Last news in Fakti

11 Юли, 2023 13:00 4 262 130

Георги Георгиев: Какъв лев бе?

  • лев-
  • хиперинфлация-
  • валутен борд

Всъщност левът окончателно умря през 1995 година

Георги Георгиев: Какъв лев бе? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1960 г. България е фалирана и източена от Русия, като е принудена да предаде целия си златен резерв от 32 тона злато.

Това припомня във "Фейсбук" блогърът Георги Георгиев.

През 1969 г. другарката Луканова (сестрата на Андрей Луканов), управител на БНБ, отново докладва на Тодор Живков, че в хазната няма и цент и не можем да платим задълженията към Московска народна банка. Те не искат левове или рубли.

Признават само долара и

България винаги е плащала на СССР в долари.

През 1990 г. България обяви мораториум по изплащане на външния дълг, който достигна 10 милиарда долара.

До това се стигна, защото режимът на Живков взимаше заеми в долари, за да плаща на Русия горива и суровини на много по-високи цени от международните.

За сравнение - още при откриването на Нефтохима при първата доставка на руски петрол на 4 август в нефтопристанище „Дружба“ пристига танкерът „Антон Иванов“ с руски петрол от сорта Уралс, който плащаме на цена от 23 долара за барел при международна цена от 18 долара и то за сорта Брент.

Марионетният режим на Живков е принуден не само да плаща по-високи цени за доставки, но и изнася огромна част от селскостопанската ни продукция за Русия под себестойност, на символични цени - картофи по 1 ст./кг., домати - 2 ст. /кг.

Документите на стопанския отдел на Политбюро на ЦК на БКП са красноречиви и всеки може да ги види в Държавен архив.

Всъщност левът окончателно умря през 1995 г.,

когато 14 банки, ръководени от агенти на ДС и КГБ раздадоха над 100 000 000 000 лв. необезпечени кредити, докато правителството на БСП хем се опитваше да запази фалиралите държавни предприятия , хем да изплаща външния дълг, хем да контролира и валутния курс.

През същата година Русия наруши и договорът ни по Ямбургската спогодба и отказа да дава газ.

Според Ямбургската спогодба България спрои газопровода, а Русия плаща с газ. След разпада на СССР дългът бе разпределен между бившите републики и за разлика от Русия, Украйна си изплати задълженията , като ни даде 1.26 млрд. куб. метра, които призна със взаимен протокол още през 1993 г.

Русия брутално наруши договора, но никой тук не защити националния интерес и не заведе дело в международния арбитраж.

През целия период България плащаше за руския газ средно с 50 % по-висока цена в сравнение с тази за други европейски държави.

Цели сектори от икономиката ни фалираха по тази причина -

Химко Враца, металургичния комбинат в Кремиковци, предприятия от стъкларската промишленост, керамични изделия и въобще всички сектори, при които себестойността на газа достига над 40 - 50 % от стойността на произведеното.

Още по времето на правителството на Жан Виденов се обсъжда възможността за въвеждане на валутен борд, но интересите на Кремъл и неговата олигархия тук са първо да се осъществи хиперинфлация, за да се обезценят кредитите, като в същия момент българите да загубят спестяванията си.

За целта БНБ, управлявана от агента на ДС Тодор Вълчев ударно развързва хиперинфлацията.

Валутният борд е въведен чак през 1997 г.

Практически левът е хартийка, вързана към германската марка, а впоследствие към еврото.

Валутният борд е един вид като попечителството над малоумни в гражданското право, но това попечителство тук е върху банковата ни система.

Явно все още е необходимо, като си спомним как руската агентура разграби и 4 милиарда лева изчезнаха и от банка КТБ, в която правителствата на Станишев и Борисов наливаха държавни пари, за да се раздават на паразитни руски структури и обръчи от фирми на ДПС.

Та, левът е бил лев до 1944 г.

Със златно покритие и с пенсионен фонд в българската хазна, равен на 5 милиарда щатски долара.

Пенсионен фонд, който до 1947 г. е източен от Русия.

Само да спомена факта, че издръжката на руския окупационен корпус от 300 000 щика, който стои в България от 1944 г. до 1947 г. е по-голяма от бюджета на държавата ни.

Та, хартийките, които държим в ръцете си, имат някаква стойност поради простата причина , че са вързани с еврото и сме под валутен борд.

Въпросът е - искаме ли да сме нормална европейска държава или ще продължаваме да робуваме на една паразитна империя, която ни източва по всевъзможни начини от 145 години.

Иначе гледай какво става.

Рублата я направихме на 2 две стотинки.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойчев

    78 73 Отговор
    Тихо… не казвайте на копейките че лев няма…

    Коментиран от #31

  • 2 Русофил

    98 84 Отговор
    През 1960 г. България е фалирана и източена от Русия, като е принудена да предаде целия си златен резерв от 32 тона злато.
    Сега Радев и Възраждане искат същото, но няма да ги огрее.

    Коментиран от #5

  • 3 Сталин

    91 58 Отговор
    Георги Георгиев -какъв дебил бе

    Коментиран от #33

  • 4 Сух

    88 53 Отговор
    А, е кой си ти бе? Никаквец!
  • 5 Сталин

    103 58 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    27 тона злато от държавния резерв на България са в Лондон,оня сиганин Костов го даде на евреите от Лондон

    Коментиран от #9, #35

  • 6 Мир и суверенитет

    63 67 Отговор
    Любителите на "мир" и "суверенитет" ей така си го представят тоая мир и суверенитет- България на колене пред "братска" Путлеристан, както вече веднъж са ни докарали.

    Коментиран от #41, #117

  • 7 Псевдоним

    51 44 Отговор
    Кампанията в подкрепа на финансовата пирамида еврозона се засили в последно време. Няма лошо, жив и здрав да е г-н Георгиев.
  • 8 Сталин

    71 57 Отговор
    Абе хайванин Русия по времето на Великия Тодор Живков беше колония на България,помня бензина като беше 10 стотинки

    Коментиран от #71, #101, #105

  • 9 Нещооо

    47 52 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    статията не се връзва със спуснатите ти опорки от Мутрофана и затова ръсиш глупотевини.

    Коментиран от #23, #72

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    29 16 Отговор
    Е такъв ве, ….. , български. Ае нема нужда да плащам на гърците сиртакитата. И износа на капитали от България от 1,5х към вноса на капитал да скочи още.

    Коментиран от #108

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Перо

    52 22 Отговор
    Само да попитам спинозния джендър: Британския паунд умря ли, след 70 г. членство на Великобритания в ЕС! До напускането на еврейския съюз паунда си остана и щеше да пребъде много години, ако Англия не реши да напусне ЕС, защото никой няма задължение за приемане на еврото! Освен това има и критерии за еврозоната, за която Англия отдавна отговаря, а БГ не!
  • 14 Хаха

    67 26 Отговор
    Тоя невнятен и луд човек защо го публикувате. По негово думи ако е така още да сме на газени лампи и да ходим на кенеф в яма от вънка. Само не нормалници и предатели в тази държава.
  • 15 Сталин

    47 38 Отговор
    Абе хайванин по времето на Тодор Живков имахме най мощната индустрия в Европа,имаше режим на тока заради индустрията ,тока не стигаше за фабриките и заводите ,а сега имаме излишък на ток ,при на половина намалени енергийни мощности

    Коментиран от #26

  • 16 провинциалист

    27 9 Отговор
    Олее, колко кухи опорки на куп... За времето на нашия "демократичен преход" Германия беше погребана, изправи се, събра сила и помете цяла Европа, а германската марка от амбалажна хартия стана еталон.
  • 17 Сталин

    47 28 Отговор
    Лева при Тодор Живков имаше златно покритие и един долар беше 92 стотинки

    Коментиран от #29, #42, #52, #95

  • 18 .../..\..

    25 10 Отговор
    Доказателство, че това е умишлено действие, каза проф. Вернер, е, че „точно преди Covid, през август 2019 г., имаше конференция на годишната конференция на централната банка в Джаксън Хоул на която BlackRock, големият мениджър на богатства, беше поканен... и BlackRock направиха предложение:

    Те казаха, че "ще има нова криза... но този път трябва да създадем инфлация".
    И те осъзнават, че има пречка да накараш хората да приемат това“, каза проф. Вернер.

    Така те използват кризи, граждански вълнения и безработица, за да въведат универсален базов доход и да накарат обществото да приеме CBDC чип, имплантиран под кожата им.
  • 19 Джон

    20 32 Отговор
    Много силна статия!

    Коментиран от #36

  • 20 Русия само ни е грабила и

    32 38 Отговор
    избивала най-достойните българи - Левски, Стамболов, Захари Стоянов, цар Борис Трети, ген. Луков и целият ни елит! Срам и позор за теб, Русию, тюрма на народите!

    Коментиран от #45, #49, #53

  • 21 гост

    29 16 Отговор
    Няма по голямо Зло от комунизма
  • 22 зевзек

    31 24 Отговор
    още един нещастник, дето се е хванал с професия, която не е за него, Георгиев смени си професията и заниманието, докато имаш време и възможност да го направиш
  • 23 DW смърди

    41 18 Отговор

    До коментар #9 от "Нещооо":

    2/3 (две трети или 67%) от златните резерви на България се намират точно както е казал човека в английска ЧАСТНА банка.
    При плахи опити да подскажем, че си ги искаме ни е казано, че няма нужда, там са добре.
    Няма опорки, няма нищо.
    Българското злато в момента не е в България, а е при "партньорите", които преди 2-3 години ей така блокираха едни 10 милиарда на Венецуела, защото не били демократични...

    Коментиран от #111

  • 24 Трън

    31 16 Отговор
    ДС и КГБ раздадоха над 100 000 000 000 лв ............престанах да чета. Това са 560млрд. долара. Автора явно не познава парите.

    Коментиран от #32

  • 25 РАЗПАД И ПОГРОМ ЗА РУСИЯ

    12 22 Отговор
    ДОЛУ РУСИЯ ЗАВИНАГИ АНТИ БЪЛГАРИ КАВКАЗЦИТЕ ДА ВИ ОПРАВЯТ И РАЗПАДНАТ ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА РЕПУБЛИКА ИЧКЕРИЯ
  • 26 И какво

    21 18 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    произвеждахме, най-ниски заплати, липса на храна по магазините, некачествени стоки, над 50% брак от заводите. Нямахме нищо освен снаряди.

    Коментиран от #50, #61

  • 27 РУСИЯ ВРАГ 1

    22 22 Отговор
    РУСИЯ Е ВРАГ НА СВОБОДНА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ .
    АМИН!
  • 28 Мнение

    23 20 Отговор
    Нищо верно и доказано в това писание от неизвестен влогър
  • 29 Пак лъжеш

    24 9 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    кажи от къде можеше да си купим долари по 1 лев. Истината е, че като се върнеш от чужбина държавата ти изкупуваше долара по 1 лев. а да имаш долари беше незаконно.

    Коментиран от #43

  • 30 точно

    20 18 Отговор
    много точно исторически, но малцина го знаят и не се учи по история! жалко за простотията българска! на русофилите да им трансформират доходите в рубли и да се удържат 50% да връщат дължимото от Русия на българия!!!
  • 31 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Стойчев":



    Като няма - тогава с какво плащаме? Няма как да е евро - все пак тепърва ще го приемаме. Нали евроДжендър за това се бори? Или се бори да приемем нещо, което вече сме приели?


  • 32 Прав е

    17 0 Отговор

    До коментар #24 от "Трън":

    я си припомни думите на Гешев, че иска да махне давността за приватизацията, по времето на която комунистите си разделиха 120 милиарда долара, български предприятия и активи, а в държавата влязоха под 10 милиарда.

    Коментиран от #48

  • 33 дебилът

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    си ти - дето не си знаеш историята и акочетеш, а само от история на БКП!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 моли се да е така

    8 11 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    че да се запази и да ни остане, иначе ще го източи Митрофанката по нареждане свише, с изпълнители копейката и игуаната
  • 36 точно

    9 10 Отговор

    До коментар #19 от "Джон":

    и исторически достоверна напълно
  • 37 Истина

    11 13 Отговор
    Това са лъжи. Златото на България е в Англия от 1997 г когато СДС докараха по заповед Валутния борд. НРБ никога не е фалирала затова 1989 имаше едвам 7 милиарда външни задължения, а 2009г България имаше едвам 4,7 милиарда външни задължения.

    Коментиран от #44

  • 38 МХтоМХто

    22 11 Отговор
    Ей не спряхте да пишете глупости по поръчка. Тато вземаше петрол от Русия на занижени цени. След това го препродаваше в Европа на пазарни цени. Като разкриха далаверата, руснаците му спряха кранчето. Защо мислите имахме 2 танкера в БМФ? Да носим на Нефтохим ли? Тази евтина кампания срещу всичко руско омръзва. Пишете как да се вдигне България на крака. Стига сте слугували било то на Руснаци, Американци, Европейци и тн

    Коментиран от #46

  • 39 Спокойно Българи

    8 11 Отговор
    Украинците ще ги оправят руснаците. Вижте само как гинат по окопите като мръсни кучета. С лопати вместо оръжия
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 САМО НАПОМНЯМ 😉

    24 16 Отговор

    До коментар #6 от "Мир и суверенитет":



    Наистина България е била "на колене" - с 9 МИЛИОНА жители, с производство/индустрия, с 6 АЕЦ блока, със земеделие, конкуриращо най-големите държави в света. Ужас е било. Сега е много по-добре - всичко е нарязано за вторични или фалирано. А населението ни намалява с по около МИЛИОНЧЕ на десетилетие. По-"изправена" и "силна" България никога не е била.


  • 42 бил друг път

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    при него беше само хартийка без покритие

    Коментиран от #79

  • 43 Сталин

    4 7 Отговор

    До коментар #29 от "Пак лъжеш":

    И за кво ти бяха долари по онова време ,да си купиш дъвки и дънки от корекома

    Коментиран от #55

  • 44 Истина ама не

    20 4 Отговор

    До коментар #37 от "Истина":

    Имахме над 12 милиарда дълг 1989г., а още от 1988г. Тодор Живков, води преговори с Хелмут Кол и Германия, за да поемат българската индустрия и България да премине бързо към запада. Лилов, Младенов и Луканов, предава дословно всичко на Горбачов, като прехвърлят всичката валута и златен резерв в Москва. В резултат свалят Тодор Живков и започват разграбването на България. Който не вярва може да види всичко това в архива на ЦК на БКП, на свободен достъп е, само трябва да се чете.

    Коментиран от #47

  • 45 Човече... ...

    11 9 Отговор

    До коментар #20 от "Русия само ни е грабила и":

    Ти нещо откачи ли краварче? Левски руснаците казваш са убили.... Откъде ви намират бре?
    А от блогърчета партенки с исторически факти не приемам.

    Коментиран от #51

  • 46 Госあ

    6 9 Отговор

    До коментар #38 от "МХтоМХто":

    Като започнем от чорбаджиите, минем през комунягите ( различно от комунист, но тогава имаше контрол отгоре, та затова бяхме на 25 място по стандарт и развитие и на челните места по електроника) и завършим с днешните синьозелени водорасли, простолюдието в България винаги е било тежко. Крум се е справял с него….

    Коментиран от #77

  • 47 Дфдфдф

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "Истина ама не":

    Я пак помисли къде точно се намира златния ни резерв и после дрънкай тъпотии
  • 48 да бе

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Прав е":

    и ти си скаран със сметките

    Коментиран от #116

  • 49 Азззз

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Русия само ни е грабила и":

    Време е същото да сполети и сегашния "елит"...
  • 50 Сталин

    7 8 Отговор

    До коментар #26 от "И какво":

    Абе хайванин ти какви мислиш са били заплатите в Европа по това време ,в Англия заплата на седмица е била 50£ ,докато не фалираха през 70-80-90 години

    Коментиран от #123

  • 51 Госあ

    10 5 Отговор

    До коментар #45 от "Човече... ...":

    Питай го тоя хелминт аква пенсия е получавала сестрата на Левски, брат му, какви пари са получавали майката и любимата на Ботев, всички оцелели воеводи и поборници за свобода и как са живели западните слуги и предатели, крили се като мишки през целия освободителен процес.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Сталин

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Русия само ни е грабила и":

    Тези които си ги изброил са предадени и избити от евреите

    Коментиран от #57

  • 54 пфууууу

    8 13 Отговор
    КВО ЕВРО БЕ ДЕББИЛ! Виж как реват хърватите то т-пото ви евро. Тях ги претаковаха, ние няма да позволим.

    Коментиран от #73

  • 55 За всичко

    16 4 Отговор

    До коментар #43 от "Сталин":

    телевизор, пералня, печка, дънки всичко нормално за живот се продаваше само по корекомите и срещу долари и с връзки. По магазините нямаше нищо, ама абсолютно нищо.
  • 56 Кой е тоя лъжец

    8 12 Отговор
    Такива нагли лъжи и подмяна на фактите... Даже се чудя как екрана не почервеня ит срам. Всеки живял тогава ще му каже на тоя, че България изнасяше всичко от развалени домати и компоти от ябълки за СССР, а купуваше евтин петрол, който препродаваше за долари

    Коментиран от #60

  • 57 Пак лъжеш

    13 4 Отговор

    До коментар #53 от "Сталин":

    Лично Ленин, след като официално закрива Руската империя, се извинява на българите за престъпленията на руснаците и публикува специална книга от руските архиви за престъпленията на руския царизъм към българите. Може да се прочете и онлайн за всички русофили, там са изброени всички предателства на руснаците към нас.
  • 58 Русофил пред инфаркт!

    19 8 Отговор
    Не пускайте такива статии в тези жеги! Сума ти русофили ще изпукат от инфаркт на миокарда!
  • 59 Никой

    11 3 Отговор
    Сталинке , иди и си пий хапчетата,разбрахме ,че татко ти е разказвал художествени приказки? Напъвай се само пред глупавия си русофилски електорат. Там може да хванат декиш лъжите ти. Не се ври при умните,виждаме до къде се простира мисловния ти капацитет
  • 60 И доларите

    14 3 Отговор

    До коментар #56 от "Кой е тоя лъжец":

    се връщат на в Москва, изпрани и изчистени. От БАН излезе много хубава книжка, за нашите космонавти, където ясно е посочено, че Тодор Живков е платил 2 тона злато за първият ни космонавт и 4 за втория, на руснаците.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Характерна черта ни е, късата памет!

    12 4 Отговор
    Добре е младите хора да знаят защо селата ни са в това положение! 1989 г. руснаците яко ни прецакаха като ни казаха за 24 часа: " Айде, чао, оправяйте се“! Поне да бяха измислили 5-10 годишен плавен преход !!! И трагедията започна! Цялата ни промишленост и селско стопанство работеше за тях и изведнъж се оказа в небрано лозе! Хиляди селски стопанства и заводи затвориха врати! Другото си го знаете! 3 милиона по малко българи, без война!

    Коментиран от #66, #125

  • 63 И какво от това

    15 6 Отговор

    До коментар #61 от "Цар":

    какво променя това, че произвеждахме само боклуци, народа имаше най-ниските заплати, липса на храна по магазините, некачествени стоки, над 50% брак от заводите. Нямахме нищо освен снаряди. А всичките ни долари отидоха в Москва.
  • 64 Какво стана?

    16 9 Отговор
    В началото на разпада на СССР Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда долара, за да купи салам, за да не умрат руснаците от глад! Тогава руснаците нямаха друг избор и казаха на Запада: „Давайте дружить“! И Западът повярва! Започнаха инвестиции, дадоха им технологии, търговия, газ и т.н. Веднага щом руснаците имаха в ръцете си айфон и мерцедес, се помислиха, че са станали велики и решиха пак да нападат своите съседи! Но този път сгрешиха! За дълго време!
  • 65 Урюрвкос

    8 13 Отговор
    тази статия има само литературна стойност в жанр историческо фентъзи , отгоре до долу измислици

    Коментиран от #74

  • 66 Пак казваш само половината истина

    8 11 Отговор

    До коментар #62 от "Характерна черта ни е, късата памет!":

    Истината е, че селскостопанската ни продукция беше некачествена. Кремиковци работеше на 5-пъти по-висока себестойност от аналогичните заводи в Европа. Японците купуваха 1 наш мотокар и претопяваха го и правеха 3 техни.

    Коментиран от #85, #88

  • 67 Тома

    17 5 Отговор
    Бай гошо сега да ти кажа.Ние наистина купувахме от русия всичко с долари но като идваше стоката тук се сменяха документите и ние продавахме руската стока на запада в пъти повече долари.А че ги откраднаха после парите кумонистите които станаха демократи е виновен народа че не ги сурвака с железните пръти както в Румъния
  • 68 Плашимир

    6 12 Отговор
    Тоя никаквец нищо не знае за времената преди 2010 година! Нито е историк ,нито икономист! Човек с тъпан!
  • 69 Във Външно работят национални предатели

    8 5 Отговор
    Само те издават визи на руснаци от целият ЕС!
  • 70 ха ха хааа

    8 5 Отговор
    Руснята получи спонтанен аборт ...🤭😁
  • 71 един

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Коя година е това дето си спомняш,че бензина е бил 10ст,че аз не спомням такова нещо?
  • 72 факуса

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Нещооо":

    ама то нищо не може обори сащ опорките и господ да слезе и да каже бяло ако сащ са казали черно, черно е
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 мдаааа

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Урюрвкос":

    " измислици " , а ?!🤫
  • 75 Урюрвкос

    4 5 Отговор
    автора сигурно е чувал за СИВ и за сметките в инвалутни рубли. Никакви долари в оборот не е имало. По груби оценки само от 1985 до 1990г във инвалутни рубли са произведени стоки и услуги за 6 трилиона щатски долара.
  • 76 Русия пак ни ограби!

    8 7 Отговор
    Предизвика огромна инфлация в България!
    Ще храним путиновите „ бежанки“, рускини с украински паспорти от Одеса и руските шпиони в България.
  • 77 98765

    11 6 Отговор

    До коментар #46 от "Госあ":

    25 място ,сам в червената ти празна кратуна. Празни магазини и всичко, което е нормално да има едно семейство, като елементарни нужди например хладилник, бойлер, печка ,телевизор ставаше по втория начин. За коли и мотори да не говорим. Там в чакане минаваше половината ти живот. Пет години чаках за един мотопед Симсон и така и не ми дойде реда.

    Коментиран от #93

  • 78 Аз мразя Америка!

    8 2 Отговор
    Обичам само американските долари! С тях едно време си купих дънки от Кореком, защото с рубли не даваха!
  • 79 факуса

    5 7 Отговор

    До коментар #42 от "бил друг път":

    лъжеш,87 ми смениха лев за шилинги в австрия,и затуй ли бяхме класирани от доклад наоон на 28 место по икономически показатели,що ли герги ги подминава тез неща

    Коментиран от #87

  • 80 Ето я

    6 4 Отговор
    Нашата братска, приятелска Русия !
  • 81 Руснаците преди войната

    13 4 Отговор
    "Само болен мозък може да си помисли, че Русия ще нападне Украйна". След това изказване и последвалите събития трябва да ни стане ясно, че това е народ неспособен да признае реалността. Народ лъжлив и коварен, за който истината не струва и една копейка.
  • 82 хаха хохо хихааа

    5 3 Отговор
    Какъв лев, копейки искаме ние. Копейката да стане основна за свинарника валута.
  • 83 ЧЕСТНО

    8 3 Отговор
    АУ, АУ, АУ И КОЙ БЕШЕ МИН. НА ФИНАНСИТЕ ОТ 1990 ГОД. ДО 1994 Г. ЗА ДА БЪДАТ ФАЛИРАНИ ТЕЗИ БАНКИ , НЕ Е ЛИ ИВАН КОСТОВ, А? ЕТО ДАННИТЕ ОТ УЙКИПЕДИЯ:
    В края на 1990 г. Иван Костов става министър на финансите и е сред тримата представители на СДС (заедно с Димитър Луджев и Иван Пушкаров) в коалиционното правителство на Димитър Попов. Убеждава групата на СДС във ВНС да гласува за Тодор Вълчев като управител на БНБ. Остава на този пост и в правителството на СДС, начело с Филип Димитров.
    След загубата на изборите през 1994 г. Филип Димитров подава оставка като лидер на СДС и на негово място е избран Иван Костов.
    САЩОТО СТАНА С ТЕЗИ БАНКИ КАТО С КТБ.
    ГЕРБ ФАЛИРА КТБ, НО ПОНЕЖЕ ОРЕШАРСКИ БЕШЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА СЛЕД НЕГО НА ВЛАСТ, РЕВНАХА СРЕЩУ НЕГО, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ДОКУМЕНТИТЕ ОНЕВИНИХА ОРЕШАРСКИ.
    СЪЩОТО БЕШЕ И 1995 Г. С БАНКИТЕ, ОТ ПОСОЛСТВОТО ТАКА НАРЕЖДАХА ДА РЕВАТ ЗА ВСИЧКО ЛОШО КОЕТО СТАВА В БЪЛГАРИЯ, ЧЕ БКП Е ВИНОВНА.

    Коментиран от #103

  • 84 ТрампЛин

    6 9 Отговор
    Най-стойностната и образователна статия която съм чел от много години насам! Да четат младите и заблудени копейки, защото дъртите и закоравели ватенки го знаят това много добре. Да четат и да не задават тъпи въпроси защо Демокрацията у нас не се случва, защо сме бедни, защо се топим….и още глупави въпроси.
  • 85 Дада

    2 3 Отговор

    До коментар #66 от "Пак казваш само половината истина":

    но го копуваха!?!
    Какво правят !?
    после си е тяхна работа!?!
    а сега копуват ли!??
    И защо????
  • 86 дядото

    6 3 Отговор
    какъв георгиев бе.защо услужливо икономисва причината за лева в годините след всв.благодарение на безумното решение на предците ти ,вкарали българия във война с великите сили,сме осъдени на огромни репарации.огромни пари,плащани десетилетия от и за сметка на народа.но тези подробности не бива да се помнят и знаят от хората.
  • 87 ТрампЛин

    5 3 Отговор

    До коментар #79 от "факуса":

    Сменили са ти чипа през 1987!!! Затова всеки който излизаше на Запад му се полагаха само по 65 долара сменени в наша банка. Нашето левче не вървеше Абсолютно никъде!
  • 88 ТрампЛин

    6 4 Отговор

    До коментар #66 от "Пак казваш само половината истина":

    Питайте за кремиковската ламарина да ви кажа бе дарагие друзя, питайте. Нямаше по-некачествена ламарина по целия свят. Питайте да ви кажа как се работеше с нея, как се огъваше и формоваше, как рулата идваха с повече от 50% корозия….питайте.
  • 89 Мдааа...

    10 7 Отговор
    Дано заблудените и облъчени русофилчета от възраждане и БСП да прочетат тази статия и дано да разберат колко много ни е обичал съветския съюз и продължава да ни обича се по същия начин.Ама както се казва а дано ама надали.
  • 90 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Ха,ха":

    Как става така!
    че винаги някой, живее там ,бил преди няколко дни?!
    На мен това ми звучи като
    ЗАУЧЕНА КОМБИНАЦИЯ??!
  • 91 кокорчо

    6 7 Отговор
    ФЕЙК ТЯ БЕШЕ ФАЛИРАЛА И 89 Г СЪС ЗАЕМ 8 МИЛИАРДА АМА АКТИВИ ОТ 200 МИЛИАРДА СЕГА ЗАЕМИ ЗА 50 МИЛИАРДА АКТИВИ 1 МИЛИАРД
  • 92 Прокопий

    8 3 Отговор
    Достатъчно ясно обяснено, ама гледам балалайките пак не са вденали...
  • 93 Еха

    5 5 Отговор

    До коментар #77 от "98765":

    а хладилник и телевизор?!
    Как си купи??
    по втория начин ли !!!!!

    Коментиран от #94

  • 94 Да по втория

    7 2 Отговор

    До коментар #93 от "Еха":

    в магазините нямаха или бяха дефектни. Трябваше да си намериш връзки за да вземеш от завода или да го купиш от партиен другар, който си е купил западен от корекома, защото нашите телевизори загряваха като печки и тежаха по 40/50 кила. И пак ги взимахме, че нищо друго нямаше. Ако някой се сдобиеше със западен телевизор, всички от квартала минаваха да го видят и пипнат, че това беше направо извънземна технология. Пък за дистанционно дори не бяхме чували.
  • 95 ТрампЛин

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    Господи Боже, ела си прибери вересиите! Лева имаше златно покритие до фалита през 1962! Потърси у вас някоя банкнота от преди последния фалит, когато се смениха банкнотите с лика на Тарабата и виж дали пише че е обезпечена със злато. Пише-Обезпечена с всичките активи на БНБ!!
  • 96 Пасъмас

    10 7 Отговор
    Близо петдесет години, България бе чужда на Света.
    Във Сталински режим живяхме, безропотно без Свобода!
    Зад Желязната завеса, тайно слушахме ний Би-Би-Си.
    Но в петък вечер безусловно, натрапваха ни Руски новини!
    Супер Рифле!! Нина Ричи или Вранглер, бяха нашите мечти!
    Но за Кецове китайски, чакахме пред “Спортния” със дни!
    Бийтълс, Пърпъл, Ей/Си-Ди/Си, бяха идоли за нас.
    Но със Златни струни и Щурците, изкласявахме 12-ти клас!
    Долари купувахме от чужденците, плахо влизахме във Кореком.
    Бяхме много предпазливи! Нарушавахме Закон!
    Дънки, дъфки, някое парфюмче, или пък сапунче Фа.
    Мигом Ставахме “вървежни”, будехме ний завист в цялата мах’ла.
    Жителството, трудовите книжки! Безпартиен, или член на БеКаПе?
    Тоз въпрос бе Много важен! Ако искаш ти да си добре!
    Ставаш Член на БеКаПе-то, мигом падат всякакви стени.
    В списъка на чакащи не влизаш, на опашката си първи ти!
    С пот и сълзи съградихме, ний Берлинската стена.
    За да трябва да прескачаме, търсейки на Запад Свобода!
    За панелка с лихво точки, се записваш да ти дойде ред.
    А пък в този списък и не знаеш, ти отзад ли си или отпред!
    В Мототехника отиваш след като си чакал пет лета.
    Вземаш Ладата и осъзнаваш, веч’ не трябва ти кола!
    Ти си остарял от чакане, пътник си за онзи свят.
    А за там кола не трябва, нито пък панелка брат.
    Питам се сега след толкоз чакане, толкоз списъци и срам.
    Как на някой му се струва, че живяли сме във Храм?!?
  • 97 Много е просто!

    9 3 Отговор
    Щом русофилите надават вой и отричат всичко, написано в тази статия,а русофобите пък я защитават, то дайте трибуна на историците!...Имаме доказани надпартийни и професионално подготвени такива!те, на основата на документи ще установят кой крив и кой прав и къде всъщност е Българското злато?В Москва, или в Лондон!Апелирам към редакционната колегия на Факти да си направи труда да покани за коментар такива ерудити и да се спре веднъж завинаги с тези спорове!

    Коментиран от #98

  • 98 ТрампЛин

    12 4 Отговор

    До коментар #97 от "Много е просто!":

    И какво ще прави нашето злато в Лондон? Сегашния ни златен резерв е може би там, но този който изпращаме през 1962 в МаЦква си е още там, както и Държавния ни Архив от 1878 до 1944 и никога няма да ги видим обратно.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Лазо

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Посмали Mанго, бензина беше 1 лв., не 10 ст.
    То и сега е 10 ст. но във Венесуела, а в Саудитска арабия е 15-20 ст.
    Иначе помня че 80-те години когато в България беше 1 лв. бензина, в Северна Африка - Египет, Либия, Тунис, Мароко, Алжир беше около 20-25 ст. приравнен към наши пари, спрямо черния курс на долара в тези държави, който беше всъщност реалния.

    Коментиран от #102

  • 102 Добре де

    6 1 Отговор

    До коментар #101 от "Лазо":

    мой познат се върна от Венецуела, средната заплата на лекар, полицай и тн. е 4-5 долара. Всичко се гради на някакви бартери и невероятна престъпност.
  • 103 От къде вадиш тези брътвежи

    10 1 Отговор

    До коментар #83 от "ЧЕСТНО":

    с изключение на Филип Димитров, който беше на власт само 6 месеца, всички останали бяха комунисти. Какво ми даваш за пример комунистически боклуци като Иван Костов, който има за цел да разделя дясното. Защо не кажеш че дори Нинова, беше част от СДС, пък какво се оказа богата собственица на предприятие и шеф на БСП.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Вещерът от Пещера

    7 3 Отговор
    На кратко,това е истината за това как СССР ни бил "подарявал",каквото се сетите.В момента ситуацията е същата.Комунистите-русофили начело с Радев се опитват отново да направят от България васал на Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина.Тази мръсна,долна,продажна болшевистка сган трябва да бъде съдена за държавна измяна,а Копейкин да отнесе дървото.
  • 107 Ал Бунди

    5 1 Отговор
    Това е самата истина.... мога само да добавя, че Русия, като правоприемник на СССР , отказа да изплати 187млн$ които България имаше да взема от СССР като положителен търговски баланс. Да не припомня как същата тази Русия буквално окраде Банката за развитие при разпада на СИВ. и нещо, кото имам като лични впечатления- На баща ми донесох ъглошлаф от Москва( ако не се лъжа -беше някъде 86-87 година) производство на...Елтос-Ловеч. Купих го за около 85 рубли , докато у нас бе 120лева +20 за магазинера да го извади изпод рафта. Буркан нашенски паприкаш там беше 30копейки, тук- 60-70стинки. Кутия БТ- 60копейки-тук -1,20..та така. Добре си живуркаше метрополията, а после излезе че те ни били хранили..

    Коментиран от #113

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Генерал 🇧🇬

    8 2 Отговор
    Тотални глупости и лъжи.
    Какво пречи на "списвача" да разгърнат прекрасната "История на външния държавен дълг на България (1878–1990)" -(документалистика на БНБ издадена през демокрацията) и да не пишат поредните нонсенси за "Българско злато - Москва"?
    Само един пример, че за всичко е много дълго:
    „Операциите със златния резерв са извършени през февруари 1959 - юли 1960 от министър-председателя Антон Югов (17 април 1956 - 19 ноември 1962).

    Самите операции имат своите прости причини: към средата на 1960 г. дължим 135 милиона долара, от които 133 млн. на съветските банки Москоу народни бенк - Лондон и Ойро банка, Банк комерсиал дю Норд - Париж. Другите 2 милиона долара са ни отпуснати от Дойче банк - толкова се откъсва от немското сърце за иди оти те-съюзници през двете катастрофални войни, които освен всичко друго сме им опростили 115 милиона долара по клиринга 1939 - 1944г.

    На 11 юли 1960 г. руснаците продават заложените от Югов 20 153 479,84 грама злато при тогавашната цена от 35,10 щатски долара за тройунция.
    От получените 22 738 255 долара, 2 милиона се изплащат на Дойче банк - натюрлих - а по 10 милиона отиват в двете съветски банки на Запад. До 1968 година успяваме да издължим на руснаците още около 60 милиона долара, а последните 50 милиона ни ги опрощават. Как да не ги презира човек?

    ..45 милиона долара плащаме на Гърция, но това е дреболия, а и руският ботуш убеждава Тито да ни опрости 65-те милиона репарации към Югославия.
    Наистин

    Коментиран от #110

  • 110 Генерал 🇧🇬

    11 2 Отговор

    До коментар #109 от "Генерал 🇧🇬":

    ..45 милиона долара плащаме на Гърция, но това е дреболия, а и руският ботуш убеждава Тито да ни опрости 65-те милиона репарации към Югославия.
    Наистина стандарта на живот тогава,не бе кой знае какъв,поради това,че основните разходи бяха за индустриализация.
    През 1950-те са построени:
    Големите язовири "Ал. Стамболийски", "Копринка", "Искър", "Кърджали" и други, както и ВЕЦ към тях
    Първите големи ТЕЦ: "Република", "София", "Марица" и други
    Азотно-торовият завод в Стара Загора
    Металургичният завод "Ленин" - днес гръцката "Стомана", както и хидровъзелът "Студена"
    Медно-добивният комбинат "Георги Дамянов", както и полиметалните рудници в района - днес горда собственост на белгийци и ирландци.

    Димитровград, с торовия завод, циментовия, рудниците "Марбас"
    и още стотици предприятия, изградени с помощта на ватниците.
    Руските окупатори ни предоставят безвъзмездно 48 000 комплекта техническа документация, обучават десетки хиляди специалисти, подаряват ни милиони тонове материали и метали, оборудване и суровини.“
    Към 1960 на Запад започват да говорят за българското икономическо чудо.През 1970г.имаме индустрия,колкото Турция и Гърция,взети заедно...
  • 111 МаДа

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "DW смърди":

    Да позная - председателят на УС на "английската ЧАСТНА банка" е с руски произход и "английската ЧАСТНА банка" е основана най-много една година преди това?
  • 112 Мнение

    3 0 Отговор
    Не ме интересува какво е било,а дали това няма да доведе до инфлация и мизерия.Ако ни докарате до просешка тояга и започнем да плащаме чужди заеми,защото вие сте неадекватни и така са ви наредили някакви от вън,за да окрадат нас...да знаете,че ще ви псуваме до 9-то коляно.
  • 113 МаДа

    0 0 Отговор

    До коментар #107 от "Ал Бунди":

    А познай от къде произлиза основната идея във филмът "Игрите на гладът", който не знам защо простофилите не харесват?
  • 114 ха ха

    0 0 Отговор
    едни влачат на изток , други влачат на запад , и винаги се крият зад политики и държавност , пародия на държава управлявана от всевъзможни бандити , жалко за хората , за тях спасение няма
  • 115 аз да ви

    4 0 Отговор
    Пълна лъжа е тази статия. С 16 милиарда външен дълг бяхме 1989.
    Сега???? Изроди и крадци.
    Предишните бяха 12 само политбюро. Сега нямат брой и чет
  • 116 Що бре

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "да бе":

    По малко влязоха , нали.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 ганев

    5 1 Отговор
    ХАХААА ...ЗАТУЙ ЗАПОЧВАТ ГОЛЕМИ СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ ЗА МИЛЯРДИ ЛЕВОВЕ ДОЛАРА Е 0.82 ЛВ И ЛЕВА Е ИМАЛ ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ 87 ТОНА ЗЛАТО В БЪЛГАРИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ.... ЗА 2 Г 4 ЯЗОВИРИ ЗАЕДНО С ВЕЦОВЕТЕ....МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ КОРАБОСТРОИТЕЛЕН ЗАВОД 4 МИЛИАРДА ЛЕВА....КАРАБИТЕ СЕ ПРОДАВАТ ПО СВЕТА НОРВЕГИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ СССР АНГЛИЯ....СВЕТОВНИЯТ ЗАПАДЕН ЛОЙД НАГРАЖДАВА БЪЛГАРИЯ ЗА КАЧЕСТВО... В ЕВРОПА САМО АНГЛИЯ ИМА ТАКЪВ СЕРТИФИКАТ И ОЩЕ ОЩЕ.....УБИЙЦИ НА ИСТИНАТА ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ТЕЛЕТАТА......60Г БЪЛГАРИЯ Е ЛИДЕР В ЗАПАДНА ЕВРОПА В ТИРОВЕТЕ

    Коментиран от #119, #121

  • 119 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "ганев":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #120

  • 120 ТрампЛин

    2 2 Отговор

    До коментар #119 от "ТрампЛин":

    И къде ги продаваха тези $ по 0.82 лева??? Ей, не измряхте ли вече лъжци дърти.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Олиглот

    0 0 Отговор
    Този и от майка си ще се откаже за някоя дребна монета от посолството
  • 123 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Сталин":

    През 1914 г. Хенри Форд обявява 5 долара дневна надница, а Форд Т е струвал 360 долара.
    Ако онеправдяния и експлоатиран пролетариат в загниващиа капитализъм е работил 72 дни за да си купи нова кола, то знаете ли колко дни е трябвало да се работи в държавата на работниците и селяните НРБ?
    През 1989 г. си купих Лада Самара за 12 600 лв. при заплата на лекар 380 лв. месечно. И това след 11 г. чакане.

    Коментиран от #124

  • 124 някой

    2 1 Отговор

    До коментар #123 от "Гост":

    Може да ти се струва майтап , но месечният ни доход на семейството ни в края на социализма се движеше не по- малко от 1500 -1600 лева заплати + часмак. Когато нова Лада струваше 6000 лева . Да нямаше ги свободно , и се чакаше - Една от простотиите на социализма . Но колата се купуваше нова , и се пазеше като основна ценност. Чичо ми гледаше животни , освен заплатата , и частмака като ел. техник , всяка година от животните държавата му даваше 15-20 000 лева. Както виждаш от 80-те , до 90-те никой не е пречил на хората да вадят пари , САМО ДА ИМ СЕ РАБОТИ. И народа ядеше , пиеше , и се ееееб еше . Глупавият Ханс от демократична Западна Германия , който цял живот живееше на квартира , идваше и гледаше къща палат , зелен двор , и на двора каси бира , и пържен калкан. Ние му гледахме лъскавите емблеми на автомобила. Автомобила на Хенри Форд е бил леко модифицирана каруца , нещо нормално за това време , но е измислил конвеера, което сваля рязко себестойността на продукта.
  • 125 Нещо такова

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Характерна черта ни е, късата памет!":

    Това е точно така . СССР и САЩ се" бяха взели" , и руснаците съвсем наивно си мислеха , че заедно ще управляват света . Тоест СССР искаха да станат като САЩ , и да подражават на САЩ . Докато малко по-късно Америка не ги постави в ролята на булката . Но това е друга тема. Ние тогава в конкретният момент , бяхме изоставени , и предадени , с мощна икономика , никому потребна , без евтини суровини и ресурси.
  • 126 ДОБРЕ НАПИСАНА СТАТИЯ ОТ ЛЪЖИ !

    2 0 Отговор
    ПЛАТЕНА ОТ КРАДЦИ !
  • 127 Живка

    1 0 Отговор
    Забавна компилация от подредени на удобно факти. Например този текст: "През 1969 г. другарката Луканова (сестрата на Андрей Луканов), управител на БНБ, отново докладва на Тодор Живков".

    Така, че има такава другарка - има, че е била управител на БНБ - е била. НО мандатът й е от 5 декември 1955 до 5 декември 1959 г. В смисъл няма как да ги е докладвала тия неща десет години по-късно. По това време управител е Кирил Зарев. Лесно се проверяват нещата в сайта на БНБ или в гугъл...
  • 128 ЧЕ БЕШЕ ЗЛЕ Е ВЯРНО , НО

    1 1 Отговор
    СЕГА Е ОЩЕ ПО - ЗЛЕ ! ВСИЧКО Е МЕНТЕ , А ТОВА Е ЖИВОТА НИ!
  • 129 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Чудесно четиво за копейки ... левчета, рубли и долари !
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.