Отидете към основна версия

4 496 50

Едвин Сугарев пред ФАКТИ: В момента дясното е една емблема, зад която няма ясно съдържание

  • едвин сугарев-
  • продължаваме промяната-
  • дясно-
  • българия-
  • демократична-
  • избори

Това, че ПП и БСП отказаха консултации с президента, няма особено значение, казва анализаторът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Продължаваме промяната“ и БСП не отидоха на консултации при президента Румен Радев, след като кабинетът на Кирил Петков хвърли оставка. Каква ще е ролята на държавния глава в следващите дни… Какво се случва с дясното в политическото пространство у нас... Пред ФАКТИ по темата говори Едвин Сугарев - политик, общественик и поет.

- Г-н Сугарев, оставката на кабинета „Петков“ е факт. Какво развитие на политическата ситуация очаквате…
- Вече тълкуваме самия факт. Това, което се случи в България, е много опасно за нейното бъдеще. Свали се едно правителство, което беше с много ясна евроатлантическа ориентация и се образува ново мнозинство, което е с ясна пропутиновска ориентация. А това в ситуация, в която Русия е агресор, е много опасно като конфигурация у нас. А що се отнася до очакванията, може гледаме само към нови избори. Повечето политически партии ясно заявиха, че не виждат как може да работят заедно, че нямат такова желание. В същото време между тях съществуват и много морални бариери. Примерно да се работи с ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“ – няма как да стане.

- Как се стигна до тази политическа конфронтация, на която ставаме свидетели, при която всеки е срещу всеки?
- Обяснявам си го с това, че има нови разделителни линии в обществото. Ако някога разделителните линии бяха между лявото и дясното, сега е между русофилите и русофобите, между хората, които изповядват патриархални, близки до фашизма идеи, и хората, които са наистина демократи. Всичко това, естествено, обърква електората, на който не му е много ясно какво точно става.

- Но виждаме, че хората излязоха по улиците спонтанно?
- И така се създава едно напрежение, което много трудно може да бъде преодоляно. Това, че хората излязоха по улиците, е много позитивно. В такива ситуации, както бе например Лукановата зима, както беше 1996 година, както беше при правителството на Орешарски, точно улицата е разсичала Гордиевия възел.

- Сега да очакваме ли пак такова развитие?
- Надявам се да има такова развитие, защото всички други развития са много контрапродуктивни. Ако попаднем отново в изборна спирала, ако се образуват парламенти, които не могат да излъчат стабилни правителства… Ако имаме пак служебни кабинети, които са много ясно политически детерминирани, въпреки че не би трябвало да бъдат такива, това е много лош вариант за България.

- Къде виждате в момента ролята на дясното. Къде е дясното…
- В момента дясното е една емблема, зад която няма ясно съдържание.

- „Продължаваме промяната“ са позиционирани в това дясно пространство, но какво носят…
- „Продължаваме промяната“ имат определено дясна идеология. Но ако си зададем въпроса какво дясно има в ГЕРБ, много трудно ще дадем отговор. Десните партии не строят газопроводи за Путин, най-малкото. По-скоро има проевропейски и проатлантически ориентации, както и проруски, което е много печално. В България последните са много по-силни отколкото навсякъде другаде в Европа. И в случая не говорим само за българската народопсихология.

- „Продължаваме промяната“ и БСП отказаха консултации с президента Румен Радев. Според вас това е така, защото…
- От една сигурно е знак, че президентът не е човекът, с когото биха могли да се консултират, че консултациите с него нямат особено значение. От друга страна това е знак, че президентът не е най-важният, а има по-важни неща за вършене. Например, гласуването на актуализацията на бюджета.

- Около бюджета се предполага, че партиите ще намерят единомислие, но президентът Радев става отново силната фигура, защото от него ще дойде служебният кабинет. А това, че не искаш да говориш с него…
- Когато президентът Радев е участвал в тази превратаджийска камарила (б.р. – когато при монархията има група придворни, приближени на монарха, които влияят върху управлението, извличайки лични облаги.), която свали правителството... В случая говорим и с определени тенденции за неговото участие, можеш наистина да го пренебрегнеш, защото нищо добро няма да излезе от говоренето с него. Най-много да хвърли още обвинения върху тези, с които се среща.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 39 гласа.

Свързани новини