Отидете към основна версия

4 283 130

Георги Георгиев: Какъв лев бе?

  • лев-
  • хиперинфлация-
  • валутен борд

Всъщност левът окончателно умря през 1995 година

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1960 г. България е фалирана и източена от Русия, като е принудена да предаде целия си златен резерв от 32 тона злато.

Това припомня във "Фейсбук" блогърът Георги Георгиев.

През 1969 г. другарката Луканова (сестрата на Андрей Луканов), управител на БНБ, отново докладва на Тодор Живков, че в хазната няма и цент и не можем да платим задълженията към Московска народна банка. Те не искат левове или рубли.

Признават само долара и

България винаги е плащала на СССР в долари.

През 1990 г. България обяви мораториум по изплащане на външния дълг, който достигна 10 милиарда долара.

До това се стигна, защото режимът на Живков взимаше заеми в долари, за да плаща на Русия горива и суровини на много по-високи цени от международните.

За сравнение - още при откриването на Нефтохима при първата доставка на руски петрол на 4 август в нефтопристанище „Дружба“ пристига танкерът „Антон Иванов“ с руски петрол от сорта Уралс, който плащаме на цена от 23 долара за барел при международна цена от 18 долара и то за сорта Брент.

Марионетният режим на Живков е принуден не само да плаща по-високи цени за доставки, но и изнася огромна част от селскостопанската ни продукция за Русия под себестойност, на символични цени - картофи по 1 ст./кг., домати - 2 ст. /кг.

Документите на стопанския отдел на Политбюро на ЦК на БКП са красноречиви и всеки може да ги види в Държавен архив.

Всъщност левът окончателно умря през 1995 г.,

когато 14 банки, ръководени от агенти на ДС и КГБ раздадоха над 100 000 000 000 лв. необезпечени кредити, докато правителството на БСП хем се опитваше да запази фалиралите държавни предприятия , хем да изплаща външния дълг, хем да контролира и валутния курс.

През същата година Русия наруши и договорът ни по Ямбургската спогодба и отказа да дава газ.

Според Ямбургската спогодба България спрои газопровода, а Русия плаща с газ. След разпада на СССР дългът бе разпределен между бившите републики и за разлика от Русия, Украйна си изплати задълженията , като ни даде 1.26 млрд. куб. метра, които призна със взаимен протокол още през 1993 г.

Русия брутално наруши договора, но никой тук не защити националния интерес и не заведе дело в международния арбитраж.

През целия период България плащаше за руския газ средно с 50 % по-висока цена в сравнение с тази за други европейски държави.

Цели сектори от икономиката ни фалираха по тази причина -

Химко Враца, металургичния комбинат в Кремиковци, предприятия от стъкларската промишленост, керамични изделия и въобще всички сектори, при които себестойността на газа достига над 40 - 50 % от стойността на произведеното.

Още по времето на правителството на Жан Виденов се обсъжда възможността за въвеждане на валутен борд, но интересите на Кремъл и неговата олигархия тук са първо да се осъществи хиперинфлация, за да се обезценят кредитите, като в същия момент българите да загубят спестяванията си.

За целта БНБ, управлявана от агента на ДС Тодор Вълчев ударно развързва хиперинфлацията.

Валутният борд е въведен чак през 1997 г.

Практически левът е хартийка, вързана към германската марка, а впоследствие към еврото.

Валутният борд е един вид като попечителството над малоумни в гражданското право, но това попечителство тук е върху банковата ни система.

Явно все още е необходимо, като си спомним как руската агентура разграби и 4 милиарда лева изчезнаха и от банка КТБ, в която правителствата на Станишев и Борисов наливаха държавни пари, за да се раздават на паразитни руски структури и обръчи от фирми на ДПС.

Та, левът е бил лев до 1944 г.

Със златно покритие и с пенсионен фонд в българската хазна, равен на 5 милиарда щатски долара.

Пенсионен фонд, който до 1947 г. е източен от Русия.

Само да спомена факта, че издръжката на руския окупационен корпус от 300 000 щика, който стои в България от 1944 г. до 1947 г. е по-голяма от бюджета на държавата ни.

Та, хартийките, които държим в ръцете си, имат някаква стойност поради простата причина , че са вързани с еврото и сме под валутен борд.

Въпросът е - искаме ли да сме нормална европейска държава или ще продължаваме да робуваме на една паразитна империя, която ни източва по всевъзможни начини от 145 години.

Иначе гледай какво става.

Рублата я направихме на 2 две стотинки.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 123 гласа.

Свързани новини