Отидете към основна версия

4 532 45

По стъпките на Сталин

  • божидар чеков-
  • стъпки-
  • сталин

От ускореното въоръжаване на Полша и нейната "загриженост" към Западна Украйна, може да се предположи всичко. Дори и план за подялба на Украйна, в случай на продължителна война с Русия

Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последното лято поляците откриха нова военна база, близо до село Биедрушко, в западната част на Полша. Нарекоха я "Abrams Tank Training Academy". По повърхност тя съперничи на Париж. Това пространство позволява на школниците да се упражняват в шофиране и стрелба с 28-те американски танка "Abrams", доставени наскоро. Всеки един от тях тежи 60 тона. Други 316 танка ще бъдат доставени постепенно в близко бъдеще. В същото време Полша поръча 1000 южнокорейски танка, половината от които ще бъдат произведени на място.
При зачестилите срещи между президентите Дуда и Зеленски редовно се говори за украинците от полски произход, на които Полша предлага статут на полски граждани. Зеленски, от своя страна, предлага същите права на притежателите на полски паспорти, живеещи в Украйна. В случай, че едните и другите се възползват от приравняването на гражданските им права, всички те стават автоматично европейски граждани.
От ускореното въоръжаване на Полша и нейната "загриженост" към Западна Украйна, може да се предположи всичко. Дори и план за подялба на Украйна, в случай на продължителна война с Русия.
От историческа гледна точка, Полша никога не е преглътнала загубата на многовековния полски град Лвов, по решение на Сталин, който мести източната ѝ граница с 300 километра на Запад. Тази тяхна загуба обаче е несравнимо по-малка от териториалните загуби на Унгария и България, защото Сталин им подарява Галиция и Силезия.
Една година след започването на войната, според повечето военни експерти Украйна не може да победи. Тя дори не може да воюва сама без чужда помощ. От друга страна, американският опит от водене на войни на 10 хиляди километра от територията на САЩ никога не са били успешни. Превръщането на полската армия в най-многобройната и най-добре въоръжена в Европа подсказват ясно, че по отношение на войната в Украйна, Вашингтон желае да предаде щафетата на Варшава.
За сега не става ясно за европейците, които все пак са на първа линия - каква е крайната цел на свръх въоръжаването на Полша. Войната е на територията на европейския континент и по всички писани и неписани правила на Демокрацията, гражданите на Европейския съюз имат право да бъдат информирани и съответно да решават какво е добро и какво не за тях и децата им. По принцип, това е ролята на парламента, в който 700 депутати защитават интересите на 400-те милиона граждани на 27-те страни членки. Европейският парламент, в ролята на пазител на мира, демокрацията и правата на европейските граждани, разполага с комфортен бюджет от 2 милиарда евра, който му гарантира свобода на действие във всички области, засягащи съдбата на избирателите му. Промените настъпващи на Източния фронт на Съюза, обаче липсват от дневния ред на Европарламента. Най-важният въпрос, който би трябвало да баде обсъде е: Каква е целта на въоръжаването на Полша, отбранителна или е нападателна? Една личност със сигурност го знае. Тя се казва Урсула фон дер Лайен. Госпожата обаче не носи отговорност пред избирателите си, защото е назначена, т.е. поставена, а не избирана.
Този факт създава в съзнанието на европейците, предчувствието, че решенията, които засягат съдбата им се взимат някъде другаде и от самите тях нищо не зависи. Подобно чувство е пагубно за доверието, което всяко общество би трябвало да има в хората които ги управляват.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 65 гласа.

Свързани новини