Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 09:06 2 282 69

Сивият катинар, който заключи вярата! (СНИМКИ)

  • васиан-
  • змеев-
  • руска църква-
  • затворена-
  • катинар-
  • патриарх-
  • русия

Да се помолим на Русия…, да благодарим на Северна Македония   

Сивият катинар, който заключи вярата! (СНИМКИ) - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цветя, свещи, икони, молитви… Това може да се види на входа на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, известен като Руската църква. И, да, забравихме. Затворена ограда, затворена врата и сив катинар. Защо? Защото Руската църква е заключена, захлопната е вратата, няма достъп, няма досег с вярата… Да се помолим на Русия…, да благодарим на Северна Македония.


Кой ще се осмели да отвори законно Руската църква в София
Въпросът не е за 100 000 лева, а вгражда в себе се елементи като вяра, Бог, милостиня, състрадание, но не прикрито, а осветено като шпионаж. И тук се намесва ДАНС. Заради шпионаж свещениците в храма, начело с представителя на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (по фамилия Змеев), бяха експулсирани от България. Сега московският патриарх Кирил обяви, че скоро ще назначи нов предстоятел на храм „Св. Николай” в София, за да бъдат отворени вратите на руското подворие възможно най-скоро. Веднага след назначаване на нов предстоятел и изпращането му в България, църква трябва да отвори врати. Но дали… И дали новият предстоятел пак няма да има „пагони“…

Но тичаме ли пак след вятъра
Преди да се задействат българските служби, те получиха „пас“ от Северна Македония. Скопие изгони руски дипломати и обяви за персона нон грата духовника Васиан, защото рутил вярата.

Оказва се, че Васиан е бил „обект под наблюдение“ у нас от няколко години – по думи на службите, а разузнаването на Северна Македония „го вкарало в списъка“ от година. Значи македонците за година разбират какво се случва и взимат марки, защото архимандритът всеки месец отскачал до Скопие. И така духовникът ръководил цялата политика и на Македонската православна църква – Охридска архиепископия по отношение на нейната църковна дипломация, а това пък довело до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията ѝ.

Дни след решението на Скопие ДАНС експулсира от България трима духовници от църквата заради данни за действия, “свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Русия за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в България в полза на руските геополитически интереси”. И така Васиан заключва храма! Със сив катинар!


Кой ще служи в Руската църква
Пред БНТ проф. Калин Янакиев коментира, че заради особената двойна юрисдикция на църковните мисии в София и Москва, “Свети Николай Мирликийски” може да отвори с общо съгласие на двамата патриарси - и да служат български духовници. И явно сега тече кореспонденция… в името на Господ, сигурно.

Руската църква е затворена, а Паметникът на Съветската армия е ограден. Явно живеем във времена, в които се пише история на българо-руските отношения от „най-високо“ ниво, но там някъде някой държи ключа от един сив катинар, който е пряк път към вярата. Може ли вярата да е под ключ…


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фашизмът се опитва

    32 15 Отговор
    Да вдига ръка и против Бога. Но тука нещата отиват в съвсем друга плоскост. Щ бъдат смачкани, като червеи, ама те май са си?
    Вярата днес в Бог се превърна в знание. Бог има, но ние с нашата свободна воля правим глупости. Когато му дойде времето, всеки ще седне на кантара и ще си получи заслуженото!

    Коментиран от #39, #42

  • 2 Демократ

    27 39 Отговор
    Когато КГБ командва всичко може да е под ключ. Оказва се, че България е под ключа на КГБ , дори Македония не е. Пълна трагедия!

    Коментиран от #7

  • 3 Софийски

    23 33 Отговор
    Комуниста е атеист, след 44-а избиха де що има духовник и до ден днешен Патриаршията ни е под пагон. Жалки смръдливи предатели.

    Коментиран от #8, #32, #55

  • 4 Време е за Възраждане

    36 22 Отговор
    Смърди на намеса от Козяк !!! Отношението на отец Васиян към Охридската архиепископия, изглежда, го направи нежелан от Скопие !!!!! А това беше добър повод за "КОЙ" да направи интриги между България и Русия......

    Коментиран от #30, #67

  • 5 Артилерист

    40 17 Отговор
    Ако нарекат РУСКАТА ЦЪРКВА американска и сложат за настоятел Калин Янакиев, който хич не е американски агент, църквата веднага ще отвори. Но службите ще са само на американски и за атлантици, воглаве с Атлантическия клуб... Пропагандното нацизиране срещу Русия и всичко руско, върви в пълен ход.
  • 6 Роки

    28 10 Отговор
    Тоест Северна Македония ще ни казва кой да гоним? Нашите служби работят отлично, а стига подмазване наляво и надясно!

    Коментиран от #9

  • 7 Гого

    31 9 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    Пускай чалгата, сипвай ракията...... Мозъчната дейност не е за всеки !!! Де Били като Кокорчо, Кирчо, Тиквата, Шиши ...все клиенти за затвора

    Коментиран от #40

  • 8 Гого

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    Пускай чалгата, сипвай ракията...... Мозъчната дейност не е за всеки !!! Де Били като Кокорчо, Кирчо, Тиквата, Шиши ...все клиенти за затвора
  • 9 Боро

    16 6 Отговор

    До коментар #6 от "Роки":

    Ми те, македонските, искат и Кирчо и Кокорчо да се махат, ама ДАНС не им вярва. Било руска намеса.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 По Щирлиц

    12 11 Отговор
    Поп Васиан вървеше през центъра на София. Сред минувачите имаше агенти на ЕС и НАТО . Усети острите им, пронизващи погледи. Те го подозираха! Досещаха се, че е шпионин! Може би, честите пътувания до Македония го издаваха. Или проповедите му за успех на руското оръжие. Или молебените за здраве за Владимир Владимирович и разпадането на НАТО. Или...просто пагоните на офицер от ФСБ прозираха под расото му...
  • 12 Миризлив пор

    20 9 Отговор
    Църквата като сграда има собственик, собственика е назначил човек който да се грижи за собственоста му. В един момент отговорника за собствеността го няма, няма кой да се грижи за църквата. А едни дъртаци се опитват да я превземат. Та за това е затворена.

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дионисий Зарята

    8 16 Отговор
    Колинчо, не се прави на ударен ами директно попитай госпожа Мутрафонова, тя държи ключа от сивия катинар!
  • 15 Перо

    10 15 Отговор
    Защо триеш? Официално ли станахте част от русофилската медийна клоака или демонстрираш персонални русофилски пристрастия?
  • 16 Митрополит Методий Кусев

    18 25 Отговор
    България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство.
    Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия.

    Коментиран от #37

  • 17 Българин

    15 21 Отговор
    Русия заиграва винаги с православието и го използва за свои нужди. Тя е била против самостоятелната българска патриаршия и е действала турските власти да заточат нашите църковни водачи в Диарбекир. След като сме получили църковна самостоятелност през 1870 година Руската патриаршия налага схизма на Българската екзархия, която е отменена едва през 1946 година. Толкова за православното братство с руснаците.
  • 18 Бесен- _Язовец

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Миризлив пор":

    Бих добавил и русофилски!

    Коментиран от #23

  • 19 Хххххххххх

    10 3 Отговор
    Прочетете какво се случва с всеки който вдигне ръка срещу Господ-Бог.

    Коментиран от #46

  • 20 Е.С.

    10 5 Отговор
    Как не разбраха тези Янакиев-ци, Благоев-ци, Славов-ци, че явно св. Николай и св. Серафим не ни допускат в криптата. Всичко става по Божието допущение.
  • 21 Умен по цялата глава

    15 3 Отговор
    Това е само една сграда бе Калине...Една сграда с катинар... Вярата в човека превръща една сграда в Храм...
  • 22 Вихо

    10 15 Отговор
    Тя русия иска и вярата да дъжи под ключ и да е под неин контрол. Трагедията на една бивша велика страна!

    Коментиран от #34, #45

  • 23 Миризлив пор

    14 5 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен- _Язовец":

    Ти, като излизаш от вас заключваш ли вратата? Или твоето си е твое и не искаш някой "социално слаб в нужда" да се намести у вас пък ти се оправяй, вече мястото е заето? Същото е и със църквата. Опитайте се да превземете синагогата или джамията ако ви стиска.
  • 24 Мнение

    13 6 Отговор
    На крив уййййй и вуната му пречи! На мене ми пречат, просто Киро,кокорчо, мутрата Бойко Борисов, които трябва да се включат със сив катинар в отделни килии от най Ставри!
  • 25 мдаа

    20 9 Отговор
    Защо е заключена руската църква и светотатство ли е това? Отговорът е простичък - когато гоните свещеници, обвинявайки ги в шпионство, естествена последица от подобно светотаство е, че храмът остава празен и заключен, за да бъде опазен от набезите на неверниците. С една дума - българското правителство заключи руската църква. И не, аз няма да благодаря на Македония, нито на Денков, че ни пазят от "шпиони". Нито едно сат.анинско дело не остава ненаказано. Нито едно. Такива са Божиите и вселенски закони.
  • 26 Гражданин

    11 16 Отговор
    Християнска вяра и руски болшевизъм са две абсолютно несъвместими понятия!

    Коментиран от #33

  • 27 Сивият катинар се сложи правилно

    22 11 Отговор
    След като без нито един факт руски свещенници бяха обявени за шпиони и изгонени.
    Те нямат имунитет.Защо като са шпиони не ги арестувахте,следствие и съд?
    Защото по посолствено нареждане удряте православието което е свързващи звено между България и Русия.
    Браво на Св.Синод !
    Предатели на българщината Сър Джон

    Коментиран от #44

  • 28 !!!?

    15 21 Отговор
    Заключената вяра !!!?

    Коментиран от #36

  • 29 Коч Ина

    21 14 Отговор
    чакайте да видите като почнат бомбите. Кураторите ви тикат по пътя на украйна, не трябва много акъл да се осъзнае това. Но ганио козека и ганио гъбара имат точно нула акъл
  • 30 Незнаещ

    11 21 Отговор

    До коментар #4 от "Време е за Възраждане":

    Каква интрига възрожденецо?Не проумяваш ли,че България вече не иска да е васал на Русия ,иска си своето,нов път и прогрес...

    Коментиран от #35

  • 31 Три неща

    27 8 Отговор
    са ясни:

    1. Изгонените руски свещеници не са шпиони, нямат дипломатически имунитет. Ако бяха такива, трябваше да бъдат съдени, а не изгонени. Нямаше доказателства и евентуален съдебен процес, за да не се осветли поръчителя - американското посолство.

    2. Сащ водят кръстоносен поход срещу Русия и православието. Не се подбират средства, а лъжата е острието на политиката им.

    3. Както и досега, ще служат руски свещеници. Това не го решава американското посолство!

    Коментиран от #43

  • 32 Ало,

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    опростачването ти се отразява зле, използвай израстъка над раменете.
  • 33 БСП на Бунището

    11 13 Отговор

    До коментар #26 от "Гражданин":

    За половин век Руска комунистическа Окупация на България,комунистите се опитаха да заменят Християнската Вяра, с вяра в Светлото Бъдеще и други езически измислици...В сградите наречени Църкви ,поставиха агенти на тайните им служби..От 12 Владици в България - 10 са агенти на ДС и КГБ...Християнската Вяра оцеля и в тези изпитания..Вярата в човека превръща една сграда в Храм.Храма на неговата Вяра!!!Нека си стои катинара!!Не можеш да заключиш това,в което човек Вярва!!
  • 34 Не схванах

    12 7 Отговор

    До коментар #22 от "Вихо":

    Трагедията на една бивша велика страна!
    Щатите ли визираш? Или да?
  • 35 България

    14 7 Отговор

    До коментар #30 от "Незнаещ":

    и не иска да васал на американското посолство чрез Сглобката му от корупционери Петков Василев Борисов Пеевски Доган Иванов Атанасов Тагарев...
  • 36 Бок Лук

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "!!!?":

    натискай питчага, плюсовете ти олекват, още можеш! Посолството сега тебе гледа
  • 37 Анонимус

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Митрополит Методий Кусев":

    Поп Вечерко,ти ли си?
  • 38 уйикмдь

    9 1 Отговор
    Дявола е лъжец и клеветник. Когато осъждали Господ Иисус Христос, имало много обиди, хули и клевети. Дори имало и поругаване на самия Син Божи. Грешниците не познали самия Бог. И сге има много заслепени клеветници, откровени лъжци и платени предатели. Дори и до днес не могат да познаят Бога. Само че Господ Иисус Христос Възкръсна от мъртвите и седи отдясно на Отца. Ще се засрами всеки клеветник и лъжец. Всеки дето се мисли за силен ще се разтрепери от силния които е и Бог. Свещениците гониха както и Христос гониха и клеветиха,та ще се заплати на всеки според както се е потрудил.
  • 39 а стига бе

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Фашизмът се опитва":

    то па да не свършиха църквите в софия?една повече,или по-малко?голям праз.
  • 40 Демократ

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Гого":

    Тъпотия и безсмислици! Чугунените глави не могат да родят нищо друго. Заминавайте за Москва по-бързо!
  • 41 Може

    3 10 Отговор
    вярата да е под ключ. В Рашистан може, защото не вярват в нищо, затова лочат от сабахлен. Резилът е за БПЦ. Отново не защитават църковния си и български интерес страхливците продажни.
  • 42 Прав си

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Фашизмът се опитва":

    Да изгоним фашизмът от Рашистан и да ги направим най-после хриситияни, както сме се опитали да направим преди 10 века. Явно матряла е негоден.
  • 43 Ей това

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "Три неща":

    е тотална пропаганда. И зрънце истина няма, но пък е казана лъжата с патос.
  • 44 Факти

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Сивият катинар се сложи правилно":

    дал Бог, ама на Змеев не дал богобоязливост, ами пагони.
  • 45 Никога

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Вихо":

    не е била велика, винаги е била клоака.
  • 46 Ами

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Хххххххххх":

    Васссиянчу да трепери и другите КГБ офицери с расо.
  • 47 всикаоз

    9 5 Отговор
    Какви ли сте всички дето плюете, лъжете и клеветите срещу Русия, дори без основание? От кое котило ли сте се пръкнали? И кога и какъв ли ще е края ви?

    Коментиран от #48

  • 48 А ти

    6 7 Отговор

    До коментар #47 от "всикаоз":

    сляп ли си , че не виждаш какво зло е Московията?

    Коментиран от #50

  • 49 Съдията Дред

    6 3 Отговор
    Калинчо, влез в коя да е църква в час за литургия, и преброй вярващите, пък после си пиши. То бива пропаганда, ама се оливате
  • 50 уйилмц

    6 7 Отговор

    До коментар #48 от "А ти":

    От Посолството на краварите ли ти платиха да виждаш така? И ми е интересно разпозна ли се?

    Коментиран от #62

  • 51 СЗО

    5 0 Отговор
    Така е- когато сам не си пишеш историята, някой друг ти я пише.
  • 52 Пала Марка

    4 2 Отговор
    що бе, да не би боце да оставя зайчарника отключен, да влизат всякакви царвули
  • 53 Сив катинар

    4 1 Отговор
    Ми то в блатото всичко е сиво ,до черно
  • 54 Още има да учите

    2 2 Отговор
    Дълбокото невежество няма дъно!
    Заключена е сградата, за която си имат нотариален акт! РПЦ щереши кога да прати свещеници в обекта!
    Ако заключат "Света недяля" заключват ли българската църква?
    Женският пазар е женски, защото продават жени, а турското кафе е виетнамско!
    Не само драскачите тук са невежи, Калин орелът също - течала била кореспонденция междъ БПЦ и РПЦ ?!

    Коментиран от #60

  • 55 Да бе

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    Нищо подобно не се е случвало, сега знаем, че 30г. сте лъгали!

    Коментиран от #59

  • 56 Търновец

    2 1 Отговор
    Верски храмове не могат по този начин да се заключват - щом има посетители трябва да е отворено поне през деня, в САЩ Християнски църкви в предградия с бели хора в миналото въобще не се заключваха, а Александър Невски е пример за това как Русите разбират Християнството в България, ние свободни хора ли сме или подчинена на Русия територия,?
  • 57 Броиме време...

    0 1 Отговор
    Заключена памет, заключен разум, заключена истина. Човекът е обезчовечен и заключено е дори човешкото... Заключените църква и вяра са само детайл в глобалното тотално заключване, което без отпор ще взриви света ни... Нямаме време!
  • 58 Търновец

    3 1 Отговор
    В Стара Англия аз съм влизал неведнъж в Англиканска Църква - беше отворена 24/7 - можеш свободно да вземеш верска книга да седнеш и четеш, а кутия за дарения въобще нямаше, нямаше и видеонаблюдение, сега не знам как е Не им прави чест на Русите дълго време да държат Християнска църква под ключ
  • 59 Да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Да бе":

    Ти от космоса ли идеш? питай тия дето сме живели тогава.

    Коментиран от #64

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Рушляците

    2 1 Отговор
    Ако могат и рая ще заключат ,да е само за техни хора

    Коментиран от #63

  • 62 Хммм

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "уйилмц":

    Няма нужда някой да ми плаща, за видя убиеца като убиец и шпионина като шпионин.
  • 63 Няма шанс

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Рушляците":

    Те не вярват в него и по презумпция няма да отидат там. Нооо пак могат да го заключат, та никой друг да не ходи.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ТОЗИ КАТИНАР НАТРАПНИЧЕСКИ

    2 0 Отговор
    НИ Е ЗАКЛЮЧВАЛ 45г.РАЗВИТИЕТО ! АМАН ОТ НЕГО И СЛУГИНАЖА МУ !
  • 67 Кво възраждане бе господине,

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Време е за Възраждане":

    само бавно развиващи са подвизават там с разни тарикати занимаващи се с наркопласьорство начело?! Поредните смахнати!
  • 68 Кочо

    0 0 Отговор
    Ха, ха, ха! Що за лукав и притворен човек трябва да си за да се опитваш да преобърнеш истината с краката нагоре и собствената си кощунствена низост да криеш зад думи като църква, вяра, Бог! Истината е пределно ясна! България се управлява от национални предатели американски марионетки които по заповед на господаря си правят всичко възможно да унищожат България , да изкривят историята и, от които неразривна част е Русия и да доведат да разрив между Руската и Българската Православни църкви и двете държави! Ако могат да хвърлят с едно движение България в огъня на войната както сториха с Украйна! Убедих се, че между българите има страшно много под@@ци! Целият български политически елит с малки изключения се състои от таки хора! Такива са и масата от мисирките клявкащи по телевизиите!
  • 69 Ани

    0 0 Отговор
    Здравейте
    Много ми е забавно да чета анализи по Православни теми от хора, нямащи нищо общо с Православие или такива, които се водят Православни по рождение.

    Бог да ви прости за написаните безумия!