Отидете към основна версия

5 475 76

Мира Радева пред ФАКТИ: Усещането е, че сме разпадаща се държава

  • мира радева-
  • избори-
  • герб-
  • радев-
  • президент-
  • янев

Факт е, че ние от година и половина сме президентска република, казва социологът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народът каза - стига сте враждували. Нито една партия не получи мандат да състави правителство. Предлагам на лидерите на останалите партии да се дръпнем назад. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и посочи, че е готов на всякакви компромиси. Каква е политическата ситуация в момента… Пред ФАКТИ говори социологът Мира Радева.

- Г-жо Радева, преспахме, както се казва, няколко дни от изборите в неделя и вече по-ясно можем да погледнем на резултатите. Можем ли да вадим вече поуки…
- Аз ще започна с въпрос дали преспаха политиците… Дали те си правят изводи. Аз съм много притеснена. Признавам си. Политиката за мен е поемане на отговорност. Когато политиците съвършено ясно ти показват, че не искат да поемат отговорност за това, което става в страната, значи не им е там мястото. Нещо са се объркали тези хора.

- Вече чуваме БСП да казва, че с ГЕРБ и ДПС няма да водят разговори, а с „Продължаваме промяната“ ще водят, ако Кирил Петков не е премиер?
- Това е скарано село. Всеки с всеки е скаран. Голямата отговорност тук е единствено и само на президента Румен Радев.

- Ще обясните ли по-точно…
- Когато има тежка ситуация, президентската институция е тази, която въплъщава единството на нацията. Ние в момента все едно се намираме в една детска градина, в която децата са скарани и не разбират, че трябва да са заедно, независимо колко им е неприятно.

В случая ролята на президента е като ролята на учителката, която трябва да въдвори ред.

Според мен доста разумно постъпиха част от лидерите на партиите, които не бързаха много да се изказват на първо четене. Направиха приятно изключение ДПС и Стефан Янев, които поставиха държавата и състоянието на хората, които са им поверили властта, над личните амбиции.

„Продължаваме промяната“ за пореден пък показаха, че не са за тази работа.

Те казаха на ГЕРБ и ДПС да се съберат с „Възраждане“, което е някаква детска отмъстителност. Трябва сега президентът, именно в ролята му на умиротворител, на представителя на обществения консенсус, на човека, който трябва да обедини противоречивите гледни точки, да си изиграе ролята си. Но аз не виждам той да разбира достатъчно добре тази си роля през последната година, да не кажа и повече. И при предните парламенти се очакваше той по-решително да сглоби някаква коалиция. Такова нещо направи президентът Георги Първанов, ако се върнем назад, когато създаде Тройната коалиция. Тогава страната трябваше да влезе в ЕС. Първанов после обра и негативите от това нещо. Страната бе тогава в много решителен момент. Благодарение на решителността на Първанов, както и на лидерите на БСП – в лицето на Сергей Станишев, на НДСВ – в лицето на Симеон Сакскобургготски, и на ДПС – в лицето на Ахмед Доган, те направиха този консенсус, за да не пропусне страната шанса да влезе в ЕС.

- Бойко Борисов призова лидерите на другите партии да се отдръпнат, за да се намери консенсус и да има правителство?
- Така трябва да се постъпи.

Враждата Радев -Борисов започна от личното противоборство между двамата.

Но сега именно двамата трябва да направят така, че да има диалог. Надявам се също, че сега лидерите на партиите ще се покажат на висотата на същото ниво на държавническа мъдрост, за да има кабинет. Редно е да се потърсят консенсусни фигури и да се спаси държавата. Трябва да се забравят враждите. Борисов вече говори в тази посока. Да видим отговорът на Радев... Ако държавният глава заеме същата позиция, нещата може да бъдат решени. Направи впечатление и това, че Бойко Борисов не побърза да се изказва веднага след изборите на 2 октомври. Като цяло ГЕРБ са най-въздържани. Борисов и ГЕРБ много добре разбират голямата отговорност, пред която са изправени.

- Те са първа политическа сила и тяхното решение ще предопредели дали ще има кабинет, или не…
- Те и затова не бързат. Ситуацията е много тежка. А тя е такава, защото е отражение на дълбокото неразбирателство вътре в българското общество. Ние не сме единни като разбиране за бъдещето си.

- Усещането към момента е, че вървим към нов служебен кабинет или към някакъв редовен с ясен времеви хоризонт?
- Усещането е, че сме разпадаща се държава. И затова хората не гласуваха. Отделно виждаме, че избирателните списъци не отразяват състоянието на българите. Визирам данните от последното преброяване, които показват, че сме намалели значително. Този процент, който се отчита от ЦИК като избирателна активност, реално е по-висок. Може би около 50% ще стане, ако се отчетат промените в демографската структура. Но и това е ниско ниво.

- Защо хората не отидоха до урните?
- Заради това, което се получава след изборите. И то вече нееднократно.

Хората вече разбират, че изборите не решават техните проблеми.

Хората не са толкова глупави. Хората губят доверие изобщо в смисъла на изборите. Какъв е смисълът да правим четвърти поред избори, както е в случая, като те правят един и същ резултат. Респективно, политиците да не могат да направят нужната формула за управление. „Има такъв народ“ бяха първа политическа сила и само в рамките на 1 година вече са извън парламента. Защо са извън парламента? Защото ИТН не изпълниха функцията, заради която хората ги пратиха в парламента. А именно стабилно управление и промяна на изборните правила - мажоритарна избирателна и намаляване броя на депутатите. Темата за корупцията също е важна, но тя трябва да се пребори не само отгоре надолу, а и от долу нагоре. Това ще стане, когато хората повярват, че даването на пари под масата няма да реши проблемите им. Просто пътят не е този. Пътят е да се спазват на всички нива правилата. Самите хора, самите избиратели трябва да разберат, че има други средства за решаване на проблемите им.

- Виждате ли изненада при резултатите, които записаха партиите на изборите? БСП са пети, „Възраждане“ бележи ръст…
- Колкото повече си се провалял в едно управление, толкова повече избирателите се оттеглят от теб. От друга страна т.н. системни партии показват относителна стабилност – визирам ГЕРБ и ДПС. На БСП случаят е особен, защото те получиха силен конкурент от ляво. За жалост лявото при нас не се асоциира с някакви конкретни икономически идеи, а по-скоро е геополитика. Лявото се асоциира с някаква привързаност към Русия. За пореден път видяхме, че сборът на БСП и „Възраждане“, да сложим и малко Стефан Янев, горе-долу отговаря на русофилските настроения в страната, които не са водещи. И в този смисъл „Продължаваме промяната“ не трябваше така грубо да пришиват ГЕРБ към русофилските партии, защото те не са такава партия. Те са по-скоро евроатлантически ориентирана партия, която държи умерен тон към Русия.

- „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, ако бяха заедно, щяха ли да имат по-добър резултат?
- Определено. Говорим за т.н. ефект на снежната топка. Комулативно събирането на гласове дава плюс в групата на „колебаещите се“.

Просто хората, виждайки силата на една формация, се присламчват към нея.

Определено смятам, че това, че се явиха отделно, бе грешка. Още повече, след като чухме „Демократична България“ да казват, че няма да правят компромис, няма да правят разговори с ГЕРБ и ДПС.

Скарано общество.

Политиците също престъпиха много червени линии на добрия тон. Сложиха каруцата пред коня и забъркаха каша. Факт е, че ние от година и половина сме президентска република. Всички кабинети в рамките на тази година и половина са на Румен Радев. Той дори и създаде политически субекти – „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ чрез Стефан Янев. Това са негови политически проекти. В този смисъл той успя в това единоборство срещу ГЕРБ и Бойко Борисов и ги победи. Сега притежава цялата власт в държавата и трябва да намери начин да създаде устойчивост на управлението. Проблемът възниква от това, че държавата се управлява от служебни кабинети, но има неща, които трябва да се решават в парламента. За да се решават в парламента, трябва да има такъв. При скарани хора в парламента…

Май вървим да сме си в перманентна парламентарна криза и страната да се управлява от палиативи, което е плашещо.

Като човек, който е преживял тежките години през 90-те, се страхувам, че ще загубим икономическата стабилност, на която се радвахме толкова много години. Отново се говори за нови заеми, лъсват големи дупки в непремерени плащания, непредвидени, необмислени… Когато нямаш устойчиво управление и нямаш ясна политическа партия, която да носи отговорност за действията си, се получава едно безвластие, в което всеки дърпа където и както може. А така се получава хаос. Дано Румен Радев си дава сметка за огромната отговорност, която носи в момента.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.

Свързани новини