Отидете към основна версия

4 434 62

Конституционен съд – мечтаното място за пенсиониране

  • конституционен съд-
  • членове-
  • пенсия-
  • десислава-
  • атанасова-
  • борислав белазелков

Защо КС е важно място и какво е да се конституционен съдия

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Борислав Белазелков (ПП-ДБ) са двамата нови конституционни съдии. Конституционният съд (КС) работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на Анастас Анастасов. През март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от десетима вместо дванадесет членове. Новото назначение бе свързано с много емоции в парламента. Изказвания, дуплики, реплики, обяснения, разяснения, обиди и т.н. Всичко типично за парламента. Но какво е да си конституционен съдя и защо всеки драпа да се пенсионира там. Защо пенсионира ли… Ще обясним. А и нали скоро Настимир Ананиев каза в ефира на телевизия, че лидерът на ГЕРБ праща Десислава Атанасова на достойно пенсиониране в КС. А после започна да обяснява, че КС е важно място.

Защо КС е важно място и какво е да се конституционен съдия
Това е най-върховният съд, в който – по презумпция, трябва да влизат доказани юридически професионалисти. Дали е така, въпросът е отворен. Има квота на парламента, на президента, на съдиите. Много врати са отворени, за да „пъхат“ вътре „доказани професионалисти“. Та на въпроса какво е да си част от Конституционния съд.
В Правилника за работата на КС четем:
Чл. 7. (1) Съдиите в Конституционния съд се ползват:
1. с имунитета на народните представители;
2. със статута на председателя на Народното събрание.
(2) Съдиите имат право да посещават всички държавни органи, стопански и обществени организации и да получават исканите от тях сведения.
(3) Държавните органи в страната са длъжни да оказват пълно съдействие на съдиите в Конституционния съд при осъществяване на правата им.
(4) Съдиите са длъжни добросъвестно да изпълняват своите задължения, да спазват тайната на съвещанието при решаване на делата, както и държавната и служебната тайна, станала им известна при изпълнение на техните функции.

Тук вече трябва да обърнем внимание на ВАЖНИТЕ НЕЩА.
(5) (Нова - ДВ, бр. 71 от 2012 г., в сила от 22.09.2012 г.) Съдиите в Конституционния съд получават обезщетение по чл. 10, ал. 4 от Закона за Конституционен съд в размер на двадесет брутни месечни възнаграждения след изтичане на мандата им по чл. 147, ал. 2 от Конституцията.
(6) (Нова - ДВ, бр. 71 от 2012 г., в сила от 22.09.2012 г.) В случаите на предсрочно прекратяване на мандата по чл. 148, ал. 1, т. 2 и 4 от Конституцията и на довършване на започнат мандат съдиите получават част от обезщетението по ал. 5 в размер, пропорционален на времето, през което са заемали длъжността.
(7) (Нова - ДВ, бр. 71 от 2012 г., в сила от 22.09.2012 г.) В случаите на предсрочно прекратяване на мандата по чл. 148, ал. 1, т. 6 от Конституцията наследниците на съдията получават част от обезщетението по ал. 5 в размер, пропорционален на времето, през което е заемана длъжността.
(8) (Нова - ДВ, бр. 71 от 2012 г., в сила от 22.09.2012 г.) Обезщетението по ал. 5 се изплаща след прекратяване на мандата от бюджета на Конституционния съд за текущата година. Обезщетенията при прекратяване на мандата на основание чл. 148, ал. 1, т. 2, 4 и 6 от Конституцията се изплащат от бюджета на Конституционния съд за текущата година, а в случай при недостиг на средства - от бюджета за следващата година

Ще продължим с още малко членове и алинеи, защото е важно
Чл. 9. (1) Срещу съдиите от Конституционния съд не може да бъде възбудено наказателно преследване, преди да е снет имунитетът им.
(2) Имунитетът на съдиите се снема при наличието на достатъчно данни за извършено тежко умишлено престъпление, представени пред Конституционния съд от главния прокурор.
Чл. 10. (1) ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ПОЛУЧАВА МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, РАВНО НА СРЕДНОАРИТМЕТИЧНОТО МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. (ТОВА Е ВАЖНО)
(2) Съдиите от Конституционния съд получават 90 на сто от месечното възнаграждение на председателя на съда.
(3) Съдиите от Конституционния съд се ползват със статута на председателя на Народното събрание.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., изм. и доп., бр. 50 от 2012 г.) СЪДИИТЕ ОТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ИМАТ ПРАВО НА ПЕНСИОНИРАНЕ СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА МАНДАТА ИМ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА НАВЪРШИЛИ ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ и без да прекратяват осигуряването си другаде, както и на обезщетения в размер до двадесет месечни възнаграждения по ред, определен с Правилника за организацията и дейността на Конституционния съд.

Какво следва от всичко това
Ще дадем пример с последния назначен конституционен съдия – Янаки Стоилов. Той беше служебен правосъден министър, а след това президентът Румен Радев го прати в КС, защото има такова право. Янаки Стоилов зае мястото на Борис Велчев (бивш главен прокурор), чийто 9-годишен мандат изтече. Заплатата на всеки един съдия от Конституционния съд е равна на президентската, която към онзи момент е била 9 000 лева. Това е чистата сума, върху която се получават и допълнително възнаграждение за прослужен трудов стаж. При 30-години трудова дейност, заплата се вдига с 60% и става 13 000 лева. От този порядък са заплатите принципно.

Вече написахме, че при изтичане на мандата от 9 години всеки съдия получава 20 заплати, а най-големият бонус идва с възможността за пенсиониране. След края на мандата съдията става пенсионер – без значение дали има навършена възраст (Десислава Атанасов е родена през 1978 година, а като ѝ приключи мандата ще е над 50 и бъде пенсионирана, ще получава доживотна пенсия).

Парламентът реши
Девет години мандат ще имат новите членове на Конституционния съд. Това изненадващо решение взеха депутатите от управляващото мнозинство, докато очаквано подкрепиха кандидатурите на досегашната шефка на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова и на пенсионирания съдия Борислав Белазелков. Те бяха избрани за конституционни съдии с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Изненадата дойде, когато решиха да променят годините им в КС - вместо по-малко от 7, колкото трябваше да са, за да довършат мандатите на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев, те ще имат 9 години.

Каква ще е пенсията
Всеки конституционен съдия, който е приключил мандата си, получава пенсия, равна на основната му заплата като съдия. Когато Янаки Стоилов влезе в конституционния съд, основната му заплата е 9000 лева. Да припомним – колкото на президента.
Финансовите привилегии, с които се ползват конституционните съдии, са по-големи дори и от тези на премиера и на председателя на Народното събрание. В България единствените, които взимат пенсии, равни на заплатите им, са президента и конституционните съдии. Ставаш конституционен съд, основната заплата към момента на назначението ти е 9000 лева, приключваш с КС – получаваш 9000 лева пенсия доживот.

Още малко членове
Чл. 14. (1) Конституционният съд има самостоятелен бюджет, който се приема от Народното събрание.
Чл. 14а. (Нов – ДВ, бр. 50 от 2014 г., в сила от 21.06.2014 г., изм. и доп., бр. 17 от 2021 г., в сила от 2.03.2021 г.) Заплатите на председателя и съдиите се определят на ВСЕКИ ТРИ МЕСЕЦА съобразно дължимите възнаграждения, изчислени по реда на чл. 6, ал. 1 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание и чл. 2 от Решение на Бюрото на Великото Народно събрание от 31.01.1991 г. и при спазване на чл. 10, ал. 1 – 3 от Закона за Конституционен съд.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.

Свързани новини