Отидете към основна версия

13 652 39

В Несебър бутат огради и басейни? Радост Маринкова пред ФАКТИ

  • несебър-
  • кокалу-
  • протести-
  • терени-
  • пуп-
  • радост-
  • маринкова

Ще упражним граждански натиск, казва потърпевшата

Колаж: Факти бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Несебър собственици на имоти в местността „Кокалу“ ще трябва да премахват от частните терени паркинги, басейни, огради, беседки и детски площадки, защото общината започва да изгражда инфраструктура. Според приетия през 2019 година ПУП за района през частните терени трябва да преминава улица, а на други места се предвижда разширение на вече изграден път отново за сметка на частната собственост. Общината не вижда проблем в изготвената регулация, но по жалби на собствениците на имоти там вече има образувани дела в Административния съд в Бургас. Пред общината имаше протести. От общинската администрация подчертават, че в действащото законодателство липсва понятието „узаконяване“. В становището се казва, че общината е спазила всички процедури по одобряването на ПУП, който е влязъл в сила, след като единствените 2 обжалвания срещу него са отхвърлени от Апелативния съд. Във ФАКТИ писахме за казуса, а ето какво е развитието, след като Радост Маринкова отново се свърза с нас. Изпратили сме запитване до община Несебър, а ето и техния отговор.

- Г-жо Маринкова, какво ново се случва с ПУП-а, който е за местността „Кокалу“ в Несебър?
- Вече имаме регистрирано сдружение на засегнатите собственици. Става въпрос за над 300 човека. Имахме протести, ще има и нови. Искаме среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да го запознаем с казуса. Ще осъществим граждански натиск, за да променим този ПУП.

- Разговори с общината…
- Никакви. Те си държат на преходното изявление, че всичко е според закона. Как е според закона, след като не сме били уведомени. В понеделник ще имаме среща с омбудсмана на Бургас. Няма да спрем, докато не защитим правата си на собственици.

- Какво се случва в местността „Кокалу“?
- На 20 октомври ни залепиха известия, че скоро започва премахване на стена, на огради и т.н. Няма диалогичност за разрешаване на проблема. Затова ще има обществен натиск и още протести. Ето, днес (б.р.-вчера) се събрахме отново.

- Протестирате и какво...
- Протестът ни пред общината не беше политически, но го правим сега, защото ще има най-голяма чуваемост.

- Но този устройствен план е приет...
- Този ПУП е приет без обществено обсъждане и ощетява имотите ни. И то от същата тази администрация, която преди години ни е приела строежите на къщите за изпълнени и законни. Как така след години някой решава нещо друго и го прави, но без да ни уведоми. Става въпрос за собственици на имоти в два квартала. Има чужденци – англичани, датчани и др. Хората се чудят как е възможно всичко това.

--------------------------------------
Община Несебър отказва да разговаря със собствениците на засегнатите имоти. Заради възникналото напрежение от общината публикуваха на интернет страницата си становище, в което се посочва, че обектите, които трябва да бъдат премахнати – огради, басейни, беседки, паркинги детски площадки и парково озеленяване са без необходимата проектна документация и разрешения за строеж, което ги класифицира като „незаконни строежи“.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.

Свързани новини