Отидете към основна версия

2 334 12

"Червен вълк": как Израел пази еврейските заселници

  • израел-
  • червен вълк-
  • заселници-
  • ивицата газа-
  • палестина-
  • палестинци-
  • евреи-
  • израелци

Новите технологии улесняват окупацията

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещото, което прави впечатление в Хеброн, е тишината. В града, разположен в южната част на Западния бряг, живеят 230 хиляди палестинци. Но в центъра му живеят около 800 израелски заселници, охранявани от близо 3000 войници. За да се избягва прекият контакт, някои улици в центъра на града са "прочистени", както се казва на военен жаргон, пише АРД. Това означава: тук вече няма магазини, няма живот. На палестинците не им е позволено да минават по тези улици.

Идентификация чрез видеонаблюдение

За да се контролира всичко, в Хеброн има 21 контролно-пропускателни пункта. Палестинците трябва да се легитимират, като понякога се налага дори да се събличат, обяснява германската обществено-правна медия.

Системата за пропускане на палестинци вече е нова и модерна. Израелски войник зад дебело бронирано стъкло проверява данните на палестинеца на компютър, който му показва цветен код в зависимост от това има или няма провинения желаещият да премине. Зелено - може да премине. Жълто - вероятно има проблем, трябва да бъде спрян. Червено - трябва да бъде арестуван.

"Използват ни за своите експерименти"

Правозащитникът Исса Амро, който е добре познат в града, е бил арестуван многократно. Пред АРД той разказва, че израелските заселници използват специални технологии, с които да следят палестинците. "Събират данни за нас без нашето съгласие. Не ни обясняват нищо", казва Амро. По думите му обаче едно е ясно - нищо от това не се прави за тяхната сигурност. "Използват ни за своите експерименти".

Специалната програма, с която са оборудвани контролно-пропускателните пунктове, се казва "Червен вълк". Има и "Син вълк" - приложение за мобилни телефони, с което израелските войници могат да заснемат и записват данните на палестинците, обяснява АРД. След това тези данни се сравняват с текущите изображения от камерите, както го описват бивши войници. А в Хеброн има стотици, може би хиляди такива камери.

Амро е следен от камера, инсталирана на покрива на палестинско семейство. Тя сочи директно към къщата на правозащитника. Той обаче казва, че няма какво да крие и не смята, че дейността му представлява някакъв проблем за сигурността. Притеснява се обаче за данните си. "Нямам доверие на всички войници. Нито на заселниците, които ме нападат, както и на всички онези, които ме смятат за човек, който осъжда израелската окупация", обяснява Амро пред АРД.

Новите технологии улесняват окупацията

В доклад на "Амнести Интернешънъл", а също и според правозащитната организация "Breaking the silence", се казва, че Израел използва най-новите технологии, за да направи окупацията на палестинските територии още по-ефективна. Свидетелствата на бивши войници потвърждават това, пише АРД.

"Компютърът ти казва какво трябва да правиш и като цяло улеснява максимално окупацията на палестинските територии. А това ти помага да се чувстваш сякаш не си част от нея", казват израелски войници. От тяхна гледна точка за да стане израелската окупация устойчива, да е завинаги, тогава тя трябва да стане по-лесна за войниците и за обществото. "Колкото по-малко пряк контакт съществува с палестинците, толкова по-добре", обяснява израелското разбиране за това Надав Вайман от "Breaking the silence".

А Хеброн е само началото според правозащитниците. Технологията отдавна е внедрена в Източен Ерусалим и останалата част от Западния бряг. Целта: цялостен, автоматизиран контрол върху палестинското население. Съгласни ли са хората там? Тях никой не ги е питал.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини