Отидете към основна версия

3 928 62

Великият комуникатор

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • киев-
  • война

Володимир Зеленски е може би най-влиятелният човек в света – поне е такъв според класацията на читателите на списание „Тайм“ за 2022 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната издигна Володимир Зеленски, който доскоро беше политически аутсайдер, до ръста на голям лидер на украинците и символ на храброст за целия свят. Но той бе по-малко успешен в публичната дипломация с ключови лидери на ЕС.

Облечен в емблематичната си спортната тениска в цвят каки, ​​той не спира да прави онлайн обръщения към публика, варираща от срещи на върха на лидерите до наградите „Грами“. Зеленски стана разпознаваемо лице във всяко домакинство, на всеки континент.

Зеленски е може би най-влиятелният човек в света – поне е такъв според класацията на читателите на списание „Тайм“ за 2022 г.

Във всяка реч, според публиката, Зеленски вкючваше историческа алюзия, препратка към добре познати травматични събития в историята на всяка страна, която се очаква да предизвика съпричастност към страданията на украинците.

В реч пред британския парламент Зеленски се позова на германските бомбардировки над Лондон по време на Втората Световна война, в обръщението към Конгреса на САЩ спомена Пърл Харбър, а пред германския Бундестаг – Берлинската стена.

Имаше обаче един случай, когато споменаването на Холокоста в реч пред Кнесета, беше разкритикувано в Израел като неуместно. Но като цяло Зеленски направи добро впечатление пред публика по целия свят.

Там, където Зеленски е по-малко успешен като комуникатор, е в публичната дипломация, включваща ключови лидери на ЕС.

Не само неговите министри, но и самият Зеленски критикува публично френския президент Еманюел Макрон за неговата позиция, че Европа трябва да избягва да унижава Путин.

Зеленски намекна, че Макрон иска да спаси имиджа на Путин, като плати с украинска територия. Елисейският дворец отхвърли обвиненията на Зеленски.

С Германия беше достигната ниска точка в отношенията, когато Украйна отмени посещението на президента Фанк-Валтер Щайнмайер.

Зеленски също така публично критикува Германия, защото бави изпращането на оръжия и боеприпаси. Това е справедлив упрек. Но дипломатическото пренебрежение към Щайнмайер беше обида за Берлин.

Киев очаква, че срещата си на върха на 23-24 юни ЕС ще вземе решение за предоставяне на Украйна на статут на страна кандидатка за ЕС.

Авторът на тази статия обаче смята, че Зеленски дава аргументи на Париж и Берлин, че подобно решение е преждевременно.

Не можете да се присъедините към едно семейство, ако публично се карате с някои от членовете му.

Турският президент Ердоган непрекъснато обижда много от колегите си от ЕС, и нищо чудно, че процедурата за присъединяване на страната му към ЕС е дълбоко замразена.

Дипломати коментираха, че критичния тон на Зеленски по отношение на колегите му от ЕС не му помага те да се съгласят, че такъв човек (много смел и наистина много популярен) трябва да взема решенията заедно с тях.

Много държави в ЕС подкрепят бързото членство на Украйна в ЕС. Но Париж и Берлин вероятно ще решат, че обещанието за присъединяване на Украйна към ЕС в настоящата фаза на войната с Русия ще бъде по-нататъшна стъпка в ескалацията с Русия и следователно Украйна няма да получи статут на кандидатка.

Интересно е да се види дали Макрон ще посети Киев преди края на френското председателство на Съвета на ЕС. Остават още три седмици.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 49 гласа.

Свързани новини