Отидете към основна версия

3 126 21

Огнян Минчев: Нито Херо, нито Митрофанова работят за България

  • херо мустафа-
  • елеонора митрофанова

За защитата на българските интереси е отговорна българската държава и българското обществено мнение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каквато и да е оценката за работата на посланик Херо Мустафа в България, тя приключва своя редовен тригодишен мандат през това лято, а не е "отзована" или "наказана".

Хубаво е да разберем, че институционални системи като тази, чийто служител е г-жа Мустафа избягват да правят публични оценки за своите служители, а още по-малко - да информират общественото мнение на друга страна - в случая на България - за тези оценки. За България е все по-необходимо да гарантира суверенните си права на взимане на национално отговорни решения - никой друг не може да даде такива гаранции освен ние самите.

Нито посланикът на Русия Елеонора Митрофанова бе отзована заради изблика на масов гняв срещу нейното поведение в София, нито посланикът на САЩ ще бъде отзован заради оценката на една или друга група българи за нея. Тези посланици са назначени за да защитават интересите на своите страни, а не българските интереси.

За защитата на българските интереси е отговорна българската държава и българското обществено мнение. Илюзиите, че Москва, Лондон или Вашингтон ще "накажат" посланиците си тук заради нас са белег на васално - колониално обществено съзнание, което би породило искрено възмущение сред нашите предшественци, дали усилията си и живота си за българската независимост в кръвопролитни войни и драматични предизвикателства, но отстояли суверенитета на България.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 42 гласа.

Свързани новини