Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 09:19 13 593 39

В Несебър бутат огради и басейни? Радост Маринкова пред ФАКТИ

  • несебър-
  • кокалу-
  • протести-
  • терени-
  • пуп-
  • радост-
  • маринкова

Ще упражним граждански натиск, казва потърпевшата

В Несебър бутат огради и басейни? Радост Маринкова пред ФАКТИ - 1
Колаж: Факти бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Несебър собственици на имоти в местността „Кокалу“ ще трябва да премахват от частните терени паркинги, басейни, огради, беседки и детски площадки, защото общината започва да изгражда инфраструктура. Според приетия през 2019 година ПУП за района през частните терени трябва да преминава улица, а на други места се предвижда разширение на вече изграден път отново за сметка на частната собственост. Общината не вижда проблем в изготвената регулация, но по жалби на собствениците на имоти там вече има образувани дела в Административния съд в Бургас. Пред общината имаше протести. От общинската администрация подчертават, че в действащото законодателство липсва понятието „узаконяване“. В становището се казва, че общината е спазила всички процедури по одобряването на ПУП, който е влязъл в сила, след като единствените 2 обжалвания срещу него са отхвърлени от Апелативния съд. Във ФАКТИ писахме за казуса, а ето какво е развитието, след като Радост Маринкова отново се свърза с нас. Изпратили сме запитване до община Несебър, а ето и техния отговор.

- Г-жо Маринкова, какво ново се случва с ПУП-а, който е за местността „Кокалу“ в Несебър?
- Вече имаме регистрирано сдружение на засегнатите собственици. Става въпрос за над 300 човека. Имахме протести, ще има и нови. Искаме среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да го запознаем с казуса. Ще осъществим граждански натиск, за да променим този ПУП.

- Разговори с общината…
- Никакви. Те си държат на преходното изявление, че всичко е според закона. Как е според закона, след като не сме били уведомени. В понеделник ще имаме среща с омбудсмана на Бургас. Няма да спрем, докато не защитим правата си на собственици.

- Какво се случва в местността „Кокалу“?
- На 20 октомври ни залепиха известия, че скоро започва премахване на стена, на огради и т.н. Няма диалогичност за разрешаване на проблема. Затова ще има обществен натиск и още протести. Ето, днес (б.р.-вчера) се събрахме отново.

- Протестирате и какво...
- Протестът ни пред общината не беше политически, но го правим сега, защото ще има най-голяма чуваемост.

- Но този устройствен план е приет...
- Този ПУП е приет без обществено обсъждане и ощетява имотите ни. И то от същата тази администрация, която преди години ни е приела строежите на къщите за изпълнени и законни. Как така след години някой решава нещо друго и го прави, но без да ни уведоми. Става въпрос за собственици на имоти в два квартала. Има чужденци – англичани, датчани и др. Хората се чудят как е възможно всичко това.

--------------------------------------
Община Несебър отказва да разговаря със собствениците на засегнатите имоти. Заради възникналото напрежение от общината публикуваха на интернет страницата си становище, в което се посочва, че обектите, които трябва да бъдат премахнати – огради, басейни, беседки, паркинги детски площадки и парково озеленяване са без необходимата проектна документация и разрешения за строеж, което ги класифицира като „незаконни строежи“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    52 4 Отговор
    Ами като сте плащали на грешните хора е така!!!
  • 2 като не е било в регулация

    50 1 Отговор
    Защо са строили?
    Възможно ли е да са били места в регулация, без да има път до тях?

    Коментиран от #9

  • 3 Баце ЕООД

    32 5 Отговор
    Мафия!
  • 4 Име

    20 0 Отговор
    Защо да нямат път - малко са странни, може да се наложи да минава автомобил.
  • 5 Президентът на Мали

    41 8 Отговор
    А слънчака кога ще го бутнете?
  • 6 Аааааа

    28 2 Отговор
    Щом е строено с разрешение от общината, със съответните ПУПове и т.н., очевидно общинските действия са противозаконни. Но още по-стряскащо е некомпетентността в общината. Предполага се, че градът/местността разполага с устройствен план, което означава, че всички тя, общината разполага с проекти и планира изграждане на инфраструктура сега/в бъдеще в даден район.
    Та, от кога са плановете за това изграждане?
    Ако са пресни, всичко това прилича на самоуправство - пълен контраст с функциите на общината за подобряване живота на гражданите.
    Затова, когато ходите в община, потърсете компетентен човек, а не парашутист.

    Коментиран от #8, #15

  • 7 българин

    21 4 Отговор
    абе плащайте си рекета бе хора не се научихте толкова години
  • 8 брей

    33 4 Отговор

    До коментар #6 от "Аааааа":

    Ако разполага с устройствен план, защо сега пътя според този план трябва да мине през къщите? Май май не е имало ПУП. И сега рев, че са си платили на неподходящия човек.

    Коментиран от #37

  • 9 Последния Софиянец

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "като не е било в регулация":

    За кинти всичко е възможно. България е страната на неограничените възможности

    Коментиран от #11

  • 10 Христо Божилов

    48 2 Отговор
    В една нормална държава няма как тия да строят огради и басейни ей така. "Собственици" били, защото по турско робство, някой от роднините им пасял овцете там и затова това място го бил заплюл и след промените 1990 се сдобил с апетитен имот някой. Така в София изпозастроиха паркове и зелени площи
  • 11 така е

    29 5 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    И най-вече, че сега занимават цяла България с проблемите си. Коя е Радост Маринкова и защо трябва да четем за неволите и?
  • 12 Путю Маринков

    23 7 Отговор
    Маринкова, никой не го интересуват твоите глупости.
  • 13 Докъде стига алчността и лакомията

    28 6 Отговор
    Община Несебар е много корумпирана всички са за затвора като организирана мафия . При готов проект поставят колони в центъра на хола и спалните защото искат огромни подкупи .
  • 14 Багерист

    10 2 Отговор
    Пай се! Улицата идва.
  • 15 разбира се

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аааааа":

    То им пише на челата на общинарите, кой е компетентен и кой е парашутист.

    За мен е много интересен въпроса, коя е силата която кара депутати да се отказват от депутатстването и привилегиите си, за да се наредят на места за кметове.

    Коментиран от #19

  • 16 Патурко

    21 2 Отговор
    Само като видиш пластмасовата и изкуствена мутра на снимката и до там!
  • 17 Анонимен

    12 2 Отговор
    Както във Варна стана - и тук някой некадърник ни събори всички басейни, затапи чешмите с минерална вода. Нямам думи. Отвратен съм и аз от това, което стана във Варна.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 българин

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "разбира се":

    ами смятай то е ясно че кметовете лапат най много 20 пъти ремонт на ремонта и още хиляди далавери
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Румяна

    11 2 Отговор
    Не може да е одобрен ПУП без обществено обсъждане. Проспали сте го. Има задължителни обяви и те не са лични, а на обществено достъпни места и медии. Срок от един месец.
    Няма как да спечелите.

    Коментиран от #27

  • 24 бай Гъдю

    4 4 Отговор
    Не само при Вас е така! И във Варна така се процедира - поставят те пред свършен факт след като минат дните за обжалване и дискусии.
  • 25 Да бе!

    12 1 Отговор
    Точно там,половината поне са реститути по закона на онзи- с камбестия нос- лучников.Изкарал някакъв крепостен акт от преди век,намазал човката на комисиятя и готово.Или още по фрапиращи случай - с няколко " кошаревски " свидетели,който потвърждават че прадядо му притежавал точно тази земя- мазане на човки и готов собственик.Има ли ПУП- има! Спазен ли е срока за за обсъждане и обжалване- спазен! Решение на Апелативен - има! Дуайте тараторо! Превърнахте държавата в разграден двор.Кой както и където му хрумне- копае,строй кооперации, частни паркинги (?).Оставям Западна Европа,където това е немислимо.Но в една Словакия, нямаш право на ограда по висока от 40 см. Не можеш да засаждаш цветя,дърво,без да съгласуваш с общ.озеленяванеТук тарикатите поникнали от нищото, изведнъж собственик на междублоково пространство.И спокойно вдига цяла кооперация.Затова дуайте тараторо.
  • 26 Христо

    15 0 Отговор
    Всички незаконни сгради, постройки, басейни и други трябва да се бутат, независимо дали са в гетата или другаде. Стига вече незаконни строежи. Стига вече кражба на български земи. За всеки незаконен обект трябва: Съд, бутане, плащане на глоби за незаконно строителство и затвор за всеки, който строи, или вече е построил, незаконни сгради. А, тая джукестата да ходи да се оплаче на арменския поп, има съдебно решение, което трябва да се реализира, да престане дасе жалва, да заплашва с протест, бунт и т.н. Има Закон и тя е закононарушител!!!!

    Коментиран от #34, #36

  • 27 бай Гъдю

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна":

    Обява на вратата или таблото на кметството... Ние да не живеем в кметството, имаме адреси, да ни уведомят с писма, а не след 30 дни "няма забележки и възражения - приема се" и приключва процедурата.
  • 28 Много добре

    11 3 Отговор
    Знаете вие, какви мушенгии сте вършили, за да ги построите тези басейни и огради! Сега идва видовден и хич не ви харесва! Вас ако питаме, законът е незаконен!

    Коментиран от #31

  • 29 ТАГАРЕНКО

    11 1 Отговор
    Всичко незаконно да се разруши.

    Коментиран от #33

  • 30 Анонимен

    7 0 Отговор
    Аз съм от Бургас и не знаех че в Бургас има омбудсман
  • 31 любител

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Много добре":

    прав си пич и името на местноста бандитска КОКАЛУ ама кофти на герберче да му вземеш кокала.хахаха
  • 32 Боко праните гащи

    7 1 Отговор
    Всичко там е на моите приятели Таки и Маргините, за тва - тихо.
  • 33 777

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "ТАГАРЕНКО":

    чи тя и украйна е незаконна ха ха ха
  • 34 райна

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Христо":

    Не разбирам,защо трябва да се отива на събаряне,когато още на първа копка и явно намерение за строеж може да се спре.Та,кой допуска строежа да расте нагоре?

    Коментиран от #35

  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "райна":

    Много сте наивна...Тези собственици, дето протестират сега, са същите които откраднаха ("приватизираха") терените на спортните бази на студентите и се чувстват НЕДОСЕГАЕМИ ..........
  • 36 не че я защитавам

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Христо":

    но как така след като си законен собственик със документи издадени от общината ставаш нарушител ?
  • 37 не се ли досещаш?

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "брей":

    всичко си е имало но сега се променя заради имтереса на някоя мутра (таки брендо маргините) все началници на тиквун така че не се чудете какво става ако някой познава сибственик на имот там ще разберете че става дума за общински рекет и мутренско поведение на общината…!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тот

    0 0 Отговор
    Несебърския кмет се мисли за римски император