Отидете към основна версия

2 648 75

Политическата слепота - грях или престъпление?

  • божидар чеков-
  • горива-
  • цени-
  • лукойл

За пореден път поговорката "Бързата кучка - слепи ги ражда!" цапардоса Денков и народните избраници, като с мокър парцал

Снимка: Фейсбук/Божидар Чеков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да се харесат на американските "приятели" членовете на българския министерски съвет избързаха с решението за прекратяване на концесията на Лукойл Нефтохим Бургас, въпреки дерогацията, която еврокомисията ни бе дала до 2024г.

За пореден път поговорката "Бързата кучка - слепи ги ражда!" цапардоса Денков и народните избраници, като с мокър парцал. Въпросът дали тези хора съзнават отговорността, която носят за съдбините на редовите българи за сега остава без отговор. България до сега внасяше петрол, на по-ниска цена от световния пазар. Ако спреш този внос с какво ще го смениш? Има ли правителството план "Б"? Неруският петрол съвместим ли е с технологията на рафинерията? Ще минават ли лесно танкерите през Босфора? И не на последно място - как ще се отрази този прибързан индустриален завой на цените на потреблението в България?

Хиляди българи отпразнуваха българската независимост в Гърция. На връщане в родината те ще констатират, че "независимостта" на пътуването извън граница няма нищо общо с тази на горивата. От днес най-големите страни производителки на петрол - Русия и Саудитска Арабия взеха решение за ограничаване на производството, като "дърпат" ежедневно от пазара по 1,3 милион барела. Цената на единицата мярка веднага надмина 95 долара на ден. Не е изключено в близко бъдеще да има нови ограничения и съответно нови цени.

Тези решения не са случайни. Те са свързани с войната в Украйна и са отговор на новите американски доставки на ракети за дълги разстояния. Двата лагера явно предвиждат от сега удължаване на военните действия.

Напрежението на световните пазари на изкопаеми енергийни източници вероятно ще принуди българското правителство да се посвети най-сетне на сигурността на българските потребители, вместо да търси поздравления от посолството.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 60 гласа.

Свързани новини