бойна служба. Поради това е разумно да се заключи, че наличните руски сухопътни сили са почти напълно ангажирани.

КУЛМИНАЦИЯ

Кулминационната точка на силите, които Путин изпрати в Украйна преди един месец, почти сигурно е достигната, като капацитетът им за масирани настъпателни операции е значително намален. Почти всички сили от 190 000 души, които бяха разпределени в Украйна, сега участват в кампанията. Украинците твърдят, че към 22 март са убили 12 814 руски войници, а над 40 000 са ранени, докато НАТО изчислява, че са убити от 8 000 до 15 000 души. Украйна също така твърди, че са убити 5000 наемници. Русия е загубила и 1400 бронирани машини, 470 танка, 96 самолета и 118 хеликоптера. Въпреки че тези данни трябва да се разглеждат предпазливо, те дават известна представа за руските загуби. Въпреки че по данни на американското разузнаване [руските] силите все още са запазили около 90 % от бойната си мощ, те очевидно са силно осакатени. Този неуспех отчасти обяснява преминаването към използване на огън на далечни разстояния срещу цивилното население в места като Мариупол, както и набирането на чеченци и сирийци за подсилване на руските редици.

Какво остава? От решаващо значение е, че почти всички части на руската армия, заедно с дивизията "Вyздушнодесантни войски" (ВДВ) (елитни въздушнодесантни сили), са разположени в Украйна. Има малко информация за конкретните дивизии и полкове, които остават в Русия, както и за числеността на силите, които все още са на разположение за предно разполагане. Всеки подобен анализ се усложнява от руската практика за разполагане на предни батальонни тактически групи (БТГ). Когато украински източници съобщават, че руска дивизия е активна на дадена ос, почти винаги става дума за една или две БТГ от тази дивизия, а не за цялото формирование.

Това е важно. Батальонната тактическа група е бързо разгръщащо се, макар и временно формирование, предназначено за изпълнение на специфични оперативни задачи. БТГ обикновено е подсилен с необходимата подкрепа за изпълнение на задачите му батальон. В това си качество БТГ се съставят от редица по-големи формирования и обикновено са най-добре обучени и оборудвани, като всяка от тях има състав от 700 до 800 души, а някои достигат до 900 души. Към август 2021 г. руската армия разполага със 168 БТГ, от които се смята, че 83 участват в операции в Украйна. На 21 март Министерството на отбраната на САЩ изчисли, че руснаците вече са ангажирали около 75% от своите БТГ заедно с 60% от въздушните си сили.

ЛИПСВАЩАТА АРМИЯ?

Руският генерален щаб привлича и сили от цяла Русия, включително от Далечния изток и Грузия. Това предполага, че почти цялата налична бойна мощ на Русия на активна служба вече е ангажирана с борбата в Украйна. Освен това само част от всяка армия е реална бойна сила. Останалата част се състои от бойна поддръжка и служби за бойно осигуряване. Една от причините за очевидните хронични логистични проблеми на Русия може да бъде, че силите от тила се включват в борбата набързо в отчаян опит да се запази темпото.

Един от отговорите на загадката е ротацията на силите. Тъй като кампанията преминава от бърз настъпателен маньовър към изтощаване на силите, редовната руска армия ще трябва да бъде ротирана във времето и в много голяма оперативна зона. Обикновено това изисква една трета от силите да бъдат ангажирани, една трета да почиват и една трета да подготвят - приблизително 600 000 души. Въпреки това, тъй като преобладаващата част от бойната армия е в Украйна, просто няма достатъчно други пълноценни части, които да бъдат ротирани и да заместят изтощените или уморени части. При тези обстоятелства руснаците трябва да направят пауза, да се реорганизират, да се преоборудват и да се преквалифицират с резервисти и наборници, но "увеличаването" на армията с някакво значително количество ще отнеме време.

Друг проблем изглежда е застоялата професионализация и модернизация на руската армия. Анализът на последните операции, като например тези в Сирия, заедно с неотдавнашните учения като "Запад 21" и "Восток 18", показват едно и също повтарящо се използване на едни и същи висококачествени, но сравнително малки предни части. По този начин, въпреки че руската армия може да изглежда впечатляваща на хартия, нейното представяне на терен е далеч не толкова впечатлително. Това е точно същият проблем, с който се сблъсква британската армия по време на Втората световна война, която разчита в голяма степен на няколко елитни формирования за предвождане на офанзивни действия, като например британската Осма армия. Когато тези формации се уморяват или са отслабени от загуби, цялата офанзива се забавя заедно с тях.

ИЗГУБЕНИ В УКРАЙНА?

Размерът на главоблъсканицата, пред която са изправени генерал Герасимов и руският генерален щаб, е твърде очевиден, когато се анализира размерът на силите, които вече са разположени в Украйна. Всичките 12 щаба на армиите са ангажирани (1-ва гвардейска танкова армия, 2-ра комбинирана армия (2САА), 5САА, 6САА, 8САА, 20САА, 29САА, 35САА,36САА, 41САА, 49САА, 58САА). Нещо повече, почти всички подчинени маневрени дивизии и бригади също са в Украйна, с изключение на любопитния случай с основните сили на 5-та комбинирана армия (без щаба ѝ) в Източния военен окръг. Няма данни и 4-те ѝ маневрени бригади (70-а мотострелкова, 60МР, 59МР, 57МР) да са били ангажирани.

Всички 4 дивизии и 3 бригади на руските въздушнодесантни/въздушнощурмови сили също са в Украйна, заедно с всички 5 морски пехотни бригади, а 14-и и 22-и армейски корпус, заедно с 5 от 7-те бригади на Спецназ (Сили за специални операции ССО) са в Украйна. 14-ти Спецназ е базиран в руския Далечен изток, докато 16-ти Спецназ, който е базиран на около 220 мили/320 км югоизточно от Москва, или не е ангажиран, или поне все още не е идентифициран в Украйна. Една от причините би могла да бъде необходимостта да се защитят Путин и седалището на правителството в Москва в случай на опит за преврат. 11-ти армейски корпус в Калининград (18-та мотострелкова дивизия, 7-ми мотострелкови полк) остава на гарнизон, както и 68-ми армейски корпус на остров Сахалин (18-та картечна дивизия, 39-та мотострелкова бригада).

Следователно Русия не разполага с много повече редовни формирования, които Москва може да включи в бойния ред. Има малки формирования в Приднестровието, Армения, Абхазия и Южна Осетия, но те не са достатъчно големи, за да направят значителна разлика, ако бъдат прехвърлени към Украйна.

ЗАГАДКАТА Е РЕШЕНА?

След като достигнат кулминационната си точка, руските сухопътни сили имат две възможности. Първо, да преминат в отбрана и да се опитат да запазят държаните от тях позиции, като същевременно се реорганизират, преоборудват и приемат нови попълнения и новобранци. Второ, да използват времето, за да се подготвят за поредна пожертвователна руска офанзива.

Военното разузнаване на Обединеното кралство смята за вероятен именно втория вариант. На 1 април започва новият сезон за набиране на новобранци и от хипотезата, която Москва разпространява, става ясно, че руският народ се подготвя за по-дълга война от очакваното. Въпреки това, като се имат предвид тежките загуби на Русия и слабата подготовка и екипировка на наборниците, всички възстановени части ще бъдат далеч по-малко боеспособни от тези, които започнаха кампанията. Ето защо стратегията вероятно ще разчита все повече на безразборни въздушни атаки и на артилерийски и ракетни удари на далечни разстояния, за да порази градовете и да изтощи волята на украинския народ за съпротива. Това е и причината, поради която украинците търсят системи за противовъздушна и противоракетна отбрана от НАТО и други партньори. Трагично е, че следващата фаза може да стане още по-ужасна, ако последните трагедии в Грозни и Алепо са някакъв показател. Освен че обмисля мобилизация на запасняците и още по-широко използване на наборна военна служба, Москва разглежда и евентуално използване на оръжия за масово унищожение, като химически, биологически и дори тактически ядрени системи.

С други думи, президентът Путин може би е изправен пред своето Ватерло в Украйна, но на каква ужасяваща цена за руснаците и украинците? Няма Груши, няма загубена армия, която може да се включи бързо в борбата, има само много повече смърт по бойните полета, която да подчертае глупостта на Путин! За да се добие представа за мащаба на силите, ангажирани от Русия във войната в Украйна, тази статия завършва с просто изложение на приблизителния боен ред на руските сили в Украйна...

***

Източник: Sage, превод Николай ИЛИЕВ


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 81 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наистина

    61 15 Отговор
    ЗАГРИЖИЛИ СЕ !!!
  • 2 БОЗА

    94 19 Отговор
    Пристига Маделин Олбрайт при лодкаря Харон на река Стикс с две монети...а той:"само рубли"... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #10

  • 3 Стефчо

    85 32 Отговор
    Вече е в Киев, вижте че Зеленски нещо замлъкна иначе ореваваше орталъка още от сутринта 😁

    Коментиран от #16

  • 4 Хаха

    60 72 Отговор
    Медведев каза че решението за нахлуване било лично на Путин.Работата се изяснява.Ще изкарат виновен джуджака а той ще се гръмне три пъти в главата.
  • 5 Факт

    65 90 Отговор
    300 цивилни са загинали при бомбардировките на театъра в Мариуопул. 300 гарвана да изкълват руския диктатор в Кремъл.
  • 6 да питам

    41 65 Отговор
    Има ли опърлени бради на Къдрилов или още тренират по площадите...🤭😁
  • 7 Факт

    62 73 Отговор
    Още един генерал даде фира днеска.Руската некадърност е безкрайна.
  • 8 beast

    91 24 Отговор
    Защо няма статии за загубите на Украинските военни ?

    Коментиран от #15, #23, #43, #57, #58

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Боза с Баница

    28 47 Отговор

    До коментар #2 от "БОЗА":

    Отива Вова при Свети Петър ... А той - До тук с милиардите ..;
  • 11 БСП за България и Радев

    69 31 Отговор
    Другарят Путин пази другите 800 хиляди горди руснаци за финалния щурм към Берлин и този път няма прошка. Ще стигне чак до Лисабон

    Коментиран от #27, #29, #42

  • 12 Подготвят се

    63 23 Отговор
    Да разбият нато и ес това е началото на края ви джендари

    Коментиран от #47

  • 13 Разбрах

    67 12 Отговор
    хиляди, десетки хиляди, стотици хиляди, но напишете и за загубите на другата страна да съпоставим.
  • 14 стоян георгиев

    25 56 Отговор
    запада оставя в момента на путин възможност да спре воината и да излезе с чест от нея.путин може да се съгласи на примирие което неговите медии и тролове да изкарат победа.всичко друго ще завърши катастрофално за руската армия.затова и се бавят доставките на сериозна помощ за украина,макар че вече е договорена и са подсигурени трасетата за нея!

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 дааа

    31 47 Отговор

    До коментар #3 от "Стефчо":

    Троловете от един месец лаете ,че са в Киев,а от вчера са напреднали 35 км ,но в обратна посока гладниците.
  • 17 Дамммммм

    60 12 Отговор
    Къде е руската армия????--ами където си поиска... И ако я мислите за слаба-сега е времето да прилапате руските природни богатства

    Коментиран от #22

  • 18 Запознат

    49 13 Отговор
    Окопава се около Москва и чака украинска офанзива. Няма да дадат Москва. Даааа...
  • 19 Грульо

    60 14 Отговор
    "Руската армия е малко под 200 000 активни войници"

    Какво е туй Sage, be? Изкараха руската армия, колкото българската по бай тошово време, при 140 милиона население. :D
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    36 11 Отговор
    Хахаха щели да мобилизират резервисти.Абе балъци войни се водят с професионални войници с мотивация,тия резервисти ще ги опукат и тях набързо.
  • 22 ха ха хааа

    18 28 Отговор

    До коментар #17 от "Дамммммм":

    Ми тя иска Киев ... ама нема , "укрите" не дават ..🤭
  • 23 Тредстоун

    23 41 Отговор

    До коментар #8 от "beast":

    Защото трудно е да различиш от цивилните жертви които падат под огъня на касапина путлер , тия главоноги ватници трепят всичко , те не са войници , те са просто варвари ... , хубавото е че все повече оредеяват ,те и техниката им , лошото е че касапина се крие в кремъл и праща на заколение хиляди млади руснаци които сами по себе си са против войната , изверг
  • 24 От тази

    32 16 Отговор
    статия се посмях много хахахаха 190000 са с днр лнр хохолите са 290000 със опълчението и наемниците и пак ги наритват преценили са че с такъв ресурс ще изпълнят планираните цели и го правят невиждам къде е драмата
  • 25 стоян георгиев

    13 18 Отговор

    До коментар #20 от "В четвърто":

    дрогар свикваи с моето присъствие .няма как да си пишете опорките тук и да не ги развенчавам.
  • 26 Диванен Геостратег

    38 5 Отговор
    От английски анализ толкова. И пак пишат за тяхното Ватерло, дето заради грешка на Наполеон са спечелили. Плоски пропагандни внушения.
    А в Дойран при съотношение 8 : 1 тотален разгром от генерал Вазов.
    И разбира се, ни гък за боеспособността на другата страна. Нормално де, войната не е свършила, че да могат да бъдат оповестени всички факти.
    Пожелавам на политиците да се вразумят, за да спрат да гинат военни и цивилни от двете страни. Безумно е заради шепа психопати в укрепени резиденции да гинат хора.
  • 27 нНЯКОЙ СИ

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "БСП за България и Радев":

    УВЕЛИЧИ ДОЗАТА НА " ГИНКОБЕЛОВА" та.
  • 28 W 124

    51 12 Отговор
    Хайде, стига глупости!
    Първо, армията не е разгърната, а развърната. Не се научихте най-после. Разгръща се книга, а войската се развръща.
    Второ, не е нужно да се развръща цялата армия, съсредоточена в Украйна.
    Трето, в руската армия няма резервисти, а запасняци.
    Четвърто, не се грижете за числения състав на армията им, грижете се за този на нашата армия.
  • 29 да питам

    16 21 Отговор

    До коментар #11 от "БСП за България и Радев":

    Това ли ти нашепва Путя от ковьорчето на стената? Кажи му че се е объркАл много....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 още един генерал

    12 19 Отговор
    Този път генерал-лейтенант, командващ 49-та общоармия на Южен военен окръг на Руската федерация Яков Рязанцев отиде нах?.
    Известно е, че в Ставропол е базирана 49-та общоармия на Южния военен окръг. Яков стана неин командир през август 2020 г. Бил се е в Сирия.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Факт

    13 2 Отговор
    Ясно, в Украйна воюват извънземни!
  • 39 Математик Витанов

    25 8 Отговор
    Да няма само попълнения от Китайската Армия..че освен руски ще научим и мандарин
  • 40 Смерш

    17 12 Отговор
    Глупости на търкалета.Русия има 10-20 милиона войници.Само да се изпикаят в Украйна и ще удавят всички.Загуби от 1-2 милиона не трябва и да се споменават.
  • 41 ПП"Пипнахме парите"

    23 10 Отговор
    Киро тъпото и без война ни погубва!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Наркос

    5 22 Отговор

    До коментар #8 от "beast":

    Това са предимно чужди дронове , които чупат руските машини. Ти да не си помисли, че украинците ги свалят сами? Процедурата е много проста , сащ гледат през сателити движението на руските войски и пращат украинците там където са оредели или се придвижват 2 до 10 машини. (или са изостанали от основните части поради липса на гориво).
    Ако не си заслужава да пратят дрон, то Украинеца най-много отива с едно жавелинче или стингърче , сваля един-два танка или един-два хеликоптера и си плюе на петите. Дадоха им милиарди да си наемат частна войска , но тия времена свършиха отдавна, сега можеш да наемеш само терористи и то аматьори като чеченците и сирийците. Зеленски искал да купи 1% оръжия от ЕС арсенала със нашите пари , което е ъпсурд. Т.е никой в момента не иска да продава голямо количество значима техника впредвид , че 3-тата световна е на прага ни.

    Коментиран от #46

  • 44 От чужбина

    20 21 Отговор
    Първо, Путин нищо не разбира от командване на армията!
    Путин е едно КГБ ченге-доносник ,той дори не е и полицай,
    сложен, да слухти и прави далавери и пропаганда с който намери за добре!
    Второ" Олигархията " в Русия, се "измириса" навън от Русия доста бързо!
    Факта, че и любовница на Путин е във Швейцария и си гледа рахата с децата ,
    създава атмосфера на недоверие към Путин И НЕГОВИТЕ ИЗЦЕПКИ!!
    Ако е Шойгу Главнокомандващия и той не е пълководец- воннен -академик,
    а един натегач от Комсомола!
    До тук се разбира, че този който иска война, не става за Главнокомандващ!
    а Главнокоманващия който рабира от война ,той не е любимец на Путин!
    Защото Путин го е страх от всеки нормален човек, който задава въпроси !
    Нещо като Българската диктатура след 9 септември,1944 година.
    избиха хората, които можеха да воюват в армията ,за да сложат ЗКПЧ-та от БКП.

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 От чужбина

    15 20 Отговор

    До коментар #43 от "Наркос":

    Ами значи, че Украинците ,
    са много по-добри с джавелинчетата
    и дроновете отколкото Рашките с тръбите, ракетите
    и самолетите, да не говорим за хеликоптерите !
    Това е партизанската война и за такава Путин не е подготвен!
    Поздравления за Украинците и военния им дух!
  • 47 Запас

    9 19 Отговор

    До коментар #12 от "Подготвят се":

    Хайде ушанка действай ! Немам търпение да изпробвам легално .357 с кух връх ,)
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Светът

    23 10 Отговор
    с оръжията за Украйна "налива вода" във воденицата на войната. Кой има полза от това? Рестрикциите също помагат на войната. САЩ имат най-голяма полза. Българското правителство се "кокошини" но от тези кокошки страдат само българите. Умно куче в мъгла не лае!
  • 50 От чужбина

    16 19 Отговор

    До коментар #34 от "Червените клошари":

    Да подготвиш военни кадри,
    се иска време и широчина на обучение!
    Заблуда е да изпратиш новопостъпили деца момчета ,
    на война директно на фронта без организация!
    Но това за Путин е нещо
    което той никога, не би разбрал!
    Той е виновен за смърта на тези хиляди тевинни юноши,
    които биха били по полезни във други части на войската!
    Русия има главорези и то достатъчно ,
    но Сирия и Либия също и Африка ,Венецуела и Куба,
    са блокирали ПО МЕСТА сигурно милиони от войска-главорези!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Никой

    22 12 Отговор
    Ватенките ще опитат последен отчаян щурм към Киев. Скоро идва 9 май и трябва да се рапортува нещо на сатрапа.
  • 53 Шопи

    18 6 Отговор
    Къде е раши армията? Където й е кеф...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 смях

    17 4 Отговор
    Просто нацистите са избили към 1 милион вече ,но от скромност не искат да си признаят.А остатъците от руските сили се прегрупират пред Москва за да посрещнат решаващия щурм на славната украинска армия.
  • 56 Сергей Шойгу Копърфилдов

    11 6 Отговор
    Тези пък нагло-саксите много искат да знаят."Catch me if you can" както сами казват...Руските военщина е със реален стелт ,а не като ментето дето го свалиха сърбите със ПВО от втората световна война.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Баф

    5 5 Отговор
    Ма...му... Ми тя руската армия е напълно разбита бре. Да минава бай Джо тогава в настъпление към Москва...Ко чака... Гледам картата на Украина на CNN. Там друго е показано. Умрялата армия на "Путин" контролира укро територии колкото две три Българии... На кое да вярвам сега... Объркващо е.

    Коментиран от #62

  • 60 бой по главите

    7 5 Отговор
    Украйна трябва да премине към контраофанзива и да започне прочистване на живата сила на орките.

    Коментиран от #65

  • 61 Вуйчо

    6 5 Отговор
    Ще мрът, ще беднеят, ще им е трудно
    дорде не изритат Путлер.
    Да ама после друг ще дойде.
    В Русия никога не е имало демокрация, няма и да има.
  • 62 Ццц

    5 4 Отговор

    До коментар #59 от "Баф":

    И двете са верни. Няма новина на западни медии и политици, която да е невярна. Толкова много руски войници са загинали, че Джо Байдън и още 7-8 негови приятели от клуба на пенсионера са започнали инвазия в Русия. Целта им е да играят табла пред Кремъл до седмица, но са свършили памперсите и сега чакат логистиката. И понеже Русия е толкова бедна, пратката пътува с камили от Монголия. Вече е колона от 65 км!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Никои

    1 3 Отговор
    Къде са войските на НАТО! Защо те нямат никакви загуби? Защо не атакуват? Ще се радвам да преброя оцелелите 7-8 от всичките
  • 65 Жоро

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "бой по главите":

    Точно така по пет на нож!
  • 66 алоооо, много спите

    0 1 Отговор
    Рамзан Кадъйров е на Азовско със 100 хил армия -КАЗАЦИ- или не ви е ясно? за неучили Българска история!!! Южна България е КАЗАЦИ!!! вот

    Коментиран от #68, #70

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.