Отидете към основна версия

2 353 98

"В днешна Русия думите "патриот" и "лъжец" са тъждествени"

  • русия-
  • държавна дума-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин

Както се казва: "Едната ръка мие другата", но тези хора никога няма да успеят да отмият от ръцете си петното, че са били послушни изпълнители в една авторитарна система

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да не коментират войната, да не демонстрират благосъстояние и въобще да говорят възможно най-малко. В какво превръщат депутатите в Русия? От Иван Преображенский.

Путиновата партия "Единна Русия" въвежда Кодекс за публичното поведение на депутатите в Държавната дума. Освен препоръки, в този кодекс са описани и задължения. Например: забранява се на депутатите да коментират външната политика и войната, да пишат в социалните мрежи, когато сa в "неадекватно състояние", както и да публикуват снимки на луксозни вещи или пък от пътешествия из екзотични дестинации и от ресторанти. В препоръките нито с една дума не става въпрос за това, че депутатите не бива да лъжат и не бива да харчат повече, отколкото им позволява депутатската заплата.

"Не е място за дискусии"

Всички все още помнят злополучното изказване на Борис Гризлов, председател на Думата в началото на хилядолетието, който заяви, че парламентът "не е място за дискусии". Оттогава насам положението сáмо се влошава. Независимо от партийната си принадлежност, депутатите се превърнаха в статисти, които послушно изпълняват указанията на кукловодите от президентската администрация. Парламентаристите вече отдавна не се занимават със свободно законотворчество - те просто подписват документите, които им изпраща Кремъл или правителството, понякога дори и тайните служби. След което, както си му е редът, послушно гласуват в съзвучие с указанията на кукловодите.

И все пак през месеците на пълномащабната война срещу Украйна дисциплината сред депутатите в Държавната дума сериозно се разхлаби. Военните поражения на руската армия доведоха до това, че на някои от тях им се развързаха езиците. Та налив Думата, както си е открай време, седят най-различни лобисти, зад чиито гърбове се крият както действащи генерали, така и кремълски чиновници, олигарси или държавни концерни. И човек ясно може да разпознае техните различни интереси.

Оттук следва, че продължавайки послушно да приемат всевъзможните законопроекти спуснати им отгоре, депутатите в същото време започнаха да правят изявления по актуалната ситуация в страната, които противоречат на официалната позиция. Нека да си припомним да речем примера с бившия заместник-министър на отбраната Андрей Картаполов (впрочем – също представител на управляващата партия), който разкритикува Министерството на отбраната.

Сега на депутатите от "Единна Русия" се дава пряко нареждане да си държат езика зад зъбите и да си отварят устата колкото е възможно по-рядко. И им се напомня, че - с извинение - те са просто пръсти, които натискат копчето, а не бойци от частната армия "Вагнер", които могат да псуват на майка началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов. И ако парламентаристите си мислят, че когато без разрешение говорят за външната политика и за провалената Путинова война, началството, естествено, ще ги забележи (та нали подобни изявления се правят най-вече с такава цел!) - те са прави. Само дето началството няма да ги похвали, както те се надяват, а тъкмо обратното – ще ги накаже.

Обучение за перфектни грубияни

Интересното е, че за средния руснак депутатите в Държавната дума сякаш са просто символични представители на "властта като такава". И когато критикуват властта, хората споменават най-често Думата, макар че руските парламентаристи отдавна вече нямат никаква власт. Ето защо публикациите в социалните мрежи за ваканциите или за скъпарските ресторанти, където обичат да отмарят депутатите, всъщност наистина са дискредитация на цялата руска управляваща класа. В случая по-конкретно: дискредитация на партията "Единна Русия", която обслужва интересите на Кремъл.

Ето защо очевидно се е стигнало до решението още веднъж да се напомни на депутатите, че трябва - така да се каже - да спазват коспиративните правила. Всъщност, за целта са измислени и редица други инструменти. Така например след разследванията на Навални и на другите борци срещу корупцията, собствеността на корумпираните беше скрита в регистрите зад думите "Руска Федерация". За управляващата партия все пак е важно и друго: самите депутати не бива да се фукат с високи доходи.

Освен това на парламентаристите, включително и на чеченските полеви командири, които могат да се разхождат из Държавната дума със златните си пистолети, се препоръчва да не демонстрират пред публиката своя статут и реалното равнище на своята култура и образование. Не бива публично да псуват на майка, доколкото в неформална атмосфера отделни народни избраници в разговорите помежду си почти не вмъкват цензурни думи.

И все пак най-важното си остава да не показват реалното равнище на своето благосъстояние. Та нали депутатите са лицето на "Единна Русия" и на управляващата класа. Добре, нека и занапред да не живеят само от едната заплата (макар че тя е 10 пъти по-висока от средния доход в Москва), но да го правят така, че да не бие на очи.

Патриоти или лъжци?

Всъщност в днешна Русия между думите "патриот" и "лъжец" може да се постави знак за равенство. И инструкциите към депутатите от "Единна Русия" са чудесна илюстрация на това.

Далеч от хорските очи те могат да се псуват, да крадат, да лобират за интересите на бизнеса или на отделни ведомства. И всичко това - като награда за собствената им публична лоялност. За подкрепата за войната, която те наричат "специална военна операция", за човеконенавистните им изявления по адрес на Украйна и украинците, за призивите им да бъдат лишавани от граждански права онези хора в Русия, които не желаят да отидат на война и публично отправят антивоенни призиви…

Както се казва: "Едната ръка мие другата". Но тези хора никога няма да успеят да отмият от ръцете си петното, че са били послушни изпълнители в една авторитарна система.

***

Иван Преображенский е доктор на политическите науки, експерт за Централна и Източна Европа, наблюдател и коментатор в редица медии.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.

Свързани новини