Отидете към основна версия

2 346 69

Сивият катинар, който заключи вярата! (СНИМКИ)

  • васиан-
  • змеев-
  • руска църква-
  • затворена-
  • катинар-
  • патриарх-
  • русия

Да се помолим на Русия…, да благодарим на Северна Македония   

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цветя, свещи, икони, молитви… Това може да се види на входа на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, известен като Руската църква. И, да, забравихме. Затворена ограда, затворена врата и сив катинар. Защо? Защото Руската църква е заключена, захлопната е вратата, няма достъп, няма досег с вярата… Да се помолим на Русия…, да благодарим на Северна Македония.


Кой ще се осмели да отвори законно Руската църква в София
Въпросът не е за 100 000 лева, а вгражда в себе се елементи като вяра, Бог, милостиня, състрадание, но не прикрито, а осветено като шпионаж. И тук се намесва ДАНС. Заради шпионаж свещениците в храма, начело с представителя на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (по фамилия Змеев), бяха експулсирани от България. Сега московският патриарх Кирил обяви, че скоро ще назначи нов предстоятел на храм „Св. Николай” в София, за да бъдат отворени вратите на руското подворие възможно най-скоро. Веднага след назначаване на нов предстоятел и изпращането му в България, църква трябва да отвори врати. Но дали… И дали новият предстоятел пак няма да има „пагони“…

Но тичаме ли пак след вятъра
Преди да се задействат българските служби, те получиха „пас“ от Северна Македония. Скопие изгони руски дипломати и обяви за персона нон грата духовника Васиан, защото рутил вярата.

Оказва се, че Васиан е бил „обект под наблюдение“ у нас от няколко години – по думи на службите, а разузнаването на Северна Македония „го вкарало в списъка“ от година. Значи македонците за година разбират какво се случва и взимат марки, защото архимандритът всеки месец отскачал до Скопие. И така духовникът ръководил цялата политика и на Македонската православна църква – Охридска архиепископия по отношение на нейната църковна дипломация, а това пък довело до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията ѝ.

Дни след решението на Скопие ДАНС експулсира от България трима духовници от църквата заради данни за действия, “свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Русия за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в България в полза на руските геополитически интереси”. И така Васиан заключва храма! Със сив катинар!


Кой ще служи в Руската църква
Пред БНТ проф. Калин Янакиев коментира, че заради особената двойна юрисдикция на църковните мисии в София и Москва, “Свети Николай Мирликийски” може да отвори с общо съгласие на двамата патриарси - и да служат български духовници. И явно сега тече кореспонденция… в името на Господ, сигурно.

Руската църква е затворена, а Паметникът на Съветската армия е ограден. Явно живеем във времена, в които се пише история на българо-руските отношения от „най-високо“ ниво, но там някъде някой държи ключа от един сив катинар, който е пряк път към вярата. Може ли вярата да е под ключ…

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.

Свързани новини