Last news in Fakti

22 Януари, 2024 13:20 4 307 62

Конституционен съд – мечтаното място за пенсиониране

  • конституционен съд-
  • членове-
  • пенсия-
  • десислава-
  • атанасова-
  • борислав белазелков

Защо КС е важно място и какво е да се конституционен съдия

Конституционен съд – мечтаното място за пенсиониране - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Борислав Белазелков (ПП-ДБ) са двамата нови конституционни съдии. Конституционният съд (КС) работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на Анастас Анастасов. През март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от десетима вместо дванадесет членове. Новото назначение бе свързано с много емоции в парламента. Изказвания, дуплики, реплики, обяснения, разяснения, обиди и т.н. Всичко типично за парламента. Но какво е да си конституционен съдя и защо всеки драпа да се пенсионира там. Защо пенсионира ли… Ще обясним. А и нали скоро Настимир Ананиев каза в ефира на телевизия, че лидерът на ГЕРБ праща Десислава Атанасова на достойно пенсиониране в КС. А после започна да обяснява, че КС е важно място.

Защо КС е важно място и какво е да се конституционен съдия
Това е най-върховният съд, в който – по презумпция, трябва да влизат доказани юридически професионалисти. Дали е така, въпросът е отворен. Има квота на парламента, на президента, на съдиите. Много врати са отворени, за да „пъхат“ вътре „доказани професионалисти“. Та на въпроса какво е да си част от Конституционния съд.
В Правилника за работата на КС четем:
Чл. 7. (1) Съдиите в Конституционния съд се ползват:
1. с имунитета на народните представители;
2. със статута на председателя на Народното събрание.
(2) Съдиите имат право да посещават всички държавни органи, стопански и обществени организации и да получават исканите от тях сведения.
(3) Държавните органи в страната са длъжни да оказват пълно съдействие на съдиите в Конституционния съд при осъществяване на правата им.
(4) Съдиите са длъжни добросъвестно да изпълняват своите задължения, да спазват тайната на съвещанието при решаване на делата, както и държавната и служебната тайна, станала им известна при изпълнение на техните функции.

Тук вече трябва да обърнем внимание на ВАЖНИТЕ НЕЩА.
(5) (Нова - ДВ, бр. 71 от 2012 г., в сила от 22.09.2012 г.) Съдиите в Конституционния съд получават обезщетение по чл. 10, ал. 4 от Закона за Конституционен съд в размер на двадесет брутни месечни възнаграждения след изтичане на мандата им по чл. 147, ал. 2 от Конституцията.
(6) (Нова - ДВ, бр. 71 от 2012 г., в сила от 22.09.2012 г.) В случаите на предсрочно прекратяване на мандата по чл. 148, ал. 1, т. 2 и 4 от Конституцията и на довършване на започнат мандат съдиите получават част от обезщетението по ал. 5 в размер, пропорционален на времето, през което са заемали длъжността.
(7) (Нова - ДВ, бр. 71 от 2012 г., в сила от 22.09.2012 г.) В случаите на предсрочно прекратяване на мандата по чл. 148, ал. 1, т. 6 от Конституцията наследниците на съдията получават част от обезщетението по ал. 5 в размер, пропорционален на времето, през което е заемана длъжността.
(8) (Нова - ДВ, бр. 71 от 2012 г., в сила от 22.09.2012 г.) Обезщетението по ал. 5 се изплаща след прекратяване на мандата от бюджета на Конституционния съд за текущата година. Обезщетенията при прекратяване на мандата на основание чл. 148, ал. 1, т. 2, 4 и 6 от Конституцията се изплащат от бюджета на Конституционния съд за текущата година, а в случай при недостиг на средства - от бюджета за следващата година

Ще продължим с още малко членове и алинеи, защото е важно
Чл. 9. (1) Срещу съдиите от Конституционния съд не може да бъде възбудено наказателно преследване, преди да е снет имунитетът им.
(2) Имунитетът на съдиите се снема при наличието на достатъчно данни за извършено тежко умишлено престъпление, представени пред Конституционния съд от главния прокурор.
Чл. 10. (1) ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ПОЛУЧАВА МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, РАВНО НА СРЕДНОАРИТМЕТИЧНОТО МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. (ТОВА Е ВАЖНО)
(2) Съдиите от Конституционния съд получават 90 на сто от месечното възнаграждение на председателя на съда.
(3) Съдиите от Конституционния съд се ползват със статута на председателя на Народното събрание.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., изм. и доп., бр. 50 от 2012 г.) СЪДИИТЕ ОТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ИМАТ ПРАВО НА ПЕНСИОНИРАНЕ СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА МАНДАТА ИМ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА НАВЪРШИЛИ ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ и без да прекратяват осигуряването си другаде, както и на обезщетения в размер до двадесет месечни възнаграждения по ред, определен с Правилника за организацията и дейността на Конституционния съд.

Какво следва от всичко това
Ще дадем пример с последния назначен конституционен съдия – Янаки Стоилов. Той беше служебен правосъден министър, а след това президентът Румен Радев го прати в КС, защото има такова право. Янаки Стоилов зае мястото на Борис Велчев (бивш главен прокурор), чийто 9-годишен мандат изтече. Заплатата на всеки един съдия от Конституционния съд е равна на президентската, която към онзи момент е била 9 000 лева. Това е чистата сума, върху която се получават и допълнително възнаграждение за прослужен трудов стаж. При 30-години трудова дейност, заплата се вдига с 60% и става 13 000 лева. От този порядък са заплатите принципно.

Вече написахме, че при изтичане на мандата от 9 години всеки съдия получава 20 заплати, а най-големият бонус идва с възможността за пенсиониране. След края на мандата съдията става пенсионер – без значение дали има навършена възраст (Десислава Атанасов е родена през 1978 година, а като ѝ приключи мандата ще е над 50 и бъде пенсионирана, ще получава доживотна пенсия).

Парламентът реши
Девет години мандат ще имат новите членове на Конституционния съд. Това изненадващо решение взеха депутатите от управляващото мнозинство, докато очаквано подкрепиха кандидатурите на досегашната шефка на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова и на пенсионирания съдия Борислав Белазелков. Те бяха избрани за конституционни съдии с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Изненадата дойде, когато решиха да променят годините им в КС - вместо по-малко от 7, колкото трябваше да са, за да довършат мандатите на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев, те ще имат 9 години.

Каква ще е пенсията
Всеки конституционен съдия, който е приключил мандата си, получава пенсия, равна на основната му заплата като съдия. Когато Янаки Стоилов влезе в конституционния съд, основната му заплата е 9000 лева. Да припомним – колкото на президента.
Финансовите привилегии, с които се ползват конституционните съдии, са по-големи дори и от тези на премиера и на председателя на Народното събрание. В България единствените, които взимат пенсии, равни на заплатите им, са президента и конституционните съдии. Ставаш конституционен съд, основната заплата към момента на назначението ти е 9000 лева, приключваш с КС – получаваш 9000 лева пенсия доживот.

Още малко членове
Чл. 14. (1) Конституционният съд има самостоятелен бюджет, който се приема от Народното събрание.
Чл. 14а. (Нов – ДВ, бр. 50 от 2014 г., в сила от 21.06.2014 г., изм. и доп., бр. 17 от 2021 г., в сила от 2.03.2021 г.) Заплатите на председателя и съдиите се определят на ВСЕКИ ТРИ МЕСЕЦА съобразно дължимите възнаграждения, изчислени по реда на чл. 6, ал. 1 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание и чл. 2 от Решение на Бюрото на Великото Народно събрание от 31.01.1991 г. и при спазване на чл. 10, ал. 1 – 3 от Закона за Конституционен съд.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Искаме мир, а не НАТО!

    50 8 Отговор
    Митинг-протест пред посолството на САЩ - 27 януари 2024 г., 14.00 ч. Ул. „Козяк“ 16, София.
    Уважаеми българки и българи, всички Вие честни хора на България, към Вас отправяме този призив.
    В Конгреса на САЩ бе внесен Проектозакон S804, който обявява Черно море за зона на стратегическите американски интереси. Това означава, че Черноморско-Балканският регион се превръща в бойно поле.
    Заплахата България да бъде включена чрез жива сила да участва в бойни действия е повече от реална.
    На цялото българско общество е ясно откъде основно идват командите. Ето защо ви призоваваме да се съберем пред главното Посолство и да ги запитаме:
    От позицията на какъв човешки морал вие господа настоявате „нашите нотабили“ да ни вкарват в месомелачниците на припламващите тук и там военни конфликти? Нима нашите синове са ни по-малко мили от вашите? Нима забрадките на българските майки са по-малко черни от тези на вашите майки?
    След като вашите деди и бащи са се били заедно с руснаците против нацизма, на основата на какви ценности не само не спирате, но поощрявате неофашистки елементи в България да рушат паметниците на Червената армия, внесла огромен принос в разгрома на нацизма и фашизма?
    Величието на една държава и нация се покои на честността, на ясно провежданата политика на уважение към ценностите и традициите на близки и далечни народи и общества. Ако вие искате да покажете, че сте действително велика страна, уважете волята на мнозинството българи да живеят в мир и разб

    Коментиран от #11, #16

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    53 0 Отговор
    Къде си бе, НЕзнайко❓
    " Това е най-върховният съд, в който – по презумпция, трябва да влизат ДОКАЗАНИ ЮРИДИЧЕСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ" ‼️‼️
    Какъв ЙОРИСТ е деПУТКАтаткята от 15 години ❓❓.

    Коментиран от #36

  • 4 Новичок

    51 2 Отговор
    А ние да работиме за минималната от 720лв.Пфу...

    Коментиран от #45

  • 5 Дядо

    42 1 Отговор
    След прочитане на това медийно изложение става ясно, че в България си имаме по-миропомазани и от кралските фамилии по света, описвани и в приказки, и в...И ако някакъв такъв кралски потомък се натисне за конституционен съдия, за служител в "Ръководство на Въздушно движение", а защо не и за президент или депутат вследствие отпадане на пречката за гражданство, ще бъде напълно обяснимо и законно "допустимо", докато обикновените граждани "духат супата"!?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Демократ

    57 2 Отговор
    Покъртетелно е унижението на най-висшата институция по правосъдие съгласно Конституцията. Тъпата Деси ,подлогата на мутрата Бойко, може човек да си я представи повече на околовръстното с къса поличка, отколкото със съдийска тога.Това е оценка за състоянието на правосъдието ни - публичен дом. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! Главундерът Главчев, дясна или лява ръка на същата мутра- шеф на Сметната палата, най-висшата финансова институция в държавата! Главите Бойко и пеевски феноменални незаобиколими фактори в българската политика. Срам ,позор и мафия,която владее държавата.
  • 9 Опаааа

    40 1 Отговор
    Привилегиите в цифрово изражение май нещо са прекомерни. По 260 000 лв на човек като подарък в края на мандата и по 13 000 лв пенсия ли разбрах? Пък и предсрочно пенсиониране?
  • 10 Ами да

    42 1 Отговор
    Накратко казано, КС е върховната държавна институция, която се определя лично от партийните върхушки в парламента и президента! Българският народ няма значение тук! КС има за цел да брани тези, които са на власт, независимо от регламентациите в Конституцията! За, което политиците от властта ги тъпчат с пари до като са живи!
  • 11 Айде

    7 23 Отговор

    До коментар #2 от "Искаме мир, а не НАТО!":

    Щом искаш мир, стреляй по путин!
  • 12 Ако и след това

    40 2 Отговор
    Осветяване на пладнешкия грабеж, на който сме подложени от управляващите ни, не грабнем сопите, не знам какво друго ще ни спаси! Бабите ни с по 500 лева пенсии, гнусните тунеадци - с по 10 000!!!
  • 13 СЗО

    28 0 Отговор
    Очаквам с нетърпение Голямото Зануляване.
  • 14 Хмммм

    31 1 Отговор
    Абе, тия много скромни. Що само 20 заплати гювеч в края на мандата? Що не са 30 или 50? Колко му е? И пенсията после що да не е колкото три президентски заплати или четири- пет? И що да чакат 9 години за тия благини, като може да се съкрати мандата на 3-4 години и да идват следващите за захранка. Въобще може още да се стриже от държавния бюджет по това перо. Да очакваме продължение зрителите... Пък и то само тоя филм да беше, с кеф да ги прежалим тия пари.
  • 15 бай Петко

    39 2 Отговор
    Дава се много лош пример, че всеки некъдърник може да стигне върха на държавата, стига да членува в управляваща партия, да е крал, да се е отчел на партийния лидер парично и в натура в случая с Деса Дащната. Пълен срам и позор. Поредно дъно!!!

    Коментиран от #35

  • 16 Азиим

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "Искаме мир, а не НАТО!":

    Можем да си протестираме колкото си искаме, кучетата си лаят, керванът си върви, некадърните и наглите безродници лапат ли, лапат. Дано им преседне!

    Коментиран от #17

  • 17 Демократ

    5 24 Отговор

    До коментар #16 от "Азиим":

    Заминавайте при руския мир при Путин! Той има нужда от чугунени глави като твоята да ги прати в Украйна да се снимат в холивудския филм. На добър път!

    Коментиран от #20

  • 18 ФЕЙК

    17 0 Отговор
    По Васил Попович "Полско цвете"
    Деси мило, цвете красно,
    кой в съда те посади
    и полива вечер късно
    да трошиш закони от зори?

    Посадиме дядо Бойко
    със светата си ръка
    да ми милва мойто лица
    да го радвам в старини!
  • 19 Жмръц

    37 1 Отговор
    тази па 4а,де през живот си няма един ден трудов стаж ще взема заплата от 9000лв,а след 50та си годишнина ще се пенсионира с пенсия ...9000лв.Да ви е..м у държавата и полит.клика...
  • 20 Батето

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "Демократ":

    А то заминавай при анадолските ма.н..фи.Обичаш анадолски ласки,те е.а у демократа,кл06ар!

    Коментиран от #57

  • 21 дедо..

    23 0 Отговор
    А я карам на минималната пенсия..а па тоо ококоренио не ни даде бонуси за чнг..викат че ги е дал за резането на моча..да ги резне дано оня със трите букви горе..скапана напаст тиквуно-сглобкаджииска..
  • 22 Мунчо

    22 2 Отговор
    По мое наблюдение, решенията на конституционният съд нямат никакво значение.
    Просто празни приказки.
  • 23 Туман

    32 0 Отговор
    Честно си мислех, че от СИК по-долу няма как да паднем, но Деса общата конституционен съдия не ми се е и присънвало, много излъгаха народа тези от ПъПъ, биха царя по наглост и безочие
  • 24 Тома

    31 0 Отговор
    Сега разбрахме че най висшия орган в България се управлява от боклуци
  • 25 САМИ СА СИ ДАЛИ ТЕЗИ ПРАВА

    24 0 Отговор
    ТЕ ТОВА Е КОМУНИЗМА ЗА НЯКОИ
  • 26 А балъците ще ходят с памперси на работа

    24 0 Отговор
    и ще бачкат до живот.
  • 27 Милиционер

    12 6 Отговор
    Милиционерите са по добре.
    На 45 г. пенсия и 20 заплати с максимална пенсия.

    Коментиран от #62

  • 28 Орландовци

    29 0 Отговор
    Не са посочили всички привилегии: допълнителни за научно звание и научна степен-това е към 3000лв към заплатата, НОИ и здравна каса се плащат от държавата, безплатен транспорт, по едно дело се пада на съдия на година, те си имат съъдебни помощници, сътрудници, секретари и секретарки, пътувания в чужбина, ядене и пиене на корем- банкети, почерпки, коктейли и др, плащане на консумативи от дъържавата-телефони, коли, интернет, ТВ и др.Чисто един конституционен съдия получава 14 000лева всеки месец, а не върши работа за пет пари. ПАРАЗИТИ И НЕГОДНИЦИ!
  • 29 феодални привилегии!

    26 0 Отговор
    Тези привилегии са характерни за феодално общество, трябва да се премахнат! Да се намалят наполовина заплатите им, както и да се премахнат 20 заплати при пенсиониране Да си пишат сами делата, да нямат сътрудници..Да си плащат здравните вноски и НОИ! Да си плащат транспорта, телефоните, както и другите в тая измъчена и поробена държавица. Кучета да ги ядат, дано!
  • 30 Държавата в България умря

    23 0 Отговор
    "След аферите "Чаталджа" и Конституционен съд отвращението към управляващата политическа каста е толкова голямо, че ако някой повтори 19 май 1934, ще има подкрепата на 99 процента от Народа.

    Уви, днес нямаме нито армия, нито народ, нито поне един Кимон Георгиев."
  • 31 "Ще уволня Б.Борисов"

    22 3 Отговор
    Я. Стоилов и останалите са слаби юристи, при това мързеливи, написали по една-две книжки. Там има и едно плямпало - Атанас Серсемов-празно тенеке и дърдорко, който навремето щеше да уволнява Бойко Борисов.Сега лапа висока заплата, без да е заслужил с нищо.
  • 32 Диамантената ръка

    21 0 Отговор
    Пълно малоумие... Само дето не им се полага още и по един джакпот от тотото.
  • 33 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    18 0 Отговор
    предлагам и по една или две работнички от магистралата безплатно да ги обслужват
  • 34 Димитър

    14 0 Отговор
    Как 9000 лв пенсия? Нали прагът е 3400?

    Коментиран от #37

  • 35 Кайсиева

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "бай Петко":

    Нали знаетех как Деса завърши? Предлагаше кайсии на преподавателите, за да не и пишат двойки. Но малцина се хванаха на този трик, на тая наглост на селянката от Дулово.

    Коментиран от #38

  • 36 Терминал 2

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Тая държава трябва да се закрие!
  • 37 35а

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "Димитър":

    Прагът е за будалите, който е дал баджак и гащи, ще взема. Да си се продал и ти.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хаха

    16 0 Отговор
    Конституционни съдии, това е равно на най-платените за нищоправене клатимундири в страната! Предполагам по над 12 хилки чисто на месец! Това е идеалното място за политически лоялни индивиди. Да сте чули нещо значимо за държавата свършено от конституционен съдия за 34 години!? Халал да са им и егати държавата щом Деса Фирката е Конституционен съдия!

    Коментиран от #43

  • 40 Хайли лайкли

    13 1 Отговор
    Това е съдебната реформа според дебилите от ДБ, ясно се видя тяхната импотентност и продажна роля в цирка широко рекламиран като съдебна реформа. Вървим с бързи стъпки по пътя на Украйна! И там първо махнаха неудобния главен прокурор разследващ фамилия Байдън и после започнаха с фашистките промени на конституцията и законите.
  • 41 Триумф на Мешере комунизма на Тато

    7 0 Отговор
    Конституцията от 1991г. (вер.2 на Татовата конституцуя от 1971г.) запази всички системни и организационни основи на комунистическата държава: Еднокамерен парламент, Председател (на държавния съвет)-Президент, Мин.съвет и министерства, армията, милицията, спец-службите, прокуратура, съд, общини, кметове, ........ бяха непокътнати, вкл. и привилегиите и облагите, които им се даваха по времето на комунизма (ранно пенсиониране с максимални пенсии, 20 брутни заплати накупо при пенсиониране, ползване безплатно на болници, санаториуми, поч.станции, назначаване на топли чинивнически места след пенсионирането, привилегии за деца и внуци в образованието и назначаването на служби, ......) Бе създадена нова отделна партийно зависима институция "Конституционен съд", която в действителност бе супер-луксозен ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ за РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ с президентски заплати (пенсии), луксове, облаги и привилегии за политически, партийно-номенклатурни и мафиотско заслужили конюнктурни "юристи": Евг. Танчев (син на шефа на червения Б3НС Петър Танчев), братиньото-масон Боби Велчаки (едноимения внук на члена на политбюро на ЦК на БКП), разни ДС-агенти, БКП+Б3НС+ДС-зависими слуги като Гошо Марков, Филип Димитров, ...., кривираздаващи по БКП-партийно-олигархична мутро-ченгесаро-милиционерска целесъобразност БКП+Б3НС-верни и ДС-заслужили съдии, прокурори, адвокати, ..... И се стигна до сегашния парламентарен ПАРТИЕН избор на Деса Белазелкова!
  • 42 Сапунов

    11 1 Отговор
    "Голяма промяна", няма що. И академикът по сапуните и той разчита на подобни привилегии.ОСТАВКА!
  • 43 Дулово , Силистренско

    11 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хаха":

    Сегашна конституционна съдийка и предишна проститутка. А дали ще и вземат предвид стажа и на Кап. Андреево?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Задунайски турски кенеф на Европа

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Новичок":

    С конституцията от 1991 бяха запазени партийните "правоимащи" и безпартийните "правонямащи", като всички станаха "равни" в правата, привилегиите и облагите, нали?! Също беше запазено срастването на ПАРТИИТЕ (произлезли от БКП+Б3НС+ДС) с ДЪРЖАВАТА (вкл. субсидийното им бюджетно финансиране?!)!
    Ура товарищи партийци-тунеядци!
  • 46 гацо

    8 0 Отговор
    Какви 9000 лв.ужас значи за това теглят заеми постоянно
  • 47 калипсото

    6 0 Отговор
    Поетесата дори като пукне, никой няма да си спомня за нея освен тези на които е дуала и то ще си спомнят с отвращение
  • 48 Кърлежи !

    7 0 Отговор
    Чл. 10. (1) ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ПОЛУЧАВА МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, РАВНО НА СРЕДНОАРИТМЕТИЧНОТО МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
  • 49 Просто е абсурдно това

    9 0 Отговор
    Всеки конституционен съдия, който е приключил мандата си, получава пенсия, равна на основната му заплата като съдия.
  • 50 Просто е абсурдно това

    12 1 Отговор
    В България единствените, които взимат пенсии, равни на заплатите им, са президента и конституционните съдии. Ставаш конституционен съд, основната заплата към момента на назначението ти е 9000 лева, приключваш с КС – получаваш 9000 лева пенсия доживот.
  • 51 И след всичко написано

    8 0 Отговор
    Се събират веднъж, два пъти годишно и това даже не е сигурно
  • 52 Погнусен съм

    11 0 Отговор
    СЪДИИТЕ ОТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ИМАТ ПРАВО НА ПЕНСИОНИРАНЕ СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА МАНДАТА ИМ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА НАВЪРШИЛИ ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 А казват че комунизма

    9 0 Отговор
    Бил лошо нещо а? Тея си живеят още там.
  • 56 Динев

    5 0 Отговор
    Разбрахте ли сега?
    През соца, заплатите на държавниците били ниски и затова крадяли, сега заплатата на конституционен съдия е 15 000 лв при МРЗ 450 евро и затова си избрахме деси атанасова
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 България -

    3 0 Отговор
    крачка пред останалия свят. Докато в другите държави се готвят за замяна на естествения с изкуствен интелект, ние го отписахме на цяло /интелекта/. Превръщаме се в държавата на интелектуалните нищожества по върховете. Идиотокрация, сър...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 хммм

    1 0 Отговор
    А бе много лапачи в тази държава, които взимат огромни пари без нищо да правят!
    Някаква взима по 7% от всяка винетка без да е ясно защо. Резидента, който само паразитства се обзавежда с кола за повече от един милион, но е патрон на инициатива за грижа за бедните деца. Некакви други, на държавната софра, с 5-цифрени суми за заплати. Други пък с по 9 000 лв. пенсия, В РВД взимат по 250 000 - 370 000 при пенсиониране, а други, които са работили истинска работа цял живот, не могат да свържат двата края с техните си пенсии, да не говорим, че има хора на които не им достига стаж за половин пенсия и не могат да си го купят и не взимат нищо, няма пари за бедните и болните, за децата, за детски градини и детски болници, за оправяне на държавата. Събираме капачки, а онези се чудят за какви глупости да си харчат огромните пари.

    Коментиран от #61

  • 61 Съвременник

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "хммм":

    Не сме убедени, че си харчат парите само за глупости. Защото освен че такива възнаграждения имат пряка връзка с връхлетялата ни и продължаваща инфлация, най-вероятно същите са в основата и на бума в изграждането и застрояването с офиси и апартаменти в и без това най-застроените градове- защото така чрез имотните спекули са се родили нв един и двама милионери и милиардери по света, а тук само централната банка свенливо отчита "бум" в ипотечното кредитиране, без да го представя в истинската му пълнота и ненужност.
  • 62 Хлъц

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Милиционер":

    Хайде престани да ръсиш небивалици.По добре да беше прочел ЗМВР. Не е трудно! Не съм им поклонник на ушевите( особено на имитиращите Батман) но , за пенсиониране се изискват: Минимална възраст -53,години и шест месеца,от който задължително ,без прекъсване 18 години в системата.Отделно,че трябва да имаш общ трудов стаж,поне 27,5 г.за да хванеш пенсия.Иначе,си служиш ,докато не направиш 27 г+ възраст.Ако си мераклия за такива пари- набират постоянно кандидати.Отстрани ,чуждата паница,винаги изглежда по пълна!