Отидете към основна версия

3 739 31

Народният поет Иван Вазов и Радомир Чолаков

  • радомир чолаков-
  • иван вазов-
  • 24 май-
  • 3 март

Радомир Чолаков е отдавнашен радетел на идеята, че не 3  март, денят на освобождението от османско иго, а 24 май следва да бъде българският национален празник

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли нещо общо между Народният поет Иван Вазов и депутатът Радомир Чолаков?

На пръв поглед няма нищо общо. Иван Вазов е поет, писател, драматург и народен будител. Починал е преди близо 100 години. Радомир Чолаков, не е творец, а политик, виден депутат от парламентарната група на ГЕРБ/СДС.

Има обаче нещо общо между двамата, и това е отношението към Русия.

Радомир Чолаков е отдавнашен радетел на идеята, че не 3 март, денят на освобождението от османско иго, а 24 май следва да бъде българският национален празник. В петък, от ГЕРБ/СДС внесоха в парламента такова предложение за гласуване и Радомир Чолаков обясни защо трябва да премахнем 3 март. Обяснението му беше нелепо и израз на нескрита русофобия: това трябвало да стане, защото на трети март, редом до българското знаме, ще трябвало да се вее и руското знаме. Така България щяла да изпраща грешен сигнал, тъй като зад тази дата „пробива сянката” на една велика сила, без която не можем”.

Но какво грешно има в това на националният ни празник да се вее и руското знаме? Та Русия е държавата, която ни е освободила, самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов преди много години в едно интервю пред Дарик радио призна „И аз съм благодарен на Русия, че ни е освободила от турско робство”. Над 200,000 руски войни са пролели кръвта си за освобождението на родината ни.

Е днес Бойко Борисов е пообърнал палачинката, иска да се хареса на Америка, дано му помогнат да се върне отново на власт, той е за санкции срещу Русия, предлага ПП да внесат закон за 100% забрана внос на руски газ, щял да им даде 59 депутати за тази цел. И ако се гласува евентуално предложението за смяна на националния празник, неговите 59 депутата, като послушно стадо се подчинят на пастира си и сигурно нито един от тях няма да прояви доблест да гласува по съвест против това предложение, защото това ще означава да бъде отстранен завинаги от депутатската ясла, където го е настанил Вожда.

Но да се върнем към Радомир Чолаков, който не желае Трети март за национален празник, защото се свързва с Русия и към Иван Вазов.

Ето какво е отношението към Русия на народния поет. Ето какво пише той :

Кат Русия няма втора
тъй могъща на света;
тя е нашата подпора,
тя е нашта висота!

И още:

Русия! Колко ни плени

туй име свято, родно, мило!

То в мрака бива нам светило,

надежда — в нашите злини!

Забравил е Радомир Чолаков тези стихове, които някога се преподаваха в училище. Забравил ги е и Тома Биков, някогашният хулител на Борисов, а днес негов най- верен послушник, който изръси глупостта, че без 24 май, е нямало да има 3 март.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 47 гласа.

Свързани новини