Отидете към основна версия

6 688 30

Горски спира да провери камиони с дърва, получава юмрук в лицето! Пред ФАКТИ говори Николай Николов, шеф на РДГ-София

  • николай-
  • николов-
  • горски-
  • юмрук-
  • лицето-
  • бой-
  • дървесина

Навсякъде в София-област се сблъскваме с агресивно поведение, казва директорът

Снимка: ИАГ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служител на Регионална дирекция по горите-София е бил нападнат при проверка във фирма за дърводобив в Ихтиман. След това той подал сигнал в полицията, че при извършена съвместна проверка с Инспекцията по труда на дейността на фирмата представител на дружеството го е ударил. По темата пред ФАКТИ говори инж. .Николай Николов, и.д. директор на Регионалната дирекция по горите в София.

- Г-н Николов, отново ставаме свидетели на нападение над горски служител в района на Ихтиман. Какво се е случило…
- На 22 март служители на РДГ-София съвместно със служители на Инспекция по труда от Софийска област извършват проверки на обекти за добив на дървесина в района Ихтиман. В така набелязаните обекти към момента на проверката не се е извършвала дейност и инспекторите са се отправили към действащи такива в землището на село Боерица, община Ихтиман. В близост до асфалтов път между селата Боерица и Венковец инспекторите забелязват три товарни автомобила, които претоварват дървесина. Проверяващите ги спират за проверка, а на място присъства и лесовъд от дружеството, което добива дървесина от горските територии. Още при слизането на служителите от служебния автомобил, въпросният лесовъд започва да се държи агресивно с тях, като цитира тенденциозност на извършваните проверки от страна на РДГ-София. Служителите на регионалната дирекция са разяснили на лицето, че проверката е инициирана от Инспекция по труда. Тогава той ударя в лицето един от горските. Последва незабавна реакция, инспекторите ни се обаждат на телефон 112. На място пристигат служители от Районното управление на МВР в Ихтиман, след което всички вкупом отиват в районното, за да им бъдат снети обяснения. След доклада на служителя, който получих, дирекцията уведоми Районната прокуратура за инцидента.

- Самата проверка какво е установила на място или тя не е могла да бъде извършена докрай…
- Извършена е проверка на документите за транспорта на дървесината, на GPS оборудването на автомобилите и не са установени нарушения по Закона за горите. Продължава проверката от страна на Инспекцията по труда, но нямам информация дали там има нарушения. По Закона за горите няма установени нарушения.

- Тогава какво е предизвикало тази агресия…
- Аз също си задавам този въпрос.

- Страх сред служителите ви, когато отиват на работа, за да изпълняват задълженията си, има ли?
- Сред служителите страх категорично няма. Ние винаги сме били на първа линия в борбата с всякакви посегателства върху българската гора. Така сме организирали работата на Регионалната дирекция, че инспекторите винаги са по двама или по трима в екип. Никога сам човек не извършва проверки. Инспекторите са преминали курс за боравене с късо оръжие, а повечето и притежава такова. Те могат да работят и с помощни средства – става въпрос за белезници, имат стоп патрони.

- Колко често им се е налагало да използват стоп патрони…
- В моята практика нямам случай на използване на стоп патрони. Налагало се е да се използват помощни средства – белезници, от време на време.

- В област София къде се сблъсквате с най-големи проблеми, когато говорим за добив на дървесина?
- Не мога да кажа, че има райони, в които има най-много проблеми. Навсякъде се сблъскваме с агресивни нарушители. Има няколко места с повече нарушения, но успяваме да упражним нужния контрол. Ако говоря генерално, навсякъде в София област се сблъскваме с агресивно поведение.

- Някакви по-специални мерки смятате ли да предприемете след инцидента. Други инциденти имало ли е с вашите служители…
- Имаше посегателство срещу екип горски инспектори през есента, но тогава се разминахме без сериозни последствия.

- В момента каква сеч е разрешена. Зимният сезон приключи. Какъв вид добив на дървесина е разрешен?
- Добивът на дървесина е целогодишна дейност. Преди зимата е малко по-активно, но това, че е минал отоплителният сезон, не е някакъв особен фактор или нещо извънредно. Има планове за добив на дървесина целогодишно, които се изпълняват.

- Колко проверки са извършени от началото на година, колко акта са съставени и какво е задържано?
-
От началото на годината до момента служителите на Регионална дирекция по горите – София са извършили 4609 проверки по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и приложимата нормативна уредба в териториалния обхват на дирекцията.
Проверени са: 418 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 627 обекта за добив на дървесина, 1 083 превозни средства, транспортиращи дървесина, 1 064 ловци, 107 риболовци и 1 1310 физически лица.

В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии и дивеча служителите на РДГ са съставили 103 акта за установени административни нарушения по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Само за последната седмица на две дружества са наложени принудителни административни мерки (ПАМ) за спиране дейностите по преработка и търговия с дървесина, след като са установени административни нарушения. Задържани са 530 пространствени кубически метра дървесина, 4 моторни превозни средства, един кон, 4 каруци и 2 бензиномоторни триона. Проверките за спазване на горското и ловно законодателство продължават.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини