Отидете към основна версия

5 534 166

САЩ ли са отговорни за саботажа на "Северен поток"? Проверка на фактите:

  • северен поток-
  • газ-
  • русия-
  • балтийско море

Експерт по морска сигурност смята, че по-скоро става въпрос за експлозии, причинени от взривни устройства, които може да са били поставени на тръбите с помощта на подводни апарати

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Саботаж е най-вероятната причина за течовете от газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Но кой го е извършил? Проруски гласове твърдят, че нападението е дело на американците. Дойче Веле провери фактите. Ето резултата:

Пробойните по газопровода "Северен поток" междувременно станаха четири на брой. Експерти и политици са категорични, че за течовете може да има само една причина - саботаж. "Всички налични информации говорят за това, че течовете са резултат от умишлени действия", заяви европейският отговорник за външната политика Жозеп Борел от името на 27-те страни членки на ЕС. Големият въпрос е кой е извършил саботажа?

Докато много експерти сочат Русия като извършител, потребители в социалните мрежи твърдят, че зад предполагаемия саботаж стоят САЩ. Като аргумент те посочват присъствието на американски морски части в акваторията на Балтийско море. Подобни изказвания правят включително и представители на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Част от техните твърдения дори станаха вирални през последните няколко дни.

Твърдение: "Има и случайности…", пише потребител в Телеграм, който твърди, че американски хеликоптер, извършващ полет номер FFAB123, е прелетял на 2 септември над "Северен поток" 2, и още по-точно - над местата, от които сега изтича газ. Оригиналната публикация на руския мозъчен тръст Ватфор за американския хеликоптер дотук има 1,7 милиона прочитания. Информацията се разпространи бързо и в Туитър. Наистина ли американски хеликоптер е извършил саботажа?

Проверка на фактите: Информацията е заблуждаваща.

Засега остава съвършено неясно кой стои зад предполагаемия саботаж на тръбите. По информация на ДВ назованият хеликоптер не влиза в сметките по чисто географски причини: датската морска администрация разполага с точните геокоординати на три от общо четирите пробойни по тръбите. Четвъртият теч на газ е открит от шведската брегова охрана и засега точните му координати не са обявени публично.

Втората стъпка от проверката на ДВ включва проследяване на траекторията на полет FFAB123 чрез специализирания софтуер Flightaware. Тази проверка показа, че на 2 септември има регистрирано такова прелитане източно от остров Борнхолм, което отговаря на публикациите в социалните мрежи. Но когато се сравнят геокоординатите на този полет и на течовете по "Северен поток" се получава съвсем различна картина от тази във въпросните постинги.

FFAB123 не е летял над тръбопровода, дори не се е приближавал до местата, от които сега изтича газ. Особено северните течове се намират на голямо разстояние от маршрута на полет FFAB123 - по наши изчисления съответно на 9 и на 30 километра от местата на пробойните.

Извод: Станалото вирално в Телеграм твърдение на руския мозъчен тръст, че американски хеликоптер, извършващ полет FFAB123, е причинил течовете на газ, не се потвърждава и е подвеждащо. Въпросният хеликоптер изобщо не се е доближавал до местата на пробойните по тръбите.

Остава неясно кой е извършил саботажа на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, но саботаж от въздуха изглежда малко вероятен. Германският експерт по морска сигурност и капитан на фрегата Гьоран Свистек смята, че по-скоро става въпрос за експлозии, причинени от взривни устройства, които може да са били поставени на тръбите с помощта на подводни апарати. "От личен опит знам, че през последните години Русия изпълнява амбициозна програма за изследване на подводния свят", каза Свистек в интервю за телевизия ZDF. Точно с такива подводни дронове неотдавна Русия извърши тестове в близост до важни комуникационни кабели по дъното на Северно море и в северната част на Атлантическия океан.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 96 гласа.

Свързани новини